AyaqMeloSuam Publish time 28-7-2017 01:10 AM

DUIT OH DUIT...

Edited by AyaqMeloSuam at 28-7-2017 02:58 AM

Slm semua forumer,
Aku xtau nk mula crita cmna. Kalau ikotkan semua orang ada masalah duit... tak taulah jika mmg terlalu kaya.. goyang kaki pn masuk duit. Orang yg biznes bebillion2 pn 24/7 dok mikir jugak mcmna nk kekang duit & nk mmbiak duit, tambahan la aku ni rakyat yg marhaen di KL ni jah... Aku mmg keja makan gaji. Gaji mmg ngam2 masuk dlm acc tu kira lalu jer dlm acc pastu gaji tu pn pergi la kt tmpt lain... hahahaha...td aku tbaca ttg sorg TT yg hilang kepercayaan pd Tuhan sb bnyk masalah.... kkdg kita rsa bgitu juga...

Hhuurmm.. aku ni bkn xberusaha utk tmbh pndapatan... kkdg smpi xcukup masa rehat.Rasa penat ssgt.. aritu ada join venture bizz ngn mmber.(share : 60/40) Aku yg 40% la sb aku invest duit, kurang masa nk running kerja.Tp mmber ni banyk plk dia guna duit kampeni kami bina tu utk hal2 peribadi. Bila dlm meeting, boleh ckp dia banyk tnggungan & pertikaikn yg aku ni ada gaji... bapak aku suh saman jer kwn aku tu. Aku plk pikir... dah la duit bdk2 kerja pn dia culas nk bayo tak pon bayo kemut2... dihutang kwn yg lain sb tolong booth niaga dlm rm300 pn dh dekat setahun xbayo...ini lg nk bayo saman aku kelak? dlm mmpi la... akuso aku tarik diri. Sb malas nk tanggung pikirkn masalah bizz tu.
Ada yg syorkn aku running sdri bizz yg sma sb aku dh tau selok belok bizz tu tp masalahnya kekangan msa aku bekerja agak sukar nk entertain client time week days. Aku kkdg buntu nk fikirkn mcmna nk bg duit branak pinak... utk join MLM mmg jgn haraplah... aku xminat.

Ada jer ujung2 bulan limited jer duit blanja.. mmg hujung2 baki jer. Sukarnk buat saving scara insentif berterusan. Kkdg aku rasa hangin jer bila pak Menteri2 ckp rakyat ni kurang peka nk saving... Ni kalau gaji kemut2 dihujung tanduk, korang nk saving jadah menda. Last2 korek gak saving buat belanja. Sometimes, ada jer perbelanjaan or bayaran yg tak dijangka.Kekadang hal2 rumah, bil la .. etc. benda yg diluar bajet bulanan. Aku tanggung semua dari A - Z. Kot2 la ada forumer yg ada idea or mengalami nasib mcm aku ni bolehlah kita meratip hiba sama... kt sini jer tmpat aku nk luah perasaan pasal DUIT... mmg org ckp... DUIT BUKAN PENENTU SEGALANYA... tp TAK ADA DUIT.. TAK ADA SEGALANYA...

Td aku baru jer dpt perli2 dr 1 mamat ni (mamat ni suka kt aku) tp aku Frenzonekn dia.. pasal mamat ni suka ,keja brenti keja brenti'... umoq dh masuk 40 bila aku frenzonekn dia, agak meroyan kot krn dia siap anto quote mcm ckp aku gila duit dr pndang perasaan.. mcmtu la.. bkn nk menghina tp aku geramlah.. aku mcm rasa dia syok kt aku sb aku keja gaji tetap + mmg aku mmiliki rumah sdri. So kalau dia 'keja brenti keja brenti' bila ko nk bina asset sdri? dgn status dia duda ank 4. xkan xyah anto duit kt ank2 yg bekas bini jaga? then nk nikah ngn aku nk duduk free meh? adess... aku terpikir la benda ni, jahat ke aku ni? materialistik ke aku? tp aku anggap dia kawan ja...

Kekadang aku RASA PENATTTTT sangat cari duit ni... aku cuma nk luah & share je perasaan aku... huhhuhu.. nk ringankn otak sikit...

penmerah Publish time 28-7-2017 01:37 AM

Ko pakai kete apa dik?
dah try bawak bèkal pi opis?
Cuba niaga sarapan kat kawan2 opis ke...

Pasal mamat duda tu akak hat off to u dek
tahniah atas pendirian. Eloklah ko frenzone kan aje. Kang tak pepasal kene tambah beban bela org tua pula. Kalo reta menimbun takpelah. Ini.....alahai:zz

AyaqMeloSuam Publish time 28-7-2017 02:05 AM

penmerah replied at 28-7-2017 01:37 AM
Ko pakai kete apa dik?
dah try bawak bèkal pi opis?
Cuba niaga sarapan kat kawan2 opis ke...


Keta dh abis bayo sis...dh umo 13 yrs pn. Manual.. jimat dh kt situ... bwk bekal tu xsmpt sb kuar keje jam 6.30.. urus 2 kiddos.. and 1 of my kid guna lrt ke school dia. Sumtimes, sempat masak mlm2.. reheat & bwk.. kkdg siyesly sronok tgk mat salleh buat bento for their kiddos kn..

penmerah Publish time 28-7-2017 02:26 AM

Akak doakan kau dimurahkan rezeki utk jaga anak2
mcm tak sesuai aje nk suruh buat part time bagai sbb ada anak2
cuma kene cari jln utk jimatkan perbelanjaan ajelah
Masak memalam utk bekal kau dan anak
ni kang dtg si manak haruslah akak dikecam sbb memandai advice masak bagai:lol:
jln lupa juga dik solat dhuha, solat tahajut minta pada yg esa ye. Moga dipermudahkan urusan kau ye

onexox97 Publish time 28-7-2017 08:01 AM

samalah dengan sy kak
tapi sy sentiasa berfikiran positif
cuba lupakan masalah duit tu belanja tak ingat dunia, baru sekarang rasa nk cut off yg barang kehendak, baru rasa nak masak semdiri dan stop air manis time lunch kat kedai
better late than never kan

AyaqMeloSuam Publish time 28-7-2017 08:44 AM

onexox97 replied at 28-7-2017 08:01 AM
samalah dengan sy kak
tapi sy sentiasa berfikiran positif
cuba lupakan masalah duit tu belanja tak ...

Bagus2.. cadangan yg menarik ni.. blh cuba uii

AyaqMeloSuam Publish time 28-7-2017 08:45 AM

penmerah replied at 28-7-2017 02:26 AM
Akak doakan kau dimurahkan rezeki utk jaga anak2
mcm tak sesuai aje nk suruh buat part time bagai s ...

Tu la.. kita cuba cari masa tluang...

alaa Publish time 28-7-2017 09:26 AM

aku pun doakan TT dipermudahkan urusan. kalau cakap pasal duit, memang macam takkan abis. memang sampai boleh stress kadang tu. aku pun sama jugak kadang. tapi aku selalu masak malam tu extra, so that boleh bawak bekal pergi ofc. kadang rasa tak sabo nak anak ni masuk sekoah rendah. kurang sikit belanja bayar tadika dia bulan2.

cuba TT try la masak lebih malam2, esoknya bawak bekal. pada aku, agak membantu jugak tu. dah kalau hari2 lunch aje busuk2 kena rm8-9. sekali air kan. kalau bawak bekal aku rasa boleh jimat gak tu. boleh la membantu dari takde apa kan...

kalau rajin tu macam forumer atas tu cakap. try amik order bfast utk ofc. ok gak tu.

damiqula Publish time 28-7-2017 09:39 AM

ayaq melo suam ni ibu tunggal ke?sori tanye.
lagi satu jgnla bancuh melo hari2,minum air kosong je hari2 konpem jimat hehe

ape kate ko list kan pendapatan n berbelanjaan ko meh kitorg tgk kat mane blh kurang n kat mane blh saving. saving kene ade walopon secipot.

Sufimaisarah Publish time 28-7-2017 09:46 AM

Hai sis.saja nk bg idea.apa kata sis bljr buat sushi /temaki roll.senang je tak susah.

Masak nasi pkai beras biasa masak lembik sikit .letak cuka+gula sikit pastu inti ltklah timun btg ke telur dadar ke crab stick.pastu gulung dgn seaweed potong.xmau potong pun xpe ala2 temaki sushi.

Dulu waktu keje sy selalu buat bawak bekal.kadang ada masa sy buat mlm .simpan peti ice bawah jap.esok bawak.
Bila selalu bawak bekal sushi p opis kawan2 opis order mintak buatkan.jadi bisnes plak kg opis.hihi.tp dulu la.skrg sy dah benti keje focus anak2 je.buat untuk mkn2 kt umah je.sis cuba lah buat.senang je boleh anak buat bekal sekali:lol:

ffbeauties Publish time 28-7-2017 10:23 AM

Aku tak fikir semua orang dalam dunia ni hanya fikirkan duit sepanjang masa.
Kalau kita hidup sederhana, beli ikot kemampuan.. so xde sebab nak stress tentang duit.
Kalau fikir 24 jam nak kumpul harta, duk byr komitmen dengan guna hampir seluruh gaji, tengah bulan sengkek.. mmglah stress.
Aku lebih suka hidup relaks.. beli apa yg mampu. Enjoy, makan sedap tp tetap menyimpan.

dewimalam78 Publish time 28-7-2017 10:32 AM

TT sure dh usaha sebaik mungkin utk perbaiki ekonomi keluarga.

Cuba tt guna kaedah spritual. Solat dhuha jgn tinggal. Rajin bersedekah, jaga silaturahim dan byk berdoa. Ins allah allah akan bagi jalan keluar dr arah yg tidak disangka2.

1 sedekah, allah akan balas 10 hingga 700 kebaikan. Betapa generous allah pd hamba2 yg suka memberi.
Solat dhuha juga penyebab rezeki murah. Lps tu jgn putus doa. If jual brg..minta allah buka kan pintu hati manusia di luar sana utk membeli brg drp tt.

nestea27 Publish time 28-7-2017 10:35 AM

kawan-kawan doakan aku juga. semalam lepas bayar semua keperluan, bagi dalam tangan tinggal RM50. :(

dewimalam78 Publish time 28-7-2017 10:37 AM

Kalau ada ma cuba dgr ceramah ustaz yusuf mansur ttg kelebihan sedekah.

Let say tt ada rm10. Tt sedekah rm1, tt rs baki tunggal rm9. Bagi pendapat ustaz ym..jika tt sedekah rm1, baki tt menjadi rm19.

Bak kata pepatah the more u give the more u get.

AyaqMeloSuam Publish time 28-7-2017 10:47 AM

dewimalam78 replied at 28-7-2017 10:37 AM
Kalau ada ma cuba dgr ceramah ustaz yusuf mansur ttg kelebihan sedekah.

Let say tt ada rm10. Tt...

Alhamdullilah sedekah tu InsyaAllah selalu juga diamalkn.... by hand ada. Sedekah potong gaji every month pn ada.. takut kita xmmpu by hand direct terus dr gaji...:)

mesmerize Publish time 28-7-2017 10:56 AM

entah la sis. ai nak bagi pendapat pun tak reti. ai pun skrg ni company tempat kerja dah tak bagi bonus.. increment. bulan ni patut dapat dua2 tapi nan hado. tapi ai percaya jah Allah yang beri rezeki n mencukupkan. Kita mudahkan urusan orang lain, especially ibu bapa kita. InsyaAllah Allah akan mudahkan urusan kita dan mempercukupkan rezeki kita.

AyaqMeloSuam Publish time 28-7-2017 10:58 AM

mesmerize replied at 28-7-2017 10:56 AM
entah la sis. ai nak bagi pendapat pun tak reti. ai pun skrg ni company tempat kerja dah tak bagi bo ...

Alhamdullilah smpi ujung bulan tu cukup pbelanjaan tp xder la bmewah2.. yg penting nk jana utk simpanan tu..haishh.. ada je kekangan duit tu..:L

dewimalam78 Publish time 28-7-2017 11:01 AM

AyaqMeloSuam replied at 28-7-2017 10:47 AM
Alhamdullilah sedekah tu InsyaAllah selalu juga diamalkn.... by hand ada. Sedekah potong gaji ever ...

Ins allah pasti ada rezeki lebih di masa hadapan. Tt lipat gandakan doa supaya rezeki tsb diberi secepat mungkin.

Iman kita ni ada turun naik. Ada ms kita berprasangka dgn allah. Kita rs letih dan give up. Apatah kg kita sbg ibu tunggal. Takpe tt. Mengadu byk pd allah. Sb allah maha mendengar. Maha mengasihani hamba2 nya. Kita tak sempurna, byk buat khilaf.
Minta je macam2 pd allah. Lps usaha dan doa...kita berserah pd allah. Ins allah, pasti allah bagi jalan keluar dr masalah.

Dongibab :)

dewimalam78 Publish time 28-7-2017 11:02 AM

nestea27 replied at 28-7-2017 10:35 AM
kawan-kawan doakan aku juga. semalam lepas bayar semua keperluan, bagi dalam tangan tinggal RM50.

Dh kawen ke sis?

AyaqMeloSuam Publish time 28-7-2017 11:02 AM

dewimalam78 replied at 28-7-2017 11:01 AM
Ins allah pasti ada rezeki lebih di masa hadapan. Tt lipat gandakan doa supaya rezeki tsb diberi s ...

Tq sis...:)
Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8
View full version: DUIT OH DUIT...


ADVERTISEMENT