nananeno Publish time 6-2-2022 03:22 PM

Parent nak hantaran tinggi

Assalamualaikum.. saya ingin bertanya.. adakah perlu untuk letak hantaran mengikut akademik ?

Begini.. pihak lelaki sudah bertanya tentang jumlah hantaran kpda saya.Bagi saya jumlah itu tidak kisah , Yang penting duit simpanan Lepas kawin tu Ada , Dan tidak kisah sekiranya Majlis dibuat biasa Sahaja..

Tapi parents saya mahukan 12k keatas. Kerana saya mempunyai diploma Dan mahu dipercepatkan urusan menikah dan Pertunangan.

Saya kalau boleh taknak membebankan pihak lelaki kerana saya faham dia sedang simpan duit untuk Beli kereta Dan rumah utk Kami setelah menikah nanti.

Adakah jumlah Yang parents saya mahukan tinggi atau biasa sahaja? Saya tidak mahu membebankan dia kerana kasihan tengok dia kerja Siang Malam kumpul duit kawin, kereta Dan rumah .Gaji dia Pula hanya 2k+ ..

Saya buntu.. kalau boleh mahu semua urusan dia utk menghalalkan saya dipermudahkan.. mmg dituntut dlm Islam Kan utk memudahkan sesuatu perkara agar perkara tersebut lebih diberkati..

P/s: jgn Salah faham bukan saya yg nak hantaran Mahal.. saya cuma Minta pendapat mana tahu Ada yg pernah lalui situasi begini.. btw saya Masih lagi student .. tahun ni tahun akhir ...

ninnakarinna Publish time 7-2-2022 12:25 AM

Tingginya minta 12k.. Kwn akak ada master.. Masa dia nikah pun tak sampai 10k. Suami dia gaji lebih la dr 2k tu.. Dalam islam digalakkan mahar rendah dik.

Bincang la dgn famili.. Jgn mulakan perkahwinan dgn hutang.. Kalau gaji bakal suami 2k, nak kumpul hantaran 12k lagi... bila nak nikah tu?

prettyuglybabe Publish time 7-2-2022 11:07 AM

boleh letak hantaran 12k tapi bagi syarat pada parents, separuh je boleh amik untuk buat kenduri..
ni termasuk semua ye..
baju pelamin mekap gambar..
so pandai-pandai la korang cari kalau ada 6k all in..
melainkan parents u nak tanggung sikit or semua kos majlis..

if bakal laki betul nak kawin dengan u, sanggup je dia sediakan 12k tu..
jumlah tu tak banyak pun zaman barang semua mahal ni..
tak perlu ada rasa nak kesian nak kongsi etc..
itu la permulaan sikit-sikit lama-lama semua bini tanggung..
ajar laki u untuk bekerja keras dan bertanggungjawap pada family..

maya_mahsuri Publish time 7-2-2022 11:20 AM

Bincang dengan family. Kalau parents berkeras nak jugak 12k, kena lah usaha cari. Jangan pinjam dengan along dah.

Rasanya hantaran bukan lah ikut akademik, tapi ikut lah berapa pihak ibubapa perempuan minta.

BingkaUbi Publish time 14-2-2022 12:27 AM

aku penah jdk wakil bapak pengantin bincang psl hantaran bagai ni ...tetiba rasa dh tua plak......:lol: lupakan soal umo, ni citer apa berlaku ms sessi bincang2 tuh lerr.... si wakil pompuan jawab, kami tak berada dan kami tak meminta2...ni dia jawab biler aku tanya jumlah hantaran yg bersesuaian ngan waktu skrg ni.... dh dia reply gitu, aku pung sampaikan lerrr pesan pak pengantin... kami bukan berkira-kira tp lagi afdal kalu majlis dibuat bersama, pihak lelaki sedia keluarkan semua belanja... hah, gituh lerrr...

akhirnya, takde hantaran tp duit yg pengantin lelaki kumpul tuh depa buat byr deposit umah sewa dan beli brg letrik..... majlis pung tak besar mana, tp betul ler mengikut tuntutan yg wajib dan merai tetap ada..... bg aku, nk nampak kesungguhan lelaki tuh nakkan ko bkn dgn ukur brp ribu hantaran yg dia nak bagi.....dh bercinta tuh, rajin2 lerr tanya brp duit simpanan dh de.... dr mintak duit buat hantaran kendian silap2 mak pak korang rembat buat belanja kenduri, baik ko mintak lelaki tuh guna tuk kegunaan korang lps kawin nnt....aku tak jawab soklan tt kot? TT tanya lerr mak pak, duit hantaran banyak2 tuh nak buat apa? hantaran tuh adat jahhh, makin lama makin membebankan dan ajar mak pak jadik tak berguna harap duit org lain tuk kawinkan anak sendrik... buat malu jahh

julia5094 Publish time 15-2-2022 10:20 AM

Ikut kemampuan pihak lelaki la...jangan disebabkan nak buat kenduri gah..kita pulak yang berhutang sana sini lepas kahwin.

Ayah dulu senang je..dia cakap pandai2 la bincang berapa nk bagi duit mas kawin. Kami ni kira mas kawin..duit tu perempuan akan dapat. Tapi kita pun tau kemampuan bakal suami tu takat mana. Tak de la mintak banyak sangat.

Sampai family diorang pun terkejut dengan nilai tu. Sebab diorang ingat sis akan mintak lebih lagi. Yang penting lepas kawin tak de hutang2 sangat.

Ni ada yang sanggup buat loan semata2 nak kawin...anak dah 2-3 orang pun hutang tak habis bayar lagi.

Orix Publish time 15-2-2022 12:02 PM

zaman skrg 12k tu byak ke ? sorry la, kalo iols ada anak pun, iols rs 12k tu tersangatlah munasabah... bukan nk ditimbang tara dengan pendidikan ke hapa, tp just to see his willingness n kesungguhan serta pandai cari duit.... zmn skrg ni semua benda perlukan duit... kalo setakat cinta bagai, cinta tu boleh bg kenyang perut ke? boleh bg kenyang anak2 nak makan ke? cinta boleh bg tempat berteduh ke ? etc etc lah. n 12k tu pun iols xmau loan yach. savings sendiri

tp kalo iols jd parent 12k tu idok le iols guna utk kesenangan diri. maybe dah 5-10 tahun lepas diorg kawen, iols akan pulangkan balik kalau perangai menantu iols ok

lilpurplelady Publish time 16-2-2022 04:45 PM

12k banyak ke? ioll dlu pon byk dr ni. 12k ni zaman ioll kahwin pon kira rendah

lilpurplelady Publish time 16-2-2022 04:47 PM

Orix replied at 15-2-2022 12:02 PM
zaman skrg 12k tu byak ke ? sorry la, kalo iols ada anak pun, iols rs 12k tu tersangatlah munasabah. ...

zaman ioll kahwin pon rata2 15k. zaman skrg ioll rasa 12k tu murah lagi. tp tak nak OT. TT usaha la dgn laki cari duit kahwin sama2.

scorpionkiki Publish time 17-2-2022 09:15 AM

Ala...biar ja Rm12 k tu tp.lepas kawinnyou bg balik rm2 k kat dia. Jgn bgtau your parents. Parents nak.jaga air muka depa jugak...anak hantaran sekian2

aechae Publish time 17-2-2022 09:47 AM

lilpurplelady replied at 16-2-2022 04:47 PM
zaman ioll kahwin pon rata2 15k. zaman skrg ioll rasa 12k tu murah lagi. tp tak nak OT. TT usaha l ...

12k tu mmg murah klu gaji pn 6-7k sebulan… tggu bonus tahunan sekali je dh bleh kawin trus
Ni gaji 2k je uolsss…brapa lama nk saving pulaknya…

clarizsa Publish time 17-2-2022 09:07 PM

Zaman covid bagai ni masih nk kenduri bagai ke
Nikah je la jimat
Mas kawin tu letakla tinggi skit ribu2 dpt kt u jugak
Dh laki pun gaji ciput kenapa orgtua nk harap hantaran mahal plak
Kena ukur la tahap bakal menantu tu cmna

noor2 Publish time 18-2-2022 06:44 PM

X perlu pun...org lain yg nikah dgn org yg title dato pun x de nk hantaran tinggi2 melangit tawww:lol::$

Belibis Publish time 3-3-2022 11:33 PM

Owhhh..ini thread awal sebelum thread bf nak jadu utuber..:lol:

nananeno Publish time 4-3-2022 06:38 PM

ninnakarinna replied at 7-2-2022 12:25 AM
Tingginya minta 12k.. Kwn akak ada master.. Masa dia nikah pun tak sampai 10k. Suami dia gaji lebih...

hm tiula pda saya tk kisah brp yg dia boleh bg asalkan dia mmg srs ... kalau dlm prncngan tunang tahun depan, nikah thun 2024 sekiranya tiada halangan .

nananeno Publish time 4-3-2022 06:39 PM

prettyuglybabe replied at 7-2-2022 11:07 AM
boleh letak hantaran 12k tapi bagi syarat pada parents, separuh je boleh amik untuk buat kenduri..
n ...

insyaallah, terima kasih atas nasihat

nananeno Publish time 4-3-2022 06:42 PM

clarizsa replied at 17-2-2022 09:07 PM
Zaman covid bagai ni masih nk kenduri bagai ke
Nikah je la jimat
Mas kawin tu letakla tinggi skit ri ...

itulaa. sbb kalau kenduri pun tk smua yg kita jmput tu dtg sbb tgh pndemik.. saya pun klau bleh bt kenduri pun jmput yg trdekat saja dan tk trlalu rmai.

Addrianna Publish time 5-3-2022 06:40 PM

Ini pendapat aku saja
Bagi aku parents berhakmeletakanberapa hantaran untuk anak perempuan nya.macam mak aku pernah cakap kalau aku kahwin nanti dia akan letak harga mcam ni sebab katanya bukan sebab nak jual anak ke apa mereka dh jaga kita beri pendidikan jaga elok2dia ni lepas kan kita dekat seorang lelaki yang dia nak tengok effort untuk dapat kan kita.kalau boleh dh kawin tu walaupun hidup sederhana tapi tidak susah.kalau skrg dia dh berkira macamana nanti.?kalau dia betul2 nak kan kita dia akan kumpul duit betul2 baru halalkan kita.

Kalau charge mahal kita berbincang elok2 dengan mak bukan kita letak sekian2 harga ikut bakal laki kita nak .dia nak kawin dia kena cari effort untuk halalkan kita.kita sebagai perempuan jangan nak terlalu kalahdalam hal ni nanti dh kawin esok kita pulak kena cari tambah pendapatan sebab dh terbiasa ini dengan ayat “inija kemampuan aku”.kawin pun sekadar nak menghalalkan tapi effort laki tu untuk mendapat kan kita tu yang penting.

addamnor Publish time 16-3-2022 02:14 AM

Sangkak parents kamu dik.. letak 12k utk kamu.
Insya allah bila anak saya kahwin nanti, saya tak letak hantaran. Anak saya decide berapa maharnya. Kenduri belah anak saya, pandai2 la dia cari duit sendiri, dia yang nak kahwin, dia yang nak bermajlis bagai. Tiada konsep pow duit pihak lelaki bagai iya. Kalau saya yang gila nak buat majlis pelbagai, saya buat pakai duit saya sendiri.

nuryakmal Publish time 17-3-2022 02:09 PM

kalau ur parent takde duit untuk buat kenduri and betul2 bergantung pada hantaran u tu, 12k tu mmg paras2 hidung je kalau nak buat kenduri. yammg la kita ckap, tak nak buat kenduri la apalah nak simple2 la, thats just bullshit. tetap akan ada some sort of majlis walaupun kecik. and all that cost money ya.

unless they dont wat that money at all and its for u alone, 12k you can use for house DP and what ever related in your life. atas kesungguhan bf u nak kawin dengan u lah.

hari tu ada je orang buat tabung buluh, simpan rm 10 ke apa sehari , 3 tahun ada belas ribu jugak.
Pages: [1] 2
View full version: Parent nak hantaran tinggi


ADVERTISEMENT