lalabeez Publish time 24-12-2020 10:23 PM

Tips macam mana nak buat taktau kat tempat kerja

Aku rasa aku ada masalah perfectionist.
Mcm most kerja, aku da set target aku kene achieve.
Haritu masa bulan 10 aku dah dapat kerja baru, higher salary, and position.
Bila aku tender, boss aku tak bagi and dia counter aku senior position and gaji naik dekat 1.5k.
Aku tau alasan dia bagi counter offer sbb kawan aku sorang tgh serve notice.
Kalau aku resign gak, melingkop la division yg team aku jaga.
Aku mmg dah firmed gila nak blah, tp manager aku pujuk aku stay and promise new joiner akan masuk before kawan aku blah. Tp aku kene belaja sikit2 la sementara org baru tu nak pickup.
Aku pon mcm bodoh la pergi accept counter offer dan percaya ckp bos aku tu.
Habis bulan 10, batang hidung budak baru tak nampak. Aku dah cuak, derang pedajal aku ke sbb aku accept counter offer. Habis bulan 11 tak da jugak.
Sah, mmg saitan buli aku kaw2 ni.
Aku trus hantar surat resign 1 Dec, and ckp aku serve 2 months notice. So last date aku 31st Jan.
Trus bos set meeting pujuk pujuk aku lagi ckp org baru akan masuk bulan 12 ni.
Aku ckp ok understand. But, I am still firmed. Bos aku ckp no, no. I wont accept your resignation. You want to take a month leave on February, I can give. Cm siot je nak perah aku lagi.

So skarang ni, aku ada masalah aku tend to buat kerja sampai selesai which means aku akan stay sampai 10 mlm buat kerja.
Laki aku ckp buat je la bodoh sbb nak berhenti. Laki aku sampai marah and gaduh dgn aku sbb aku still committed settlekan email, kerja, issue even aku tgh serve notice.

Aku nak buat cmne......camne aku nak jadi org yang buat bodo, pergi mampus dgn kerja kerja yg berhenti tu

Belibis Publish time 24-12-2020 10:52 PM

Betul laki u cakap.sama jer mana2 tokey pun.bila kita nak resign,macam2 janji.bila kita stay ..hampehh .lagi kuat kena lipak.
Kuatkan semangat..tutup mata jer co auta kari macam tu.

CiliPadiSedap Publish time 24-12-2020 11:29 PM

u kerja dengan i lah, orang mcm u ni kena perah dapat santan bagus. tapi make sure u learn something new dan grab new skills.

cuba kerja company yang bagi chancees u upgrade salary, skills, oppurtunity. one day tak mustahil u jadi partner boss u or u jd top level management.

orang lain kalau kena cam u dah demam merungut je. u punya self esteem tinggi. i suka attitude u. orang mcm u kena biarkan mcm layan ada masa kena tarik ada masa kena lepaskan janji kerja siap . pekerja yang bagus aset company.

MeghanK Publish time 24-12-2020 11:36 PM

first rule kalau nak resign, kalau dah tender, jangan accept counter offer..kenapa kita resign at the first place - sebab company tak dapat offer apa yang kita nak tapi bila dah tender kenapa suddenly dia boleh offer double..nampak tak :laugh3:

ResellerMaxis Publish time 24-12-2020 11:51 PM

Kau xsuka balik rumah jumpa laki n anak anak ke?

HYSB Publish time 25-12-2020 01:25 AM

bagus orang macam you kerje jenis buat sampai habis
Macam mane nak buat bodo
First pakse diri balik on time dulu
Tak perlu ot
Kalau ade kerje yang you tak sempat buat tu sebelum you berhenti
Biarkan jelah tahu lah boss you nak arrange macam mane
Kita ni makan gaji je
Tak payah bersungguh sangat lagi dah nak resign dari company macam tu tak worth it lah

MenteriWanita Publish time 25-12-2020 01:55 AM

Dah sifat semulajadi TT suka buat kerja sampai habis, bukan senang nak tukar your natural habit TT, kalau acah2 buat bodoh, tetap hati TT rasa tak sedap & diri rasa tak selesa tengok kerja tertangguh apa semua,

Soal berenti kerja, harap TT tetaplah dgn pendirian itu, orang serajin TT banyak jer company nak ambil kerja, jadi enjoy lah masa2 terakhir TT bersama company & staff2 lain.

Macam mana susah memori TT nak dpt kerja begitu juga susah memori nak berhenti kerja, manusia dikira dari nilai nya, makin bernilai makin diberi banyak tugasan & tanggungjawab.

Anggap jer ni sebahagian dari perjalanan hidup TT, nak jadi pekerja yang baik mudah yer TT, nak jadi pekerja yg terbaik sgt susah iaitu pekerja yg wanginya masih harum walaupun dah lama tinggalkan tempat kerja itu.

Good Luck TT {:thumbo

AyaqMeloSuam Publish time 25-12-2020 02:34 AM

Bbe.. tmpat keja tu bukan u boss tau.. bila u x bguna.. dorg bg jer notis 24hr utk blah. Buat apa u nk teruk2 mcm hapa lg smpi gaduh laki bini.. u sakit besok2 sb stress or depression.. boss u bg u brenti mcmtu ajer. Yg ngadap u nnti laki u & fam... fikir2kan bbe

Lagubestbest Publish time 25-12-2020 03:30 AM

Edited by Lagubestbest at 25-12-2020 04:22 AM

Know your worth la..

RM500 sehari
9am - 5pm: RM500/8jam = RM62.50 sejam
9am - 10pm: RM500/13jam = RM38.46 sejam

Kalau I bos you I suka tu, 1 pekerja kerja 2 kali ganda. Kaching masuk poket I, bukan poket you tau, poket I.

bvsf06 Publish time 25-12-2020 07:33 AM

My tips,

Dont ever think you are irreplaceable.
The moment you quit, ramai je boleh ganti your position.
Not worth gaduh dgn husband pasal ni.
You are irreplaceable to your family, but not to your company.

Megikari Publish time 25-12-2020 07:46 AM

Tt, dalam kepala kena ada mindset mcm ni : kita kerja teruk2 utk company, bila kita sakit nanti boss cuma akan bagi get well soon wish dgn bakul buah je. Tapi yg akan tetap setia susah senang dengan kita ialah family kita.

Kalau kita mati pun, esok dah ada orang boleh ganti position kita kat ofis tu. So aku sendiri pun sebagai bos, aku pesan kat anak2 buah aku bila time kerja buat betul2, cukup masa cepat2 balik jumpa family. Dont trade your family for work.

sofyayra Publish time 25-12-2020 08:55 AM

Boss J aku yg workaholic pun kata kerja should be within working hours given. Kalu tak siapkan either ko terlebih kerja atau ko tak efisien.

So aku make sure by end of working hours aku settle keja, dah buat lambaian ratu masa nk thumb out.

Betul, kalu boleh jgn accept counter offer tetambah kalu mmg kat tangan dh ada offer yg better segalanya. Psl kalu ada prob apa kat Company/Dept, nanti ko antara yg depa identify untuk buang

lalabeez Publish time 25-12-2020 11:46 AM

Belibis replied at 24-12-2020 10:52 PM
Betul laki u cakap.sama jer mana2 tokey pun.bila kita nak resign,macam2 janji.bila kita stay ..hampe ...

Tula. My husband masa dia resign, dia mmg balik sharp. Dia kata, lantak la keje ke, issue ke, bos nk ckp apa, dah resign. Aku mcm power nye laki aku boleh off mcm tu

lalabeez Publish time 25-12-2020 11:59 AM

CiliPadiSedap replied at 24-12-2020 11:29 PM
u kerja dengan i lah, orang mcm u ni kena perah dapat santan bagus. tapi make sure u learn something ...

Lol.
Tula, I rasa boss I dah tau kelemahan I.
Spesis empathy tinggi. I mmg no issue to help others on their task, tapi bila depa bagi segedebuk kerja mmber I yg resign tu kat I in total, without assign other people nk handle existing task I. Mmg meletup la I.
In fact, I communicate wit her to delegate the task to other seniors but umpama kata kata ibarat air liur basi je. So end up. I fedup and I mmg dah benci and takdak hati nk stay even dia pick me for team lead position

lalabeez Publish time 25-12-2020 12:00 PM

MeghanK replied at 24-12-2020 11:36 PM
first rule kalau nak resign, kalau dah tender, jangan accept counter offer..kenapa kita resign at th ...

Tula. Bodo time tu. Padan muka I.

lalabeez Publish time 25-12-2020 12:01 PM

ResellerMaxis replied at 24-12-2020 11:51 PM
Kau xsuka balik rumah jumpa laki n anak anak ke?

Kerja kat rumah.. Anak2 husband I tolong settlekan makan, mandi etc.

lalabeez Publish time 25-12-2020 12:02 PM

HYSB replied at 25-12-2020 01:25 AM
bagus orang macam you kerje jenis buat sampai habis
Macam mane nak buat bodo
First pakse diri bali ...

Tula. I tengah marah kat diri I. Buat mana sempat. Tak sempat, escalation ke apa. Say No. Ade tak pill yang boleh buat I takde perasaan

lalabeez Publish time 25-12-2020 12:04 PM

MenteriWanita replied at 25-12-2020 01:55 AM
Dah sifat semulajadi TT suka buat kerja sampai habis, bukan senang nak tukar your natural habit TT,...

Yeah..sebenarnya I baru dapat offer baru..cuma belum sign offer letter sbb I rasa nak rehatkan otak I. Tapi husband I cakap sign je dulu and letak boleh start on March.
Sebulan rehatkan otak, masak2 kat rumah, spend time dgn anak anak without buka laptop.

lalabeez Publish time 25-12-2020 12:06 PM

AyaqMeloSuam replied at 25-12-2020 02:34 AM
Bbe.. tmpat keja tu bukan u boss tau.. bila u x bguna.. dorg bg jer notis 24hr utk blah. Buat apa u...

Tula, kalau balik kerja (masa turn masuk office) i srlalu terpikir, kalau I mati accident, company ni operate cam biasa je. Escalation ke apa ke, depa pandaila settlekan..

lalabeez Publish time 25-12-2020 12:07 PM

Lagubestbest replied at 25-12-2020 03:30 AM
Know your worth la..

RM500 sehari


Hahahahahaha. Perangai sebijik cm husband I.
Pages: [1] 2 3
View full version: Tips macam mana nak buat taktau kat tempat kerja


ADVERTISEMENT