apam Publish time 17-12-2014 06:39 PM

edy137 posted on 15-12-2014 03:58 PM
Tuhan memang suruh gunakan aqal... bukan jadi ikut ikutan tok sami agamawan... AQ itu untuk semua ma ...

Sapa yg suruh ikut agamawan buta2. Gunala akai, yg rasa betul ikut, yg tak sesuai tak payah, gi kaji balik. Setiap bende ada org yg mahir tapi tak sempurna dlm sesuatu bidang tu. Agamawan sebagai tempat rujukan umum jah. Takde sapa suruh ikut babibuta.
Mcm jugak bab kesihatan, kalau sakit kita g tanya doktor sbb hari2 dia dok hadap org sakit dan penyakit. MUNGKIN dia lebih tau drpd kita, tapi tak semestinya dia betul, hanya kau sendri tau apa yg ko rasa sakit, usahala cari maklumat pasal tu. Samala dgn kes pasal agama ni. ITU BARU GUNA AKAL NAMANYA. Bukannya kehulu kehilir dok tuduh org lain tak betul. Takda sapa yg tau hakikat sapa salah sapa betul. Korang kata hadis semua tipu. Tapi takkan semua tipu. Mesti ada yg betul. Itu pasal org dok sebok kaji. Orang lain pun ada akal jugak boleh pikir mana lojik mana tak lojik. Bukan kau sorang aje bro. ITU BARU GUNA LOJIK AKAL NAMANYA.

apam Publish time 17-12-2014 06:41 PM

kid posted on 10-12-2014 09:01 AM
This is a misconception bro, if we read Quran carefully, what it means by following...

Kau tau beza tak antara hidayah dan panduan? Basic aje tu.

apam Publish time 17-12-2014 07:10 PM

So called quranist ditolak bukan hanya di malaysia bahkan serata dunia pasal memang ikut lojik akal pun tak betul..

_fhr_fhr_ Publish time 3-10-2019 08:23 PM

Edited by _fhr_fhr_ at 3-10-2019 08:57 PM

hadith yg hukum bunuh murtad, bzina rejam sampai mati, halal bunuh orang kafir, sunat kemaluan takda dlm quran tp yang ni lah yang tak sabar sabar nak laksana..

padahal yang ni lah bagi impak besar pada persepsi terhadap Islam.

bukan nak kata semua100% hadith adalah salah..tp yg kontroversial ni.... kenapa eh ada.

*i am not a scholar or someone who deep studies. i am just interested to google, lately
Pages: 1 2 3 4 [5]
View full version: Kenapa Quranist ditolak di Malaysia? dan apakah yang salah dengan Quranist?


ADVERTISEMENT