CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Cumikucingku

Fasakh..sape tau mcm mane nak cepat settle?

  [Copy link]
Post time 4-3-2020 11:31 AM | Show all posts
NurAlia14 replied at 2-3-2020 10:47 PM
Dr cara ko posting blh rase ko stress giler skng ni..aku cadangkan ko pindah bwk anak2..biar die hid ...

knp dia plk kena pindah?
laki dia la kena pindah, cari keja , betulkan balik diri tu


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-3-2020 11:36 AM | Show all posts
masa nikah kan ada sebut lafaz taklik. bila mana si suami datangkan mudarat pada isteri ie pkl ke, tak bayar nafkah 3 bulan (contoh) isteri boleh mengadu ke pej agama and sekira nya sabit , maka jatuh talaknya.

pg cari and baca balik terms. pastu bawak g pej agama.  

sesia je ada jantan yang melalak bila baca taklik tapi tak tunaikan sis.

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2020 01:46 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 29-2-2020 01:43 AM
sis nanti saya pos ak47, bazooka, nuclear warhead, s400, black tomhawk ke rumah sis boleh?  sis nak  ...

hahha...dan lagi cili..
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2020 01:52 PM | Show all posts
Cumikucingku replied at 2-3-2020 10:12 PM
Ada bincang mlm tadi,

Dah dia pulak menangis tanya saya ada orang lain ke apa...

sayang tu ada TT..cuma somi TT ni take for granted..tau TT settle kan semua and dia tak terpikir yang TT akan minta cerai..
padahal TT dh lame pendam sampai dh benci tengok somi , tapi somi ingat TT marah2 gitu je..

cuma tu lah..nanti kalau bagi peluang bole ke 100% dia berubah

semoga dipermudahkan lah urusan TT.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2020 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
nuryakmal replied at 4-3-2020 11:36 AM
masa nikah kan ada sebut lafaz taklik. bila mana si suami datangkan mudarat pada isteri ie pkl ke, t ...

Yg ni pun betul jugak . Saya pun ada terfikir...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2020 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
tomiko_haza replied at 4-3-2020 01:52 PM
sayang tu ada TT..cuma somi TT ni take for granted..tau TT settle kan semua and dia tak terpikir y ...

Saya nak buat khuluk la.

Mungkin lebih mudah kot berdasarkan pembacaan saya.

Saya tak harap dah dia nak berubah...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2020 11:50 AM | Show all posts
Cumikucingku replied at 3-3-2020 02:08 AM
Haah stress sgt2.

Sampai saya suruh laki saya kawen lain supaya tak dok dgn saya dah...

simpati pada you.... mesti you stress ye nak kena tanggung biawak cam tu kan ? my pray for u sis


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-3-2020 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
UMMI_MAI replied at 5-3-2020 11:50 AM
simpati pada you.... mesti you stress ye nak kena tanggung biawak cam tu kan ? my pray for u sis
...

Tima kase sebab memahami...

Cuma dia ni bukan ls  biawak tegar... Sbb dia keje utk belanja dia sendiri. Xde la mintak duit belanja dr saya...

Cuma tak de tggjawab utk perbelanjaan isi rumah dan urus anak... dia bantu jugak keje rumah tp kena ikut mood dia la... mungkin seminggu 2 hari je rajin.

Lebih kepada isu ketidakadilan la masalah saya ni... semua atas bahu saya.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2020 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Cumikucingku replied at 2-3-2020 10:12 PM
Ada bincang mlm tadi,

Dah dia pulak menangis tanya saya ada orang lain ke apa...

suami sis jadi lembik menangis2 sebab dia tak buat tanggungjawab dia. Semua bergantung dekat orang perempuan. bukan dia tak sedar kesalahan dia. tapi dia saja menangis2. klu sis cerai kan dia..mcne dia nak hidup. ahh gituu. sedap orang laki ni. padahal Allah tu jadikan lelaki segala2nya lebih dari perempuan, fizikal lebih kuat,lebih besar utk lindung dan jaga perempuan dan anak2. bukan bini yg buat semua
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2020 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
ohh suami sis keje? cume tak hulur nafkah langsung ke? sis tak mintak ke? rumah mcm mana?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2020 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 7-3-2020 02:04 PM
ohh suami sis keje? cume tak hulur nafkah langsung ke? sis tak mintak ke? rumah mcm mana?

Saya mintak...tapi mcm2 alasan ....dia jadi marah pastu keluar rumah... senang je cara dia...saya wasap resit, bill .. dia tak hirau pun...

Rumah tu bina atas tanah lot mak saya tp sy buat loan la masa nak buat rumah tu ... tapi pasal rumah tu sy xnak ungkit sebab itu kehendak saya...




Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2020 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Cumikucingku replied at 7-3-2020 04:55 PM
Saya mintak...tapi mcm2 alasan ....dia jadi marah pastu keluar rumah... senang je cara dia...saya  ...

wahh. senang hidup dia uols spedo selama ni. sampai tak rasa tu tanggungjawab. i doakan semoga urusan u dipermudahkan dan hidup bahagia lepas ni okay.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-3-2020 04:32 AM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 7-3-2020 09:05 PM
wahh. senang hidup dia uols spedo selama ni. sampai tak rasa tu tanggungjawab. i doakan semoga uru ...

Tq doa naina.

Dia memang rasa tanggung sara keluarga adalah tanggungjawab saya sebab:

1.  Saya keje gov tetap gaji sekian2...
2. Duduk dekat dengan family saya.

Dia dok ulang2 2 benda ni dari dulu sampai sekarang....
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2020 04:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Cumikucingku replied at 8-3-2020 04:32 AM
Tq doa naina.

Dia memang rasa tanggung sara keluarga adalah tanggungjawab saya sebab:

emm..tula kebanyakan laki melayu yg ambil kesempatan ke atas isteri. sepatutnya dia kena setelkan bab nafkah dulu even gaji dia ckit pon..tak boleh mndahului perkara laij sebelom setel.bab nafkah anak istri
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Sis..bg yg keje gov, blh guna khidmat biro bantuan guaman & kos guaman (byr upah lawyer) lbh murah berbanding guna lawyer swasta..better hire lawyer sbb mereka lbh tahu ttg prosedur & surat2 yg perlu disertakan kpd mahkamah..& lawyer pn blh bg consultation..

Saya pernah juga terbaca kt ohbulan klu xsilap yg mn kes isteri minta fasakh & suami tak nak dtg mahkamah..tapi lawyer dpt buktikan & proceed kes sehingga jatuhnye talak even si suami tak hadir..mungkin blh google artikel tu sbg rujukan..

Ada 1 doa yg blh dijadikan amalan..sblm ckp dgn suami atau anak2 atau dgn sesiapa la utk mereka hadam ape yg nk kita sampaikan..bacalah doa ni dl sblm berckp dgn mereka.. Rabbishsyahli shadri wayarsirli amri wahlul u’datan mirlisani yafkahukauli.. (maaf la klu ejaan rumi x sama sgt dgn jawi) tp doa ni sbnrnye kita selalu baca..cuma mungkin cara amalan tu berlainan bg setiap org..Tips ni saya br dgr dr ustazah di program WHI jumaat (6/3/2020)..blh tgk kt youtube utk lebih faham
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2020 01:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Leonclay replied at 9-3-2020 01:09 AM
Sis..bg yg keje gov, blh guna khidmat biro bantuan guaman & kos guaman (byr upah lawyer) lbh murah b ...

Terima kasih leonclay bagi maklumat yg banyak. Dan kongsi doa.

Semoga Allah membalas kenaikan leonclay membantu saya.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-3-2020 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Cumikucingku replied at 9-3-2020 01:14 AM
Terima kasih leonclay bagi maklumat yg banyak. Dan kongsi doa.

Semoga Allah membalas kenaikan  ...

Amin

Moga dipermudahkan segala urusan TT.. bykkn berdoa..moga Allah makbulkan
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 12:05 PM | Show all posts
sekarang ni selain dariwasssap resit, wassap la jugak kata2 mufti kl pasal tanggungjawab lelaki.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2020 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
nuryakmal replied at 9-3-2020 12:05 PM
sekarang ni selain dariwasssap resit, wassap la jugak kata2 mufti kl pasal tanggungjawab lelaki.

...

Hanya bluetick je nanti...

Sbb dia sendiri kata dia x tengok pun ape yg sy send.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
LH76 replied at 29-2-2020 02:56 AM
Sis berkeras dgn ustaz kaunselor nk proceed jgk. sb dorg selagi blh akan pujuk jgn bpisah. i dulu  ...

Tak payah la nak ada kebenaran ustaz kaumselor nk proceed fasakh... Klu TT proceed fasakh, ustaz kena redho.... Sbb takde pun syarat yg kata ustaz kata boleh, baru boleh fail fasakh...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 02:49 PM GMT+8 , Processed in 0.088455 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list