wanawina Publish time 19-4-2022 12:58 AM

Kahwin dua atau berpisah?

Salam semua. Meols jarang2 berkuntum di bod ni. Tapi sebab meols dah tak tahu nak cerita pada sapa, so meols cerita sini jelah. Cerita meols ini mungkin ada persamaan dengan cerita rumah tangga yang lain.

Meols dah kawin a few years, dan meols penah pjj. Sejujurnya, meols percaya husband meols dan tak ada masalah pun timbul sepanjang perkahwinan, walaupun weols pjj lama juga. Weols dah duduk bersama 2 tahun dah.

Baru-baru ni, heols pulang dan cakap pada meols, heols ada keinginan nak kahwin lagi satu. Meols terdiam sekejap. Heols mmg tahu meols mmg tak gemor dgn poligami sejak sebelum weols kahwin. Meols dah stresskan, kalau poligami, bukan dengan meols. Kalau heols still keen nak poligami, jangan kawin or lepaskan meols. Dan kali ni meols masih dengan pendirian yang sama, dan barulah meols tahu after dah kawin bertahun-tahun, heols mmg okay sangat dengan poligami.

Pendekkan cerita, budak perempuan tu ofismate heols. Develop rasa suka dan sayang sbb deyols selalu buat luahan perasaan bersama, mcm keje ke apa. Typical kan. Meols of cos devastated, dan meols marahkan husband meols sbb bagi harapan pada perempuan tu, and at the same time, perempuan tu pun tak mau lepaskan husband meols.

Meols repeatedly cakap, kalau heols nak kawin, pegila. Tapi lepaskan meols. At the same time, heols ckp , heols takboleh tak ada meols.

Apa patutnya meols buat? Meols rasa penat. Meols nak fight for this marriage, but at the same time meolsfikir berbaloi ke especially now dia still angau kat perempuan tu? Heols ckp heols tak sanggup hilang meols, at the same time heols masih berharap kawin dengan perempuan tu.

Nota : jgn pujuk meols utk okay dgn poligami. Meols dah tgk byk cth buruk. Meols tak halang org lain poligami, tapi meols, memang tak boleh.

musangbodoh Publish time 19-4-2022 07:14 AM

angkat kaki gerak...bwk anak(ade ke) skali...bg dia nyesal...
g court mintak fasakh...byr pun byrlah....

puas hati walau sakit tuh disiniiiiii(nyanyi)

at the end...mgkn ko berjaya tp sentap tu lama mgkn mkn tahun......{:thumbo

nie skendel aku ckp...bkn idea aku....omggg

Nnoor2 Publish time 19-4-2022 07:12 PM

Tt kerjaya apa...kalau income ok...dan nekad x nk polygamy maka buat la keputusan sendiri

lattehazelnut Publish time 19-4-2022 10:59 PM

Kalau betul nekad cerai..
Carik bf baru cakap u dah jatuh cinta gila dgn bf baru..
Taste of his own medicine..

Nara_Gaara Publish time 19-4-2022 11:09 PM

Bercerai belum tentu berjumpa jodoh lagi sebagai isteri pertama. Good luck!

MissyMolly Publish time 20-4-2022 12:02 AM

Edited by MissyMolly at 20-4-2022 12:04 AM

Adoi apa hal laki u? Tp bkn nk kata. Yg bujang ni kalau mmg dah syok, laki org pn dia tak kisah. Laki u pulak tgh angau. U mmg dlm keadaan yg kalah. Unless u ambil pendekatan libatkan mak pak dia. Bkn mak pak u hehee mana taw dia dgr ckp famili

Sorry ye anak dara bujang yg xkacau laki org.. komen i bkn utk chuols2. Tp yg kacau laki org ni depa tak fikir byk. Depa fikir laki tu kurang kasih syg, bini xlayan bla2... so depa fikir depa lyk jd madu / sondol laki org.

Pdhl kalau jd bini mcm2 tugas menanti. Mmg xmenang tgn... unless tok laki bantu & ringan tulang.

MissyMolly Publish time 20-4-2022 12:09 AM

Kalau u opt utk bpisah, ckp je terang2. U peduli hapa dia xley tanpa u since nk gak tat girl. U mmg xsudi. Cari bahagia masing2. Sb u kata u mmg xley go dgn poligami.

Hahaaa tiber rajin nk komen sbb my junior baru je jap ni call nangis2 laki dia main mesej melucah dgn bini org utk tahun yg ke8 ye dia bsabar. Td mcm dah xlarat nk stay je bunyiknya. N baca pula kisah u.

Tp yg bagusnya dia minta ijin u doc. Xde la tikam blkg u macam napi sikad tepi yg bskandalan dgn misi bjambang

kepompong Publish time 20-4-2022 03:48 AM

Edited by kepompong at 20-4-2022 03:51 AM

uiks. u bukan anak jiran i kan;P sbb anak jiran i pun Dr pjj bertahun2 tkde prob tapi dah 2 tahun ni tak pjj… hehee…

ada reply i baca kat atas suruh bgtahu parents hb . If i were in your situation mmg i opt for cerai sbb my late parents-in-law tak kesah pun anak dia poligami malah menggalakkan lagi , tapi perkara tu tak berlaku kat i;P nak kata hb i baik tu takla. i ada few kenangan tersgt buruk dlm marriage … kecuali dia menggatal. camne ek nak cakap . Hb i mmg tak menggatal langsung. Dia sgt serious dlm hidup dia. tapi kesalahan dia dlm marriage ni i pulak kena “tanggung” seumur hidup , i mean nasi dah jadi bubur gitu.

Apa yg i nak highlightkan ialah. dalam marriage ni … pasti akan ada benda yg kita terpaksa hadapi by hook or by crook. If hb ok & sgt bagus , mmg i harap u FIGHT marriage u. Bukan senang nak bina hidup baru balik walopon peluang tu ada tapi nak jadik wife yg ter-utama (no1) lagi sekali mmg susah la … Salah 1 sebab i memilih utk TIDAK keluar drp marriage ialah byk contoh kwn2 sekolah yg single semula tak boleh hidup tanpa sex. Kawan2 sekolah kebykan kerja bagus2 tapi ada hidden secret yg dorang berjaya sorok drp semua org. i dpt tahu sbb ada kawan kpd bff i(2-2 exschoolmate) tahu secara tak sengaja . Dorang yg sex without marriage after divorce ni semua muka baik2 & masa sekolah kategori pakai tudung & budak pandai & baik jujur apa semua, tak cari glemer tapi cikgu sayang etc … haihh yg baik2 pun terjebak dgn sex without commitment apetah lagi yg tak berapa baik & iman tipis2 macam i … i struggle jugak nak stay dlm marriage . stakat ni masih ok . tapi still keep fighting.

tapi i buat jahat jugak. i demand hb macam2 … not easy 4 me to stay … 1-1 nya cara nak suruh i redha ialah i terus demand macam2 esp hak2 i yg dulu2 i macam tak kisah hb tak tunaikan , now i TUNTUT habis-habisan

kepompong Publish time 20-4-2022 03:57 AM

btw. kalau kita tuntut hak2 kita sbg isteri sbnrnya tak ter-poli lah encik suami. Bukan senang oi nak uruskan rumahtangga. Letak aje semua beban kat dia . so that kita as wife ada BANYAK masa & peluang utk berbaik2 dgn dia. (read as: pandang hb sbg kawan baik, jadi pendengar setia.. bukan org yg kita rasa hassle nak kena layan) kalau responsiblity suami pun kita nak kena ambik tahu. haih mmg serabut otak nak belai2 suami pun kekdg malas sbb akan ada insiden dia marah kita, dia tegur kita etc

Nnoor2 Publish time 20-4-2022 05:13 AM

Baru perasan nick tt ni..mcm biasa tengok sebelum ni..tt ni doktor kan...so income tentu lebat...jadi pilihlah yg boleh buat tt hidup happy...

Esok dah cerai pilih lelaki yg betul2 ok..pengalaman akak..cari laki bertitle..yg baik..yg mampu bg kita dan anak2 segala2nya...yg penting pasangan tu sgt2 caring..sgt2 baik...

kepompong Publish time 20-4-2022 05:29 AM

Nnoor2 replied at 20-4-2022 05:13 AM
Baru perasan nick tt ni..mcm biasa tengok sebelum ni..tt ni doktor kan...so income tentu lebat...jad ...

bukan senang nak letak syarat ituini nak berlaki baru... Tak semua org boleh yer. Ini realiti. ;P

zehra2 Publish time 20-4-2022 05:46 AM

cerai je laa.. bukan tkde kerja elok.mungkin ada jodoh lain menanti.

MissyMolly Publish time 20-4-2022 06:01 AM

kepompong replied at 20-4-2022 03:48 AM
uiks. u bukan anak jiran i kan sbb anak jiran i pun Dr pjj bertahun2 tkde prob tapi dah 2 tahun ni ...

Alamak sis... tertekan report. (Kalau tekan repot tu terus jd repot ke? Demmmm... sorry sistur)

Eh tiber tak fhm. Shuben sis nk apa & kesalahan apa yg sis kena tanggung tu? Kiranya bkn nk poligam la eh kes sis?

Plus yg kes ex school mate chuols tu kan... tukar2 ke partner ke hanya dgn lelaki yg sama?

Alamak, idea libatkan parents in law tu hanya sesuai la jika mereka syg menantu la kot ye sis huhuuu... kalau mcm kes sis, xsesuai pulak idea tuh:sweat3:

Utk tak ot i rs tingkah laku kita pn akan turut sama seru bakalan jodoh kita tu sejenis mana lepas pegang title ibu tunggal tu. Mcm bonda ex kuda. Rs dia vibes elok je kan smp anak bujang tertarik nk jdkan isteri. Stay wangi so inshaa Allah bjodohan dgn yg lebih baik. Good luck tt.. fighting!!

Nnoor2 Publish time 20-4-2022 06:01 AM

kepompong replied at 20-4-2022 05:29 AM
bukan senang nak letak syarat ituini nak berlaki baru... Tak semua org boleh yer. Ini realiti.

Tu ler kena pilih betul2...bukan sekadar nk berlaki dan utk nafsu kita semata..hehe..

kepompong Publish time 20-4-2022 08:09 AM

MissyMolly replied at 20-4-2022 06:01 AM
Alamak sis... tertekan report. (Kalau tekan repot tu terus jd repot ke? Demmmm... sorry sistur)

E ...

entah i pun tak tahu kalau ter-click report jadi apa;P;P

Sis… kalau i reply in detail, nnt benang ni dah kena hijack dgn i pulak hohoho:laugh3::laugh3:

baik i buka thread baru. tp i tkde prob dah kenapa i nak kena bukak thread kat personal problem pulak:laugh3:;P

ini adalah kehidupan i. myhb buat kesalahan tu dulu2 tapi kesannya ialah skrg. BANYAK GILER . ringkasan nya ialah dia gagal sbg ketua rumahtangga ;P tu aje hehee. so now i paksa dia troubleshoot kesalahan2 dia dulu… kena “bagitahu dia” apa itu ketua keluarga . Asal usul mmg salah i sebab i yg “membenarkan” keadaan tu berlaku. i never expect kesan jangkamasa panjang drp tindakan dia & reaction kpd tindakan i yg dulu2 i igt tkde apa2 .

tapi. org luar tak tahu . Sebab hb i ada title macam cik Nnoorr cakap tadi.. ada title, sgt professional bila berurusan,baik, tak gatal, ada rupa , soft spoken, rajin, alim2, tak pernah keluar2 dgn kawan2 , hormat org tua... wah macam good catch gitu kan… tapi lepas kawen hanya i sorang saja yg tahu perkara sebenar best tak bestnya berjodohan dgn org yg nampak hebat mcm dia

i nak list 1-1 mmg tak laa. banyak you… Hb i punya lah baik & sgt berbaik sangka esp kat anak2 & family dia sampai i pulak tiba2 nampak macam “jahat” … ok macam ni la. Masa baru kawen hb i sgt busy sbb bukak 1 company baru.. so i konon2 nak bagi sokongan i tak kacau dia langsung.. i salu willing utk buat apa saja esp melibatkan rumahtangga. even hal2 company dia pun i sanggup buat apa saja sbb i suka dpt hb yg berjaya (siapa tak suka kan;P)byk la decision making yg i buat jugak. Kdg2 melibatkan share partner… hb i ni jujur terlebih2 . nnt i akan decide benda yg harsh utk betulkan keadaan. U know .. benda yg harsh . bila kita kena “tindas” dgn sharepartner , kita kena la strict dgn next step. Bila keadaan dah ok , hb akan salahkan sy sbb terlalu harsh / tak sopan etc. while kalau tak decide begitu sampai bila2 la kena “buli” dgn sharepartner. Hb akan sentiasa sebut2 “kesalahan i” even kadang depan anak2 pun. kat jalanraya pun sama. Selalu dia tak tahu jalan . nnt i assist dia, tapi nnt tiba2 dia marah i sbb i cakap kasar la , garang l. Dah i bersusah kena ambik tahu pasal semua perkara, bila dia degil tknk ikut ckp i apa yg i dah research etc , usahkan nak cakap terima kasih, malah i kena marah pulak. . Kalu i ckp kat org i “kena marah” tkde siapa percaya ye. sbb suara hb i sgt sgt soft & tak pernah sesiapapun pernah nampak dia amrah macamana

pasal anak2 lagi la.. dia SENTIASA side anak depan anak2. benda ni berlarutan sampai anak2 remaja peringkat rebel. i kadang2 tak tahu nak decide camne sbb dia mmg suruh i decide. Tapi nnt depan anak2 tunjuk suci murni macam “penyelamat” anak2 bila i nak disiplinkan anak2

adila39 Publish time 20-4-2022 08:38 AM

kepompong replied at 20-4-2022 08:09 AM
entah i pun tak tahu kalau ter-click report jadi apa

Sis… kalau i reply in detail, nnt benan ...

selaku mod ni xde pun report so jgn risau:$

adila39 Publish time 20-4-2022 08:39 AM

Semoga dipermudahkan and doa banyak banyak. Sometimes kena tgk from perspective yg lain...xde apa yg berlaku tu tanpa sebab maybe juga a test for u and kita semua how kita handle situation tu. Semoga TT wise and calm.

MissyMolly Publish time 20-4-2022 08:44 AM

adila39 replied at 20-4-2022 08:38 AM
selaku mod ni xde pun report so jgn risau

Phewww lega... ni bk kali pertama jemari dompok meols salah tuning mod.. hp tecik jemarik debok;P

MissyMolly Publish time 20-4-2022 08:53 AM

kepompong replied at 20-4-2022 08:09 AM
entah i pun tak tahu kalau ter-click report jadi apa

Sis… kalau i reply in detail, nnt benan ...

Ahhhh fhm2... meols ada kwn yg mcm tu. kwn meols nmpk stern tp ya ampun lakinya asik la mrh2 dia. Dpn org ke kwn2 ke lakinya mmg org kata bininyq kontrol tp sebaliknya:shutup:

Anak remaja meols pn suka buat mende yg i xsuka sbg org normal. Plus dia budak asrama. Bila balik tu mmg la kita suka tp habis tpalit kt adik2 yg rajin kt rumah jd mls:sweat3:

I think ok je sharing kt tt. Maksudnya semua rumahtgga ad masalah cuma kes yg bbeza. Since chuols share prob chuols, meols plak semua ok kec duit koh2... tp timbang rasa je la. Biar la org mgumpat baju tak bertukar asal nasi lauk thidang. Tadaaaa umur 40an ni tak la kaya tp boleh la beli2 apa yg kita nk. Gitu... nanah weh telinga org perli baju kita buruks tp ada ak kesah?? Mcm la korang bg anak2 kami mkn.

Tt yg bestnya kerja mmg dah stable. Hrpnya kalau minda kecamuk amek la cuti. Kerja tt tu bahaya jika fikiran ke laut / moody:'(.. kut tak cukup rehat sumore... tp meols hrp laki tt kembali ke pangkal jln:loveliness:

olaoli Publish time 20-4-2022 09:06 AM

lepaskan je sis. tak perlu stay . kalau stay hari hari makan jantung pikir apa laaa laki aku buat ngan madu aku pastu remuk rendam sendirik, nak ke gitu.hari hari ye. tu belum masuk suap nasik berulankan air mata. sis sendiri cakap tak mampu nak poligami kan, jadi jgn paksa diri sis.
nak restart hidup baru mmg perit, tapi at least tak perit hidup dlm rumahtangga yang hati suami dah berbelah dua
Pages: [1] 2 3 4 5 6
View full version: Kahwin dua atau berpisah?


ADVERTISEMENT