sam1528 Publish time 28-9-2016 09:50 PM

Padri Maideen dari board CI cuba temberang ttg Mary the Copt(ra)

Edited by sam1528 at 29-9-2016 12:19 AM

@Redskin
@Maideen

Ha ha ... korang tau tak kat CI , sorang lagi pencacai (dia ni padri kristian) cuba temberang ttg Nabi Muhammad(saw) & Mary the Copt(ra)

Link tersebut : http://mforum.cari.com.my/forum. ... tra=page%3D2&page=7

Argument si padri Maideen (post#165):
Ni versi yang lebih masuk akal.

Ayat ini juga sebagai teguran kepada nabi Muhammad yang menjadikan haram sesuatu yang sebenarnya adalah halal.

Kedua, sikap Nabi Muhammad yang tidak akan menyentuh hamba sahayanya

Dalam riwayat lain disebutkan bahwa Rasulullah membawa hamba sahayanya yang bernama Mariyah al-Qibtiyah ke rumah Hafsah. Hafshah-pun melihat Rasulullah sedang bersama dengan Mariyah. Lalu berkatalah Hafshah: “Wahai Rasulullah, mengapa di rumahku, tidak di rumah istrimu yang lain”. Rasulullah lantass bersabda: “Ia (Mariyah) aku haramkan menyentuhnya, tetapi pengharaman ini tidaklah perlu engkau bicarakan dengan yang lainnya”.

Tetapi Hafshah keluar untuk menemui Siti ‘Aisyah dan memberitahukannya. Sehingga turunlah ayat satu ini sebagai teguran kepadaRasulullah yang telah mengharamkan apa dihalalkan. (diriwayatkan oleh at-Thabrani dengan sanad yang dhaif (lemah)).

Dalam riwayat lain berkenaan ayat dua. Dimana Rasulullah bersabda kepada Hafshah: “ janganlah engkau sebarkan bahwasannya Mariyah al-Qibtiyah aku haramkan bagi diriku”. Pada waktu itulah Rasulullah tidak mendekatinya, sehingga Hafshah pun memberitahukan kabar tersebut kepada Siti ‘Aisyah.

Dari sumpah yang telah diucapkan Beliau untuk tidak mendekati Hafshah inilah kemudian diturunkan ayat yang ke dua. Ayat ke dua inilah sebagai jalan keluar atas apa yang telah ucapkan. (Diriwayatkan oleh ad-Dilya dalam kitab al-Mukhtarah dari ‘Umar)


Maideen~ Hafshah marah kerana Rasulullah minum madu dalam rumah dia kununnnnnn.......Prrrrrrrrrrpfffftght
Konon2 nya versi dia lebih logik dari versi Bro Redskin yg berpandukan hadith sahih

Ni lah akibat belajar Islam dari gereja & takut pasal ramai org kristian masuk Islam.

Versi dari si padri Maideen ni yg kononnya Nabi Muhammad(saw) & Mary The Copt(ra) ditangkap oleh Hafsah(ra) , sumbernya adalah dari Muqatil Sulaiman :
He has made lawful, for you the absolution of your oaths, to absolve them by expiation, as mentioned in the sūrat al-Mā’ida and the forbidding of a handmaiden counts as an oath, so did the Prophet (s) expiate? Muqātil said,
Sapa dia Muqatil Sulaiman ni?

Dari pg 105
Muqatil's prestige as a traditionist is low ; he is reproached for not being accurate in his use of the isnad. His exegesis enjoys even less respect among his critics , who cite his deceptiveness and his professing to know everything as less than worthy characteristics. Stories are frequently told of ludicrous questions which were put to him about the most impossible things , to which he either gave fantastic answers or could make no reply. His elaborations of biblical elements in the Quran and his tracing every allusion back to the Jews and the Christians led to his disrepute in later centuries , and resulted in his exegetical work being cited only infrequently by later authors. The major fourth-tenth-century exegete Al-Tabari , for example , makes no use of the work
Ha ha .... apa ni Maideen ... macamana ko mati2 konfident yg versi ko tu yang logik? Sumber versi ko pon dah kantoi. Masih nak temberang ke? Ko betul2 padri kristian yg bagus .. dok temberang kiri kanan

Ini akibat seorang padri kristian yg benci pada Islam. Dah tak objective dlm pemikiran dia. Pakai telan aje apa yg anti Islam dan cuba sedaya upaya fitnah Nabi Muhammad(saw).

Last2 kantoi pasal sumber pon kantoi

Konon .... versi ni lagi logik .... pirrrrah ... padri kristian , si Maideen yg kaki kencing

Haaa .. ni lagi ttg Muqatil Sulaiman , Yasir Qadhi dok jelaskan sapa dia tu Muqatil Sulaiman : time stamp 40:40
gSyDliiGI1I


Sampai skg si padri Maideen takut jawab soalan mudah : Macamana boleh klaim -
Whoever does not love does not know God, because God is love. 1 John 4:8
Tuhan ko tu bunuh anak dia sendiri to forgive the sins of others. Ini bukan love but madness .. imagine killing your own son to forgive another person. Boleh tak ko jelaskan macamana tuhan ko to love?

mashimaru83 Publish time 30-9-2016 08:58 AM

Dalam thread tu dah mula nampak adegan:
1) Sembang sesama mereka sendiri.
2) Tidak menjawab hujah bro Redskin.
3) Cuba menukar topik.

Saya kira mereka sudah mati akal dan tidak lagi mampu membalas hujah yg diberi.


sam1528 Publish time 30-9-2016 04:48 PM

mashimaru83 replied at 30-9-2016 08:58 AM
Dalam thread tu dah mula nampak adegan:
1) Sembang sesama mereka sendiri.
2) Tidak menjawab hujah...

Nak kata apa ...... as usual lah

mbhcsf Publish time 30-9-2016 11:21 PM

oh i think i might have the whole history of Mariah qibtiah sampai nama asalnya.

dan beserta rujukan

mbhcsf Publish time 30-9-2016 11:21 PM

persoalannya ialah

kenapa dia menjadi COMPULSIVE LIAR?

sam1528 Publish time 1-10-2016 05:05 PM

mbhcsf replied at 30-9-2016 11:21 PM
persoalannya ialah

kenapa dia menjadi COMPULSIVE LIAR?

Nak jaga KPI dia kot .....

mbhcsf Publish time 1-10-2016 10:48 PM

sam1528 replied at 1-10-2016 05:05 PM
Nak jaga KPI dia kot .....

not the first time
a) ummu qirfa
b) bani quraiza - qainuqa - muslim conflict
c) zainab jahasy married to teh prophet
d) mariah qibtiyyah
e) abdullah sarh


many others

macam tak ada awareness yg benda yg dilakukan ini sangat jijik, jelek.

Reborn_Atheist Publish time 2-10-2016 12:31 AM

ada kisah nabi junjungan kena belasah dgn capal nabi?   :loveliness:

sam1528 Publish time 2-10-2016 11:48 AM

Reborn_Atheist replied at 2-10-2016 12:31 AM
ada kisah nabi junjungan kena belasah dgn capal nabi?

Ha ha ... ok then .. mana kisah dongeng tu?

Reborn_Atheist Publish time 3-10-2016 11:09 AM

sam1528 replied at 2-10-2016 03:48 AM
Ha ha ... ok then .. mana kisah dongeng tu?

kesian........ bini nabi pukul nabi dgn capal   :(

sam1528 Publish time 3-10-2016 11:45 AM

Reborn_Atheist replied at 3-10-2016 11:09 AM
kesian........ bini nabi pukul nabi dgn capal

Ha ha .... bini Nabi pukul dgn capal?

Ni mesti belajar dari Padri Maideen tu .. dia kencing ko dan mula kencing merata

Ko dah tak relevent lagi ... tengok aje argument ko .... '...bini nabi pulul dgn capal...' , argument bodoh

Aiyoyo mat slow .... ko takut diri ko dah tak relevant ke?

Reborn_Atheist Publish time 3-10-2016 12:13 PM

sam1528 replied at 3-10-2016 03:45 AM
Ha ha .... bini Nabi pukul dgn capal?

Ni mesti belajar dari Padri Maideen tu .. dia kencing ko...

capal kekal releven...........;P

CiliPadiSedap Publish time 3-10-2016 02:02 PM

beware ada je melayu tapi bukan islam

berforum kadang2 bahasa pengantara melayu belum tentu islam

sam1528 Publish time 3-10-2016 02:55 PM

Reborn_Atheist replied at 3-10-2016 12:13 PM
capal kekal releven...........

Ha ha ... kalo ada org pakai capal , masih relevant lah tu

Tapi pencacai macam ko dah tak relevant , dok merepek bodoh aje .... oops .. why am I not surprised ... ko mat slow

sam1528 Publish time 3-10-2016 02:55 PM

CiliPadiSedap replied at 3-10-2016 02:02 PM
beware ada je melayu tapi bukan islam

berforum kadang2 bahasa pengantara melayu belum tentu islam ...

Tak usah kisah sgt si mat slow ni

Dia ni badut dlm forum ni aje

For our entertainment

Reborn_Atheist Publish time 4-10-2016 12:48 AM

kesiannya........ dilempang dgn capal.............:laugh3:

sam1528 Publish time 4-10-2016 09:15 AM

Reborn_Atheist replied at 4-10-2016 12:48 AM
kesiannya........ dilempang dgn capal.............

Ha ha ... berfantasi tak habis2

Tu pasal ko dah tak relevant lagi

Reborn_Atheist Publish time 4-10-2016 04:55 PM

sam1528 replied at 4-10-2016 01:15 AM
Ha ha ... berfantasi tak habis2

Tu pasal ko dah tak relevant lagi

nabi kena lempang dgn capal;P

tompie Publish time 4-10-2016 05:32 PM

Reborn_Atheist replied at 4-10-2016 04:55 PM
nabi kena lempang dgn capal

Setakat ulang ayat yang sama, adik tadika pun boleh cong..
Have a healthy debate..

sam1528 Publish time 4-10-2016 06:34 PM

Reborn_Atheist replied at 4-10-2016 04:55 PM
nabi kena lempang dgn capal

LOL , ni lah mentality pencacai yg tak ada akal

Dok ulang fantasy dia dgn harapan ia jadi betul

Ko dah tak relevant lagi lah mat slow

Pages: [1] 2
View full version: Padri Maideen dari board CI cuba temberang ttg Mary the Copt(ra)


ADVERTISEMENT