yuki812 Publish time 1-3-2020 07:42 AM

Victorioussss replied at 1-3-2020 01:21 AM
ekceli undang2 syariah ni amat bela orang pompuan yer. mana2 yang cakap tak adil tak belah tu dia be ...

tul jugak tu vic.
orang kata..rumahtangga kena pertahankan walau apa pon terjadi. tapi nak pertahankan apa..kalau dia dah memang tak nak kita. kita baik sebaik malaikat pun..kita buat lah apa pon..dia tak pandang pon. sebab benda ni soal hati.

dah orang tak nak..tak perlu terhegeh. tapi yg jadi sakit hati..sebab ko punya pasal, ko dah hancurkan kehidupan org lain yang tak tau apa2..tak bersalah. apa pon its ok..move on saja.

Adm89 Publish time 1-3-2020 09:35 AM

Cumikucingku replied at 29-2-2020 01:14 AM
Kalau dia report polis saya pukul dia macam mane pulak.

Dia suke menganjing... saya panas la..


Sama mcm cousin i laki dia suka menganjing mcm2. Mcm psycho pon ye, mcm bebudak tak matang pon ada dok nganjing gitu. Taknak cerai but last2 cousin i pg buat tuntutan cerai juga and laki dia agree ceraikan tp dgn syarat cousin i tak boleh tuntut nafkah tertunggak, mutaah, dsb. Tp cousin i agree jugak even tak adil sbb mmg tak tahan. Hope you pon dipermudahkan urusan TT.

Cumikucingku Publish time 1-3-2020 11:51 PM

Adm89 replied at 1-3-2020 09:35 AM
Sama mcm cousin i laki dia suka menganjing mcm2. Mcm psycho pon ye, mcm bebudak tak matang pon ada ...

Tima kase. Ada jugak la laki bg syarat mcm tu.

Xpe la kat dunia ni lepas la bg alasan mcm2. Kat akhirat nanti biar la menjawab... ramai je org laki yg suke mengelat... dia ingat untung sgt ke buat mcm tu..

Cumikucingku Publish time 1-3-2020 11:53 PM

Victorioussss replied at 1-3-2020 03:25 AM
Memihak pada pihak yang menang

Pihak bini ke pihak laki...

Cumikucingku Publish time 2-3-2020 12:04 AM

yuki812 replied at 1-3-2020 07:42 AM
tul jugak tu vic.
orang kata..rumahtangga kena pertahankan walau apa pon terjadi. tapi nak perta ...

Kite baik org x hargai...

Kite jahat pulak dia dok ungkit2 kite punye jahat wpun dia punca kite jd jahat.

Saya sekarang mmg rasa saya jahat sangat.

1. Sorok makanan
2. Tengok muke laki pun rasa meluat.
3. Bila dia tanya saya jawab sepatah dua.
4. Pulaukan dia... semua asing.
5. Memaki kat wasap
6. Memintak2 dia mati eksiden

Saya tau dosa... Saya dah mintak cerai cara baik sebab saya dah penat jadi bini yang jahat. Saya buat jahat supaya dia tak tahan dan akhirnya pegi jauh2. Tak kesah la nak gantung tak bertali pun...bukannya saya nak suruh dia pegi sebab saya nak cari laki lain...lgpun dlm dumia ni xde laki pun bole terima anak tiri oku...

awanysss Publish time 2-3-2020 10:49 AM

sis pujuk suami sis mintak cerai cara baik..
kalau file kan fasakh, tetap makan masa..
kalau suami sis amik lawyer jugak lg pnjg kes..
selalu yg suami2 biawak hiduo ni, bila isteri file kan fasakh tetiba semua rajin kerja sbb nak hire lawyer jugak..
sis simpan semua bukti2 payment bill2 tu.. nanti boleh lampirkan as proof..

yuki812 Publish time 2-3-2020 12:39 PM

Edited by yuki812 at 2-3-2020 02:56 PM

Cumikucingku replied at 2-3-2020 12:04 AM
Kite baik org x hargai...

Kite jahat pulak dia dok ungkit2 kite punye jahat wpun dia punca kite ...

ini perkahwinan kedua ke sis? sbb ada mention anak tiri tu. kalau gitu..sis lebih berpengalaman compare saya kan tang liku2 berumahtangga ni. camne nak handle somi kan.

sy tang prosedure ni memang tak reti nak nasihat personally sbb dulu divorced memang senang..cepat dan semua benda ex yg settlekan. takde pakai lawyer bagai. saya satu sen pon tak kuar duit. maybe sis pergi pjbat agama tanya..camne.

dalam masa yg sama..bincang blk ngn somi. kalau ada rasa syg..doa lah sama2..mohon petunjuk.kuatkan semangat.

shalke09 Publish time 2-3-2020 04:36 PM

kau boleh masuk ke faceebok BICARAKES MAKHAMAH SYARIAH dik,dekat situ banyak gak lawyer2 syariah yang bagi nasihat tengang pelbagai masalah penceraian,cerita2 pengalaman ahli fb tu tuntut cerai pun banyak dalam tu,ko boleh belajar dkat situ.

kuchenta_81 Publish time 2-3-2020 05:11 PM

Cumikucingku replied at 29-2-2020 10:56 PM
Ni bukan cite hasanah... ni betul2 saya nak luh...

kurniaan Allah pada anak saya yg oku tu dia pa ...

:'(

semoga puan kuat dan terus kuat. sedihnya baca.
saya doakan juga semoga kes puan dipermudahkan dan puan sentiasa sihat, sentiasa dalam lindunganNya.

Cumikucingku Publish time 2-3-2020 10:04 PM

yuki812 replied at 2-3-2020 12:39 PM
ini perkahwinan kedua ke sis? sbb ada mention anak tiri tu. kalau gitu..sis lebih berpengalaman...

Tak la....bukan perkahwinan kedua.hihi...perkahwinan pertama la ni.

Maksud saya,.. sy mintak fasakh ni bukan sebab saya nak kawen lain. Sebab saya rasa xde lelaki yg nak ada anak tiri oku. Jadi kalau dapat cerai sampai bila2 pun jadi ibu tunggal la..

Cumikucingku Publish time 2-3-2020 10:05 PM

shalke09 replied at 2-3-2020 04:36 PM
kau boleh masuk ke faceebok BICARAKES MAKHAMAH SYARIAH dik,dekat situ banyak gak lawyer2 syariah y ...

Ok terima kase ye. Nanti saya gi baca.

Cumikucingku Publish time 2-3-2020 10:12 PM

yuki812 replied at 2-3-2020 12:39 PM
ini perkahwinan kedua ke sis? sbb ada mention anak tiri tu. kalau gitu..sis lebih berpengalaman...

Ada bincang mlm tadi,

Dah dia pulak menangis tanya saya ada orang lain ke apa...

Pelik kan cara pemikiran dia.

Tetap xsedar kesalahan dia sampai saya jd tak betul.






Cumikucingku Publish time 2-3-2020 10:21 PM

kuchenta_81 replied at 2-3-2020 05:11 PM
semoga puan kuat dan terus kuat. sedihnya baca.
saya doakan juga semoga kes puan dipermuda ...

Tima kase atas doa nya.

Setiap hari saya jadi takut nak pikir kalau saya tiba2 sakit... saya selalu dalam keadaan risau.

NurAlia14 Publish time 2-3-2020 10:47 PM

Dr cara ko posting blh rase ko stress giler skng ni..aku cadangkan ko pindah bwk anak2..biar die hidup sdri..ko lari keluar ats alasan depress..blh x..

Cumikucingku Publish time 3-3-2020 02:08 AM

NurAlia14 replied at 2-3-2020 10:47 PM
Dr cara ko posting blh rase ko stress giler skng ni..aku cadangkan ko pindah bwk anak2..biar die hid ...

Haah stress sgt2.

Sampai saya suruh laki saya kawen lain supaya tak dok dgn saya dah...

Saya suruh mak sedara dia gi kawenkan dia dgn sepupu dia yg andartu....

Saya xleh pindah sis... saya punye umah skg dgn tempat keje 10 minit je...nanti dia cari kat tempat keje lg la xbest..

NurAlia14 Publish time 3-3-2020 08:29 AM

Cumikucingku replied at 2-3-2020 12:04 AM
Kite baik org x hargai...

Kite jahat pulak dia dok ungkit2 kite punye jahat wpun dia punca kite ...

Instead of kau terseksa..why not buat die plak terseksa..ignore him to d max..buat mcm xwujud..xyah sediakan makan..pg mane2 enjoy dgn anak2 xyah hiraukn die..at the 1st place ko kne bersemangat..jgn lemah nnt fikiran ko xleh fikir bnde yg btl..cth kalo ko g bercuti ko cabut la decoder astro bg die xleh tgk tv baru pdn muke die

rosa_canina Publish time 3-3-2020 09:41 AM

penatnya uruskan rumahtangga sorang2 mmg Tuhan saja yg tau:L

dgn keje..dgn anak2.. oku plk..

ada suami mcm takde suami je kan.. sbb semua buat sendiri.. struggle sorang2

semoga dipermudahkan urusan tt..

ramaramu Publish time 3-3-2020 10:17 AM

sedih baca kisah TT.. based on experience, kakak ipar i dulu penah go thru fasakh.. memang makan masa. esp time bicara.. kalau buat nya suami you tak muncul.. akan drag ke tarikh lain..

and yes, pejabat agama selalunya akan cuba cari jalan penyelesaian untuk berdamai.. diorang kalau boleh tak nak pasangan bercerai..

kalau TT ada duit extra, buat la tebus talak.. kiranya macam you bayar suami untuk lepas kan you. itu cepat sikit dari fasakh kalau tak silap i

Cumikucingku Publish time 3-3-2020 08:52 PM

NurAlia14 replied at 3-3-2020 08:29 AM
Instead of kau terseksa..why not buat die plak terseksa..ignore him to d max..buat mcm xwujud..xya ...

Mmg la sy xde sedia mkn.
xkeluar dgn dia.
basuh baju asing.
Tdo asing.

Sy bukan isteri #roadtojannah.

Kalau baju dia tersesat dalam bakul saya humban kat luar rumah. Sebab saya dah pesan awal2 baju basuh sendiri. Nape dia tak reti bahasa? Saya cakap dengan lisan dan saya pesan dalam wasap... maknanya saya serius.

Remote astro anak sy yg control . Boleh tengok disney je.
ade sekali dia amk remote dari anak....
anak nangis...
saya pantang betul kalau buat anak saya nangis...
saya rasa semak kepala sebab saya ada banyak keje.
sa suruh dia pulangkan remote sambil saya angkat board seterika.
Dia ingat saya main2 ke..
jiwa saya dah tertekan mana ada saya main2...
saya hempuk laki saya dengan board seterika.

Tapi sebenarnya saya sedih saya buat dia mcm tu... saya bukan nk jadi mcm ni... dia yang buat saya bertindak macam pompuan gile.

Cumikucingku Publish time 3-3-2020 09:01 PM

rosa_canina replied at 3-3-2020 09:41 AM
penatnya uruskan rumahtangga sorang2 mmg Tuhan saja yg tau

dgn keje..dgn anak2.. oku plk..


Tima kase atas doa nya.

Urus anak n buat keje umah tu penat tapi saya ok lagi la...sebab saya buat yang saya larat je xde la memaksa diri... syukur sbb masih ada kekuatan dan kesihatan.

Saya nyampah perangai dia dgn mulut dia...itu saya mmg tak tahan...tahun ni yg dia start menjadi2.


Pages: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9
View full version: Fasakh..sape tau mcm mane nak cepat settle?


ADVERTISEMENT