CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 14644|Reply: 18

Berapa Banyakkah Anda Menyimpan Setiap Bulan?

  [Copy link]
Post time 10-10-2016 06:08 PM | Show all posts |Read mode

Berapa peratuskah dari pendapatan anda diperuntukkan untuk simpanan setiap bulanan?



Multiple Polls: ( Max 2 choices ), Total 59 Users voted
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-10-2016 03:01 PM | Show all posts
25% daripada gaji simpan dlm tabung haji
dan kalo dapat note rm5 terus simpan dlm tabung
banyak dah... nanti ujung tahun nak tengok berapa dah kumpul

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 05:37 PM | Show all posts
ASB loan bulan2 potong RM300++
separate duit RM5 & RM20
sebulan tak kurang RM250++
nak simpan sampai 25% tu tak mampu kot..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2016 09:22 AM | Show all posts
ASB loan: rm75 jek..
ASB anak2: RM100 seorg jek (anak ada dua)
Insurance + saving anak2 :RM300 sorang.
Hibah Takaful: RM200 (ni kalau aku dah xde la - semua nama anak2)

x mampu nak lebih 10%...huhuhuhu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2016 03:24 PM | Show all posts
50% dari gaji. Masih mampu buat begini sebab masih bujang dan belum beli rumah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2016 12:57 PM | Show all posts
duit rm5 mmg wajib simpan ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2016 09:48 AM | Show all posts
Edited by capiloton at 26-11-2016 09:50 AM

aku simpan 700 sebulan, or suku gaji.

pada bebudak muda baru grad,
aku nasihatkan elakkan berhutang, elak semampu yg boleh.
pakai kereta 2nd hand, ada jer bawah 10k yg masih ok.
jangan buang duit kat aweks, dating selalu ni menghabiskan duit.
jangan tunjuk ko berduit, jangan bagi orang pinjam duit.
jangan guna kad kredit, jangan buat personal loan.
even niat ko baik nak tolong family. itu duit bank, bukan duit sendiri.
jangan join mana2 MLM, jangan join pelaburan haram.
jangan mudah2 labur duit bagi kat orang.
jangan buat loan untuk simpan di ASB, korang boleh simpan sendiri.
buat apa loan 10 tahun utk labur ASB, esok nak buat loan rumah dah susah.
dah termasuk dalam komitmen, kalau sangkut dah ada rekod ccris.

pedulikan kata orang. hidup low profile jer.
jangan menunjuk2. saving berapa pun jgn cerita kat orang.
tapi bayar zakat n banyak kan sedekah.
bayar ptptn ikut ujrah, interest dia rendah 1% kalau bayar minimum.
kalau ada duit, tak payah bayar lebih, baik simpan ASB.
dari dividen tu, kalau cukup jumlahnya, ko bayar lump sum habiskan ptptn.
dapat diskaun lagi 15%.

harta pertama kalau korang nak beli, beli la rumah dulu.
buat sewa or investment, lepas 5 tahun harga dia selalunya jadi double.
kalau taknak duduk pun, berbaloi jual balik.
dari duit tu terpulang la ko nak beli apa yg ko idam kan.
jangan berhutang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2018 10:14 PM | Show all posts
Susah nak simpan duit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-3-2019 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Awal2 kije xde tabung.. Byr loan saja 50% dr gaji.. Pelan2 kayuh.. Korek lubang, kambus lubang.. Dh kawen, sama2 kerja keras.. Alhamdulillah, now i dh free dr utang2.. Duit simpanan allocate 50% dr gaji masuk tabung anak2 sekali..  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2019 11:30 AM | Show all posts
x sampai 10%..sedehhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2020 08:58 AM | Show all posts
Simpan tetiap bulan tu takde la ...

kalau ada lebih... takde keperluan mendesak ... memang akan simpan ...

alhamdulillah dah ada rumah dan kereta sendiri ...
dan simpanan pun makin susut



Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 10:36 AM | Show all posts
Jobless dah since july last year.. Harap2 ada lah rezeki lain lepas ni. Skrng ni dok survive dgn saving, bpn ngan duit epf jek.sambil2 carik keje ni ku bljr fx jgk..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
10% dari gaji, if ada extra terus asingkan siap2.. takit terbeli benda2 merapu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
dah berenti keja
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Masih belajar belajar menabung dlm 10% saje.lum mampu nk simpan lebih dr itu
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2021 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Savings utk diri sendiri xde fixed amount...lebih kpd topup emas online every month...savings anak2 dlm rm2k each...tp starting this month kene simpan lg extra rm1k utk masuk rumah 2023.inshaAllah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2021 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
watymuchaz replied at 17-3-2021 10:36 AM
Jobless dah since july last year.. Harap2 ada lah rezeki lain lepas ni. Skrng ni dok survive dgn sav ...

Allahu...semoga ade rezeki lain utk you
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2021 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
torches replied at 17-3-2021 05:31 PM
dah berenti keja

Allahu...i harap u stay strong..inshaAllah ade rezeki keje tu soon
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2021 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Meols suri rumah, takde saing potong bulan2.
Tapi ada duit selepuk dkt ASB sbb jual rumah. Boleh lah ye, drpd takde. Simpan utk anak meols
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 08:02 AM GMT+8 , Processed in 0.112503 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list