putehh Publish time 27-2-2018 02:47 PM

Ada loan dia bank tapi tak apply

sapa pernah jadi camni..minta opinion

Suami ada buat loan ngn Bank rakyat dan buat fully settlementguna cek dari public bank(overlap loan)
pada tahun 2009.

Pastu tiba2 pada tahun ni (2018) suami dapat surat untuk hadir mahkamah sbb ada loan tertunggak (selepas 8 thn).
Then bila double check ngn bank, bank bgtau suami tak bayar loan sejak bulan 12 2017 ( so dah 3 bulan tak byr)
dan last payment pada bulan nov 2017 sebanyak RM500.

yang confius nye...loan ni dulu dah settle 8 thn lepas..sppttnya akaun dah tutup tapi
siap ada tunggakan lagi (sebanyak 39K++) dan last payment nov 2017.

Tapi suami tidak ada buat payment pada tahun2 lepas (last 2009) dan tiada outstanding loan (setahunya) dengan bank rakyat.
Kalau mcm ni adakah ada org luar guna nama suami? Kalau di salahkan gak dlm mahkamah kene byr gak ke jika xdpt detect siapa sebenarnya empunya loan tu.

Pls help..


CiliPadiSedap Publish time 27-2-2018 03:09 PM

pg PPIMminta pandangan mereka.

buragazz Publish time 27-2-2018 03:12 PM

Bank Rakyat ni biasanya guarantor yang kene.. husband ada jadi penjamin ker.. meols pernah gak buat loan ngan Bank Rakyat ni tapi lepas settle takde masaalah dah..

putehh Publish time 27-2-2018 03:14 PM

buragazz replied at 27-2-2018 03:12 PM
Bank Rakyat ni biasanya guarantor yang kene.. husband ada jadi penjamin ker.. meols pernah gak buat...

loan ni atas nama suami..tu pelik...nk fight kt mahkamah gak xnk bayar..tp kot2 tersangkut gak...RM39K ++ tuuu...kalau RM39 pn xnk byr..huhu

putehh Publish time 27-2-2018 03:14 PM

CiliPadiSedap replied at 27-2-2018 03:09 PM
pg PPIMminta pandangan mereka.

owh..ok...TQ...ni blh jadikan salah satu ikhtiar

buragazz Publish time 27-2-2018 03:24 PM

Tapi memang ada kes diorang guna maklumat ICorang lain autk approvekan loan

VespaSilbe Publish time 27-2-2018 03:42 PM

Suami pernah jadi guarantor kah? Macam shuben wat loan kawan guarantor dia vice versa. Mamat tu tak bayar Surat sampai rumah meols.
Tapi kalau org Tu overlap loan dia otomatik guarantor Tu tak guna pakai. Ilmu meols dapat dari which tibitigasuku

Giovi Publish time 27-2-2018 04:03 PM

putehh replied at 27-2-2018 03:14 PM
loan ni atas nama suami..tu pelik...nk fight kt mahkamah gak xnk bayar..tp kot2 tersangkut gak...R ...

Masa buat full settlement tahun 2009 tu bank ada keluarkan surat tak yg loan tu dah fully settled?

imthegirl Publish time 27-2-2018 04:16 PM

Confuse nye ayat tajuk TT :'(

putehh Publish time 27-2-2018 04:17 PM

Giovi replied at 27-2-2018 04:03 PM
Masa buat full settlement tahun 2009 tu bank ada keluarkan surat tak yg loan tu dah fully settled?

tu la..dia cakap dah lupa...case dah 8 thn kot...

alieyrina Publish time 27-2-2018 04:23 PM

Pelik jugak..bukan bank kalau kita skip byr dia tekocoh2 fon surh bayar? Ni tunggakan buat diam jah

munchkin Publish time 27-2-2018 04:29 PM

Bila dah buat full settlement sepatutnya bank akan keluar release letter untuk kata dah habis bayar. Bank rakyat pun ada online akaun. Dekat situ boleh lihat akaun bank akaun saham serta loan loan yg ada dengan bank rakyat. Kalau dapat surat mahkamah mesti ada detail utk kes apa related to loan akaun nombor apa semua. Pergilah tengok. Takkan suami boleh kata lupa tak ingat lapan tahun lepas dan sebagainya? Also mungkin loan amount yg diberi oleh public bank tak cukup utk tampung loan bank rakyat maka you all kena bayar rm39k tu

putehh Publish time 27-2-2018 04:29 PM

alieyrina replied at 27-2-2018 04:23 PM
Pelik jugak..bukan bank kalau kita skip byr dia tekocoh2 fon surh bayar? Ni tunggakan buat diam jah

tu la..sy syak org lain gunakan nama suami utk buat loan baru.....selama ni org tu byr ok..tp tiba2 xdpt byr...sbb tu kene naik court..
tp risaunya xdpt buktikan sapa angkara.so kene byr atau kene blacklist:'(




munchkin Publish time 27-2-2018 04:31 PM

Pergilah ke bank rakyat utk keluarkan statement bayaran. Tengok berapa amount loan berapa amount settlement berapa baki. Kalau ada online akaun cuba tengok sekali masih ada lagi tak loan tu dalam rekod online akaun i-rakyat

munchkin Publish time 27-2-2018 04:35 PM

U kata dah buat full settlement 2009

Lepas tu u kata mengikut bank suami tak bayar since 2017.

I rasa u all ni tak ikut procedure kot. Selalunya kalau nak buat full settlement kena notify bank dulu. Bank akan kira full settlement in advance dan recalculate interest.

Kalau u all bank in ke dalam loan account tak notify bank, itu seperti you all buat advance payment (not settltement). Thats why you masih ada hutang.

Apa pun mintak statement loan akaun. Berbincanglah dengan pegawai bank

alieyrina Publish time 27-2-2018 04:39 PM

Aku kena mcm ni dgn ptptn..duk tak duk ada hutg tertunggak..byk riban la..byr tunggakan..time tu jugak dia bagi surat kata dah byr tunggakan..kalau org tnya aku tjuk surat tu la

Modngengade Publish time 27-2-2018 04:41 PM

pprtnya penulisan tt....loan apa tu dek?rumah? kereta?kalau rumah biasanya involve lawyer kan...tak kan lawyer terlepas pandang

putehh Publish time 27-2-2018 04:42 PM

munchkin replied at 27-2-2018 04:35 PM
U kata dah buat full settlement 2009

Lepas tu u kata mengikut bank suami tak bayar since 2017.


ok...tp kalau betul ada tunggakan di atas loan yg dibuat oleh suami..may be logik..kumpul2 interest bagai leh jadi kebaboom...
tp yg terlampau pelik..bank cakap last payment on nov/2017..sapa yg byrrr.....sbb tu i syak org byr ialah org yg sebenarnya wat loan tapi atas nama suami...

putehh Publish time 27-2-2018 04:42 PM

Modngengade replied at 27-2-2018 04:41 PM
pprtnya penulisan tt....loan apa tu dek?rumah? kereta?kalau rumah biasanya involve lawyer kan... ...

personal loan

munchkin Publish time 27-2-2018 04:48 PM

Edited by munchkin at 27-2-2018 04:50 PM

I rasa suami you tak explain or ada communcation breakdown ni. Macam i explain kalau nak buat full settlement rumah or kereta you kena maklum pada bank. Mungkin dengan tulis surat. Kalau tak maklum bayaran tu jadi advance payment bukan full settlement. Interest advance payment masih ada tapi berkurangan. Interest full settlement kena calculate balik dan dia akan kata harga settlement tu valid sehingga sekian sekiaj hari bulan.

Contoh. Bayaran bulanan rumah rm2000. I bayar rm20000 pada januari. So bulan november nanti bank akan tuntut bayaran. Ni namanya advance payment. Rm20000 tu ditolak rm2000 setiap bulan pada due date of paymebt

Kenapa you masih adamant ada orang guna nama husband you? Dekat surat tuntutan surat mahkamah takde mention detail detail hutang akaun hutang. Tak baik terus bersangka buruk begitu. Kenapa tak call bank duduk berbincang tanya hutang tu hutang apa siapa punya hutang aset hutang kepunyaan siapa apa semua?
Pages: [1] 2 3
View full version: Ada loan dia bank tapi tak apply


ADVERTISEMENT