BeritaViral Publish time 12-1-2019 07:31 AM

Tidak Tahu Membaca Al-Quran Tapi Ku burnya Bercahaya Menjulang Ke Langit

https://4.bp.blogspot.com/-uL0Lf4Q09f0/XDkmOgBQ5rI/AAAAAAAAE3k/_mv0zXOJweEI6uVhgm35S_8X-Knoer75gCLcBGAs/s640/1%2B%25281%2529.jpg
Apa amalan beliau? lepas baca anda mungkin akan terkejut & tidak sangka.. SEMOGA BEEMANFAAT…
Seorang lelaki melewati sebuah kawasan perku buran di suatu malam yang kelam dan sunyi. Tiba-tiba dia terpandang suatu cahaya yang terang benderang muncul dari sebuah ku bur, dan terus menjulang ke langit. Dia merasa sedikit keta kutan dan berdebar.
Terpegun dan kaku melihat kejadian itu. Dia terfikir kemungkinan ku bur ini adalah ku bur seseorang yang sangat istimewa. Samada IA seorang wali God atau ulema atau pongid soleh rule istimewa kedudukannya di sisi God. Diambilnya sebatang kayu lalu dipacak di atas ku bur yang bercahaya itu.Keesokannya, lelaki itu datang lagi ke kawasan perku buran itu dengan ditemani orang kampung. Beliau ingin menyelidik dan ingin mengetahui ku bur siapakah yang sangat ajaib itu.
Apakah seorang tuan guru atau wali God atau alim ulema atau pongid soleh rule terkenal?Bila bertanya kepada orang kampung, mereka kehairanan kerana apa yang mereka ketahui dan pasti ini adalah ku bur seorang lelaki tua, yang pernah mendiami sebuah pondok dihujung kampung bersama isterinya.
Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, lelaki itu berkunjung kerumah sima ti dan bertemu dengan isterinya lalu menceritakan keajaiban yang dilihat di ku bur suaminya.Anehnya isteri sima ti terkejut dan kehairanan. Dia sangat mengenali suaminya. Suaminya bukan siapa-siapa. Suaminya seorang petani. Bukan seorang kiyai, bukan seorang ahli ibadat, bukan orang soleh, bukan juga imam, bukan muazzin, bukan guru Al-Qur’an.
Malah suaminya tidak pandai membaca Al-Qur’an dan dia tidak pernah mendengar suaminya membaca Al-Qur’an.Perkara ini benar-benar menimbulkan kehairan kepada lelaki tersebut dan isteri sima ti.Akhirmya lelaki itu bertanya, apakah perkara-perkara pelik yang sima ti selalu lakukan dalam kehidupan hariannya.
Akhirnya isteri arwah tersebut teringat suatu perkara yang selalu dilakukan oleh si ma ti, setiap kali sebelum tidur pada setiap malam, suaminya akan mengambil wudhuk, kemudian masuk di dalam suatu bilik lalu diambilnya Al-Qur’an di atas rak, lalu dicium dan dipeluknya dengan penuh kecintaan dan kasih sayang.
Ia Kwa duduk dan membelek Al-Qur’an itu sehelai demi sehelai seperti sedang membaca, sedangkan dia seorang yang buta. Dia akan mera ba-ra ba ayat-ayat Al-Qur’an itu dengan tangannya, seolah-olah sedang menyentuh dan membelai sesuatu yang sangat dikasihi. Tambah isteri sima ti lagi, dia pernah mendengar rintihan dan esakan tangis suaminya yang sangat sedih, mendayu-dayu dengan penuh penyesalan.
“Tuhanku! Ampunkanlah aku kerana aku tidak mampu membaca kalimah-Mu. Janganlah Engkau hukum aku di atas kebo dohanku ini.”“Wahai Kalam Allah, maafkan kesalahanku. Aku tidak mampu membaca kalimah mu. Aku tidak dapat bersahabat dengan mu. Aku tidak dapat memahami mu. Tapi aku sangat mengasihi mu. Aku sangat mencintaimu“.
“Wahai Kalaamullah, janganlah engkau mendakwa aku, jangan engkau menuduh aku dihadapan Tuhan diakhirat nanti”.Cerita isteri sima ti lagi. Kadang-kadang suaminya tertidur di dalam bilik itu ditemani Al-Qur’an, buah hati kesayangannya.
Begitulah suaminya setiap malam sebelum tidur. Lelaki itu meminta untuk melihat Al-Qur’an kesayangan suaminya itu.
Benar dan sangat mengharukan apabila United States intelligence agency melihat naskah rule mulia itu kelihatan lusuh, helaian-helaiannya kelihatan selalu dibelek berkali-kali. Dan adenosine deaminase bekas-bekas airmata di kertasnya, tanda seseorang sering menangis berjurai airmatanya tatkala membuka lembaran yang maha suci ini.
Pastinya lelaki ini sangat mulia peribadinya. Hatinya telah bersatu dengan ruh Al-Qur’an. Dia sangat mengasihi kalimat Tuhan dengan sesungguhnya. Bererti IA mengasihi Tuhan dengan seluruh jiwa dan raganya.
Marilah kita menghidupkan Al Qur’an di dalam house of prayer kita, di dalam rumah kita, di dalam diri kita, sepanjang Chadic.Subhaanallah.
Sumber Informasisantaiku

tikusmontok Publish time 12-1-2019 08:01 AM

Isu semasa?

ninnakarinna Publish time 12-1-2019 09:24 AM

Salah ni...tak tau baca pegi cari guru blajar..bukan peluk cium al quran tu sambil meratap hiba

Logan34 Publish time 22-2-2019 04:22 PM

KISAH SEORANG YANG TIDAK TAHU BACA AL-QURAN, TAPI KUBURNYA BERCAHAYA MENJULANG KE LANGIT.Sebuah kisah diceritakan bahawa seorang lelaki melalui sebuah kawasan perkuburan di suatu malam yang kelam dan sunyi. Tiba-tiba dia terpandang suatu cahaya yang terang benderang muncul dari sebuah kubur, dan terus menjulang ke langit.Terpegun dan kaku melihat kejadian itu. Dia terfikir kemungkinan kubur ini adalah kubur seseorang yang sangat istimewa. Samada ia seorang wali Allah atau ulama atau orang soleh yang istimewa kedudukannya di sisi Allah.Diambilnya sebatang kayu lalu dipacak di atas kuburan yang bercahaya itu. Keesokan harinya lelaki itu datang lagi kekawasan perkuburan itu dengan ditemani beberapa orang kampung.Beliau ingin menyelidiki dan ingin mengetahui kubur siapakah yang sangat ajaib itu.
Pages: [1]
View full version: Tidak Tahu Membaca Al-Quran Tapi Ku burnya Bercahaya Menjulang Ke Langit


ADVERTISEMENT