Belibis Publish time 7-9-2020 08:19 PM

Ko belajar dengan kurex jer la.
:D

mosti Publish time 7-9-2020 10:48 PM

Kurex replied at 7-9-2020 08:01 PM
Pembaris lurus, L, curve, french curve.. mana satu?

Custom made..mahal tol pembaris tu..nyesal beli.

mosti Publish time 7-9-2020 10:50 PM

Belibis replied at 7-9-2020 08:19 PM
Ko belajar dengan kurex jer la.

Kurex barat , aku timur.. Kalau gi sana balik sini kena kuarantin..koser aku heh

J4I Publish time 8-9-2020 12:00 AM

Admin nya laki ke pempuan? PMS kot

mosti Publish time 8-9-2020 08:24 AM

J4I replied at 8-9-2020 12:00 AM
Admin nya laki ke pempuan? PMS kot

Perempuan..memang jawab soalan sombong sangat lah. Aku x tak tai kenapa butik tu amik admin sombong camtuh. Berbeza kalau dengan ceo butik bukan main sopan. Dengan customer kasar sungguh.

mosti Publish time 8-9-2020 08:28 AM

Aku dah keluar dah dari group wassap tuh. Sekarang kemurungan, jadi rasa diri ni tak boleh nak gelak dengan family macam selalu. Semalam asik termenung je. Hari ni ok sikit. Terima kasih la warga forum yang menceriakan daku. Duit aku bayar habis, x jadi nak buat ansuran. Redho je la. First time deal dengan admin camtuh. Tak mesra lansung.

CocoCily Publish time 8-9-2020 08:33 AM

Edited by CocoCily at 8-9-2020 08:37 AM

Menjahit ni bagi i susah nak belajar through online ni.
I yang ada basic & pandai la jahit setakat baju kurung & baju melayupun tak boleh nak follow video tutorial even orang tu tunjuk step by step ke apa :L

Selalu berangan nak jahit baju berfesyen fesyen, drape this and that.
akhirnya baju kurung biasa juga {:1_558:}
Yang paling susah nak memotong kain tu. Once dah potong senang je zapp zupp zapp zupp


Pyjama anak tu stuck kat collar. Nampak nya kalau siap nanti anak pun dah besar tak muat :sweat3:

CocoCily Publish time 8-9-2020 08:36 AM

TT, cuba cari tukang jahit kat tempat TT. Mana tahu ada yang boleh ajar/bagi kelas menjahit?

J4I Publish time 8-9-2020 08:58 AM

mosti replied at 8-9-2020 08:28 AM
Aku dah keluar dah dari group wassap tuh. Sekarang kemurungan, jadi rasa diri ni tak boleh nak gelak ...

TT keluar group terus tanpa kata apa-apa ke?
Laa, rasa rugi pulak. Mungkin admin nya memang gitu orang nya, jenis cakap macam nak bawak gaduh je sepanjang masa.

mosti Publish time 8-9-2020 01:29 PM

J4I replied at 8-9-2020 08:58 AM
TT keluar group terus tanpa kata apa-apa ke?
Laa, rasa rugi pulak. Mungkin admin nya memang gitu...

Aah..keluar terus..sedih sangat.. Malas nak deal dengan orang sombong..nanti kita murung, satu kerja x jalan. Hari ni dapat semangat nak jahit balik.. Saya mohon semoga Allah bagi ilham agar mudah faham kat video youtube tuh.

mosti Publish time 8-9-2020 01:31 PM

CocoCily replied at 8-9-2020 08:36 AM
TT, cuba cari tukang jahit kat tempat TT. Mana tahu ada yang boleh ajar/bagi kelas menjahit?

Ada. Tapi sarawak ni masalah transport. Pusat pembelajaran banyak tumpu area kuching. Agak sukar nak cari tempat belajar. Kalau di semenanjung senang. Merata tempat belajar.

mosti Publish time 8-9-2020 01:32 PM

CocoCily replied at 8-9-2020 08:33 AM
Menjahit ni bagi i susah nak belajar through online ni.
I yang ada basic & pandai la jahit setakat...

Susah potong kain camna ye? Kalau dah pandai lukis pola..ikut je kan..ke ada cara potong lain.

CocoCily Publish time 8-9-2020 01:49 PM

mosti replied at 8-9-2020 01:31 PM
Ada. Tapi sarawak ni masalah transport. Pusat pembelajaran banyak tumpu area kuching. Agak sukar n ...

owh..TT kat sarawak ke.

CocoCily Publish time 8-9-2020 01:55 PM

mosti replied at 8-9-2020 01:32 PM
Susah potong kain camna ye? Kalau dah pandai lukis pola..ikut je kan..ke ada cara potong lain.
Susah sebab nak lukis pola tu la. Then bila nak potong kain kena ada mood without gangguan. Kena focus takut salah side la, salah gunting la. (sebab amatur kan )

saya tak pandai nak buat pola baju kurung modern. Lengan kat bahu tu tak kemas :L. Ada beli pola online, pun sama ;P

Awal awal beli mesin, saya pergi beli kain murah yang lebih lebih kat kedai kain. buat practice.
Lama lama improve. Kena selalu menjahit. Kalau lama lama tinggal, bila ada project baru mesti tersilap juga..



Belibis Publish time 8-9-2020 09:23 PM

Minat sahaja tak cukup TT.kena ada bakat semulajadi jugak.
Jahitan ni macam kerja seni.

mosti Publish time 8-9-2020 10:25 PM

Belibis replied at 8-9-2020 09:23 PM
Minat sahaja tak cukup TT.kena ada bakat semulajadi jugak.
Jahitan ni macam kerja seni.

Bakat camna tu? Dari segi apa? Pada saya, semua orang ada bakat dalam bidang yang dia minat. Bakat boleh di asah. Contoh budak kecik bakatdia pandai membacadanminat bermain..tapi dia x minat baca pun..so mak2 kena memvaca sambil main dengan anak. Kalau bab menjahit, bakat matematik dan teknikal dah ada conbine minat seni dan mix and match colour. Takda bakat melukis boleh belajar.melukus kena praktis. Tak praktis, lama2 bajat tu hilang sebab teknik dah lupa. Jahit pun sama keba praktis hari2.

Belibis Publish time 8-9-2020 10:40 PM

Ada sekali tgok kat tv.kisah tukang emas.
Tukang emas tu yg cakap,seorang pelatih dia fail walaupun mempunyai minat yang tinggi,sebab takde bakat.setahun dia ajar,masih jugak tak dapat seperti yang dikehendaki.

Sazida Publish time 8-9-2020 11:15 PM

Kenapa tak daftar bwh program yg wanita ke apa tah tu. Lupa dah nama apa. Gomen punya. Situ kan byk courses. Kementerian wanita punya kalau xsilap.

mosti Publish time 9-9-2020 08:34 AM

Sazida replied at 8-9-2020 11:15 PM
Kenapa tak daftar bwh program yg wanita ke apa tah tu. Lupa dah nama apa. Gomen punya. Situ kan byk...

Jauh..saya ni masalah transport ..huhu.. 40 minit gitu..naik grab 1 way rm50..5 hari course masak saya.

Sazida Publish time 9-9-2020 07:20 PM

mosti replied at 9-9-2020 08:34 AM
Jauh..saya ni masalah transport ..huhu.. 40 minit gitu..naik grab 1 way rm50..5 hari course masa ...

Kuhing duk kt belah mana? Samarahan ka serian ka
Pages: 1 [2] 3
View full version: Saya rasa sedih dan terkejut


ADVERTISEMENT