puanshah Publish time 3-7-2022 04:08 PM

PROSES DAN IMPLIKASI PERCERAIAN

Edited by puanshah at 3-7-2022 04:08 PM

I tak tahu nak letak kat bod mana. Citernya pasal sis i. Dia dah tawar hati utk teruskan marriage dgn hb dia. Sebagai adik i bersimpati dgn keadaan dia dan i lah tempat dia meluahkan perasaan. Ini sedikit situasi dan sikap psl hb dia (my BIL).

1. Seorang yang macam takde perasaan. selepas my sis bersalin, ada ke patut dia balik rmh dan tidur dgn alasan penat tak cukup tidur dan tinggalkan my sis sorang2 di hospital.


2. Suka buat apa apa tanpa bagitau pd sis i. Contoh tak balik rmh tup2 lewat mlm bagitau my sis yang dia kat rmh parents dia. NO CALL, NO WASAP. byk kali berlaku sampaikan kitorang bengang sbb byk plan tergendala akibat kena ubah plan.

3. Selalu gaduh dgn siblings i sbb katanya siblings i ni ada yg merokok. Marah2 sbb byk habiskan duit utk beli benda2 tak berfaedah. Dari situ selalu timbul konflik antara dia dan ipar duai.


4. Suka busybody pasal makcik dan pakcik i. Selalu perli diorang bila nak pergi mekah, kenapa tak pergi masjid dgr kuliah, join usrah, asyik pergi bercuti je. Ada antara makcik i yg dah tak ziarah rmh my sis sebab terasa hati dengan kata2 my bil. kalau ada family gathering dah tak semeriah dulu sebab diorang taknak jumpa my BIL. Dengan jiran2 pun dia suka gaduh2. My sis dah malu mengadap perangai hb dia yang takde common sense tu.


Sorry i tak tahu nk citer macamana tapi itu contoh2 situasi yang pernah berlaku. I boleh katakan yang BIL i ni jenis yang takde common sense. Pergaulan dengan masyarakat pun terbatas so byk sikap dia yang seakan tak boleh terima perlakuan orang2 sekeliling. I kalau berada di tmpat sis i, i pn akan fed up. dah lama makan hati dengan perangai BIL. Mungkin orang cakap masalah biasa tapi i faham bila berada di tempat my sis, i pun akan fed up dgn perangai hb sendiri.


Minggu lps my sis bagitau hb dia balik rmh parents dia. mcm biasa pkl 11.00 mlm dia whatsapp my sis katanya ada kt rmh his parents, selepas berpuluh kali my sis call dan wasap takde respons. katanya dia tak suka stay kt situ sebab my brother selalu dtg lepak dan merokok. itu pun merokok di luar rmh jauh dr kawasan rmh my sis. maka gaduh besarla diorang dan dalam keadaan marah my sis cakap jangan balik lgi ke rmh diorang. (rumah yang diorang stay tu my sis beli atas nama dia sendiri dan every month my sis yg bayarkan housing loan.


Seminggu berlalu hb dia senyap tak de call or tanya khabar. My sis cakap lebih baik berpisah drpd makan hati, stress dan sakit hati setiap masa. Tapi dia takut akan proses perceraian yg panjang. Kalau dia minta cerai apa alasan yang perlu diberi? apa pula kesan pada anak tunggal dia yang berusia 4 tahun tu? saya kesian tgk dah seminggu tak jumpa bapak, anak dia asyik bertanya mana papa. sayu saya tgk keadaan anak sedara mcm tu.


I cuba nak tolong my sis sebab dia byk tolong i, banyak support waktu i study dulu. bila jadi macam ni i jadi sangat kesian dan simpati pd dia. yela kalau masalah menimpa siblings memang kita akan cuba untuk bantu selesaikan. mohon bantuan dari forumer yang pernah melalui pengalaman bercerai dan kesan pd anak2.


sarahmirza Publish time 3-7-2022 06:23 PM

Kalau nekad nak cerai, biar je suami dia tak balik rumah... Lepas 3 bulan pergi mahkamah syariah failkan cerai fasakh. Proses memang lama, standard la mahkamah syariah lubuk rezeki lawyer paling lumayan...

awanysss Publish time 4-7-2022 10:05 AM

cuba pergi je court cakap nak cerai.
kalau fast-track inshaallah cepat.
jgn terpengaruh dgn staff court yg suruh amik lawyer bagai..
cerai biasa boleh buat sendiri..
kalau lepas tu tak settle, baru fikir utk hire lawyer..

acikrengsa Publish time 5-7-2022 08:48 AM

Cari lawyer je, biar lawyer settle kan semua. Kalau ur sister tekad nk cerai, lawyer pun akan tekad buat sampai cerai. Janji bayar, kepala x sakit nk urus itu ini

bvsf06 Publish time 5-7-2022 05:04 PM

1. Perceraian jadi mudah kalau kedua2 pihak setuju untuk bercerai. Perceraian jadi susah jika satu pihak tak setuju=kena lalu kaunseling/jawatankuasa pendamai sebelum bercerai. Boleh rujuk lanjut cara bercerai kat sini:
https://twitter.com/acaiijawe/status/1369282345426055170

2. Kalau dia minta cerai apa alasan yang perlu diberi? Boleh rujuk link kat twitter kat atas. Tapi i tahu ada yg bercerai fast track letak alasan tiada persafahaman, hakim lepaskan aje.

3. Apa pula kesan pada anak tunggal dia yang berusia 4 tahun tu? You'll never know sebab u bukan anak yg berusia 4 tahun. Tak boleh main teka2. But i know anak2 few of my friends yg membesar ok je takde rebel ke apa pon,sebab both parties bertanggungjawab. Yg jadi masalah kalau salah satu pihak tak bertanggungjawab. Tapi yg pasti, anak2 akan start confuse bila parents kahwin lain.

4. Something to ponder. Kakak u gaduh besar dengan husband sebab your brother selalu dtg lepak dan merokok. Kakak u tak berani/tak boleh ubah adik u yang suka merokok, tapi boleh pula nak ubah/marah sifat husband yang benci perokok? Memang rumah tu rumah kakak u, tapi rumah tu juga rumah kelamin.
Pages: [1]
View full version: PROSES DAN IMPLIKASI PERCERAIAN


ADVERTISEMENT