eyansss Publish time 9-4-2020 11:52 PM

brand peti ais yang bagus

hai, taktau nak tanya kat board mana tapi harap sini sesuai la...

boleh tak kengkawan bagi cadangan brand peti ais yang bagus dari segi:

1. penjimatan elektrik
2. luas dan selesa (sebab family besau n nak2 pulak zaman mco ni, kena selalu topup sebab masak hari2 pagi tengahari petang malam)
3. yang tak bising (sebab bising ni katanya ganggu elektrik n of course kita sendiri yang tak selesa) lagi satu aku ni kalau bunyi bising, hati rasa resah gelisah...ada one kind of feeling yang tak best...

4. harga tak lebih dalam rm4k...


PristineOne Publish time 10-4-2020 12:49 AM

4K? Brand Sharp...4 pintu. Ada kaler platinum ngan ceramic black.

Catpaw Publish time 10-4-2020 01:08 AM

Edited by Catpaw at 10-4-2020 01:09 AM

Wow bajet chuols, sambar peti dua pintu tu terus yang kiri kanan tu. Takpun cadangan meols, beli peti ais kotak tu(freezer) 1, fridge 1. senang barang2 basah nak simpan lama. kalau rosak 1 ada 1 lagi backup.

LH76 Publish time 10-4-2020 01:17 AM

yg iols tahu klu yg sticker ada 5 bintang tu jimat letrik. lg kurang bintang lg byk pakai letrik. ntah la.x pandai sgt.

eyansss Publish time 10-4-2020 01:22 AM

PristineOne replied at 10-4-2020 12:49 AM
4K? Brand Sharp...4 pintu. Ada kaler platinum ngan ceramic black.

sharp ok eh...bising tak brand tu?model mana eh...yang 700l freezer kat bawah eh...

aku ada tengok hitachi 4 pintu yang boleh amek air dari luar je...dalam rm3.2k...cuma terbaca feedback (tapi hitachi model lain) komplen bunyi bising gila...macam seriau pulak yang tu...

eyansss Publish time 10-4-2020 01:25 AM

Catpaw replied at 10-4-2020 01:08 AM
Wow bajet chuols, sambar peti dua pintu tu terus yang kiri kanan tu. Takpun cadangan meols, beli pet ...

memula cadang nak buat camtu tapi peti ais sekarang ni pun memang dah banyak prob...kadang2 sejuk nak mama sampaikan bahagian bawah pun boleh beku... kengkadang dingin2 suam sampai dalam nampak berpeluh...

plan nak amek dua pintu kiri kanan sebab senang sekali beli je kan...cuma tu la, taktau brand mana yang ok...

ada berkenan ngan hitachi tapi ada feedback (tapi model lain la) yang bunyi bising sungguh...

eyansss Publish time 10-4-2020 01:25 AM

LH76 replied at 10-4-2020 01:17 AM
yg iols tahu klu yg sticker ada 5 bintang tu jimat letrik. lg kurang bintang lg byk pakai letrik. nt ...

ok, iols tengok sticker jugak...cuma takut dapat peti ais bunyi bising je...

bloodyamuk Publish time 10-4-2020 01:26 AM

samsung okay...cari yang ada power saving tu...

kalo nak beli harga diskaun kena rajin2 round2 kedai2 besthomes ke sen heng ke ada keluaran tahun berapa, yang display etc dapat la diskaun banyak sket...

eyansss Publish time 10-4-2020 01:28 AM

bloodyamuk replied at 10-4-2020 01:26 AM
samsung okay...cari yang ada power saving tu...

kalo nak beli harga diskaun kena rajin2 round2 ke ...

ingat nak beli dalam masa terdekat ni ha sebab peti tu macam dah nak kiok je gayanya...dah la peti ais sangat penting terutamanya bila MCO ni...

PristineOne Publish time 10-4-2020 01:32 AM

eyansss replied at 10-4-2020 01:22 AM
sharp ok eh...bising tak brand tu?model mana eh...yang 700l freezer kat bawah eh...

aku a ...

Sharp la... 2 pintu kiri dan kanan....ada ice maker sekali. Ruang luas... Kaler Ceramic black lawa..

Catpaw Publish time 10-4-2020 01:50 AM

eyansss replied at 10-4-2020 01:25 AM
memula cadang nak buat camtu tapi peti ais sekarang ni pun memang dah banyak prob...kadang2 seju ...

Meols pakai hitachi. Tapi 2 pintu atas bawah tu, yg tinggi dari kita.Pernah rosak dalam 2 tahun pakai, repair terbang gak rm500... orang kedai cakap peti ais yg besar2 sekarang ni mudah rosak, tak kira apa brand pun... huhu

bukulali Publish time 10-4-2020 02:33 AM

Toshiba best

eyansss Publish time 10-4-2020 02:48 AM

Catpaw replied at 10-4-2020 01:50 AM
Meols pakai hitachi. Tapi 2 pintu atas bawah tu, yg tinggi dari kita.Pernah rosak dalam 2 tahun...

alahai...kena reconsider balik la hitachi ni nampaknya...tapi aku dah kena beli peti ais besar dah ni sebab penambahan ahli keluarga...adeh, jammed dah ni...so chuols masih pakai hitachi?

eyansss Publish time 10-4-2020 02:50 AM

bukulali replied at 10-4-2020 02:33 AM
Toshiba best

peti ais sekarang memang toshiba...dah 11 tahun pakai, baru setahun ni la buat perangai...boleh la aku consider toshiba jugak ni...cuma kena mencari model yang ok je...
toshiba model sekarang tak bising kan...

eyansss Publish time 10-4-2020 02:51 AM

PristineOne replied at 10-4-2020 01:32 AM
Sharp la... 2 pintu kiri dan kanan....ada ice maker sekali. Ruang luas... Kaler Ceramic black lawa ...

dah google n harga lebih 4k...memang menangis betul nak beli...hahaha...

imransulaiman Publish time 10-4-2020 03:20 AM

Cari yang ada inverter...memang jimat letrik.

Samsung pun ok jugak...

sarah82 Publish time 10-4-2020 03:37 AM

Elba..tahan lama.. 4k boleh dpt latest model yg buka pintu kiri kanan

airisa Publish time 10-4-2020 07:14 AM

Edited by airisa at 10-4-2020 07:17 AM

I guna panasonic 2 pintu, freezer kat bawah .. beli 4 yrs back dlm rm2.5k. Ada few model, tapi i ambik mid high capacity. Ada yg lagi besar. 2 door or 4 door tu immaterial for me, yg penting tgk capacity fridge tu berapa liter. Pilih panasonic sebab bintang green energy tu dan reliable brand. So far ok. Cooling ok n tak bising. Energy saving - yes .. sebab monthly electricity bill tak lebih dari rm25 .. itupun kadang2 on aircond.

Dulu2 rumah my parents guna electrolux, lasted for 20 years. Pastu tukar panasonic till now.

My cousin guna samsung yg ada water dispenser kat luar, guna tak sampai 3 thn dah rosak.. kena beli baru pulak

eyansss Publish time 10-4-2020 09:48 AM

airisa replied at 10-4-2020 07:14 AM
I guna panasonic 2 pintu, freezer kat bawah .. beli 4 yrs back dlm rm2.5k. Ada few model, tapi i amb ...

kiranya yang ada water dispenser ni macam senang rosak la eh...panasonic tak bising, so part tu dah lega dah...hehehe...kiranya aku boleh consider panasonic jugak la ni...

eyansss Publish time 10-4-2020 09:57 AM

sarah82 replied at 10-4-2020 03:37 AM
Elba..tahan lama.. 4k boleh dpt latest model yg buka pintu kiri kanan

first time ada orang propose elba kat aku...boleh la aku google sat...

Pages: [1] 2 3 4 5
View full version: brand peti ais yang bagus


ADVERTISEMENT