Cumikucingku Publish time 9-8-2022 01:39 AM

Tolong bg idea macam mane nak ubah sikap mak aku...

Mak aku umur 73 suri rumah tanpa duit pencen.
Ayah aku pun xde pencen sebab dulu keje sendiri je.
Aku 5 org adik beradik.
Oleh kerana aku sorg yg keje stabil sikit jadi adik beradik yg lain ambik kesempatan untuk lepas tangan soal duit belanja dapur umah mak.
Aku bukan berkira.. aku tau dalam rezeki aku tu rezeki mak ayah aku...
Tp sikap mak aku ni buat aku rasa geram..
Aku bg mak aku duit... dia pegi guna duit tu untuk belanja adik beradik aku n anak2 diorang makan time diorang dtg umah mak... aku tau dorg hulur sikit2 je sebulan bg mak rm50-100 je... mak sendiri yg cite.
Aku pun bg tak la byk.. tak sampai seribu pun... jd patutnya dia berjimat la utk kegunaan kecemasan..mcm mane nak nasihat mak aku ye....dia tu kuat sentap...dia dah lama buat perangai gini cuma mlm ni aku jd hilang sabar sbb dia bgtau dia nak buat mkn2 minggu ni ajak anak2 lain dtg..



kucingitam Publish time 9-8-2022 09:51 AM

biarlah dia guna duit tu...ko dah bagi kat dia kan..dah hak dia.. ko rilek2 je..yg pentingnya ko dah selesaikan tanggungjawab kau.

edayildiz Publish time 9-8-2022 03:30 PM

bior lah..dh bg dia..duit tu sukaht dia la nk bg sapa..org tua dia fikir ank cucu jer..xyh berkira..tgk sbb apa adk brdk lain bg sikit..dorg xmampu..
masa i study dulu..auntie i sorg ni xkerja pun..duit ank2 dia bg..dorg bg kt ank buah tiap kali i jenguk dia..mcm dia bg utk beli jajan rm50..ok jer sepupu kitorg;P

lattehazelnut Publish time 9-8-2022 05:17 PM

Mak u fikir nak berkumpul je..
Org tua sunyi.. kalau x mengaji, tgk tv, wasap..
Tu je harian diorg.. sebulan a few times je boleh berkumpul..
Instead of mak u sorg masak, u organize potluck ke masing2 bawak sikit2..
So simpanan ajar la mak u buat fixed deposit ke, tabung haji ke or asb ke yg susah sikit nak kuar duit..

Cumikucingku Publish time 9-8-2022 05:29 PM

kucingitam replied at 9-8-2022 09:51 AM
biarlah dia guna duit tu...ko dah bagi kat dia kan..dah hak dia.. ko rilek2 je..yg pentingnya ko dah ...

Tanggungjawab tak habis lepas bg duit je.

Bila dia tak beringat ... ada kecemasan... aku yg kena pikir carikan duit...

"Biar " tu tak mendatangkan kebaikan .. . sbb aku dah biar perkara ni dah bertahun... aku pun bukan sentiasa ada duit nk tolong dia saat kecemasan..

Xpe la klu ko xpaham situasi...

Cumikucingku Publish time 9-8-2022 05:31 PM

lattehazelnut replied at 9-8-2022 05:17 PM
Mak u fikir nak berkumpul je..
Org tua sunyi.. kalau x mengaji, tgk tv, wasap..
Tu je harian diorg.. ...

Situasi tak sunyi..

Semua rumah dekat2...

Ini lebih kepada sifat dia.. ada duit habiskan mkn2.. bukan dia masak.. dia suruh aku order...klu aku taknak.. dia merajuk.

Cumikucingku Publish time 9-8-2022 05:36 PM

edayildiz replied at 9-8-2022 03:30 PM
bior lah..dh bg dia..duit tu sukaht dia la nk bg sapa..org tua dia fikir ank cucu jer..xyh berkira.. ...

Aku xkesah pun adik beradik bg sikit.

Aku kesah mak aku xsimpan utk kecemasan sbb aku yg tak mampu tolong dia klu ade kecemasan..

Masalah sekarang pernah berlaku kecemasan...dia kata xde duit... so aku yg kena pikirkan cara dapatkan duit.. malah aku ni tanggung loan utk nak pastikan dia selesa kat umah tu...

Tak bole biar sbb klu aku yg mati dulu mcm mane? Kena ubah dia sebelum dia hilang punca kewangan...

kucingitam Publish time 9-8-2022 05:43 PM

kalau ko kata org tak tau situasi kau, tak payah la ko tanya pendapat orang.. sebab org akan beri pendapat tapi takde dalam kasut kau.. kalau kecemasan, adik bradik kau takde ke? kata rumah dekat2 kan... mak kau pun dah 73..

Cumikucingku Publish time 9-8-2022 08:17 PM

kucingitam replied at 9-8-2022 05:43 PM
kalau ko kata org tak tau situasi kau, tak payah la ko tanya pendapat orang.. sebab org akan beri pe ...

Maksud aku situasi nya aku taknak biar...
Aku nak try ubah..
Tadi yg reply suruh biar.. klu biar aku tak yah la tanya idea..

Kan tajuk aku tu aku nak ubah... tu yg aku kata sape yg suruh "biar" tu tak paham situasi atau dlm bahasa mudah tak paham soalan.

Ko xnak bg idea dah la... ko xyah lahalang2 aku tanya pendapat org.
Forumer lain mungkin ade be yg berpengalaman luas yg bole bg pendapat...

adila39 Publish time 9-8-2022 08:26 PM

Kalau bagi mak 1000, cut jadi 600 and 400 u simpan as kecemasan. Usually mak dah tua so u xpayah suh dia pikir duit savings..u yg buat. Also anggap je sedekah bagi adik badik makan..if depa bagi mak sikit depa akan foreverlah x cukup..so u xpayah kecoh but act like a pro. Firmly decide but with clear intentions to ensure mak ayah selesa.

adila39 Publish time 9-8-2022 08:27 PM

Also dah 73 xleh nak ubah dah...so u play mix match sikit cara u bagi duit. Bukan nak takutkan but setahun dua bebila boleh mengadap ilahi so lebih kurang aje for sake of mak

Cumikucingku Publish time 9-8-2022 08:36 PM

adila39 replied at 9-8-2022 08:26 PM
Kalau bagi mak 1000, cut jadi 600 and 400 u simpan as kecemasan. Usually mak dah tua so u xpayah suh ...

Hmmm betul jugak idea ko tu... bulan depan nak try buat gini... bg separuh... tp klu dia tanya kenapa ... nak jawab aku simpan ke mcm mane...

73 mmg susah nak ubah tpdulu masa awal2 tu aku xkesah sgt sbb aku pun masih mampu back up kecemasan dia sbb anak2 aku belum sekolah... skg bila anak2 dah sekolah aku pun ragu2 tahap kemampuan aku...

green~tea Publish time 9-8-2022 08:42 PM

best nya masih ada mak ayah... :( :(

Purplehaz Publish time 9-8-2022 10:27 PM

Hi ,
You mmg anak yg baik yg sentiasa ingat pd ibu bapa, keperluan mereka, perubatan mereka dll.

Dlm hal yg mcm ni, sepatutnya pd usia emas sebegitu harus ada simpanan duit kecemasan, agar tidak membebankan org lain.

Kalau difikirkan, pendpt I,buat satu akaun bank bersama, so duit yg u nk bg parents masukkan dlm akaun tsb. Cth jika ada keperluan utk byr bil hosp, kepentingan lain, ada persetujuan barulah duit tu dikeluarkan. So dlm mase yg same parents u boleh tengok berapa duit yg dia spend utk simpanan kecemasan dll.

Ttg utk ubah cara nak spend duit utk mkn2, party etc..mungkin agak susah, cuba u bincang dgn adik beradik lain kalau nak buat party etc..cuba sepakat collect duit each person. So takda lah satu pihak saje yg keluar duit..adakan short meeting kalau perlu.
Kalau u mulakan method mcm ni lama lama insyaallah akan nmpk positifnya.

Cumikucingku Publish time 9-8-2022 10:40 PM

Purplehaz replied at 9-8-2022 10:27 PM
Hi ,
You mmg anak yg baik yg sentiasa ingat pd ibu bapa, keperluan mereka, perubatan mereka dll.



Oo bole buat akaun bersama ke utk ibu dan anak (dewasa) ? Xpernah tau pasal ni... ingatkan anak bawah 7tahun je bole gabung akaundgn mak.

Idea yg sangat baik...alhamdulillah.

Jadi mak tak rasa yg aku ni saje2 nak potong duit dia kalau dia tau duit tu masuk akaun bersama tu...

Makan2 tu bukan idea adik beradik... diorang mmg akan guna duit utk keperluan diorang.. jadi makan2 ni mak kehendak mak..

akurisau dan sedih tengok beratus duit abis utk sehari punye makanan sedangkan sepatutnya ratus2 tu bole tahan utk sebulan punye barang dapur... aku syak bila ujung2 duit dah sikit dia makan lauk telur je kot...hmmm...

Tima kase sis...

Cumikucingku Publish time 9-8-2022 10:49 PM

green~tea replied at 9-8-2022 08:42 PM
best nya masih ada mak ayah...

Alhamdulillah...

Mak ayah pjg umur....risau sgt aku kalau aku tak mampu cukupkan keperluan diorang...

Keje aku ni gaji tetap xde ot... hmmm ...

Purplehaz Publish time 9-8-2022 10:58 PM

Boleh ..akaun warga senior bersama syarat warga umur 50 or 60 keatas rasenya..cuba call bank tanya.

Itu jer cara paling save..win win situation.Kita pun secure. Bila dh bank in tu, u SS lah duit tu Dan balance. Sure mak you pun happy tgok dia pun ada simpanan juga.

Secara x langsung..bila Kurang cash di tgn , jd kurangkan nafsu nk berbelanja yg kurang perlu. Cakap baik2 dgn mak tau..ckp u buat ni semua utk kebaikan bersama.

Don't think too much ok.
Doa byk2. Relax dan tawakkal.:loveliness:

Lagubestbest Publish time 9-8-2022 11:26 PM

Edited by Lagubestbest at 9-8-2022 11:34 PM

Umo dah 70-an tu, sapa2 pun takkan pikir pasal menabung dah. Tolak 200 masukkan dalam ASB/ TH mak you. Jgn ajar guna app, susah2 nak isi borang biasa orang tua takkan senang2 g widthraw. Kalau sebelum ni bagi 1k sebulan, sekarang bagi 800 je. Emergency tu macam2 yang bil kadang2 lebih 1K sekali bayar eg: fridge rosak, tv rosak, tingkap rosak, bumbung masuk air, tukar pintu, kereta tak hidup, phone rosak kadang tukar baru je, belum kira tetibe sakit ke ape.

Kalau masih ada rasa nak tau segala benda belanja yang mak you buat, siap nak control2 bagai, baik beri sekadar ikhlas je.

Cumikucingku Publish time 10-8-2022 09:01 AM

Lagubestbest replied at 9-8-2022 11:26 PM
Umo dah 70-an tu, sapa2 pun takkan pikir pasal menabung dah. Tolak 200 masukkan dalam ASB/ TH mak yo ...

Sedih nya klu timbul isu ikhlas..

Cuma nak dia bersedia utk kecemasan je....

Bukan nya kite tau sape yg pegi dulu..walaupun dia dah 73 tp rezeki kot dia yg paling pjg umur.... byk dah kes orang tua kematian anak akhir nya hidup sebatang kara...

zehra2 Publish time 11-8-2022 08:48 AM

Cumikucingku replied at 10-8-2022 09:01 AM
Sedih nya klu timbul isu ikhlas..

Cuma nak dia bersedia utk kecemasan je....


aku rasa aku faham situasi ni. ko tinggal serumah ke.. kalo asing, ko bg duit tu ko buat2 tak tau je kot mak ada masalah duit he apa ke nanti.
kot mak call buat2 sibuk laa.. suh adik beradik lain settlekan dulu.ckp je ko dah bg mak duit bulan2.
mcm aku ni tinggal serumah.. jd susah nak elak. ari tu duit yg aku bg bulan2 mmg dah puluh ribu kot...
sebab tinggal dgn aku, mak tkde nak pakai duit.. tp bila adik aku balik malaysia, bila mak di jalan2 rumah adik.. jalan2 ya seminggu dua.. bukan nak duduk dgn family adik pun.... kejap2 tu boleh ajak adik pergi bank.. keluarkan duit sampai 7-8 ribu.. mana aku tak menyirap.. kita simpan utk mak.. tp mak belanjakan utk anak yng lain.. yang tk de bg duit monthly pd mak pun. kot nk bg cucu duit jajan.. 500 tu boleh la lagi.. ni sampai 8000.. buat apa tu??
solution.
1. aku sound adik, aku ni penat kumpulkan duit utk mak jd tak betul lah ko pulak pi perabih.
2. aku antar mak tinggal dgn adik aku pulak. anak lelaki bila lagi nk merasa jaga mak kan. aku pesan duit mak jgn perabih, nanti kot tak sanggup nk jaga lagi, guna duit mak tu byr ke nursing home.
ini peringatan utk kedua-dua baik adik atau mak.. pandai2 lah uruskan diri.

laa ni, mak aku menung selalu. kurang makan.. nervous nak tinggal dgn adik pulak. tp aku buat bodoh je
Pages: [1] 2
View full version: Tolong bg idea macam mane nak ubah sikap mak aku...


ADVERTISEMENT