Noraslinda Publish time 30-6-2013 11:06 AM

Gaji tak cukup???

salam..aku cuma nak kongsi sahaja tentang gaji aku yang aku rasa mcm tak cukup je..aku bekerja di sebuah syarikat swasta sebagai admin je..gaji adalah dalam 1800..em..nak tanya korang gaji 1800 bagi korg cukup ke??ye lah aku ada kereta yang nak di bayar(bukan selalu aku pakai pun) hehe..hutang pembelian barang courts lagi ada dalam 150,hutang ptptn pun kene byar lagi..em..duit P1 pun kene bayar, insurans sendiri pun kene bayar tapi tak byk lah..tapi rumah tak kene byar lah aku duk dgn mak ayah cuma kene bagi dorg lah kan..tolak2 semua balance adalah dalam 600 lebih tuk buat belanja..emmm..rasa2 mcm nak cari keje gaji tinggi sikit lah..aku keje kat sini baru 1 tahun..tapi sebelum ini dah ada pengalaman keje kat tempat lain dalam 3 tahun lah..bagi korang lah nak cari keje lain ke atau stay je dulu..emm..atau buat part time??tapi ada gak wat part time tolong member berniaga tapi btak lah byk sgt huhuuu

jazaa Publish time 30-6-2013 11:21 AM

Aku dulu lepas grad, dgn rm600 tu lah aku menyara diri...bagi mak pak tinggal rm400....api, air,tel mkn & dpt belwi baju mahal tetiap bln...ko jgn kata dulu brg murah.....sama je.....sbb aku tak rajin kuar....dok rumah tido je bila cuti.....

Noraslinda Publish time 30-6-2013 11:23 AM

jazaa posted on 30-6-2013 11:21 AM static/image/common/back.gif
Aku dulu lepas grad, dgn rm600 tu lah aku menyara diri...bagi mak pak tinggal rm400....api, air,tel...

ye ke??ko tak de hutang nak kene bayar kete ada ke??

jazaa Publish time 30-6-2013 11:30 AM

Tak...sbb aku tanak beli keta sblm kawin....klu aku nak...blh je sbb dulu keta murah je....
Segala brg hidup aku tak pernah beli....cuma dapur je satu....dapur gas brand national.....:lol

Aku tanak nati bila kwin, laki aku cuci cuci kakitgn je.....ada duit, aku sorok dlm asb......

Noraslinda Publish time 30-6-2013 11:36 AM

jazaa posted on 30-6-2013 11:30 AM static/image/common/back.gif
Tak...sbb aku tanak beli keta sblm kawin....klu aku nak...blh je sbb dulu keta murah je....
Segala...

cari laki yang dah ada kete hehhee..ko keje mana?

Innrukia Publish time 30-6-2013 11:51 AM

Banyak mana gaji pun takkan cukup.
La ni gaji hang byk ni, keperluan hang banyak ni
Nanti gaji lebih, hang akan belanja lebih.

Pokoknya ikut kebijaksanaan hang berbelanja.

Ada jer org yg gaji RM1000 sbulan tp depa boleh hidup jer.

bonquiqui Publish time 30-6-2013 11:52 AM

aku dulu pon dengan gaji 1700 boleh bayar kete 500 sebulan..aku pun x ingat macam mana aku survive dengan duit banyak tu??

pegi keje naik LRT (kete buat dating & kuar dgn kawan2 je on weekends), sewa rumah ramai2 so bayar RM 175 je sebulan. internet guna yg 1.5G yg bayar 48rgt sebulan tu..kalo habis, habis lah..tapi x berani bukak youtube..telefon pun topup je..xde smartphone lagi time tu, guna sony ericsson..gila berjimat..

boleh kot survive..tapi kena ade duit emergency setiap bulan about RM 500 in case eksiden ke, kete rosak ke.

yg penting jgn lompat kerja sebab gaji sampai ko abaikan factors lain..macam company background, environemnt etc. aku dulu pernah lompat sbb company tu bagi almost 500 lebih dari gaji lama..aku bertahan 6 bulan je sebab x tahan dengan politics dan x puas hati dgn kerja. nyesal x sudah.

Noraslinda Publish time 30-6-2013 11:58 AM

bonquiqui posted on 30-6-2013 11:52 AM static/image/common/back.gif
aku dulu pon dengan gaji 1700 boleh bayar kete 500 sebulan..aku pun x ingat macam mana aku survive d ...

tu lah..tapi kat tmpat keje aku buat masa nibagi keje ok je..cuma enviromenttak berapa cantik sikit lah..tapi leh kawal sikit lah huhuhu

Noraslinda Publish time 30-6-2013 12:00 PM

Innrukia posted on 30-6-2013 11:51 AM static/image/common/back.gif
Banyak mana gaji pun takkan cukup.
La ni gaji hang byk ni, keperluan hang banyak ni
Nanti gaji leb ...

betul gak kene pandai bajet kan hehe

edee_91 Publish time 30-6-2013 12:20 PM

boleh survive lagi... buat bajet sendiri untuk di-spend setiap bulan. setkan awal2, bahagian duit yang ni untuk ape, yang tu untuk ape. yang paling penting, jangan makan kat mamak! harge mahal makanan tak sesedap mane pong... :I

Noraslinda Publish time 30-6-2013 12:23 PM

edee_91 posted on 30-6-2013 12:20 PM static/image/common/back.gif
boleh survive lagi... buat bajet sendiri untuk di-spend setiap bulan. setkan awal2, bahagian duit ya ...

hahhaha..tak nak makn kat mamak tak sedap hehe..

edee_91 Publish time 30-6-2013 12:24 PM

jangan lupe untuk bawak bekalan makanan dari rumah je ke pejabat.

addamnor Publish time 30-6-2013 12:32 PM

u earn 10 k per months pun u still feel that the money isnt adequate for you.. this is the fact.

so u choose how u want to go through..

1) go thru with the life costs at 1500 per months with min savings

or

2) life costs at 700/ month with plenty savings.

jgn jadi mcam saya sudahlah gaji 3k pun tak cukup, gaji 5k pon tak cukop gaji 7k pon still tak cukop2 lagi:'(:'(:'(
gamaknya kalau gaji 14k pon tak cukop jua:L

makan besar berak besar conceptnya;P;P

edee_91 Publish time 30-6-2013 12:35 PM

betul tu, makan besar, berak je pon yang makin besar.

havoqs Publish time 30-6-2013 12:39 PM

1)Buat list perbelanjaan bulanan. Kategorikan yg mana keperluan, yg mana kehendak. P1 tu perlu ke? Brg2 courts tu perlu ke (tp dh beli pn, xleh buat apa). Kena strictly control belanja.

2) Pastikan saving at least 10% dr pendapatan bulanan.

3) Rajin2 kan bersedekah. Allah dh bg jaminan, 1 kita keluar, dpt blk 10 (dlm apa bentuk sekalipun, waima kereta tak rosak, jarang sakit, rezeki bertambah, etc.). Lg byk kita bersedekah, lg kita akan rasa lapang dr sudut pikir hal duit. Lagipun, sapa yg uruskan hal2 rezeki kita, ye tak?

4) Sentiasa pandang org lg susah dr kita. Cmne org keje kilang, anak ramai, tp still boleh survive? Klu kita pdg ke langit je, pastu sibuk nk tiru mewah org lain, gaji sejuta pn gerenti xkan boleh cukup.

5) Bantu mak bapak selagi daya. Jgn sesekali terdetik: "alamak, duit aku byk habis ke mak ayah aku je..". Sbb masa diorg besarkan kita, xpernah pn diorg berkira psl duit kan?

mak_wa95 Publish time 30-6-2013 01:24 PM

untuk masa terdekat...dekat nak raya ambik tempahan kueh raya.....{:runo

philipinoe2 Publish time 30-6-2013 02:43 PM

havoqs posted on 30-6-2013 12:39 PM static/image/common/back.gif
1)Buat list perbelanjaan bulanan. Kategorikan yg mana keperluan, yg mana kehendak. P1 tu perlu ke? B ...



{:thumbo{:thumbo{:thumbo....

ihtisyam Publish time 30-6-2013 03:35 PM

Bersyukurlah dan rajinkan bersedekah......... rezeki ko akan murah in shaa Allah

GadisSunyi Publish time 30-6-2013 03:58 PM

lebih baik dr yg tak bekerja mcm saya ni..

Noraslinda Publish time 30-6-2013 04:04 PM

addamnor posted on 30-6-2013 12:32 PM static/image/common/back.gif
u earn 10 k per months pun u still feel that the money isnt adequate for you.. this is the fact.

...

em..ye lah kan huhuhu
Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full version: Gaji tak cukup???


ADVERTISEMENT