virgocircus Publish time 19-11-2021 09:11 AM

Diamje replied at 20-6-2020 01:12 AM
sedihnya baca kisah TT sbb lebihbkurang sama je kisah kita. husbend i jenis tunjuk terang2 die x suk ...

Sejak bila hubby u x suka u? Xkan dari sejak kahwin lagi? Dah cek ke belum kot2 ada unsur ilmu hitam etc...

chenta_dewi Publish time 7-1-2022 08:11 AM

Alhamdulillah..tt mgkin dah bahagia skrg..mulianya awak baiknya awak allah angkat darjay jaga anak oku..

Mgkin org ingat saya ni over sgt cakap mcm ni seolah warga forum sbnrnya mulut jahat..

Tah la..rasa mcm malu dgn tt sbb diuji dgn anak..suami..masih cuba nak bertahan..

Hebat

cari_cahaya Publish time 28-3-2022 04:54 PM

Cumikucingku replied at 29-2-2020 01:21 AM
Saya dah start bercakap sorang2. Nangis tiap malam.... sebelum jadi biol baik cari jalan. Saya nampa ...

I feel you dear.. tak guna hidup bersama kalau menyebabkan kemudaratan kpd diri sendiri. Saya pon dalam proses pikir.. dan berpikir.. dan masih terus berpikir sblm saya buat keputusan.. jauh di sudut hati, saya dah tawar hati

green~tea Publish time 28-3-2022 11:34 PM

Edited by green~tea at 28-3-2022 11:55 PM

addamnor replied at 31-5-2020 01:09 AM
Kalau sudah tiada cinta, terus terang sahaja lah pada suami. Lelaki akan okay begitu walau teruk mac ...

Tak faham kenapa kena tebus talak plak? Dah macam nak ambil kesempatan atas "desperation" dan kesusahan pasangan...

Iols dulu bercerai in 2017... i nak bercerai cara baik, tapi dia berkeras nak i bayar utk tebus talak...
Dia request i bayar banyak sgt in order to dia lepaskan dengan mudah.. dia tuntut:

1. Rumah di ampang market value 800k (rumah nama.i loan i,i bayar selama ni hutang tinggal balance rm100k je masa tu)
2. Ladang sawit 20 ekar (pemberian arwah mak i)
3. Honda crv 2.4 4wd
4. Honda civic 2.0

Bg i, exhusband i cuma nak amek kesempatan je atas peeceraian dengan menuntut tebus talak...

I lawan balik, file cerai hakam.. lepas tu i saman dia dgn tuntutanharta sepencarian dan nafkah tertunggak (dia tak pernah bayar rumah,kereta, makan minum pakaian etc sepanjang 12 tahun kawen)

Punca i terbuka hati nak cerai? Sbb I kena boikot dgn in laws sejak 2012 (terutama MIL lahnat) and exhusband i pisah tempat tidur dengan i sejak 2011.. sebelum 2011 i PJJsejak 2006.. dah duduk sekali rupanya tergelecok dalam rumahtangga neraka...
Kalo i ni jahat yakmat, kenapa rumit nak lepas? Tuntut mcm2 sedangkan yang lelaki culas nafkah, ada hati nak tuntut rumah i beli, kereta2 i beli..

Mujur Alhamdulillah i dapat cerai melalui hakam jugak in the end...

List tuntutan tebus talak tu dia tak dpt laa of coz... i jual rumah ampang dgn harga discount, and i kasi civic dekat dia (dia dah ada merc).. tanah sawit yang dia berangan tu mmg tak dapat lah, sedangkangeran tanah pun dia tak dapek tengok, apatah lg nak kasi tukar nama.... berangan laaa anjing tamak tuh :lol:

addamnor Publish time 28-3-2022 11:46 PM

green~tea replied at 28-3-2022 11:34 PM
Tak faham kenapa kena tebus talak plak? Dah macam nak ambil kesempatan atas "desperation" dan kesu ...

Tgk suasana kes sistur.. kalau tiada asas yang kukuh nak bercerai, atau tiada bukti yang kukuh fault on the husband side, tebus talak adalah exit policy yang lelaki akan ambil..
kalau ada strong evidence fault on the husband's side, fasakh is one way of doing it. Tuan tanah kata beliau stress sbb dilayan sedimikian rupa oleh suaminya so saya strongly suggest beliau get verification from a psychiatrist and use that evidence in the court to file for fasakh.

The best divorce procedure is bercerai suka sama suka, tak banyak drama.

green~tea Publish time 28-3-2022 11:56 PM

Edited by green~tea at 28-3-2022 11:58 PM

addamnor replied at 28-3-2022 11:46 PM
Tgk suasana kes sistur.. kalau tiada asas yang kukuh nak bercerai, atau tiada bukti yang kukuh fau ...

Fasakh paling sukar laa bg i sbb part evidence tu....

Nak mudah cerai hakam... or cerai cara baik

Tambahan nota... kenapa rumah tu exposed utk dia tuntut sedangkan i bayar and loan nama i sorang.. is because i masukkan nama dia sbg pemilik bersama atas dasar cinta masa mula2 kawen :'(

Zaien Publish time 29-3-2022 04:28 PM

nk fasakh ni mmg kena byk bukti.. (bill/pembayaran/loan/perbelanjaan smua atas u sis)
sllaonya tula boring btol sesi kaunseling x sudah2.. naik nyampah kdang..

AJENALI Publish time 30-7-2022 02:35 PM

Semoga urusan tt dan ahli2 CF sentiasa Allah permudahkan, aminn ya allah ya mujib.

banyak yang dapat saya belajar daripada Cari forum ni

Cumikucingku Publish time 31-7-2022 11:10 PM

Tima kase yg bg pendapatdan doa.

Keadaan sekarang :
Tak cerai tp tak mcm suami isteri.
Duduk sebumbung tapi ade kawasan masing-masing.
Duit perbelanjaan 2 org anakdia sumbangkan lebih kurang 1k sebulan.
Duit nafkah sy xde... xpela sy ok je asalkan xyah layan dia.
Sy lebih hepi mcm ni sbb xde gangguan emosi.. aman jiwa.
Lgpun mls nak layan proses mahkamah.
Anak2 pun boleh main di kawasan mana2...pd bila2 masa tp tdo dgn sy..
Anak2 sy urus semua..
walaupun yg oku tu semakin berat dlm 50kg tp masih sy mampu angkat pun kira bersyukur...
Rezeki sy dan anak2 jarang sakit... alhamdulilah... malas dah nak bertekak dgn org yg tak paham.. biar dia dpt balasan je di akhirat.

Vynnvynn Publish time 14-11-2022 10:34 PM

Alhamdullilah.. kalau u terima keadaan sekarang.. n tak effect mental u walaupun tak cerai.. moga hidup u dimudahkan dunia n akhirat sbb u jaga anak surga insyaAllah..
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9]
View full version: Fasakh..sape tau mcm mane nak cepat settle?


ADVERTISEMENT