che_puteh Publish time 12-11-2020 05:18 PM

bukan menantu pilihan

aku org lama tak lama jugak la dlm forum ni. tp saje create ID baru sbb nak meluahkan masaalah aku

aku kahwin dengan seorang lelaki bukan melayu tp beragama islam. diaorg dari satu kaum yang punya sifat 'puak'sangat tinggi

yang mana before kahwin,aku tak faham sngat. masa tu kekasih aku (suami) ckp lepas kahwin awk akan kenal la keluarga sy. sy sendiri tak tau nak explain mcm mana teruknya diaorg ni

so ak tak tau yang aku ni bukan pilihan mil aku. rupa2nya kalau nak kawen dengan kaum.ni,kena dpt persetujuan org paling tua (nenek dia).

yang menyebabkan kitaorg dapat kahwin,rupa2nya suami aku ugut mil,nak kahwin lari kalau diaorg tak terima aku as isteri dia. ni semua aku tak tau ep. ni drama yang suami aku create diluar pengetahuan aku.

masa aku tunang dan kahwin,hanya mil,fil,suami aku,kakak ipar dan suami dia je yang dtg.tp aku tak syak apa2 sbb suami aku ckp,rumah aku jauh. ye laa aku kat utara,in law kat selatan. so ak terima jela alasan tu tnpa fikir bukan2.walhal aku ni anak bongsu. bayangkan masa aku kahwin jemputan 2k org..tp rombongan lelaki 5org je (1 kereta)

masa side suami,rombongan kami dtg 3kereta kot. so habis je kenduri aku hidup cam biasa. sehinggalah adik ipar aku nak kahwin dgn kaum sesama diaorg (pilihan keluarga,bakal suami otg utara jgk).

di situ aku terkejut.

1st-masa kenduri belah lelaki di utara,smpai 2bji bas sedara mara husb aku pergi

2nd-adik ipar aku dpt sedulang barang kemas..aku tak pernah tgk emas sebanyak itu. pemberian dari mertua dia. bila aku tnya, diaorg ckp owh itu mememang adat
aku dah 3 taun kahwin, mil tak pernah bg apa kat aku. setakat suruh bungkus lauk bwk balik tu je lah

3-semua bapak/mak sedara kena bagi emas ke adik ipar aku. itu adat!!

masa aku dulu, aku ingat lagi kteorg kena pergi semua rumah sedara (berkunjung) tau apa diaorg bagi kat aku? frame2 lama yang diaorg beli tp tak gantung,kain batik souvenier org bagi tp diaorg tak guna,kain pasang. tp masa tu aku tak syak pape, sbb aku tak tau adat sebenar kena bagi emas

4-duit salam kaut, diaorg belikan lagi barang kemas ke adik ipar aku. itu pun adat!!
tau tak duit salam kaut masa kenduri aku mil aku beli set katil baru utk bilik dia

so ak terasa yang teramat2.mcm2 soalan bermain kat kepala aku. why aku xdpt semua tu??why masa aku kawen 5org je dtg?why sebentuk cincin pun aku xdpt?? aku xde la hadap sngat harta org,its just why aku tak merasa?why racist??

so since tu aku mmg benci mertua aku. walhal dulu,aku la yang selalu bwk dia g kenduri,aku hulur duit bulan2 kat dia guna gaji aku,apa yang aku beli untuk mak aku, itu jugak aku belikan utk mil aku.aku selalu ingatkan suami utk call mak dia.

anak2 perempuan dia semua tak pandai bwk kereta,so aku la selalu layan dia nak p mana pun. u name it, smpai ke bilut,kelantan,johor aku bawak dia sbb dia nak sngat g kenduri.tp masa tu suami ak busy tak dpt bawak dia. bayangkan semua kat kenduri tu kaum dia,ckp bahasa dia,aku sorang je melayu

aku layan dia mcm mak kandung aku,sbb org kata mertua ni taraf dia sama mcm mak sendiri

tp skang aku dah lain

ak dah keras hati aku give up nak layan dia baik-baik

so semua permintaan dia aku tolak. ak bohong kata aku busy

ak jd benci dia. aku dah kurang berbual dengan dia. aku ikhlas syg dia, tp dia syg aku bohong2. aku tak mau pun duit dia, aku ada kerjaya, ada harta sendir. its just unfair!! why layan aku mcm sampah

aku just nak share perasaan aku. rasa hilang satu batu besar yang hempap dada aku ni. bila ngadu ke suami, dia jawab cenggini

"ha itula buruknya keluarga sy, diaorg tu dok bangga dgn kepuakkan diaorg, sbb tu sy tak mau kahwin dengan kaum tu"

che_puteh Publish time 12-11-2020 05:30 PM

rupanya selama ni suami aku tak pergi kenduri sedara dia sbb kes dia terasa diaorg tak dtg kenduri aku di utara. aku ni bodoh2 lah bwk mil aku g kenduri semua sedara diaorg. bodoh giler aku masa tu

skang bila aku dah tau,mmg semua kenduri aku tak mau pergi.yang 2 biji bas kenduri sambut menantu adik ipar aku pun aku tak pergi.

aku rasa mil ak dah syak yang aku dah tau semua ni. lantaklah

bila ada duit, semua dia belikan kat anak2 perempuan dia. bila susah, nak ke mana2, nak isi BPN,BSH, banci semua suruh aku buat.yela anak dia bodo,semua dia simpan dlm rumah. mana reti internet2 ni.

dia pernau confess kat aku kul 2pg yang aku ni bukan menantu pilihan dia.

dia ckp dia berkenan org lain tp dah suami aku ugut nak kahwin lari

"mak dah cari pompuan y baik,yang duduk di rumah,yang boleh jaga makan pakai dia, tp dia tolak"

"dia nak jgk kat kamu,kamu tu bekerja,selalu outstation,selalu mkan luar,boros,mak tak suka"

"duit gaji dia,kamu kena pegang,hari2 bagi rm10 je utk duit makan dia,yang lain kamu simpan"

aku jwb 'maaf mak,duit dia biar dia uruskan,sy xkacau sbb dia sendiri tak pernah kacau duit sy. sy makan luar ke,holiday ke guna duit sy. sy pun bekerja mak bukan anak mak sorang bekerja'

dia kata dia xkenan aku kerja,dia nak aku dok rumah beranak banyak2 pewaris dia.

bila nak mati ntah org tua tu. seyes dari aku syg dia 150%, terus drop jadi benci dia sngat2

sarah82 Publish time 12-11-2020 05:31 PM

Mami la ni..

CiliPadiSedap Publish time 12-11-2020 05:36 PM

:lol:normal cmtu. kaum mata sepet ke mata bulat ke mata vokuru? kulit color apa?

rosmahisham Publish time 12-11-2020 05:55 PM

Keturunan paki ke sis fil u..ke benggali

rosmahisham Publish time 12-11-2020 05:58 PM

Keturunan paki ke sis FIL u..ke benggali?.jangan sesekali berhenti kerja sis..jgn dgr ckp MIL.jgn tjk lemaj dimata dia.nsb baik la hubby u betul2 syg dan side u kan..alhamdulilah.

Mina2215 Publish time 12-11-2020 06:00 PM

Adoiii sian nya TT. I pun tak tau nak cakap apa tapi bertabah la.

Syukur suami tetap memihak TT.

Kalau I d tempat TT, I akan avoid toxic people mcm tu. pinggan tak retak nasi tak dingin konsepnya kan. Malas nak husnuzon apa2 lg. Hadap realiti sebenar.

Hugs to you TT {:1_149:}

jijilaaa Publish time 12-11-2020 06:18 PM

ipar2 kau ok ke?mesti mamak an an??

3480 Publish time 12-11-2020 06:18 PM

Syukorrrr TT.. asben side hang {:1_551:}
Dia pon bosan la tu tgk fmly bpuak2
Tah2 dia pon bkn anak kesayangan :shakehead3:
Betui.. jgn benti kja
Mna tau satu hr fmly mil hasut ur asben
At least TT ada kirja.. so persetankan mureka :lol:

krimkraker Publish time 12-11-2020 06:21 PM

Bertabahlah tt...bese kalu jadi menantu pada golongan mata bulat ni...memang stay sekali dengan mertua kan? Tt bertuah sebab suami tt xsided dengan famili die..teringat pulak member sendiri. Kawen dengan golongan mata bulat di obersi sana. Xbekeje, jadi khadam mertua n laki. Laki nye pulak xreti jaga bini. Sian member tu...mujurlah da bepisah...

sarahmirza Publish time 12-11-2020 06:34 PM

rosmahisham replied at 12-11-2020 05:55 PM
Keturunan paki ke sis fil u..ke benggali

Kalau jenis bagi2 emas ni biasanya india muslim...

Sepupu husband i ada sorang kahwin india malbari ke hapa emtah...berpuluh tahun kahwin tak pernah seminggu raya di rumah parents sendiri... Hadap la makan beriyani, kari, di pagi raya... Hahaha

rosmahisham Publish time 12-11-2020 09:36 PM

sarahmirza replied at 12-11-2020 06:34 PM
Kalau jenis bagi2 emas ni biasanya india muslim...

Sepupu husband i ada sorang kahwin india mal ...

Oh ye ke DKK igt stok2 paki n punjabi yg bg brg2 kemas ni.

che_puteh Publish time 13-11-2020 08:54 AM

CiliPadiSedap replied at 12-11-2020 05:36 PM
normal cmtu. kaum mata sepet ke mata bulat ke mata vokuru? kulit color apa?

gelap2 malam pekat gitu. puak2 ni anti giler dgn melayu. tp bila kaum diaorg beranak pinak. cepat2 g jumpa yb laa ketua kg laa menteri laa nak dptkan surat sokongan sbb nak ubah maklumat surat beranak kaum baby tu jd melayu

che_puteh Publish time 13-11-2020 08:56 AM

rosmahisham replied at 12-11-2020 05:55 PM
Keturunan paki ke sis fil u..ke benggali

dua2 pun bukann u. ni set2 makan kari hari2

che_puteh Publish time 13-11-2020 08:58 AM

rosmahisham replied at 12-11-2020 05:58 PM
Keturunan paki ke sis FIL u..ke benggali?.jangan sesekali berhenti kerja sis..jgn dgr ckp MIL.jgn tj ...

buat masa sekarang mmg la syg and side kan i lagi. kedepan tak taulah. my mom pun tak bagi quit. penat2 dia hantaq i masuk u, tak pepasai dok cerok dapoq. mmg my mom bangkang betul2


che_puteh Publish time 13-11-2020 09:01 AM

Mina2215 replied at 12-11-2020 06:00 PM
Adoiii sian nya TT. I pun tak tau nak cakap apa tapi bertabah la.

Syukur suami tetap memihak TT. ...

thanks TT :'(

tak dpt nak elak. sebarang kenduri/kematian ayat my mil selalu mcm ni

"diaorg dtg masa kenduri adik/kakak jadi kita kena la balas balik"

masaalahnya yang dia ajak nya aku ni ha. apsal tak suruh anak2 perempuan dia g kenduri tu
balas balik budi org.

diaorg banyak kenduri..sebulan 2-3 kenduri. semua perayaan nak sambut. hari perang badar pun sambut..

che_puteh Publish time 13-11-2020 09:03 AM

jijilaaa replied at 12-11-2020 06:18 PM
ipar2 kau ok ke?mesti mamak an an??

husb i anak lelaki tunggal. selebihnya semua perempuan. so kalau berkumpul masing2 dok menunjuk gelang emas mak mertua bagi. mggu lepas saja la i bunyik

"untungnya mak mertua baik, bagi mcm2"

terus diaorg krik krikk. terasa la tuu

che_puteh Publish time 13-11-2020 09:06 AM

3480 replied at 12-11-2020 06:18 PM
Syukorrrr TT.. asben side hang
Dia pon bosan la tu tgk fmly bpuak2
Tah2 dia pon bkn anak ...

husb i anak kesayangan. anak lelaki sorang. yang lain semua popuan. tu yang my mil frust sngat tu. sbb nanti pewaris dia dari rahim org melayu gituu

kalau tak balik dlm sebulan tu, mula la dia meratap merintih rindu anak dia. kejap2 demam la,pening laa. belum part kteorg g holiday lagi,mula la kakak2 ipar call kteorg ckp mak kecik ati.

che_puteh Publish time 13-11-2020 09:12 AM

krimkraker replied at 12-11-2020 06:21 PM
Bertabahlah tt...bese kalu jadi menantu pada golongan mata bulat ni...memang stay sekali dengan mert ...

tak, duduk asing sbb i kerja di bandar. mil mmg frust sbb dia nak menantu duduk dgn dia. anak2 perempuan dia yang lain mmg duduk dgn mertua

bila dia dpt menantu perempuan, tup2 i tak dduk dgn dia.

eh betul la apa u ckp tu. kakak2 ipar n adik ipar i semua dh mcm hamba suami. suami makan u kena duduk tepi tggu dia makan. siap bwk air basuh tangan utk suami masing2. tuangkan air,cedokkan nasi. kira jantan tu dtg goyang teluru jee. husb i suruh i berlakon la kalau depan mil. tp kat tumah kteorg dia la tukang sidai baju basuh pinggan:lol:

tu belum part nak balik rumah mak sendiri, kena minx izin mak mertua dulu. kalau mak mertua diaorg bagi balik 3 hari je, maka kena 3 hari je lah. tak leh lebih dari tu. pernah kak ipar i nak duduk 4 hari, terus mil i halau suruh balik.

bak kata my husb "syurga kakak2 and adik dia bukan pada suami, tp pada mak mertua diaorg"

che_puteh Publish time 13-11-2020 09:14 AM

sarahmirza replied at 12-11-2020 06:34 PM
Kalau jenis bagi2 emas ni biasanya india muslim...

Sepupu husband i ada sorang kahwin india mal ...

yup betul tu. mmg pagi raya wajib di rumah mak lelaki ye. tp i tak gitu. kteorg guna sistem giliran. alhamdulillah suami adil bab tu


Pages: [1] 2 3 4 5 6 7
View full version: bukan menantu pilihan


ADVERTISEMENT