CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 19288|Reply: 120

Rumah di Serang Pepijat (Update: Masalah selesai lepas panggil pest control)

  [Copy link]
Post time 2-8-2020 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Naatasha at 25-10-2020 11:28 AM

Assalamualaikum korang

Mohon bagi pandangan sesiapa yg pernah mengalami masalah yg sama. Duduk rumah ni dah setahun lebih. Start last week bangun tidur, ada bintik-bintik gatal. Lepas tu jadi makin banyak (doc cakap kesan allergic kerana terkena gigitan serangga)

So pergi farmasi beli bed bug spray, Sleep Tite Bed Bugs tajuknye. I spray kat tilam. Ada la kuar beberapa ketul pijat. Tapi hasil pembacaan, spray tu boleh bunuh pijat je x boleh bunuh telur. Kalo nk bunuh telur kena jemur tilam tp duduk rumah apartment susah la nak buat aktiviti menjemur ni.

Perlu ke i panggil pest control? Ada yg quote RM220-280 unt sekali sahaja dan boleh settel masalah. Ada yg quote RM450 untuk 3 kali treatment. Katanya pepijat ni kena buat treatment minimum 2x.

Korang yg pernah alami, share lah dgn i. Thank you.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-8-2020 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Serangga ni pest control mmg kena buat beberapa kali sbb telur dia, anak dia. Ada yg menyorok.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2020 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts


Selain tu iols pernah tgk kat lazada vacuum utk bed bug
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2020 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Knowlee replied at 2-8-2020 09:14 PM
Serangga ni pest control mmg kena buat beberapa kali sbb telur dia, anak dia. Ada yg menyorok.

Ok lah. Ingat nak panggil pest control dtg. Dia kata 3x treatment. Sy baca unt telur dia kena haba panas baru mati. So sy tanya kat org tu teknik dia guna boleh matikan telur sekali tak. Dia kata ubt pijat dia mmg panas kena kat kulit manusia pun panas. Dan telur amek masa 7-14 hari untuk menetas. Tu sbb treatment dia 3x (smgu sekali)

Harap ok la nanti. Tadi i takut nk tdo dlm bilik, i g tdo kat sofa. Pastu i teringat nk tgok celah2 sofa tu, huwaaa ada dlm 3 ekor yg perut dia merah mknanya baru lepas hisap darah i. Kuajaq natang ni. Huhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2020 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 2-8-2020 09:14 PM
Selain tu iols pernah tgk kat lazada vacuum utk bed bug

Thank you kakak sarah untuk video ni. Boleh sy pertimbangkan
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2020 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
https://www.lazada.com.my/products/360-degree-ultrasonic-mites-electronic-mite-killer-household-bedroom-mite-controller-cleaner-bed-bugs-killer-dust-mite-killing-repeller-dust-mite-controller-mites-removing-device-i585972188-s1178172182.html

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2020 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sarah82 at 2-8-2020 09:34 PM
Naatasha replied at 2-8-2020 09:20 PM
Thank you kakak sarah untuk video ni. Boleh sy pertimbangkan


Ni pulak vacuum yg kak sarah komen tu.

https://s.lazada.com.my/s.Y27UA

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2020 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ada garment steamer, blh jugak try steam bed terutama kat bucu2 dan permukaan. Cadangan saya la
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-8-2020 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 2-8-2020 09:20 PM
Ok lah. Ingat nak panggil pest control dtg. Dia kata 3x treatment. Sy baca unt telur dia kena haba ...

I pernah kena dulu, tapi tak panggil pest control. Waktu tengahari bilik panas, diorg menggelupur keluar merayap. I tak kenal pepijat masa tu, tapi I picit sekor sekor bagi mati. Lepas tu takde dah kes kena gigit.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2020 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jazaa100 at 2-8-2020 09:37 PM

Tasha gi kat shopee,,ada jual spray utk pijat ....

Akk ada beli tilam kekabu dulu, dia post dgn pijat sekali.....akk tak tau tu pijat, tgok merayap je...

Akk beli spray tu, harga rm30.....3x spray, dah tak de dah.....smart keyller tak salah akk.....tak yah nk berpest control sgt.....

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2020 09:42 PM | Show all posts
Menakutkan. Aku ingatkan serangga ni cuma ada di Barat sana tu. Rupanya kat Malaysia pun ada ya.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2020 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku bli steam vacuum.. kt rumah ni slalu gak ada hama.. tambah2 atas carpet.. tiba2 rsa gatai n rsa bnda mrayap kt muka
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2020 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak payah susah susah.. ko beli bed bug encasement protector kat shopee.. dulu aku beli yg mahal sikit jenis leh basuh dlm 100 lebih... ada zip. sarung kat tilam tu.. mati lah semua x dapat darah.. pastu kain tu buat pepijat sangkut dan mati... adan uke
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2020 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 2-8-2020 09:23 PM
Ni pulak vacuum yg kak sarah komen tu.

https://s.lazada.com.my/s.Y27UA

Thank you kak sarah. Nt lepas tasha panggil pest control tasha stabd by la benda ni. Huhu tak tau la dtg dr mana pijat ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2020 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Naatasha at 2-8-2020 10:27 PM
Mina2215 replied at 2-8-2020 09:30 PM
Kalau ada garment steamer, blh jugak try steam bed terutama kat bucu2 dan permukaan. Cadangan saya l ...


Haa lepas sembur spray beli kat farmasi tu mmg dia ada kat bucu katil pun. Dan bucu sofa. Kuajaq natang ni. Dah la kita putih, merah2 kat tangan nampak jelas sgt. Malu je org tgk
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2020 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Naatasha at 2-8-2020 10:27 PM
Knowlee replied at 2-8-2020 09:30 PM
I pernah kena dulu, tapi tak panggil pest control. Waktu tengahari bilik panas, diorg menggelupur  ...


Eh mudah nya. I baca kata susah sgt nk halau pijat ni. Rezeki u lah. Doakan lah masalah i ni cepat selesai. Plss doakan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-8-2020 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 2-8-2020 10:11 PM
Thank you kak sarah. Nt lepas tasha panggil pest control tasha stabd by la benda ni. Huhu tak tau  ...

Susah juga kan.. Huhuhu.. Mujur x pernah kena pepijat.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2020 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 2-8-2020 09:34 PM
Tasha gi kat shopee,,ada jual spray utk pijat ....

Akk ada beli tilam kekabu dulu, dia post dgn p ...

Tasha nk beli apa yg korang suggest ni. Tapi tasha nk panggil pest control dulu. Tak tau pijat ni dah menjelajah ke mana lg dlm umah ni. Ingt tilam tasha je, tasha g tdo kat sofa. Rupanya kat sofa pun ada huwaaa ni rasa nya sbb tasha ada naik grab last week mungkin dari situ. Tasha baca boleh jadi jangkitan kat dalam kenderaan awam. Tq kakak unt suggestion
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2020 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Naatasha at 2-8-2020 10:27 PM
insulin replied at 2-8-2020 09:42 PM
Menakutkan. Aku ingatkan serangga ni cuma ada di Barat sana tu. Rupanya kat Malaysia pun ada ya. :fu ...


Ada. Ni i baru kena. Dah la keba gigit. Kena plak kesan allergic hasil gigitan dia. Habis merah2 gatal2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2020 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 2-8-2020 09:55 PM
Tak payah susah susah.. ko beli bed bug encasement protector kat shopee.. dulu aku beli yg mahal sik ...

Alamak umbut. Dia skrg duk kat sofa jugak. Baru td jumpa. Nt i pegi tgok protector tu.

Lagipun pest control tu boleh bunuh lipas dan semut sekali. Bagi dia buat semua. Serius la trauma dah tgok natang ni tergodek2. Choii.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 02:10 PM GMT+8 , Processed in 0.115009 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list