muqrisz Publish time 14-11-2020 07:07 PM

Buat Pinjaman peribadi untuk beli kereta tahun 2020, adakah berbaloi??

Salam semua...tt nk tya...kalau nk.beli.kereta dgn buat pinjam peribadi adakah berbaloi.pada masa skrg?? Sbb katanya rate bank dh turun...mohon pendapt yaaa.....

sambaldurian Publish time 14-11-2020 07:39 PM

haha baru bincang dgn mak td, klu bdk telemarketing offer bank loan skg ni amek je, byr baki kereta. sbb rate rendah. tp baki loan kereta lautk full kete ok jgk kot. at least klu lap byr x kena tarik kete, rekod buruk kt ccris jela bhgn personal loan. - bkn la ak ckp tt jenis culas byr, tp klu rate rendah dr loan kete, why not try.

tagas Publish time 14-11-2020 07:40 PM

kereta pelaburan besi buruk :shakehead3:

umbut Publish time 14-11-2020 08:51 PM

NOOOOOOO.. nanti ko kena bayar 2 loan...

Lagubestbest Publish time 14-11-2020 09:40 PM

org jual kereta sebenarnya suka orang beli pakai loan, sebab diorang pun ejen+ makan komisen "financing".

faraway1 Publish time 14-11-2020 11:40 PM

me baru ambil keta bulan lepas,
no, tak ambil loan..

muqrisz Publish time 15-11-2020 04:26 AM

umbut replied at 14-11-2020 08:51 PM
NOOOOOOO.. nanti ko kena bayar 2 loan...

Kenapa kena bayar 2 kali yer..mohon pencerahan

muqrisz Publish time 15-11-2020 04:28 AM

faraway1 replied at 14-11-2020 11:40 PM
me baru ambil keta bulan lepas,
no, tak ambil loan..

Tak ambil.loan saudara/i pakai apa ??tunai atau pinjaman peribadi beli.keta

muqrisz Publish time 15-11-2020 04:29 AM

sambaldurian replied at 14-11-2020 07:39 PM
haha baru bincang dgn mak td, klu bdk telemarketing offer bank loan skg ni amek je, byr baki kereta. ...

Tu la....kwn ckp cmni jugak..cuma.masih kaji rate bank..takut nnt rate naik.tinggi cemana pulak??

sambaldurian Publish time 15-11-2020 07:23 AM

muqrisz replied at 15-11-2020 04:29 AM
Tu la....kwn ckp cmni jugak..cuma.masih kaji rate bank..takut nnt rate naik.tinggi cemana pulak??

rate berubah ke. cuma tnya bank tu, monthly installment tu jenis fixed ke or berubah ikut keadaan ekonomi. klu dia dh bg amount bulanan yg fixed kena byr sampai bape bln, sng la kot nk plan. skg ni jrg jumpa loan MI berubah2. mcm fixed je. tp mcm tt nk beli kete guna personal loan bukan beshe2 amount ni. takut kena ada guarantor pulak.

muqrisz Publish time 15-11-2020 08:29 AM

sambaldurian replied at 15-11-2020 07:23 AM
rate berubah ke. cuma tnya bank tu, monthly installment tu jenis fixed ke or berubah ikut keadaan...

Bank ckp rate terapung......TT nk beli Keta second hand..dlm 10-15k ..tu pn.klau pinjaman lepas..

sarahmirza Publish time 16-11-2020 08:01 AM

umbut replied at 14-11-2020 08:51 PM
NOOOOOOO.. nanti ko kena bayar 2 loan...

I yg tak faham maksud TT ni ke? TT belum ada kereta dan nak beli kereta guna personal loan instead of hire purchase loan... Itu kan maksud TT?

I pernah amik personal loan utk settle 2 hutang i.e. baki loan rumah & kereta... Dari 2 loans jadi 1 loan je. Sebabnya bank offer staff company i buat personal loan dgn rate yang rendah.. Within 5 years i boleh settle 2 loan dgn monthly installment lagi rendah dari jumlah 2 loans rumah+kereta.. Berbaloi...

umbut Publish time 16-11-2020 08:52 AM

muqrisz replied at 15-11-2020 04:26 AM
Kenapa kena bayar 2 kali yer..mohon pencerahan

Maaf...aku salah baca ...

ramaramu Publish time 18-11-2020 01:14 PM

beli kereta.. kereta bukan asset.. value akan deficit..
interest rate rendah but how much you end up paying the interest.
my opinion, during this pandemic try not to commit or add any long term loan takut masa depan tiba tiba kena potong gaji, diberhentikan dan macam macam.

tapi kalau tt dah buat due diligence and tak affect your finances then boleh je teruskan..just my 2 cents..

Elle_mujigae Publish time 21-11-2020 01:11 PM

kita ada join komuniti kewangan ni... dari apa yg kita belajar, kalau you ada dua pilihan, tak tahu mana lagi better...you kena kira ROI..

first pilih tahun berapa nak ambil loan..
contoh ,loan 5 tahun

you kira la, kalau ambil loan kereta you kena bayar berapa total 5 tahun
kalau ambil personal loan you kena bayar berapa total 5 tahun tu..


keyword nya adalah kira.. dah kira baru tahu mana lagi better...


periakuning Publish time 28-11-2020 06:41 PM

rate loan kenderaan berbeza mengikut jenis kereta dan harga kereta..kereta mahal rate murah..kereta import rate murah..kereta tempatan,murah dan second hand rate akan mahal sikit..

pada pendapat saya,untung juga buat personal loan untuk beli kereta..rate pun rendah sekarang ,maksimum boleh sampai 10tahun..

cumanya mungkin seller akan tulis dalam sistem seperti bayar cash yang akan alertkan lhdn...so kalau lhdn ada lengkap segala bukti resit, tak payah risau bila kena audit berkali2..

sebab tu org selalunya ambik loan saje untuk elakkan penat menunggu di lhdn yg sangat memenatkan..

green~tea Publish time 29-11-2020 11:06 PM

Biasa nya loan kereta rate 1-2% je.... kalo loan peribadi now 3-4%... make ur decision based on mana offer paling murah je.. jgn ikut hearsay cakap2 orang..

izwan_izi Publish time 4-12-2020 01:12 AM

periakuning replied at 28-11-2020 06:41 PM
rate loan kenderaan berbeza mengikut jenis kereta dan harga kereta..kereta mahal rate murah..kereta...

sedangkan bila buat advance payment loan kereta untuk 5-6 bulan pon boleh sampai surat LHDN tu mintak penjelasan pendapatan...

inikan pulak bila buat full settlement terus walaupun hakikatnya guna personal loan..

memang la nampak mcm senang..amik personal loan..setelkan hire-purchase loan..tapi kalo nasib tak baik smpai trigger LHDN disebabkan full settlement kereta tuu..siap sedia laaa nk menjawab dgn LHDN..renyah dan boring gila...mcm2 dokumen nanti nk kene tunjuk sampaikan history kerja kita yg bertahun2 dahulu pon diaorg cek.

izwan_izi Publish time 4-12-2020 01:15 AM

faraway1 replied at 14-11-2020 11:40 PM
me baru ambil keta bulan lepas,
no, tak ambil loan..

mmg laa..chuols duduk kt negara daun merah sanaaa...harga kereta murah2...

cuba chuols duduk sini balik..agak2 boleh ke beli kereta DCT technology dgn cash..?

hehehehehe

WikiPinjaman Publish time 11-12-2020 11:00 AM

i pun ambil loan saja...kalau beri kereta...mohon bayar balik dalam 9 tahun... baru settle tahun lepas. {:1_545:}
Pages: [1]
View full version: Buat Pinjaman peribadi untuk beli kereta tahun 2020, adakah berbaloi??


ADVERTISEMENT