jue10 Publish time 5-5-2018 09:41 AM

hutang ptptn & credit card

salam. nk mtk pendapat lagi. aku ada hutg dgn ptptn. last skali aku tau amount dia 3k++. dh few years aku culas utk membayar, smlm aku cll ptptn utk cek blik baki pinjaman aku. dia kata hutg aku dh naik 5k++ :o
tanjat gegirl :L so aku tny dia kata interest 3% bulanan. klu setel one shot dpt la diskon 20% kot xsilap dpt la kurg 1k.

so pertanyaan aku. mcmane ptt aku setelkan ptptn tu? byr 1k utk tukar ke ujrah (1% monthly) dan byr balance monthly ke atau bt full settlement?

then aku ada hutg credit card jugak dlm 5k. cmne nk setel? ptt x aku kuakn duit byr half then half lg monthly atau continue minimum payment monthly?

pening pulak dgn hutg piutang ni. nyesal xsudah amik ptptn dlu!! :huffy

shernazz Publish time 5-5-2018 10:14 AM

Bayar la.
Half pun half ka utk dua dua tu..
Janji ko bayar...
Susah wei.kalau ada bayang hutang yang terabai neh
Kau akan rasa cm.ada je x kena
Sebab iols.dh kena dolu..rupanya iols.lupa bayar duit hutang orang...huhu

Orix Publish time 5-5-2018 10:18 AM

Aiyoh. Beli apa sis smpi hutang credit card 5k ? Iols pakai credit card pn seram kadg2 sbb dlu penah cecah smpai 3k.. kelam kabut I keruk savings utk bayar 3k on time sbb takmo kene interest... pastu taubat nasuha I guna credit card utk isi minyak kereta je di samping mengumpul points.

moonbug Publish time 5-5-2018 11:07 AM

Better u buat full settlement PTPTN tu, sbb dpt 20% discount kan. Kalau duit cash u tak cukup nak bayar both PTPTN and CC, u withdraw EPF utk PTPTN lump sum settlement. Cpt je proses dia, 2 minggu dah settle, buat online je. Cuma submit original documents for verification tu kena pegi cawangan EPF. So duit cash yg ada pegi la bayar CC tu.

moonbug Publish time 5-5-2018 11:10 AM

Oh, never ever continue minimum payment monthly sahaja. U cuma bayar interest je, hutang pokok tu tak berusik pun. Makin lama makin tak boleh manage nanti

MeghanK Publish time 5-5-2018 11:11 AM

ayyo, banyak nya hutang..ok la tanak judge ;P
kuarkan epf la bayar pt pastu settle hutang cc tu pulak

pelik2 orang skang, nak pakai cc tapi tak reti nak guna bagi jadi benefit..g buat liabiliti lagi..ok done kecam ;P

MeghanK Publish time 5-5-2018 11:15 AM

nak berhutang kena tau pasal interest segala..jangan main swipe je..nak bayar pon kena tau u bayar full amt atau bayar interest saja..ni kang hujung2 g merempan kat socmed duk bayar hutang tetiap bulan tapi amt tak kurang pon..tepuk dahi tengok orang camni :lol:

CiliPadiSedap Publish time 5-5-2018 11:52 AM

kalau ada ASB guna duit ASB

netto_ Publish time 5-5-2018 12:40 PM

Mcm forumer kt atas ckp guna epf akaun 2. Kasi setel ptptn.

lil_sparky Publish time 5-5-2018 12:40 PM

Byr ptptn pki akaun2 epf

renko Publish time 5-5-2018 01:10 PM

lau xmampu bayar sekaligus ptptn
g buat potongan gaji jela
xpun auto debit
dpt gak diskaun nanti

umbut Publish time 5-5-2018 01:17 PM

Ptptn boleh guna kwsp

iwan007 Publish time 5-5-2018 01:34 PM

Ptptn tu kasi setel jer semua pakai akaun tu epf.

Ayyyyoo ko soping ape dik hutang kad kredit sampai 5k?Kad kredit nii i pakai utk senangkan payment n collect point jer. Billkeluar tiap2 bulan kasi setel terus zero balance sebab x nak kena interest.

Utk org yg suka berhutang dan mmg malas2 nak bayar kredit kad ni mmg menjerat lah.

olee_77 Publish time 5-5-2018 01:38 PM

Yes.. Pakai epf je bayar ptptn tu.. Saya dulu pun mls bayar monthly.. Last2 pakai epf.. 2 kali kuarkan epf.. 8k each withdrawal.. P/s: zakat epf jgn lupa bayar naaa..

onexox97 Publish time 5-5-2018 01:46 PM

siyan tt
i pun sama umur u 34 this year
and i pun ada hutang cc sebanyak 4k
last month 6k bayar 4k
pstu guna semula jadi 4 atau 5 k

i bayar 2000 je bulan2 cc tu
ada duit lebih baru bayar banyak

tapi utk pt tu u bayar guna epf je
mmg syok la dapat 20%?

AkuMark Publish time 5-5-2018 02:34 PM

Ptptn aku byt half dpt 10% disc lps tu aku buat direct debit bln2 utk dptkan lg disc...klu byr tros pon boleh asal ang ada duit semua boleh...credit card xleh bg pendpt sbb aku elakkan dr dari pakai crdt card...tp klu xmampu better byr sikit2 dr xbyr langsung d khuatiri amount bakalan branak pinak nnt lg cuak dgn hutang

jue10 Publish time 5-5-2018 02:46 PM

shernazz replied at 5-5-2018 10:14 AM
Bayar la.
Half pun half ka utk dua dua tu..
Janji ko bayar...


Mmg h pening dh ni. MCM ttbe je dibelenggu hutg

jue10 Publish time 5-5-2018 02:47 PM

Orix replied at 5-5-2018 10:18 AM
Aiyoh. Beli apa sis smpi hutang credit card 5k ? Iols pakai credit card pn seram kadg2 sbb dlu penah ...

Dlu pkai UTK sopink sikit2 pastu byr major service UTK kete. Tgk2 dh BYK. Scary pulak

jue10 Publish time 5-5-2018 02:49 PM

moonbug replied at 5-5-2018 11:07 AM
Better u buat full settlement PTPTN tu, sbb dpt 20% discount kan. Kalau duit cash u tak cukup nak ba ...

Ckup tu ckup tp xkn nk hbskn UTK hutg. Nk smpan tu pn dh setengah mati . Blh ke withdraw epf klu ccris. Mcm xblh je. Dlu tunang pnh BT xlpas.

jue10 Publish time 5-5-2018 02:49 PM

moonbug replied at 5-5-2018 11:10 AM
Oh, never ever continue minimum payment monthly sahaja. U cuma bayar interest je, hutang pokok tu ta ...

Blh km contact bank utk tgk schedule bayaran monthly dia cmne. MCM xkarat nk BT full settlement.
Pages: [1] 2 3 4 5 6
View full version: hutang ptptn & credit card


ADVERTISEMENT