Cumikucingku Publish time 29-2-2020 05:43 PM

jazaa100 replied at 29-2-2020 03:18 PM
Kau pulangkn dia kat mak bapak dia....

Klu tak jalan jugak.....baru pi pej agama....


Tahun lepas masa raya dah pulangkan.... biasala anak mak...saya dah bgtau mak dia tapi tak jalan.

Subline dah potong smlm.

Mmg beli makan luar atau mkn sblum bapak dorg balik..

Makanan dah pernah sorok ... tau pulak dia nak mengamuk...

Kekadang pikir sampai bila nak idup mcm ni.

tagas Publish time 29-2-2020 05:56 PM

Cumikucingku replied at 29-2-2020 02:36 PM
Nanti saya scroll balik kat mane yg saya ada kata saya nyesal kawen.... rasa mcm xperasan pulak sa ...

nowadays ramai jer isteri yg redha pikul biawak idop

asal kan berlaki demi tak nak title janda

so ape salah nya bertahan :2lol:

Cumikucingku Publish time 29-2-2020 06:08 PM

Cahya669 replied at 29-2-2020 04:10 PM
Apa maksud sis mcm ada sesuatu? Means kes tak bagi nafkah ni isu baru setahun lepas ke? Adakah sua ...

Kan saya cerita ada subline maxis nama saya tapi dia pakai. Ada satu nombor dia selalu topupkan guna line tu tapi saya tak dapat call no.tu seolah2 no.tu block no.main line saya. .. esok la kat tempat keje saya try call no.tu.

Tahun sebelum ni mmg xdpt nafkah pun tapi selagi saya masih mampu saya malas nak gaduh....Tapi tahun ni saya dah tak boleh nak sabar sebab anak saya dah start sekolah... jadi saya dah rasa susah nak cover semua.

Tapi rupanya mental dia mmg dah set itu semua tanggungjawab saya. Dia kata saya tak boleh paksa dia...kalau dia rasa nak tolong dia tolong la...dia salahkan saya punca dia tak dapat brim jadi tanggunglah sendiri persediaan anak mula sekolah...

saya rasa dia amk sesuatu bahan terlarang sebab dia selalu cakap mcm orang tak betul.

Saya tanya dah nape cakap mcm org tak betul . Lupa ambik barang ke? Dia marah pulak...

Cumikucingku Publish time 29-2-2020 06:30 PM

tagas replied at 29-2-2020 05:56 PM
nowadays ramai jer isteri yg redha pikul biawak idop

asal kan berlaki demi tak nak title jand ...

Bukan seba title janda

Sebab anak saya oku fizikal. Saya harap suami saya bantu saya urus dia bila dia dah semakin berat.

Tapi sekarang dia pun dah selalu marah2 anak saya yang oku . Sampai budak tu yg asyik bersedih... maknanya dah tak boleh nak letak harapan la.

Cumikucingku Publish time 29-2-2020 06:56 PM

Tagas ..

Sekarang berat anak saya hampir 30kg. Perlu diangkat untuk mandi, naik kereta. Dia tak dapat rasa buang air besar.,.

Tu punca saya simpan laki sebagai bapak anak saya. Untuk stanby kalau saya tetiba sakit.

Mungkin mcm tagas la kot cara laki saya berfikir... dia pun pernah ckp mcm tagas... "dulu bole je ... nape skang tak bole? Teruskan je la"..

Boleh je kalau nak cuba bertahan lagi cuma risiko pada diri dia....

saya kadang2 terbayang saya nak tekup muka dia dengan bantal masa dia tidur...




Cahya669 Publish time 29-2-2020 07:56 PM

Cumikucingku replied at 29-2-2020 06:08 PM
Kan saya cerita ada subline maxis nama saya tapi dia pakai. Ada satu nombor dia selalu topupkan gu ...

Oh.. faham.
Sis wajib tahu dan pastikan if betul ada someone. Bukti dia top upkn pn bagus dh ada.

Kalau dia betul ada ambil sometg sy doakan sis bertemu dgn petunjuk.semoga urusan sis dipermudahkan..

bloodyamuk Publish time 29-2-2020 09:07 PM

sedih baca kisah sis kena jaga anak OKU fizikal...sis sebenarnya penat tu...mana tak nya sis buat semua pastu suami macam biawak hidup...

skang nak tanya suami sis solat 5x cukup tak? puasa bulan ramadhan?

pertama kalau alasan nak cerai yang kukuh adalah yang berkait dengan ibadah...

kedua bab nafkah, dari cerita sis memang suami sis culas, tambah menganjing2 plak kan...

ketiga kalau sis failkan fasakh, walau tebus talak rasanya hanya bayar nilai mas kahwin kot...apa2 cuba hadirkan diri ke mana2 pejabat agama...tanya dulu procedure...

iols ada pengalaman bawa SIL daftar fasakh...hehehe tapi kena marah dengan abang iols sebab konon2 aku jadi setan la nak laki bini bercerai berai...habis kalau akak ipar mengadu tertekan jiwa raga sampai nak bunuh diri...elok cerai je la kan...

so selagi sis tak mulakan apa2 tindakan, contoh tak ambil borang fasakh, isi dan minta suami sis pun isi, jadi suami sis tetap tak anggap sis serius nak cerai...

bagi iols, lebih baik cerai dari kita kufur nikmat, jadi 'derhaka' dekat suami etc...sebab kalau suami yang baik dan soleh, takde maknanya buat ibu kepada anak2nya mental...tambah2 sis ada anak OKU...

patut suami sis ni kena ceramah agama...kalau dia nak bertaubat baguslah...tapi kalau tang tu gak...bye2 je la

Cumikucingku Publish time 29-2-2020 10:32 PM

bloodyamuk replied at 29-2-2020 09:07 PM
sedih baca kisah sis kena jaga anak OKU fizikal...sis sebenarnya penat tu...mana tak nya sis buat se ...

Tima kaseh nemahami..

Saya cuma nak dia tau saya betul2 dah marah sekarang.

Tak kesah la pengakhirannya gantung tak bertali ke ape. Saya cume nak dia xmuncul depan mata saya...

Saya hukan semulajadi pemarah mcm ni. Mungkin betul kata awak saya penat.

Sekurang2 nya cuti sekolah bulan 3 ni saya gi amk borang dulu kan dan tanya prosedur..

Tapi saya nak tau gak klu saya dah hantar borang, dia mesti keluar rumah ke boleh dok situ lagi?



Cumikucingku Publish time 29-2-2020 10:43 PM

bloodyamuk replied at 29-2-2020 09:07 PM
sedih baca kisah sis kena jaga anak OKU fizikal...sis sebenarnya penat tu...mana tak nya sis buat se ...

Solat on off... puasa dia rajin kalau saya kejut sahur..

Tapi dia ni hati keringbetul. Hari ni gaduhteruk esok dia tegur mcm biasa..

Cumikucingku Publish time 29-2-2020 10:56 PM

Ni bukan cite hasanah... ni betul2 saya nak luh...

kurniaan Allah pada anak saya yg oku tu dia pandai memujuk.

bila saya sedih . Dia pun datang mengesot pada saya....tepuk2 ... dia cakap dia akan jg saya ...

Dia kata nanti dia dah besar... dia akan boleh berjalan ... akan jadi spiderman ...

Saya tak mampu nak bgtau keadaan sebenar fizikal dia akan dtg.......

bloodyamuk Publish time 1-3-2020 12:18 AM

Cumikucingku replied at 29-2-2020 10:43 PM
Solat on off... puasa dia rajin kalau saya kejut sahur..

Tapi dia ni hati keringbetul. Hari n ...

okay solat on off tu dah jadi salah satu bukti suami sis bukan seorang muslim yang baik apatah lagi suami dan ayah yang baik...

dalam borang cerai, plaintif isteri, ada kolum sebab2 nak bercerai...maka point 1, solat suami sis yang on off...mana boleh solat on off...solat tiang agama, sengaja tinggalkan solat asar terhapus amalan2 (boleh rujuk hadith berkenaan).

bab duduk sebumbung lepas dah hantar borang tu saya tak sure la sis...sebab tak arif bab2 tu...hanya ada pengalaman tengok SIL isi borang cerai je hehe...

btw SIL saya tak jadi cerai, walau borang dah complete, tarikh trial pun dah set sebab abang saya dah pujuk dan diorang nego...asal nak meletup je hantar SIL balik umah mak ayah saya, sebab SIL okay dengan kitorang...dengan suami sendiri je die dah penat mental...

yuki812 Publish time 1-3-2020 12:32 AM

Cumikucingku replied at 29-2-2020 02:14 AM
Sikit je dia buat keje umah... tapi dia suke tak buat keje dalam umah... dia buat di halaman.semin ...

kadang kan sis..bila saya baca2 kisah rumahtangga gini..dgn pelbagai masalah suami curang..suami biawak hidup..ntah lah.kadang kan berapa banyak suami solat tak tinggal pon macam2 hal dibuatnya. adakalanya saya bersyukur..saya single tapi jalani hidup yg aman2 je. tapi kan..tak berani nak nasihat lebih2 sis..nanti orang cakap saya galakkan bagi bonus kat iblis pulak. huhuhu..

apa pon sis..saya doakan semoga dipermudahkan segalanya tuk sis. bahagia atau derita, kita yang tentukan.

Victorioussss Publish time 1-3-2020 01:21 AM

ekceli undang2 syariah ni amat bela orang pompuan yer. mana2 yang cakap tak adil tak belah tu dia bengap sebenarnya

fasakh ditolak atau diterima depends on hakim
eventhou alasan nak fasakh tu tak kukuh, tapi dari pemerhatian hakim rumah tangga tu dh tak bole diselamatkan, tak de mawaddah, xde warahmah hakim pn decide kalau diteruskan hanya akan meyiksa satu atau dua pihak

maka fasakh pun dia bole jalankan atas sebab2 tu. tak semestinya sebab tu kene kukuh. back to hakim jgk

fasakh plg cepat 2 tahun noks. tapi makan bertahun dan makan kos
lepas file, dia akan suruh gi jawatan kuasa pendamai gitu dan bnyk proses. kene bicara dan panggil 2 saksi max setiap pihak

jangan igt hari2 bicara ye. sebulan sekali pn belum tentu. hakim bz, peguam bz, cuti public lagi, pihak belah sana pulak xfree hari tu semua tu akan drag dan makan bertahun

bole je tak amik peguam..tapi akan blurr la ape proses2 dia. dan camne nak cross pihak sana masa sesi soal balas


for me, bile wife mntk fasakh si suami tu tau dh yang wife dah tak nak. hakim pn dah tau. hakim akan perli lagi si suami, dh pompuan ni taknak kat kau, apejadah nak terhegeh2

but ade hikmah kalau cerai fasakh ni. semua yang terjadi ade hikmah dia jgk

kalau nak cepat dan si dia xnk cerai cara mudah, try la tebus talak

Cumikucingku Publish time 1-3-2020 01:59 AM

yuki812 replied at 1-3-2020 12:32 AM
kadang kan sis..bila saya baca2 kisah rumahtangga gini..dgn pelbagai masalah suami curang..suami b ...

Single pun tak berdosa sis. Cuma saya rasa semua org nak ade keturunan. Walau pun hidup saya ntah hape2 saya harap saya mati nanti dapat la sikit doa2 dari anak cucu...

Tima kase doakan saya walau tak kenal. Saya pun harap sume pompuan2 diluar sana xkan dianiaya. Kite kawen sbb nak ada orang jaga kite sebagai ganti mak ayah ...

Kakak kandung saya tak kawen.. umur dah 41... dia tumpang kasih sayang anak2 saya. Masa saya gi keje dia jagakan anak saya. Mudah2han anak saya nanti jaga dia jugak sbb dia xde zuriat kan..



yuki812 Publish time 1-3-2020 02:18 AM

Cumikucingku replied at 1-3-2020 01:59 AM
Single pun tak berdosa sis. Cuma saya rasa semua org nak ade keturunan. Walau pun hidup saya ntah...

saya single ada anak.
x per sis..doa byk2. sure sis susah hati kan.
dulu masa sy tgh down giler..x leh tido mlm..hanya kat sejadah je saya lena..lepas solat mlm..saya bc alquran..pastu sy tido sambil peluk alquran erat bertelekung. masa tu saya rasa lega nyaman seolah allah tu peluk saya..tenangkn saya. terus tertido. berbulan gitu. ntah..tak tau cakap perasaan tu sampai skrg. kuatkan semangat sis.

nite..


Cumikucingku Publish time 1-3-2020 02:43 AM

Victorioussss replied at 1-3-2020 01:21 AM
ekceli undang2 syariah ni amat bela orang pompuan yer. mana2 yang cakap tak adil tak belah tu dia be ...

Saya paham benda akan kekadang rumit pastu libatkan org lain... jawatankuasa pendamai tu mesti ahli keluarga kan?

Awak pernah ade kengkawan ber fasakh ke?

Kalau fasakh saya ditolak hakim.. boleh ke tak hakim bantu tetapkan dia kena bertanggungjawab jumlah sekian....... ? Atau bila kes ditolak saya akan kembali mcm sebelumnya?

saya harap lepas saya isi borang tu dia keluar la dari umah... semak la nak kumpul2 bukti pastu orgnya ade tercongok dpn muke.

saya tak berapa paham pasal tebus talak... setakat yang saya google tu hanya saya paham isteri byr jumlah sekian2 supaya di beri talak.

Victorioussss Publish time 1-3-2020 02:58 AM

Edited by Victorioussss at 1-3-2020 03:00 AM

Cumikucingku replied at 1-3-2020 02:43 AM
Saya paham benda akan kekadang rumit pastu libatkan org lain... jawatankuasa pendamai tu mesti ahl ...

Kalau fasakh ditolak, dan u xnk kembali kt dia..dia kene filekan kat mahkamah untuk u kembali taat to nothing much pun

Benda ni tgk lawyer dan tgk hakim. Masa bicara nnt bole ckp memudaratkn rumah tangga, dh xde bhgia dn perasaan etc2

Saya ada experience thru fasakh
Try nk selamatkan tapi xboleh. Bile dh bukak file layankan aje la makan tahun

Cumikucingku Publish time 1-3-2020 03:17 AM

Victorioussss replied at 1-3-2020 02:58 AM
Kalau fasakh ditolak, dan u xnk kembali kt dia..dia kene filekan kat mahkamah untuk u kembali ta ...

Maksudnya kes fasakh awak tu memihak pd siapa?

Saya bukak file saya bersedia la utk kalah... sbb yg penting saya usaha.

Kalau suruh kembali taat mmg saya lg ganas rasa nya. Sbb saya pendendam...

Victorioussss Publish time 1-3-2020 03:25 AM

Cumikucingku replied at 1-3-2020 03:17 AM
Maksudnya kes fasakh awak tu memihak pd siapa?

Saya bukak file saya bersedia la utk kalah... sb ...

Memihak pada pihak yang menang

yuki812 Publish time 1-3-2020 07:42 AM

Victorioussss replied at 1-3-2020 01:21 AM
ekceli undang2 syariah ni amat bela orang pompuan yer. mana2 yang cakap tak adil tak belah tu dia be ...

tul jugak tu vic.
orang kata..rumahtangga kena pertahankan walau apa pon terjadi. tapi nak pertahankan apa..kalau dia dah memang tak nak kita. kita baik sebaik malaikat pun..kita buat lah apa pon..dia tak pandang pon. sebab benda ni soal hati.

dah orang tak nak..tak perlu terhegeh. tapi yg jadi sakit hati..sebab ko punya pasal, ko dah hancurkan kehidupan org lain yang tak tau apa2..tak bersalah. apa pon its ok..move on saja.
Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9
View full version: Fasakh..sape tau mcm mane nak cepat settle?


ADVERTISEMENT