amatur Publish time 18-5-2022 10:42 PM

aku perlu lepaskan atau tidak anak

Assalamualaikum.. sebelum-sebelum ni aku pernah ada masalah dengan suami dan pernah minta pendapat untuk bercerai. kronologi kisah aku

- Semua bermula masa aku dah pregnant anak pertama - suami curang ( maafkan)

- anak pertama meninggal dunia, sebulan kemudian dapat tahu suami masih lagi curang ( maafkan )

- mengandung kedua - curang lagi (maafkan )

- anak ketiga - dah tak larat nak ambil tahu sebab dah terlalu sakit hati.

- yang menyebabkan aku lagi benci, tawar hati dan sakit hati bukan sebab curang semata..tapi suami suka caci maki aku...depan anak-anak pun dia akan suka hati caci maki. Suka nenghentak sana sini. aku memang sangat tertetkan sampai aku rasa nak bunuh dia.

- aku ulang alik dari tempat keje 60km..suami pula 100 meter je.. balik keje penat- penat dapat caci maki, hari minggu caci maki. bagi aku dia tak layak nak caci maki aku sebab dia patut bersyukur aku bagi banyak peluang pada dia walaupun dia buat aku macam sampah...

- lama- lama aku pk..sampai bila aku nak hidup macam ni. aku nak hidup dgn dia sampai tua, mampu ke aku bersabar demi anak- anak aku..tapi aku bersabar untuk apa...aku pun mampu untuk besarkan anak-anak aku sendirian sebab kalau ikutkan aku lagi banyak keluar duit untuk kebajikan anak-anak aku. Aku fikir lagi, betul ke aku nak besarkan anak aku dalam persekitaran toksid macam ni.. tengok mak dia kena caci maki...sampai satu tahap aku doa supaya dia mati atau dihantar luar negara. Sebab nak lari dari dia aku takut sangat, takut aku kena bunuh atau takut kehilangan anak.

- akhirnya doa aku termakbul, dia dihantar ke luar negara. Sebab aku dah niat, kalau dia pergi luar negara aku akan minta cerai. Dan memang mohon cerai. Tapi sebab dia tentera, proses susah sikit sebab kena jumpa kagat. Jadi aku terpaksa tangguh walau aku dah setel semua urusan borang dan peguam.

- Yang menjadi masalah aku adalah. Keluarga aku support dia, terutama mak aku, sebab katanya jadi janda susah. Aku kadang2 rasa nak hempuk je mak aku. Kenapa dia sangup aku hidup macam sampah asalkan berlaki. dan yang tergila sekali adalah mak aku ambil anak2 aku atas alasan suami aku tu izinkan. Aku memang marah sangat. Aku memang ada wasap menyatakan " dah korang sibuk nak jaga sangat dan rasa diri tu bagus, jagalah" kata - kata aku ni di pegang oleh mereka untuk menunjukkan yang aku dah halau dan buang anak aku. 3 hari aku tunggu anak aku dipulangkan dan balik. Tapi tiada apa-apa...Aku akhirnya hantar je baju dan barang anak aku melalui makcik sebab aku fikir sekolah semua macam mana.

- Sekarang dah 3 minggu anak-anak mmg tak ada hubungi aku. Sihat ke apa memang aku tak tahu. Kenapa aku tak pergi ambil, anak aku sekarang ni dilimpahi kemewahan, nak apa semua dapat. Kalau aku ambil secara paksa diaorang mungkin akan memberontak dan bandingkan hidup dgn aku dan nenek dia. Kalau aku pergi pula tengok. Masa ni mak aku dan laki aku tu akan cakap inilah akibat kalau nak cerai, nak jumpa anak pun tak boleh. Jadi nanti aku takut akan mengalah. Kalau aku mengalah, suami aku tu akan buat aku lebih teruk dari ni sebab dia tahu aku tak ada sokongan siapa2...Dia buat aku macam anjing pun tiada siapa yang percaya.

- Sekarang aku sangat buntu. Apa yang perlu aku lakukan. Aku rindu anak-anak dalam masa yang sama aku sayangkan diri aku. Apa patut aku buat. Apa pembelaan boleh aku tuntut sementara ni

lattehazelnut Publish time 19-5-2022 08:45 AM

Suro je mak kau kawin dgn laki kau

amatur Publish time 19-5-2022 08:48 AM

lattehazelnut replied at 19-5-2022 08:45 AM
Suro je mak kau kawin dgn laki kau

Memang dah suruh ;P

MissVixen Publish time 19-5-2022 09:58 AM

Pergi ambil anak tu tt. Mana sama kasih sayang nenek dengan mak sendiri. Jangan sebab nak cerai, anak tu diabaikan. Nanti mesti yang jaga dia akan mengungkit dan kutuk tt. Sebagai anak, mesti sedih budak tu.

prettyuglybabe Publish time 19-5-2022 10:00 AM

kalau u ada bukti kecurangan caci maki dia, tunjuk aja kat family semua..
kalau dorang masih sebelahkan laki u, then hadap je la family toxic u tu..
yang u pun pergi je la amik anak-anak tu..
mak apa macam tu pisahkan anak-anak dengan mak kandung..
u pergi je sekolahkan mak u tu..
tanya dia kalau dia hilang anak-anak apa dia rasa..
dia tak fikir ke perasaan u macam mana..

adila39 Publish time 19-5-2022 10:32 AM

tanya peguam.

contact anak anak like ke sekolah ajak makan and talk to them and explain.

u kena put urself kat tempat anak anak tu, manade anak anak tak sayang mak pak melainkan parents a total loser.

So talk to ur kids and explain, ini penting ur kids need to know ur situation. Cakap perkara yang benar.

Then, make sure duit cukup kerja stable so u boleh fight.

Mak TT ni mesti dah termakan cakap ex u. So apa pun u stay focus on what u want, dapatkan clear cut info dari lawyer.

Stay strong, firm and wise.

amatur Publish time 19-5-2022 11:26 AM

Saya dah cakap dengan lawyer... Sebenarnya saya pun serabut... Saya memang tak tahu apa yang patut saya buat...

adila39 Publish time 19-5-2022 04:18 PM

amatur replied at 19-5-2022 11:26 AM
Saya dah cakap dengan lawyer... Sebenarnya saya pun serabut... Saya memang tak tahu apa yang patut s ...

Hilangkan serabut dulu baru decide apa nak buat.

amatur Publish time 19-5-2022 06:15 PM

adila39 replied at 19-5-2022 04:18 PM
Hilangkan serabut dulu baru decide apa nak buat.

Ya...terima kasih

maya_mahsuri Publish time 20-5-2022 12:40 PM

Ambil anak dulu. Lepas tu mungkin boleh proceed hal cerai. Mak tu abaikan dulu.

MissyMolly Publish time 20-5-2022 08:13 PM

Eiiii semaknya.... tak tahu nak beri idea sbb bila libat anak2... emosi depa yg pling utama. Umur berapa anak2 tu?

Lazimnya ibu yg dpt hak penjagaan kn? Tp cerai pn susah mcm ckp mak u tu. Nanti semua kena setel sendiri. Boleh tak? Plus mak u pn mcm tak mgkin jd support sistem u nanti. U kena ada plan A, B & C bila tiba2 ada urusan emergency...

Cth eh, my fren nature kerja dia kena out station. So tmpt kerja mmg kolig bengang dgn dia tp awal2 lagi dia dah bitau ketua bla2 keadaan dia gimana... nasib ketua dia ok. Gitulah lebih kurang. Tu baru psl kerja.

Eh chuols fhm ke apa yg i melalut nih koh2... pendek citer mcm2 masalah akan dihadapi secara solo nanti. So semoga ada sapot sistem yg baik utk sis

_kelly Publish time 20-5-2022 09:18 PM

seboleh2nya jangan la bagi anak2 dijaga oleh atuk nenek..banyak buruk dari baik terutama dari segi perangai dan pembawakan diri

amatur Publish time 21-5-2022 12:17 AM

_kelly replied at 20-5-2022 09:18 PM
seboleh2nya jangan la bagi anak2 dijaga oleh atuk nenek..banyak buruk dari baik terutama dari segi p ...

Ya memang saya setuju...tapi kes terlalu complicated...sebab diaorg semua termasuk bapa dia memang dah brainwash anak2 ..kalau cerai nanti kena pisah ngan mak bapa...situasi ini dalam masa yg sama mcm satu ugutan juga untuk saya..jadi mereka harap saya tak nak bercerai..masalahnya hati saya dah mati..mental saya dah mcm org gila hidup dlm perkahwinan tu...mcm mana saya nk teruskan perkahwinan toksid ni..keluarga mcm ni xsesuai untuk besarkan anak2

amatur Publish time 21-5-2022 12:19 AM

MissyMolly replied at 20-5-2022 08:13 PM
Eiiii semaknya.... tak tahu nak beri idea sbb bila libat anak2... emosi depa yg pling utama. Umur be ...

Faham ...tapi sebenarnya ni bukan masalah bagi saya...sebab selama kahwin pun mmg hidup mcm janda , suami tu slalu outstation ....

Naatasha Publish time 21-5-2022 02:35 AM

amatur replied at 19-5-2022 11:26 AM
Saya dah cakap dengan lawyer... Sebenarnya saya pun serabut... Saya memang tak tahu apa yang patut s ...

Lepas tu lawyer kata apa? Ikut je la apa kata lawyer tu.

Kes ni jadi berserabut sbb u tak tegas pendirian. Dari laki mencurang berkali2 di maafkan, mak ambil anak2 pun dibiarkan. Pastu takut ank memberontak sbb skrg duduk dgn nenek dilimpahi kemewahan. Apa yg takut sgt, anak tu anak u, patut u bentuk mereka ikut acuan u. Bila duduk dgn u, ajar anak bersyukur hidup sederhana cukup makan pakai & pendidikan. Tegas la sikit, hadap je untuk kali ni, lama2 anak tu okey la. Kemewahan tu takde ape sgt nk banding dgn kasih sayang ibu.

Tak perlu pikir takut ank memberontak, patutnye dari dulu masa laki curang berkali2 tu dah pikir pasal masa depan perkahwinan u & anak2.

Naatasha Publish time 21-5-2022 02:50 AM

amatur replied at 21-5-2022 12:17 AM
Ya memang saya setuju...tapi kes terlalu complicated...sebab diaorg semua termasuk bapa dia memang ...

Anak umur berapa? Tak kan lah anak tak rasa apa dgr bapak caci maki mak?

Lagi satu lepas mak ambil anak,kenapa u nak hantar baju, patut buat tak tau je. Bila kelengkapan sekolah takde, terpaksa la ank2 tu pulang pada u.
Tapi walaupun skrg anak dgn mak u, tak ada apa kan yg menghalang u bercerai? Skrg ni pun dah berpisah dgn ank serupa juga la keadaannya nt lepas cerai bila turn ank dgn bapak.

Lagi satu i rasa laki u lebih rapat dgn mak u, u pula jauhkan diri dari mak sndiri. Maybe u terasa, tp buat masa skrg u jgn bagi ruang laki baik dgn mak.

Lepas ni apa dia maki sila record dgn phone. Kalo boleh pasang hidden camera dlm rumah. Pastu tunjuk dekat mak.

Segala keserabutan, sila rujuk pada lawyer

MissyMolly Publish time 21-5-2022 05:40 PM

amatur replied at 21-5-2022 12:19 AM
Faham ...tapi sebenarnya ni bukan masalah bagi saya...sebab selama kahwin pun mmg hidup mcm janda...

Owh cenggituh. Kuatkan hati mu je la sis nk proceed. Susah senang mmg sis yg tanggung sorang. Rasanya rata2 berpendapat boleh diterima punca sis nk berpisah

Good luck! Semoga lebih tenang selepas ini sis

amatur Publish time 24-5-2022 06:01 PM

Naatasha replied at 21-5-2022 02:50 AM
Anak umur berapa? Tak kan lah anak tak rasa apa dgr bapak caci maki mak?

Lagi satu lepas mak ambi ...

Ikutkan hati memang nak buat macam u cakap...tapi kita ni mak..mana sampai hati nk buat mcm tu kt anak...biarkn xda baju semua...lgpun fikir sekolah mcm mana

Naatasha Publish time 24-5-2022 08:32 PM

amatur replied at 24-5-2022 06:01 PM
Ikutkan hati memang nak buat macam u cakap...tapi kita ni mak..mana sampai hati nk buat mcm tu kt...

Motif i ckp jgn hantar baju n brg ank2 masa tu sbb kalau takde brg2 tu mcm mana budak2 tu nak pegi sekolah. So terpksa nenek pulangkn ank2 tu dekat u. Tapi i tak tau la situasi sebenar mcm mana, mungkin mak u mampu beli semua baju n peralatan sekolah yg baru.

adila39 Publish time 24-5-2022 09:47 PM

I baca i jadi fade up la TT u tak firm and u peduli sangat apa mak laki kata. Anak you kena dgr cakap you. Period!! So jgn lembekla..adoii...refer lawyer .suruh lawyer uruskan ke lawyer pun xtau whats going on haihhh
Pages: [1] 2
View full version: aku perlu lepaskan atau tidak anak


ADVERTISEMENT