kodok_hitam Publish time 19-8-2021 09:20 AM

Limau nipis

kodok_hitam Publish time 19-8-2021 09:23 AM

Limau nipis

kodok_hitam Publish time 25-8-2021 04:27 PM

Vinca replied at 29-7-2021 07:00 AM
Bunga..sebab menenangkan jiwa tgk kaler2 bunga.. sbb tu nama i vinca wpun bunga vinca i selalu lay ...

Banyak ke koleksi bunga vinca uols? iols skg ni pun tgh minat tnm bunga vinca.. x byk kaler tapi ada lah jugak.. :$

ghalibboy Publish time 25-8-2021 09:02 PM

Suka tanam pokok2 bunga , pokok2 herba, pokok buah dll

Vinca Publish time 3-9-2021 07:16 AM

kodok_hitam replied at 25-8-2021 04:27 PM
Banyak ke koleksi bunga vinca uols? iols skg ni pun tgh minat tnm bunga vinca.. x byk kaler tapi a ...

Beli few colors tapi skang ni byk daun dari bunga. Yang 1st batch semua mati

kodok_hitam Publish time 3-9-2021 12:01 PM

Vinca replied at 3-9-2021 07:16 AM
Beli few colors tapi skang ni byk daun dari bunga. Yang 1st batch semua mati

Katanya kalo nak bg banyak berbunga uols kena rajin cubit2 pucuk vinca tu.. haha
Iols pon masih lg cari ilmu cara2 nak jaga diorang ni... Sama la 2,3 pokok gak yg dah aruah..tapi tak serik tu beli lagi dan lagi sbb dah terminat kat spesis vinca ni.. :mad:;P

Olumis Publish time 4-9-2021 03:49 PM

Dua2 saya suka tanam. Ada kepuasan bila menjadi. Memang rasa frust bila tak menjadi tapi bila dah mula menanam, tangan pun taknak stop dah. Mesti gatal tangan nak tanam juga. Setakat ni, dah tanam bunga kertas, bunga raya, bunga keladi, draceana fragrans, bunga ati2 dan lain2. Herba2 dan sayur rasanya wajib tanam untuk jimat. Nak campur dalam masakan perlu kuantiti sedikit ja. Tanamla kunyit, halia, pandan, limau purut, limau kasturi, kesum, bunga kantan, cili dan sebagainya.

MrsVeneer Publish time 5-9-2021 09:47 AM

Sy suke pokok bunga.
Sayur tanam juge.
Tp sll x ternakan pun. Sbb none stop produce.

acikhan Publish time 26-9-2021 06:38 AM

haku duduk umah tinggi, ade la beberapa pokok haku tanam Kat koridor luar rumah...pokok limau, kari, pandan, kunyit, kesum, aloe vera, cili, halia, daun bwg, kacang botol renek... syiokk tgk walaupun tanah x dop

nellyberry Publish time 29-9-2021 03:27 PM

Masa awal-awal start menanam, I tanam pokok herba mcm pokok kari, pokok pandan, pokok pudina, pokok selasih, pokok limau purut, pokok kunyit dan pokok cili.
Tapi kebanyakkan tak berapa nak subur, kecuali pokok pandan.
Cukuplah untuk petik-petik nak letak dlm masakan.

Last 2019, I ada pergi travel so masa tu takde org nak siram and jaga my pokok-pokok. Balik dari travel tu hampir semua mati kecuali pokok pandan.

Masa PKP1.0, I start tanam indoor plant. Bermula dgn pothos, lepastu mcm-mcm cuba. Paling I suka, monstera. Tapi nasib I tak baik sangat dgn monstera. Bila terlebih care, dia taknak subur pulak.

Skrg baru nak mula koleksi keladi pulak. Geram bila tengok mcm-mcm warna dan corak, tambah-tambah yg varigated punya.

luna.millieu Publish time 12-10-2021 11:49 PM

sebenarnya tak pandai menanam, tapi dah duduk kampung ada halaman besar sekarang rasa rugi pulak tak menanam :sweat3:

so memandangkan anak suka sangat makan tomato kita pun cuba2 tanam.. sekarang ada tomato, timun, kunyit, halia, onion, garlic, limau kasturi, limau nipis, lemon, kangkung, bendi, terung, kacang buncis.. then untuk panggil lebah kita tanam pulak pokok bunga rose jepun, tunera & sunflower.

so kalau tanya mana lagi suka.. mungkin lagi suka tanam sayur sebab bunga dia nanti jadi buah kita boleh makan, balik modal baja kikiki :lol:

watie79 Publish time 21-3-2022 03:00 PM

dua-dua ai suka...bunga yg ai tanam setakat ni petunia, monstera deli, monstera adansoni, fiddle fig, lidah jin, golden pothos, neon...sayur pulak ada bendi, kobis, kangkung, daun kesum, kunyit, pandan, kari, limau purut, sawi, petola, lobak putih..ada a few sayur sedang semai baru keluar tunas :lol: tanah sekangkang kucing tp gigih tanam memacam :$;P
Pages: 1 2 3 4 [5]
View full version: Lebih Suka Menanam Bunga atau Berkebun Sayur?


ADVERTISEMENT