amirnuaim_ Publish time 5-7-2022 09:14 PM

Syurga dan Neraka.

Bro/Sis sekalian...

Aku nak tanya jika syurga dan neraka tak pernah ada, masihkah kamu sujud menyembah Tuhan?

SonicSiLandak Publish time 5-7-2022 09:43 PM

graviton pun takde..tapi semua orang percaya graviti tu ada

{:1_563:}

amirnuaim_ Publish time 5-7-2022 10:37 PM

SonicSiLandak replied at 5-7-2022 09:43 PM
graviton pun takde..tapi semua orang percaya graviti tu ada

nice reverse

SonicSiLandak Publish time 5-7-2022 10:41 PM

amirnuaim_ replied at 5-7-2022 10:37 PM
nice reverse ????

terima kasih kerana tiada jawapan

cuba ko terangkan

mana datang baik dan salah?

:D

amirnuaim_ Publish time 5-7-2022 11:00 PM

SonicSiLandak replied at 5-7-2022 10:41 PM
terima kasih kerana tiada jawapan

cuba ko terangkan


Aku bertanya untuk mengetahui pendapat kalian memandangkan forum ni tentang kepercayaan.

Jawapan aku pula sebagai orang Islam memang kita sentiasa dibayangi syurga dan neraka. Syurga tempat keseronokan abadi manakala neraka tempat seksaan.

Hakikatnya kita sebagai hamba yang lemah... Manusia hanya perlu TAAT kepada perintah Tuhan.

Kedua-dua ini perlu untuk manusia sentiasa beringat. Syurga sebagai pemangkin untuk kita ghairah melakukan amal soleh manakala neraka sebagai amaran kelak.

So, taat is the answer. Jika syurga dan neraka tak pernah ada, hamba yang taat akan setia menyembah Tuhan.

Peace!

SonicSiLandak Publish time 5-7-2022 11:03 PM

amirnuaim_ replied at 5-7-2022 11:00 PM
Aku bertanya untuk mengetahui pendapat kalian memandangkan forum ni tentang kepercayaan.

Jawapan...

ko belajar ilmu matripat dngn sapa ni????

dah dapat ijazah zikir ah ah ah ah ah ah belum???

{:1_563:}

ibnur Publish time 8-7-2022 03:31 PM

Syurga dan neraka kalau tak pernah ada, maka hukum-hukum dalam Islam ni pun akan tak macam yang disyariatkan laaa....semuanya berkaitan, kau putuskan satu kaitan, macamana nak pikir kewujudan hukum sujud.

tompie Publish time 8-7-2022 04:13 PM

Kami sujud sebab bersyukur dengan segala nikmat yang Allah dah bagi...


Lagubestbest Publish time 8-7-2022 04:45 PM

Edited by Lagubestbest at 8-7-2022 05:03 PM

Memula memang mikir syurga neraka, lama2 bila dah rasa nikmat ibadah tu, kita jadi syok nak beribadah. Lama2 kita redha kita hamba dan Allah tu pencipta Kita tiada yang lain. Bila sampai tahap tu, Allah tengok kita baik je perangai pada semua makhluk dia yang lain jugak, insyaAllah Allah pun akan redha pada kita. Bila Allah dah redha haruslah Allah akan tempatkan kita di tempat terbaik bagi kita macam2 "this soul deserve the best" gitu. Tu je.

Syurga tu VVIP tempat elok, bukan untuk jiwa2 busuk tak baik masuk buat taik dalam tu.

Nak masuk keluar, nak solat tanak tu level2 preschool kapir je tu. Kita yang dah lahir Islam, harapnya undergrad takpun prof terus view kita terhadap agama sendiri sesuai dengan umur.   





ibnur Publish time 9-8-2022 09:03 AM

Lagubestbest replied at 8-7-2022 04:45 PM
Memula memang mikir syurga neraka, lama2 bila dah rasa nikmat ibadah tu, kita jadi syok nak beribada ...

Jadi ....permulaannya masih lagi fikiran disekitar syurga dan neraka.lebih khusus lagi pahala dan dosa.
Kalau tak wujud itu semua, siapa pulak yang nak bersujud?

Lagubestbest Publish time 9-8-2022 09:39 PM

ibnur replied at 9-8-2022 09:03 AM
Jadi ....permulaannya masih lagi fikiran disekitar syurga dan neraka.lebih khusus lagi pahala...

neraka tu miskin dan dibuli.
syurga tu billionair dan disayangi.

pilih sendiri ler tak usah nak sembang pasal ikhlas ke tak. bab duit simpan duit sebab nak beli kete besar rumah impian tau pulak rajin buat semua, bab agama yang berjuta kali ganda menguntungkan kemain seribu dalih pusing sana sini.
Pages: [1]
View full version: Syurga dan Neraka.


ADVERTISEMENT