faraway1 Publish time 19-10-2020 07:27 PM

Terimalah pertolongan ayah you, after all ayah you, bukan sugar daddy ke apa hahaha

Me rasa masa covid ni, zaman kritikal yang tak boleh nak menolak apa jua pertolongan yang tiba.

Especially dari ayah sendiri, kalau orang lain, lain komen pula..

noor2 Publish time 19-10-2020 07:49 PM

lale replied at 19-10-2020 05:18 PM
i fikir lama utk bukak thread ni...lps jer i dah tulis..i tulis sambil i nngis sbb emo kan..
alih2...

Sukanya kaka baca part ni.....ayah yg baik.....jgn lupa ayah tau....

noor2 Publish time 19-10-2020 07:51 PM

Sedihnya baca pasal mak kandung.....cuba lah adik wasap dia dan call...atau pm....moga hubungan dia dan adik baik.....amin

d7007 Publish time 19-10-2020 09:05 PM

Sedang mengalami nasib yg sama. Last keje haritu 18/3.
Sekarang ni tgh krik2 kat rumah.
Parents ni instinct dia kuat tau.
Macam my mom, dia yang sibuk tanya pasal loan2 i and masukkan duit dalam akaun i.sebak sangat.
Pendapat i, x salah mintak tolong kat parents bila kita susah. Tapi kalau it's a loan jangan lupa bayar balik la.

Catpaw Publish time 19-10-2020 11:42 PM

TT, tak silap meols kalau ibu bapa tu senang memang dia kena bantu sara anak dia yang susah... Meols pernah baca somewhere, tapi tak reti nak jelaskan kat tt. TT orang tua kita ni memang akan dapat rasanya kalau ada benda jadi kat anak dia, alhamdulillah ayah tt dah contact tt, niatkan amal ibadah tt untuk sedekah pada mak ayah..Fatihah ke, solat ke puasa ke...

b_n_c Publish time 20-10-2020 01:28 AM

lale replied at 19-10-2020 05:18 PM
i fikir lama utk bukak thread ni...lps jer i dah tulis..i tulis sambil i nngis sbb emo kan..
alih2...

mgkin dgn doa kau Allah hantar ayah untuk bantu supaya kau tak lost seorang diri...

aku yg baca coretan kau aku yg risau kau doa pendek umo bagai...

jgn menyendiri sgt, at least kau ada duit survive smpai bln 12 org lain ni ha tiap2 bln cukup makan je oii...

keep solat, mengaji, doa byk2 ye..Allah ada.. senyum ckit..muah muah

Nnasda53 Publish time 20-10-2020 09:03 AM

First Dm balik ibu kandung tu&call ayah awak minta maaf pada ke dua..naluri seorang ibu ayah dgn anak tetap kuat..yg menafikan ego sahaja.Call juga ibu tiri tu minta maaf..Kena ingat 5golongan ibu bapa yang kita kena jaga..ibu bapa kandung,ibu bapa tiri,ibu bapa mertua,ibu bapa susuan&ibu bapa angkat.
Allah swt tak kan menguji sesuatu di luar kemampuan hambanya..yakinlah semua ujian musibah yang manusia terima 1 keadaan utk kita kembali kepada Allah swt.
Jaga solat..jaga hubungan dgn Allah.Manusia ni solat tak jaga pun Allah tetap izinkan kita guna segala nikmat darinya.
Rezeki ni bukan duit semata2..tp Allah hadirkan juga dlm pelbagai bentuk..yg di mana satu masa kamu sendiri tak sedar semuanya telah Allah permudahkan.Bila musibah kamu lalui nya dgn Hati yang tenang itulah tanda syukur atas nikmat dan musibah.
Selalu kan org bersyukur bila di berikan rezeki,di berikan nikmat..syukur ya Allah rezeki tak pernah salah alamat..(ni yg konon dah bersyukur sgt la).
tapi cuba ya Allah hadirkan musibah berapa ramai yg akan cakap syukur ya Allah.Yg bnyk akan salah tuding jari pada manusia lainnya(cth yg bnyk kena sihirla,santau la..)semua org lain salah melainkan yg betul diri sendiri la kononnya.
Apa pun teruskan istiqomah..bnyk kan muhasabah diri selepas solat..Semoga Allah swt mempermudahkan setiap urusan.

supernaturalee Publish time 8-11-2020 08:12 PM

lale replied at 19-10-2020 05:18 PM
i fikir lama utk bukak thread ni...lps jer i dah tulis..i tulis sambil i nngis sbb emo kan..
alih2...

Damn...
Bergenang air mata bc instinct between u and ur dad

supernaturalee Publish time 8-11-2020 08:15 PM

Meiizu replied at 19-10-2020 05:26 PM
menjawab soalan... ye pernah.
>5yrs back kena fitnah, co terminate bayar gaji 2bulan tu pun dpt s ...

Allah....
Tebal sabar awak

lattehazelnut Publish time 11-11-2020 07:24 PM

Its okay to ask for help when u need it..
Yg xok bila sampai ambik kesempatan la..
I think ok je contact your mom kat fb.. time pkpd ni maybe susah nk jumpa.. whatsapp every now and then pun ok tanya khabar..

fifie_olin Publish time 12-11-2020 10:00 AM

time2 situasi uols mcm skg ni
text je la parents tu
x salah pon
jgn pikir org lain
citer masalah uols kat dorg..
insyaAllah dorg akan tolong
x kan la nak biar uols terkontang kanting sorang2

fms016 Publish time 12-11-2020 11:12 AM

cuba buat biz online..
contoh ejen broadband..tanpa modal..
klu berminat PM..

Redmyvi Publish time 16-11-2020 06:38 PM

TT try la contact ibu kandung.. contact utk tanya kabar pn cukup dh..

update la sini apa respon ibu tu.. terharu aku baca kisah TT..

setiap dari kita ada ujian dia masing2..

aku doakakn TT dimurahkan rezeki..

lale Publish time 4-12-2020 08:45 AM

Edited by lale at 5-12-2020 07:27 AM

i dah dpt kerja tp jd cashier kedai hardware..ok la gaji dia nk bg 1500-1600..i masuk kul 8..balik 5 on time..g kerja balik kerja..
mmg i agak down tp i fikir dpt kerja ni pun syukur la..xyah nk memilih..sbb kwn i nmpk iklan bg i..i terus wssp dorg..dorg mitak i dtg..so i pergi la..dorg tnya betul ke i nk kerja situ..mayb tgk i mcm xsesuai kot..i rasa dorg tau i terdesak..i hrp dpt la keja yg sesuai ngan jiwa i nnti..sumpah i x biasa dtg kedai hardwarw..pastu ramai lelaki customer..tp sokay i ok jer..fikir nk tmb duit jer..
i sblm ni kan xpnh kerja gini..biasa dk dlm aircond..now pakai kipas jer:lol:
tp i suka part i xyh stress..i buat kerja i..wktu lunch i p solat..layan cerita...kul 5 angkat beg balik....tp nasib baik dorg semua baik..akak yg sama kerja dgn i ni baik sgtt..pastu ada bangla sorg n indon sorg..yg ni lelaki la..i xckp sgt..tp ok la.lgpun kalau ada iv nnti sng i blh terus cuti gitu jer

flowerhit Publish time 5-12-2020 01:30 AM

lale replied at 4-12-2020 08:45 AM
i dah dpt kerja tp jd cashier kedai hardware..ok la gaji dia nk bg 1500-1600..i masuk kul 8..balik 5 ...

Lale,

Alhamdulillah. I happy u dah dpt kerja baru.
One day inshaAllah u akan dpt kerja yg betul2 masuk dgn jiwa u. Buat masa ni, layan je la. Keje n buat apa yg u suka. Happy2 aje okay.

All the best! Smg yg baik2 bersama u.

lale Publish time 5-12-2020 07:28 AM

flowerhit replied at 5-12-2020 01:30 AM
Lale,

Alhamdulillah. I happy u dah dpt kerja baru.


thank you sis

noor2 Publish time 5-12-2020 03:58 PM

lale replied at 4-12-2020 08:45 AM
i dah dpt kerja tp jd cashier kedai hardware..ok la gaji dia nk bg 1500-1600..i masuk kul 8..balik 5 ...

Alhamdulillah. Buat je kerja ni dengan ikhlas...dan moga diberkati allah kerja kita tu....insya Allah adik akan rasa tenang hidup...terima je kerja apa pun sekarang. Moga satu masa adik akan dinaikkan pangkat jadi supervisor kedai ni pula atau manager..
Amin...

Pesan.akak sentiasa sabar dlm bekerja ok...dan sentiasa senyum...dan terima arahan dgn senang hati...yg penting duit gaji kita berkat...

Meiizu Publish time 7-12-2020 10:46 PM

lale replied at 4-12-2020 08:45 AM
i dah dpt kerja tp jd cashier kedai hardware..ok la gaji dia nk bg 1500-1600..i masuk kul 8..balik 5 ...

amboi 8 to5 gituhh ahhahah opis hour jugak
Alhamdulillah

lale Publish time 17-12-2020 11:43 PM

i dh xjd cashier dh..i pun xfhm la boss i..td dia ckp kt i..dia ni xkejq sini..dia byk branch kan..
dia tnya i u byk komitmen x..so i dah agak dia nk buang i ker..so i citer la keta..umah..memacam i tokok tmbh..
pastu i tnya dia knp tnya..dia ckp sales xbyk skrg..i ingt nk berhentikan u..
pastu i xterkejut langsg or frust ke apa sbb i pun xde la nk sgt kerja jd cashier..so i ckp la kt boss tu i pun mmg tgh cri kerja lain..
pastu dia tnya i balik..nape u xsuka ke kerja sini..i ckp la i prefer kerja ofis..sbb i mmg lps grad dk ofis..now i jd cashier skrg..mmg i xbiasa la kan..tp i ok jer..
pastu dia ckp kt i komitmen i tgi..but dont worry dia xkan buang i..i kerja jer sampai i nak..then dh dpt kerja baru bgtau dia..atau dia tlg tnya kwn2 dia company dorg ada kosong x..i pun ok ier la..then dia ckp nnti kalau i still xdpt kerja jgi..dia mmg tgh nk setting ofis baru..so dia nk i id assistant dia la..pastu dia ckp jgk kalau i dpt better offer dia lps la i..
then ptg td dia call i suruh esk start kerrja jd account assistant kt hq..
so i xtahu la esk ni mcmana..dia ckp gji dia akan bg ikut position tu la..i hrp semuanya ok la..jgn ada udang disebalik mi

lale Publish time 17-12-2020 11:45 PM

Meiizu replied at 7-12-2020 10:46 PM
amboi 8 to5 gituhh ahhahah opis hour jugak
Alhamdulillah

tula..org ingt kerja opis walhal cashier kt kdai hware je :lol:
Pages: 1 [2] 3
View full version: lost (update dah dpt kerja)


ADVERTISEMENT