SonicSiLandak Publish time 6-7-2022 04:59 PM

ezacbee replied at 6-7-2022 04:04 PM
Yg toxic ni geng sepet bukan melayu. Klo toxic melayu dah xheran.

samo yo
yg hanguih pun samo

bondo ni mmg 1 malaysia lah


:curse::huffy

Farnor Publish time 7-7-2022 05:26 AM

Edited by Farnor at 7-7-2022 05:28 AM

Stay at gov la..klau tak tahan dgn suasana keja.minta tukar depart...nak gi private tu bleh juga klau suka bersaing n at least kena pndai la atur kewangan utk hari tua sbb tak dpat pencen kan.. Tu jer bleh cakap..good luck dan smoga d prmudahkan urusan.

airmineral Publish time 8-7-2022 10:25 PM

i da pnh keje 2 2 sektor

gomen (6 thn- 3 desk berbeza, level exec)
1st desk dpt immediate bos ok, big bos xok, anak buah xok, skop keje ok. hampir hari² balik lepas kol 7pm. overall xbest.
2nd desk, staff, bos best. workload byk nak mampus
hampir hari² balik lepas kol 6pm above. overall ok.
3rd desk, bos ok, staff ok, workload bese² tp skop keje xmenarik sgt. hampir hari² boleh balik sblm 6pm

dr segi kenaikan pangkat dan gaji, ada cuma biasa² jela xdenye kalau extra cemerlang akan dpt habuan byk. dpt bonus kena cemuh dgn rakyat msia ada la...

private:
1st company, exec, skop keje bese² dan relaxxxxx gile. lagi relax drpd keje gomen. OT blh claim, workload sikit. overall xbest sbb relax sgt so xde apa yg i blh belajar huhu.
2nd company, exec. workload byk gile..1st day report duty da balik pukul 4pagi. pastu hampir tiap hari balik lewat lepas maghrib. customer issue byk. keje laju mcm pelesit.xde life. balik keje dinner kedai pastu tido. ulang la cycle tu. bonus mula² xdpt tp masa tahun i resign tu dpt 4bln gaji seronokkk sgt rasa. sini OT boleh claim. then kat sini bykkk sgt i belajar. walaupun keje teruk tp rasa berbaloi dgn hasil. increment pun ok la.

kesimpulannya, keje mana² mmg xleh elak opis politik. cumanya kalau da masuk gomen, syg kaau keluar sbb susah nak dpt. kalau xsesuai, try minta tukar department/jabatan. tp kalau mmg xleh ho sgt dgn keje gomen, benti je la wak...
kalau swasta, option yg ada cuma job hopping je la..

tunas.manja Publish time 14-7-2022 03:47 PM

tt stay je dalam gomen. biasa lah dalam karier ada masa turun naik

tahanie Publish time 26-7-2022 09:36 PM

Kenapa tt nak quit gov? Boleh mohon tukar jabatan kan

vanilla_vell Publish time 31-7-2022 04:23 PM

Edited by vanilla_vell at 31-7-2022 04:40 PM

Pengalaman iols
Keje swasta (9 tahun)
Kerja macam lembu, bos kat atas hambat kita
Keje banyak
Skop tugas besar (macam² kena buat)
Balik selalu lewat (biasa balik pukul 8.00pm, paling lewat 4 pagi)
Banyak makan², gathering, annual dinner best
Gaji + isentif bes
Bos suka, setahun naik gaji 3x

Keje gov (3 tahun)
Gaji rendah sikit. Keje swasta gaji 2.5x ganda
Rutin kerja sama (skop kerja sikit) tapi banyak barang
Balik on time
Weekend x ada orang kacau
Dapat APC
Kerja lebih santai, selalu buat makan²
Persekitaran kerja banyak politik dan gosip
Banyak kerenah birokrasi (nak minta pen, kerusi, pc leceh)
Benefit banyak, rawatan percuma, kemudahan kursus, cuti banyak, kemudahan sambung belajar

Tapi di zaman lepas PKP dan ekonomi sekarang ini, iols prefer keje gomen

Pesanan untuk tt, bukan senang nak masuk kerja gov. Kalau rasa tt dah x boleh pergi, boleh bincang dengan penyelia atau mintak tukar.

Tapi stail gov suka membuli pekerja baru (swasta pun ade). Kita kena pandai jaga diri. Kena sabar dan garang sikit



Pages: 1 [2]
View full version: Perlu ke quit gomen dan pergi private?


ADVERTISEMENT