chenta_dewi Publish time 4-11-2020 11:38 PM

Masalah peribadi pencarian jodoh..yg mana patut dipilih?

Meols
-ibu tunggal anak 1
-kewangan ok
-fleksibel ikut mana2 suami duduk
-niaga kecilan
-suka lelaki yg tenang sbb i pempuan of course suka cerita masalah dan nak lelaki yg mendengar
-suka lelaki yg sentiasa sokong i especially bisnes

Status skrg C tau pasal B..B tak tau pasal C dia ingat saingan dia adalah ex i..

Lelaki bujang B
-keje swasta jadi takde jaminan
-hensem compare to C
-sejarah bermasalah dgn ibu bapa-digunakan ibu bapa utk duit
-jadi timbul masalah2 lain seperti emosi
-i tak suka sangat dia
-sangat pandai jaga anak i
-tak merokok
-jujur sangat tu i tak suka sbb i suka lelaki yg relax ..i serabut bila terfikir lelaki ada masalah keluarga mcm ni..dia penqh gaduh pukul customer pon dia cite adoi serabutnye

Lelaki bujang C
-pekeje government so maybe tejamin sikit hidup
-kawan dah lama tapi tak kenal sangat
-i penah suka dia dah confess sblm kawen dgn ex tp dia xnak
-confess lh lepas cerai dia cakap dia suka jgk tp tak usaha sgt n dia mintak bg masa so i consider dia tak serius..so i cari la laki lain iaitu B
-bila i cakap i dah ada laki lain nak kawen dgn B baru dia start kata suka kat i and now dua2 ni usaha tackle i
-i suka dia walau dia tak hensem mana
-merokok

AbukRokok Publish time 4-11-2020 11:54 PM

test drive dlu tgk camna
enjin elok ke
cornering dan pemanduan yg smooth

chenta_dewi Publish time 4-11-2020 11:56 PM

AbukRokok replied at 4-11-2020 11:54 PM
test drive dlu tgk camna
enjin elok ke
cornering dan pemanduan yg smooth

Tak baik la cakao mcm tu..dua2 ni laki yg baik tau bukan mcm sis..sis mesti da try bini kan sblm kawen ahax

sehirkedi Publish time 5-11-2020 12:29 AM

Iols vote b. Dia pandai jaga anak chuols dan tak merokok. Itu satu bonus.

Yang C macam tak tetap pendirian, kejap suka, kejap bagi masa. Bila tau ada saingan baru nak sungguh2.

mbhcsf Publish time 5-11-2020 01:48 AM

gosh, hehehe u really remind me of that Cilia Black ? u know 1997 british variety show - the blind date :lol:

missinpiece Publish time 5-11-2020 04:21 AM

Carik calon D.... :lol:
Yg B akan bawak masalah pening kepala memerlukan panadol n minyak cap kapak.
Yg C dah dua kali reject tt so takde kepastian samada sekarang ni menyesal tak tackle awal2 atau tercabar ade saingan.

Normabaru Publish time 5-11-2020 06:09 AM

Apa sebab first marriage failed? Dah settle ke masalah tu? dh improve diri? Jgn tuding jari kat partner je..
Btw apa u punya redflag?
Apa u blh tolerate?
Cek yg itu dulu..

Laki jujur sangat tu bagus.Rare ok. You nk laki dgr your prob etc. Tp bila dia plak cerita u rimas. U ingt dia robot ke:L

Bodohnya la klu amik yg C.. Tu je nk ckp. Goodluck sis

cik.secreto Publish time 5-11-2020 08:42 AM

yang B tu anak ikan ke sis? if sis boleh hadap emo dia sila teruskan. since sis ni berduit hope dia ikhlas and buat ada sebab lain

Kurex Publish time 5-11-2020 09:33 AM

Aku baca sekali imbas, aku ingat kau nak tackle cik b

Nnasda53 Publish time 5-11-2020 09:45 AM

sekali baca mcm dua2 pun bg pening gak..so cari lah D pulak.

kipaskebas Publish time 5-11-2020 09:47 AM

aku rasa nk try jd D pulak lah
cmner tuan tanah?

chenta_dewi Publish time 5-11-2020 10:28 AM

Nnasda53 replied at 5-11-2020 09:45 AM
sekali baca mcm dua2 pun bg pening gak..so cari lah D pulak.

Nak dapat dua2 ni pon ambil masa lgkan cari D ..entah sape la nak

mu@h@h@ Publish time 5-11-2020 10:40 AM

Pendapat..i la kan... slagi tuan punya diri pun confius.Better xyah teruskan dengan yg mna dlu. Knp tnya org   sedangkan yg nk hidup bersma tu u... dh pernahgagal sekli.. hrp lebih berhati

Nnasda53 Publish time 5-11-2020 10:45 AM

chenta_dewi replied at 5-11-2020 10:28 AM
Nak dapat dua2 ni pon ambil masa lgkan cari D ..entah sape la nak

B tu ok la nmpknya dari C tu seakan tak ada pendirian.

kadang kalau cari yg kita suka pun tetap ada mslh..so pandai2 la handle bila dah buat pilihan terima seadanya lah.
jangan cari kesempurnaan pada manusia mmg tak akn jumpa.
sebaiknya tolak ansur..
ego tu 4minit je selebih tu sesalan je lah.:)

pawie Publish time 5-11-2020 11:24 AM

dua dua pun o.k......itu sebab sis kawan dengan mereka.....hehehe

yang pasti setiap org ada krakter dan perangai yg berbeza......sis lah yang akan melengkapkannya....

jejaka B....ada sifat...keanakan atau keyakinan diri.....itu sebab dia suka org lain ambil tahu tentangnya....kurang sifat kepimpinan.....sesuai kalau sis jadi control.....bermakna 50/50 dalam hubungan rumah tangga. dalam banyak kes....sis kena banyak buat keputusan.....kalau sis jenis enjoy, berdikari, happy go lucky.....sesuai sangat..

jejaka C...ada sifat kepimpinan, matang /berdikari.....bermakna keputusan dlm rumah tangga 70/30....sesuai bagi yang suka follow aje...jenis begini kena open mind....sebab....dia akan banyak buat keputusan sendiri/banyak berfikir......kalau dia suka....dia layan...kalau dia tak suka....dia buat hal sendiri/tak kisah...

yang pasti kedua duanya ada cabarannya....cuma sis perlu menyesesuaikannya....
pilihlah....yang hati kita selesa....sebabnya.....bila berlaku pergaduhan...kita akan redha.....dgn kuputusan kita....kalau kita tak redha...kita akan selalu mengunkit/menyesal atas pilihan kita....

chenta_dewi Publish time 5-11-2020 11:33 AM

Edited by chenta_dewi at 5-11-2020 11:35 AM

pawie replied at 5-11-2020 11:24 AM
dua dua pun o.k......itu sebab sis kawan dengan mereka.....hehehe

yang pasti setiap org ada krakt ...

Indeed sangat.. i memang ada sifat dominan tapiikut rekod dgn ex i mcm mana pon i tetap perlukan hero ..bukan i yg jadi hero susah jgk nak buat keputusan sbb takde yg markah A .. i nak kawen tp sejak tau mcm tak serasi dgn B i rasa adess nape susah sgt jodoh da nak kawen mcm ni pulak peel nye

msdummy.2018 Publish time 5-11-2020 11:35 AM

c tuh, ko syok berjuta punaku ttap akan reject, kejap nk kejap xnk, baik blah jer...

kalo terdesak sgt amik jerlah d...kalo tak menyendiri pun bagus apa...we have lot time to spend with children, kang nk pk mslh mertua lah apalah..komplekssss...knp nk susahkan diri...u pun xder mslh kewangan kannn

chenta_dewi Publish time 5-11-2020 11:36 AM

Setakat ni kalau B mesej i layan je tapi tak suka lg suka C yg mesej i

pawie Publish time 5-11-2020 11:48 AM

chenta_dewi replied at 5-11-2020 11:36 AM
Setakat ni kalau B mesej i layan je tapi tak suka lg suka C yg mesej i

hehehe...kalau macam itu...C adalah sesuai untuk awak...

sebab....awak ada love dlm hati......rasa happy, rasa berdebar debar...hehehe

cuma .. style dia...jual mahal/ego/ada kerjaya....sebab...dia ada kuasa memilih/memberi pada siapa yg dia kehendaki...cuma dia tak tahu...siapa yg harus dia pilih......

uhuStic Publish time 5-11-2020 12:02 PM

tt pernah gagal dalam rumahtangga patutnya lebih arif menilai lelaki sebagai calon suami supaya tak gagal lagi. but melalui ciri-ciri yang disenaraikan, pilih la je la c.

lelaki b, masalah dengan keluarga pasal duit. cuba tanya diri, sanggup ke nanti dah kawin mertua asyik minta duit. cuba tengok masalah-masalah perkahwinan lain bila mertua masuk campur dan selalu minta duit. berapa ramai bini makan hati sebab mertua macam ni. lepas tu dengan masalah emosi. sampai dah pukul-pukul orang, baran tak boleh bawa bincang ni.tt pun mengaku tt tak suka dia sangat dan b lebih pada pilihan bila c reject tt.

lelaki c pula, bila tt kata ada orang lain baru terhegeh-hegeh nak kata suka. orang macam ni sebenarnya dalam hati, dia tak tau pun apa perasaan sebenar dia. kemungkinan mengaku suka sebab takut hilang atau sunyi bila tt kawin dengan b. nanti bila ada pilihan lain, hati dia akan berubah, siapa tahu. tapi tt pun memang suka dia dari dulukan. dari sebelum kawin sampai cerai pun masih ingat pada dia.

merokok tak merokok, itu tak boleh dijadikan point. manusia ni bila-bila boleh berubah. merokok boleh berhenti, tak merokok boleh je jadi perokok satu hari nanti.

sama juga kerja swasta kerja kerajaan. bukan semua swasta tak ada jaminan. kalau kerja kerajaan pun ditakuk tu je, setakat terjamin sebab bergaji berpencen je la.

sebetulnya, tt sendiri kena ambil masa tenangkan hati dan fikir secara mendalam. buat solat istikharah juga untuk bantu lapangkan hati buat pilihan.
Pages: [1] 2 3 4 5 6
View full version: Masalah peribadi pencarian jodoh..yg mana patut dipilih?


ADVERTISEMENT