jantung_pisang Publish time 20-9-2012 05:21 PM

second degree or master?

nak tanya la pendapat kawan2 kt cni...aku ada degree tp keje kerani ja....ni aku tgh pikir nk wt second degree or nk wt master....kwn2 plz help me.....aku ingt nk buat second degree dlm law or pentadbiran awam....sbb skrg aku mmg keje kerani kt law firm.berbaloi ke x aku wt second degree?


awan_kelabu Publish time 20-9-2012 05:22 PM

kenapa x cari kerja lain yg setaraf dgn pendidikan?
adakah dgn amik another degree / master, peluang utk dapat kerja lain lagi cerah? ke peluang utk naik pangkat?

jantung_pisang Publish time 20-9-2012 05:27 PM

awan_kelabu posted on 20-9-2012 05:22 PM static/image/common/back.gif
kenapa x cari kerja lain yg setaraf dgn pendidikan?
adakah dgn amik another degree / master, peluan ...

tibe2 aku mcm minat lak bidang lain.....nk tukar bidang.....

leylapple Publish time 20-9-2012 05:29 PM

ko degree dalam apa?then ko nak buat master dalam bidang apa?

ngaper ko nak buat 2nd degree or master?adakah sebab ko rasa ko minat or ko sesaja nak sambung studi dengan harapan yang ko akan di naiktaraf?

bukan apa, sesetengah org nie, bila bosan sampai tak tau nak buat apa, dia rasa nak sambung studi..esp bila ko keje tak setaraf dgn education ko...yang ko rasa org spm pun blh buat..dan ko blh buat lebih dari tu...

awan_kelabu Publish time 20-9-2012 05:36 PM

jantung_pisang posted on 20-9-2012 05:27 PM static/image/common/back.gif
tibe2 aku mcm minat lak bidang lain.....nk tukar bidang.....

oh aku pun ada terfikir baru2 ni nak amik law degree.. tapi ada org bgtau aku buat law degree susah :L

inaniloquent Publish time 20-9-2012 06:38 PM


membe pong cm ko gak....tp last2 dia sambung master...:D

jantung_pisang Publish time 20-9-2012 06:44 PM

leylapple posted on 20-9-2012 05:29 PM static/image/common/back.gif
ko degree dalam apa?then ko nak buat master dalam bidang apa?

ngaper ko nak buat 2nd degree or ma ...

betul la apa yg dlm fikoran ko 2......hehehhe.....mmg ape yg aku rase skrg

jantung_pisang Publish time 20-9-2012 07:00 PM

inaniloquent posted on 20-9-2012 06:38 PM static/image/common/back.gif
membe pong cm ko gak....tp last2 dia sambung master...

yeker weh?2 la aku dok pikir2lg...kwn2 aku ramai yg smbg master gak

jantung_pisang Publish time 20-9-2012 07:05 PM

awan_kelabu posted on 20-9-2012 05:36 PM static/image/common/back.gif
oh aku pun ada terfikir baru2 ni nak amik law degree.. tapi ada org bgtau aku buat law degree susa ...

jom weh...kite wt second degree...aku ingt nk buat PJJ jer...aku dh servey kt uitm rm100/jam kdt...kne ade first degree

im_cyclist Publish time 20-9-2012 07:31 PM

aku plak mnat antara nk buat 2nd degree or bljr main gitar.
kah3...

aechae Publish time 20-9-2012 07:48 PM

dgree dlu kos apa??

nnt nk study lg, nk amek kos apa??

kdg2,sijil byk pn, blaja tggi2 pn x brapa ckup kuat nk dpt keja yg bgus huhuhu.... org akn tgk experience jugak..

tp klu ko buat master, nnt buat paper, tulis tesis, jurnal2 sume tu...value ko akn naik sket la.. certain tmpt, dorg kira experience msa buat master tu lbih kurg sama mcm experience keja... apa2 pn depends on bidang apa jugak

baby_pingu Publish time 20-9-2012 08:00 PM

napa nak buat double degree? sbg master jer la trus..amik jer master bidang yg ko nak tuh, tak bleh ek?

aku degree len, master len..master amik yg berkaitan kerja, malas ler aku nak amik dabel degree.. ;P

MsQuerida Publish time 20-9-2012 08:48 PM

buat master pls

boylondonn Publish time 20-9-2012 09:05 PM

buat master je

awan_kelabu Publish time 20-9-2012 09:23 PM

jantung_pisang posted on 20-9-2012 07:05 PM static/image/common/back.gif
jom weh...kite wt second degree...aku ingt nk buat PJJ jer...aku dh servey kt uitm rm100/jam kdt.. ...


eksekutif punya course ke? siap kena ada 1st degree. kalau x sesusah yg normal undergrads boleh dipertimbangkan

aku dah ada master, tapi tah mcm x berapa laku master tu, cilakak betul

tapi xde la priority sgt pun, sbb kerja ok je, cuma kalau nak expand my horizon tu better amik law degree

leylapple Publish time 20-9-2012 09:30 PM

jantung_pisang posted on 20-9-2012 06:44 PM static/image/common/back.gif
betul la apa yg dlm fikoran ko 2......hehehhe.....mmg ape yg aku rase skrg

owh..kalo mcm tu, aku cadangkan ko update segala resume dan g apply dalam bidang degree ko tu...

sebab aku rasa kalau ada double degree or master, tak semestinya ko akan upgrade automatically...

skrg org yang ada master and degree melambak2..dan cara membezakan diorang nie adalah kepandaian ko 'menjual' sijil ko tu sampai laku...dgn kebolehan yang ko ada...

lagipun, buat master tak semudah yg ko fikirkan...pengorbanan $$ dan masa lagi...

takut apa yg ko kejar tak dapat, yg dikendong berciciran....

nuryakmal Publish time 20-9-2012 09:57 PM

Aku amik law-x prektis pun
Aku amik mba-pun tak prektis jugak.
Aku tak tau aku amik degree dan master ni utk apa. :'(
Kalau intention kau nak jadi lecturer amikla smpai phd. Dptkan scholarship.

philipinoe2 Publish time 20-9-2012 10:40 PM

tgh nk buat 2nd diplome'...:$

awan_kelabu Publish time 21-9-2012 08:41 AM

nuryakmal posted on 20-9-2012 09:57 PM static/image/common/back.gif
Aku amik law-x prektis pun
Aku amik mba-pun tak prektis jugak.
Aku tak tau aku amik degree dan m ...

sekarang kaka kemal kerja apa :o
ptd ke :$

nuryakmal Publish time 21-9-2012 08:46 AM

awan_kelabu posted on 21-9-2012 08:41 AM static/image/common/back.gif
sekarang kaka kemal kerja apa
ptd ke

sekarang koje developer kampeni di bahagian pengurusan risiko:'(:'(:lol:

lari bidang terus
Pages: [1] 2 3 4 5
View full version: second degree or master?


ADVERTISEMENT