rabbit.girl Publish time 23-2-2022 07:31 PM

Nak Berenti Kerja

Hi semua.

Ada yg ingat aku lagi tak? Tentu la takkan..

Alhamdulillah hampir 4 bulan aku kerja kat dis kompeni.. satu pencapaian yg agak baik utk diri aku yg cengang and mdh give up sbb blh bertahan dlm tempoh ni..


Tapi.....

Aku nak berenti...aku tak enjoy keje kat sini...Aku banyak buat mistake and hmpir everyday timbulkan issue... Aku tak tahan lagi hari2 kena tegur dsbbkan my mistake.. bukan aku tak nak ubah, tapi sikap aku yang segan nak bertanya...



Aku tak nak makin lama Aku kt sini makin timbulkan banyak issue..Everytime Aku stress, lagi Hari org lain smngat nak buat kerja tapi aku dilanda kebimbangn sbb pikir msti Aku akn kena tegur lagi ... Dalam kata lain stp Hari Ada je issue yg Aku buat..


Aku rasa Aku Tak ssuai krja dgn di bwh arahan org. Aku lebih ssuai krja sndiri bkn tergantung oleh mana2 pihak..

Apa pendapat korang? Perlu atau Tak Aku berenti... Aku pikir nak start business kecil2an... Any suggestion business apa?

Thank you and appreciate ualll pnya Komen.

Jitu Publish time 23-2-2022 09:15 PM

sy masih ingat :$
lah masih ada lg ke perasaan malu tak bertempat tu
blh try cari kerja lain kot ada jumpa yg sesuai nnt
bab nak business ni tak tahu lah

rabbit.girl Publish time 23-2-2022 10:04 PM

Jitu replied at 23-2-2022 09:15 PM
sy masih ingat
lah masih ada lg ke perasaan malu tak bertempat tu
blh try cari kerja lain kot a ...

Rasanya perasaan malu ni xleh dibuangg. Mybe dibawa mati :sweat3:

Btw tq masih ingat n sudi komen:loveliness:

Normabaru Publish time 24-2-2022 07:58 AM

1. Tolong tukar mindset - bykkan bsyukur Masih ada pekerjaan di zaman COVID yang ramai sgt3 jobless
2 Kumpul duit utk back up rainy days..since rasa nk sgt berhenti JD try extreme method..save 70% Dr income awk..sbb lg cepat awk penuhkan back up saving lg cepat awk blh berhenti
3. Meanwhile nk tunggu penuhkan tabung back up,terus mulakan bisnes yang diminati secara kecil2 Dan partime shj.Cth klu suka jual kuih..so buat la sebelah petang je..or in case amik upah jahit baju..then focusla sebelah malam utk menjahit
Buat steps ini sampai duit tabungan anda penuh utk tamping hidup anda dlm 12bln(considering skrg sgt3 susah utk dpt job blk lps resign so kita kena bt back up lebih sikit)
Then u resign:)

Anggap la partime biz kecil u tu testing shj whether u sesuai utk keje sendiri sbb most youngsters nowadays dia mmg xkeen keje dgn org mahupun keje sendiri..depa just sbnrnya suka fun2 n xnk bende complicated.

So go try yourself whether u r tough for the real world.

Keje sendiri ni byk gila keje n xsemua yg boleh discipline diri utk berjaya..

Setakat nk keje sendiri dgn gaji ciput terkais2 kaka rasa baik ko maintain je keje tmpt ko sekarang..tukar mindset tu yg penting..sbb u attracts the good energy when u feel good about urself..

Dh kalau hari2 doa..aku asik buat silap aku xsuka ksje aku aku pemalu aku mmg cm ni..dh smpi bilanya nk berubah?

Customer kat luar Sana lg kuat maki dik..takut ko xtahan nnt give up plak..ahhhh ghisauuuu

Senang2 ko kawen jela dik..cari tan Sri xpon dato sri:lol:

adila39 Publish time 24-2-2022 08:40 AM

Big NO! SETTEL Kan masalah pemalu tu dulu baru kerja sendiri. Your mindset is wrong super wrong. Simple je u tak change you gonna end up as a looser so buck up..you thinking tu bukan solve your issues but you escape from it

Nnasda53 Publish time 24-2-2022 10:55 AM

Iols tak rasa u tahap pemalu yang tak boleh di ubah.
Bila u bertanya pendapat pada manusia lain di situ ada keyakinan dalam diri.
Cuma mindset u yang rosak.Mudah berfikir negative.
Pernah dengar manusia ni akan sentiasa buat kesilapan.Kesilapan adalah pelajaran dalam kehidupan.
Kalau di sekeliling kehidupan kamu bnyk yang sentiasa berfikir negative maka keluarlah dari kelompok2 itu.Kalau pun sering membuat salah dalam pekerjaan iols syorkan bnyk lah membaca carilah buku2 yang membina kenyakinan diri.
Kalau rasa diri sendiri yang susah menerima teguran belajarlah menerima kebenaran.Kalau sentiasa di sisi manusia yang suka memuji pun jadi masalah dalam kehidupan.Sebab yang suka memuji2 ni belum tentu ikhlas adakala kata2 seorang musuh lagi benar dan nyata.
Belajarlah menerima kebenaran.

edayildiz Publish time 26-2-2022 10:16 PM

Edited by edayildiz at 26-2-2022 11:54 PM

dh dpt kerja bawu ke sis rabit..i pun xhappy lerja tmpt skrg sbb ada sorg perangai hanat..my boss dh resign lg la hanat tu akan cari psl ngn i:'(
semua benda dia kt pass i..pastu ada la sorg ass manager situtnya i nape kerja sini..dia suh i cari kerja lain
.tp mslh i xsuka travel jauh pg2..i xberapa blh drive jauh..pastu smlm last dayy boss i yg lg sorg..he ckp kt kitorg nnti dia jmpa company bgs dia bgtau kitorg.. :lol:
i xthn kerja skrg sbb senior i suka bg i semua kerja dia..babi bethol...boss i yg resign tu tau kot..sbb tu kot heols pesan kt i gitu..alah rindunyaa

namr Publish time 7-3-2022 07:11 PM

Keje je dulu simpan modal byk2..sambil2 tu plan la untuk bisnes sendiri tu

green~tea Publish time 7-3-2022 09:06 PM

Edited by green~tea at 7-3-2022 09:09 PM

try bisnes kecil2an.. jadi dropship ke ape... shoppee ke.. belajar marketing... atau jadi instapemes.. buat reels, buat tiktok.. paid review.... ok gak dik...

atau.. kalo mmg takmo keje.. kena polish diri sendiri.. bykkan membaca.. jaga body.. jaga rupa... and cari laki kaya... jangan caras suami orang plak

iols awal2 nak kasi tips pasal retirement plan, apa plan2 awal sblm resign.. tp dik.. ngko baru 4 bulan keje dah meroyan takmo keje... so best thing is cuba lah cari duit dengan bisnes kecil2lan dulu.. shoppee is a good platform.. i takmo le nasihatkan u start bisnes pakai modal yang tak berapa ada tu.. orang start business kalo nak sustain, kena pakai network, and u still muda, obviously blom cukup luas network tu

honeyvanilla Publish time 8-3-2022 08:52 PM

kau dah bertahan 4 bulan, kira okay la tu, good job.keep going sis. awal2 kerja memang susah and struggle. bagus la ada orang tegur dari situ kita dapat belajar. pelan2 kayuh sis

MinahMalang Publish time 8-3-2022 09:29 PM

awak mcm saya jugak la..jenis segan nak Tanya..sebab tu boss mati2 nak buang saya..even saya tak buat salah..tp saya da 2 taun lebey keje situ..igt nak niaga to tkot tak jadi..niaga ni susah jugak..bpe byk yg tak laku..ntah la

Cenderakirana9 Publish time 9-3-2022 10:50 AM

green~tea replied at 7-3-2022 09:06 PM
try bisnes kecil2an.. jadi dropship ke ape... shoppee ke.. belajar marketing... atau jadi instapemes ...

Orang sekarang punyalah susah cari kerja. Grad engineering but sampai sekarang tak dapat. Dah cari kerja macam2 tempat. Ada tips tak sis?

Cenderakirana9 Publish time 9-3-2022 10:52 AM

Normabaru replied at 24-2-2022 07:58 AM
1. Tolong tukar mindset - bykkan bsyukur Masih ada pekerjaan di zaman COVID yang ramai sgt3 jobless
...

Cari kerja susah sangat sekarang... Kalau ada kerja yang boleh bagi cukup benda2 basic pun dah bersyukur... Job hunting macam2 still tak dapat gak :(

Normabaru Publish time 9-3-2022 05:49 PM

Cenderakirana9 replied at 9-3-2022 12:52 PM
Cari kerja susah sangat sekarang... Kalau ada kerja yang boleh bagi cukup benda2 basic pun dah ber ...

Ni situasi ko ke dik..

Semoga Allah pmudahkn segalanya..

Kaka doakan dr jauh..

Cenderakirana9 Publish time 10-3-2022 10:15 AM

Normabaru replied at 9-3-2022 05:49 PM
Ni situasi ko ke dik..

Semoga Allah pmudahkn segalanya..


Terima kasih sis. Moga tuhan perkenan doa

sally03tomato Publish time 13-3-2022 11:40 PM

Aku pun kalau baru2 selalu buat silap.. selalu sgt sampai nangis2...dalam setahun dua jugak baru nak pandai.. lepas tu enjoy n syg nak tukar sbb dah master bab tu

rabbit.girl Publish time 15-3-2022 01:48 PM

Tq semua...

rabbit.girl Publish time 15-3-2022 01:52 PM

Sy stress..betul2 nk berenti..xkuat nk hadap.. tp fmili xkasi..diorg xtau msalah sy.. skrg tido sy xlena..asyik pikir psal krja..hri2 dhntui nggn mmpisy buat silap.. mental sy xstabil skrg....sy stresssssss.......

adila39 Publish time 15-3-2022 10:37 PM

rabbit.girl replied at 15-3-2022 01:52 PM
Sy stress..betul2 nk berenti..xkuat nk hadap.. tp fmili xkasi..diorg xtau msalah sy.. skrg tido sy x ...

Cuba bagitau keje apa u buat? Tulis sini satu satu then apa tugas u and apa yg silap.

Haih..klu u adik i mmg i dah jerit. Jgn lembik pls. Write down here so we can help u. Unless u dari keluarga kaya u x keje pun xpe then okayla ..or u tau apa u nak buat..tulis sini..xkeje nak business buat apa jual apa and plan u apa..modal berapa. Kalau semua blur xtaulah cemana nak tlg dik...write down here ..sory klu sarcasticly..but tulis...listkan apa yg susah and selalu buat silap and ur solutions apa .

lwyl Publish time 17-3-2022 01:50 PM

Cenderakirana9 replied at 9-3-2022 10:52 AM
Cari kerja susah sangat sekarang... Kalau ada kerja yang boleh bagi cukup benda2 basic pun dah ber ...

Macam mana nak PM awak?
Pages: [1] 2
View full version: Nak Berenti Kerja


ADVERTISEMENT