mamajawie Publish time 31-3-2022 11:12 AM

Dilema Bila Masa Sesuai Nak Berhenti Kerja. Tolong Iolss Guyss..

Assalam & hi forumers semua,

Iollss ni da 5 tahun kerja dekat kilang kertas ni..Dulu iollss ni asst Head Admin tapi kat main kilang lagi satu..pastu lak bila Head Admin (HA) branch daerah lain benti tiber lak bos soh iollss take over HA kat branch tu..iollss memula cm muda2 da jadi HA cm bangga gak la tapi bila sain Letter Offer baru rupanya gaji naik RM500 without duit minyak, kwsp, socso takde cover. The worst part is dokumen2 kat branch tu sume caca marba ada yg hilang semua..bila iollss tanya dengan asst HA & senior admin clerk sume jenis keje aku keje aku, keje org lain aku pedulik hape..

Iollss da brape kali asyik kena kejar dengan supplier2 dengan klien pasal dokumen2 lama2 masa ex HA handle dulu..sampai ke satu tahap lepas setahun iollss jadi HA branch ni iollss tender surat resign tapi bos tolak cakap kalau nak benti kena ada orang lain cover..ingat lagi masa iollss tengah cuti bersalin awal tahun lepas, bos iolss tiba tepon marah2 cakap apsal x masuk2 keje lagi?iollss cakap la tinggal lagi seminggu cuti pastu iollss cakap bukan ke biasanya semua Head kat kilang tu kalau cuti bos bagi 3 bulan maternity leave..dia boleh maki iollss cakap lu sapa nak cuti lama2 ni..start dari tu iollss da nekad nak benti keje da ni..

so far ni da tahun ke-3 iollss jadi HA, iollss plak bakal bersalin tahun ni bulan september..ni pun iollss x kabo lagi kat bos iollss preggy lagi..so iollss plan nak benti lepas cuti maternity sebab rugi plak nanti tak dpat free gaji kan..iollss pikir nak tender resign seminggu lepas naik keje..skang ni pun yg jaga anak2 iollss MIL iollss sebab area kampung ni takde lak pengasuh..so bila da msuk 3 anak mil iollss cakap dia da tak nak jaga..iollss pun x kisah jadi suri rumah sebab husband pun bukak biz katering skang ni..

cumanya masalah skang iollss ni da takde semangat nak keje da kat sini..dengan toxic boss, toxic senior staffs & gaji ciput plus takde carum kwsp..dahtu plak dalam LO tulis tender resign dua bulan notis..kepala bana tol lama gila nk kne hadap sini..hmmm..minta bagi pendapat korang ye camne nak lawan perasaan takde jiwa nak keje sini please..thanks ye & sori panjang lak iollss menaip ni..



_kelly Publish time 31-3-2022 02:20 PM

Edited by _kelly at 31-3-2022 02:22 PM

motip tanya soalan bila masa sesuai? uols bagi resignation letter situ tulis as per contract kena serve berapa bulan notis, estimate last day bila..bos nak reject ke nak accept ke bukan masalah uols, biar boss uols melingkup :$

jangan lupa cek dengan HR uols entitle cuti berapa hari..jual cuti tu boleh blah awal sikit 2,3 hari :$

mamajawie Publish time 31-3-2022 03:05 PM

_kelly replied at 31-3-2022 02:20 PM
motip tanya soalan bila masa sesuai? uols bagi resignation letter situ tulis as per contract kena se ...

oh, lupa nak add up dalam citer iollss tadi..iollss ada attend 1 company client ni personally so sume docs tu iollss buat A-Z..bos iollss dia acknowledge benda ni and hand over untuk iollss prepare all the docs la kan..tapi tu la last date project tu 18 ogos ni kebetulan around tarikh due date iollss..tu yg iollss dilema skang ni kalau iollss benti skang konfem kena maki hamun dengan staf2 lain..iolls ni hati da takde nk keje kat sni tapi tu la bila pkir psal workload keje iollss x boleh nak benti on the dot..mesti pkir sal mulut2 staf2 lain..

Naatasha Publish time 31-3-2022 05:44 PM

U je la yg tau bila masa yg sesuai. Kita bukan tau keje u macam mana? Kalau da takde hati sgt smpai pegi keje pun tak happy, hantar je surat resign.

Tapi kalau nak tunggu gaji maternity leave pun ikut u la. Harap masa dlm pantang tak stress kena call/kacau dgn bos/staff office. Pastu tak kan ler naik cuti pantang terus bagi surat. Mesti kena tgu beberapa bulan lgi. Pendek kata suka hati u la bila u rasa sesuai. Tiber i pulak pening :lol:

Naatasha Publish time 31-3-2022 05:48 PM

mamajawie replied at 31-3-2022 03:05 PM
oh, lupa nak add up dalam citer iollss tadi..iollss ada attend 1 company client ni personally so s ...

Kan ada berapa bulan notis sblom resign. Dlm masa tu boleh je hand over project tu ke staff lain. Yg tu bos ler kena aturkan macamana. Kita ni staff je, buat keje, ambil gaji. Yg masalah lain pandai2 la bos u pikir bila u dah hantar surat resign..

lattehazelnut Publish time 1-4-2022 04:07 AM

Toxic boss and xde carum kwsp patut awal2 da red flag..
2 bulan sblm cuti maternity leave, handover projek2 or kerja u.. train ke staff lain mcm replacement..
Then masa maternity leave bg notis kot..
Teruk macam mana pun company tu, still better quit dgn no loose ties bg i..

minahgempal Publish time 1-4-2022 05:35 AM

Tak carum kwsp pun dh salah..ikot la terms & con company u mcm mna..company mcm nie cerewet dan akan sentiasa cri salah even kecik pun..jdi selidik btol2 sblm u berhenti kerja..make sure u cut clean tk nk isu berbangkit kemudian hari..

mamajawie Publish time 1-4-2022 09:26 AM

Naatasha replied at 31-3-2022 05:44 PM
U je la yg tau bila masa yg sesuai. Kita bukan tau keje u macam mana? Kalau da takde hati sgt smpai...

hai chuollss...tetiba iollss dapat ilham lak dari komen chuollss ni..iollss rasa cam nak tender last minit b4 maternity leave..at least ada gak reason kuat iollss nak benti keje sbab memang btul mil iollss penah ckap kt mak iollss dulu in case kalu iollss preggy lagi dia soh iollss benti keje sbab dia pun x terkejar nak jaga smpai 3 anak dgan berniaga katering lagi..

matseh Publish time 1-4-2022 10:55 AM

Habis cuti bersalin, lps dpt gaji. Bagi je notis 24 jam.
Sblm cuti ni, buat salinan maklumat syarikat. Slps dpt gaji, slps hantar notis. Pegi lapor kat KWSp 7 Sokso, dan Pej Buruh.

mamajawie Publish time 1-4-2022 02:23 PM

matseh replied at 1-4-2022 10:55 AM
Habis cuti bersalin, lps dpt gaji. Bagi je notis 24 jam.
Sblm cuti ni, buat salinan maklumat syarika ...

boleh ke nak lapor sebab iollls baru prasan dia tulis x entitle for kwsp..benda ni salah x kat sisi undang2?


matseh Publish time 1-4-2022 02:28 PM

mamajawie replied at 1-4-2022 02:23 PM
boleh ke nak lapor sebab iollls baru prasan dia tulis x entitle for kwsp..benda ni salah x kat sis ...

Sorry tak tahu pulak ada benda mcm tu.
Kalau dia tolak dr gaji, tapi x masuk KWSP mmg salah.
But rugi lah, dah kerja bertahun2 x der simpanan KWSP.
Anyway kalau tak nak, terusje x yah dtg kerja. Lps dpt gaji.
Settle. Lain la kalau kerja GLC ke, Gomen ke.

mamajawie Publish time 1-4-2022 02:33 PM

matseh replied at 1-4-2022 02:28 PM
Sorry tak tahu pulak ada benda mcm tu.
Kalau dia tolak dr gaji, tapi x masuk KWSP mmg salah.
But r ...

takde tolak gaji pun bang mat..masa tu yela kita ni terima je bulat2 sebab time tu muda lagi umo 27 da jadi HA cam peghak abis la kan..ni tiber rasa menyesal lak..hurmmmm

faraway1 Publish time 1-4-2022 09:36 PM

bila nak berhenti? hantar surat notis hari nilah...

Normabaru Publish time 1-4-2022 10:17 PM

Jap..kenapa xde kwsp? Bukan ke wajib caruman tu skali dgn perkeso? Ni company sdn bhd ke..Chinese?

LO kata apa part caruman?

Nnt kaka share pendapatan Dan pemandangan kaka:$

winstonpepel Publish time 2-4-2022 09:58 AM

giler arh.. dua main red flag kat sini

i.epf / socso tak cover
ii. kalau nak benti kena ada orang lain cover

company ni tak de buat audit ke?
docs boleh hilang bagai sampai org tak amik port.

mamajawie Publish time 2-4-2022 01:58 PM

Normabaru replied at 1-4-2022 10:17 PM
Jap..kenapa xde kwsp? Bukan ke wajib caruman tu skali dgn perkeso? Ni company sdn bhd ke..Chinese?

...

Kilang paper kecik2 je tapi ada branch la..jinjang sdn bhd la sistur..

mamajawie Publish time 2-4-2022 01:59 PM

Normabaru replied at 1-4-2022 10:17 PM
Jap..kenapa xde kwsp? Bukan ke wajib caruman tu skali dgn perkeso? Ni company sdn bhd ke..Chinese?

...

Dekat LO tulis x entitle untuk epf socso..ni iollss baru contact ex HA dulu..dia pun sama takde carum epf socso..tpi dia sndri msuk dlm PRS

mamajawie Publish time 2-4-2022 02:00 PM

winstonpepel replied at 2-4-2022 09:58 AM
giler arh.. dua main red flag kat sini

i.epf / socso tak cover


Kilang kecik2 je chuollss..tah la ada audit tapi auditor pun sdara2 dia juga

namr Publish time 2-4-2022 04:27 PM

Biar betul xda kwsp? Sekarang ni keje cikai2 pun ada kwsp. Ko report je company hampeh ni

Normabaru Publish time 2-4-2022 05:55 PM

mamajawie replied at 2-4-2022 03:59 PM
Dekat LO tulis x entitle untuk epf socso..ni iollss baru contact ex HA dulu..dia pun sama takde ca ...

Cuba ko dedah sikit LO ko xpon Nama company ko..

Xentitle bukan maksudnya xblh dpt..

Maybe rezeki ank yang dikandung ko tergerak hati tulis sini

Meh kaka share...

https://www.mstar.com.my/lokal/semasa/2008/12/15/kwsp-ambil-tindakan-mahkamah-terhadap-majikan-tidak-mencarum

Try Google cara dptkan duit caruman..jgn lupa minta utk perkeso skali..3tahun byk tu:lol:hehe

Moral of the story..Next time bykkan mbaca ok dik:$
Pages: [1] 2
View full version: Dilema Bila Masa Sesuai Nak Berhenti Kerja. Tolong Iolss Guyss..


ADVERTISEMENT