ninnakarinna Publish time 30-7-2022 08:52 PM

ainonymous replied at 29-7-2022 11:54 AM
i suka advice u. kena print tampal dekat dahi and zikir hari2.

tq love

You are most welcome.. Yg i ckp tu boleh masuk dlm semua situasi masalah kan.. Very general.. But to be honest i pun slalu lupa.. Its easier said than done..

ninnakarinna Publish time 30-7-2022 08:59 PM

aina_shaira replied at 29-7-2022 10:50 PM
sayangnya kakak u ade career bagus dan tinggalkan...then sekarang kakak u duduk rumah je ke?

Duk rumah uruskan anak2 la.. Jadi driver hantar pi skola, jadi home tutor jgk.. Prepare meals.. Ala..Mcm SAHM yg lain la... Actually susah tau.. Mentally, physically and emotionally draining.

honeydowngiler Publish time 1-8-2022 02:00 PM

aina_shaira replied at 29-7-2022 10:38 PM
nape dia berhenti keje bank? masa tu gaji dia berapa? you keje tak?

baca balik comment i td ada bgta reason dia quit bank

honeydowngiler Publish time 1-8-2022 02:04 PM

i bekrja masa he getting know me i PA untuk satu bdn beuniform. then kawen ngn dia sbb dia kata xelok PJJ. utara ke Kl tu . dah follow i mmg x quit my job. i ckp syrat i if follow sewa umh blanja umh i xnk share and he pun stuju since mak i dh ckp arwah abah x penah let us susah, klu nk trima ank makcik terimala nnt jgn nyesal pulak sbb gaji i mmg utk i je tanggungjwab tu as suami u kena buatlah. klu i nk tolong tu bonus je. dia yg stuju lps tu nk mengomel psl apa, anak pun 3 why quit keja bank and bikin hal dlm jbtn bank tu

manehnya Publish time 4-8-2022 02:49 PM

passtu kalu keja gomen setel la semua, dpt laki yg setia dan boleh cari duit sikit2 syukurkla

lostfaith Publish time 8-8-2022 03:28 PM

Kepada TT.

Tepuk dada tanya selera. even suami tak ada masalah lain, tapi kegagalan untuk mencorak masa depan akan membebankan TT. Sementara masih muda, then kalau rasa dah tak sehaluan dan tak boleh menerima, then baikklah beri kata putus now. Hidup nie perlu bahagia coz kita hidup sekejap jer. Cari bahagia kalau memang tak boleh nak bahagia dengan dia. But fikir dulu yer panjang2. Confirm after bercerai financial support tak boleh diharapkan langsung. masa kawin pun tak seberapa. Lelaki berperangai cam lintah memang banyak now, hidup menumpang hasil perempuan but dah bini redha....takpelah. Kalu tak redha, angkat kakilah....

HYSB Publish time 11-8-2022 11:55 PM

pada pendapt i lah kan tt, diaorang kalau nak berubah dah lamer berubah, take for granted, konon bini aku ok je, so maintain this lifestyle, I pun secare jujur malas nak educate lelaki tak siap macam tu, eh macam kita pula nak kene siap kan dia, aturkan hala tuju dia. macam tak boleh fikir sendiri.

kepompong Publish time 23-8-2022 08:05 PM

kalau tak de hati kat suami, keje bagus pun turn off jugak. kalau tkde hati.. mmg rumahtangga meaningless

lima_kupang Publish time 25-8-2022 03:21 AM

bejuang untuk hidup mcm ni la.. kita hidup bukan nak cari redha manusia tapi nak cari redha allah.
sabar dan doa la dimurahkan rezeki. insya allah ada jalan.

lurve82 Publish time 31-8-2022 09:42 PM

Jadi rider tak ok ke? Laki aku besok nak resign..dari dia dok stress mnjang..baik jd rider je la..grab ke…aku pun tak pening…

kaishi Publish time 6-9-2022 12:20 AM

Hi sis, dah lama sy lalu lalang kat sini, sy cuba la nak share kisah sy, tp sy faham, penerimaan tiap org beza.
Kami pernah hidup selesa, kemudian suami sy berhenti kerja, suami pon pernah alami depression ms pkp, xnak makan xnak mandi, duduk tmenung, hanya nak nescafe sahaja. Oh before pkp, kami bniaga, ada kedai, tp suami sy ms tu dah start buat Grab, dr 2016 dia da start buat Grab, sy nmpk suami happy meng Grab tu, keluar on time, balik on time, dia disiplin sendiri masa. Sy 2018 start niaga, bukak bundle, dlm ms sm buat borong china.

2019 si kakak lahir, 2020 pkp, ms ni, borong china pon da tak boleh buat, bgantung pd bundle, kedai tutup, balik kampung, tumpang rumah mak, hadapi tekanan emosi ms ni, x mampu nak citer... Haha..start awal 2021, pregnant si adik, sy sgt banyak komplikasi, dok keluar masuk wad, saving habiss, october 2021 pindah duduk rumah sendiri, tp start januari 2022, sy dg si adik bgilir keluar masuk wad...


Suami sy dr dpt keje jd cikgu sekolah swasta, emosi dia ms jd cikgu memg kami jd haru biru, ade ms ketakutan... Pastu dia berhrnti, tenang, keje dlm bilik kebal, jg duit, pernah si adik warded, x dpt nak hubungi suami, sy terpaksa pass si kakak pd kawan sy, lepas 12jam br dpt contact, tp yerlah, majikan mana nak layan pekerja selalu minx cuti.

Sy hormat suami nak buat foodpanda, dlm keadaan kami serba kekurangan, saving habis, sy plak dah tak blh nak fokus buat pape, pernah jual roti, buat kek, buat puding, sy buat affiliate shopee, mcm2 sy buat nak tmbh side income, tp xleh nak fokus sbb fokus sy lebih kepada anak yg tak sihat..........

Pernah bawa rm20 g mydin, haha, beli ayam rm10, bawang2 50sen, 70sen, kobis 1.50, fishcake utk si kakak rm5. Sy tak pk dah ape2, janji anak sy sihat, makan pakai semua ckup......... Sy pon tak meminta pd family atau family mertua. Telan sendiri,

Suami start berubah ms anak sy warded bulan 4, anemia, masuk darah, ms ni dr panas baran, keje nak marah je, dia tawakal, sewa rumah ms ni tertunggak, bil api air lg, susu pampers anak pon ketat sgt nak beli, dia minta nak buat Grab, tp tetine Grab da kene banned.

Start jd rider ms bulan 5, income ckup2 makan, tp perubahan emosi dia banyak, sy dah x keje, saving habis, duit memg xde, sy x pk diri sy, banyak setelkan keperluan anak, ade duit topup susu pampers, tp... Sy dah tak gerun dgn suami sy, makin rs selesa, dia makin bnyk bantu urusan seharian, dah xde bising klu sy tak masak, tak kemas. Klu nmpk sy tak sihat, terus ajak g hospital, anak klu dia nampak lemah, cirit birir makin teruk, sesak nafas... Terussss g hospital, dia dah hafal history komplikasi si adik, sy pon makin selesa utk lepaskan suami jg anak warded.

Ade banyak pro n kontra, kami makan sekadar cukup, duit memg khas utk anak, lg2 si adik tiap bulan kene g HTA, 2 minggu sekali hospital melaka... Susu si adik pon dah pakai susu khas, memula termenung, tp Allah buka banyak jalan. Sy dan suami rumahtangga makin tenang wpon duit tu sbnrnya sesuatu yg mendatgkan tekanan pd kami... Tawakal... Rezeki anak2 tu ada....

Sy doakan sis di permudahkan urusan, memg sakit hati bl semua benda kita kene tanggung, mcm x payah ade laki pon xpe, tp cubalah berlapang dada dan banyakkan doa rezeki suami.... Sy pon pernah mcm sis, merungut itu ini tak ckup, hinggalah sy menerima keadaan sbb sy nampak perubahan suami....... X ckp suami sy terbaik, sbb ade je datg angin bengong dia, ribut taufan muncul gak, cuma skrg ni dah kurang..... Sy keep doa dia tak khianati sy, tp dlm ms sm, sy sediakanjuga payung sebelum hujan, hahaha, cuma sy lebih kepada tawakal bab2 rezeki ni..... Haaa gitulah sis

Pages: 1 2 3 [4]
View full version: Suami jadi rider


ADVERTISEMENT