CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 6338|Reply: 40

lost (update dah dpt kerja)

  [Copy link]
Post time 19-10-2020 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by lale at 4-12-2020 08:20 PM

Asalamualaikum..sejujurnya
i lh sorg yg terkesan dgn covid..i resign bln 5 until now still tak dpt kerja..i resign sbb personal..i tak nk ulas psl ni..
citernya skrg makin dkt moratarium dah nak hbs..maka makin i lost..i tak pnh rasa mcm ni..sblm ni i main guna jer duit..i byk shopping since i kerja utk sara diri sendiri jer.
i ada apply utk yg 3 bln extend..then staff bank mitk i attach srt dr company ckp i dah tak bekerja situ..mana la i nak mintak.i pun resign tengah2 kalut mco kejadah semua tu kan
so i pun kira la duit i dlm bank..i blh survive byr kereta..parking..rumah utk sampai bln 12..
makan  i dah tak fikir sgt sbb i mmg tak makan..i makan oat jer sbb i diet plus i mmg takde duit..duit i simpan utk bnda yg lebih penting.(byr hutang)..
i fikir nak call ayah i tapi skrg i mcm dk fikir wajar ke tindakan i call my dad..ok i tahu ayah i byk duit..tp i rasa tak best..i takde tempat nk mengadu..mmg ayah i baik..tp bila i dah start kerja i jarang balik walaupun i bkn tak rindu dia..
i tak ngam dgn mak tiri i..i ni ank bini no 2..tp dr i remaja parents cerai ..i tinggal dgn ayah dan mak tiri ( bini first)..
atas i ada 3 kakak 2 abg.dorg ank dgn bini first.semua tak rapat sgt..abg yg sulong jer mcm ok sikit dgn i..yg lain tak ok..
mmg rasa nk give up sbb i tak pnh rasa sesusah ni serisau ni..
i ada meniaga online tp ssh btl nk laku..tp i ttp jgk iklan setiap hr..bila i rasa mcm give upnya sbb tak laku i selalu cari quote yg blh bg postive vibes utk i.
i solat..i doa setiap hr mintak ada rezeki utk i byr  keta apa semua..i ada pergi iv last bln 6 tp tak dpt..skrg lg ssh nk dpt iv
sedih yg tak blh nangis..i rasa dada i mcm nak pecah..i paksa diri tnjk happy dpn kwn tp sbnrnya i tak happy..i sampai doa mintak pendek umur sbb i mcm dah lost..bila i waras balik i mnyesal sgt doa mcm gitu..
i rasa i kuat sbb i byk baca quote yg positive..i yg dulu jrg bca quran..solat..i buat skrg sbb i perlu tempat mengadu.
seumur hidup i tak pnh cut cost mkn i..masa i student ok la dah sah2 tak kerja..mmg bahagia hidup..
i still berhrp i dpt kerja scpt mungkin..kdg i fikir knp hidup kita ni struggle tp tgk org lain happy jer..

few days ago i ada usha fb..i saja cari fb mak kandung i..i jumpa..i  dah tahu dia kahwin lain..last i jmpa i sekolah form 2..skrg i dah 28 yo
i mcm dk fikir nak pm..tp tak jd lepas i tgk description kt fb dia...dia tulis mother of 2..skrg mmg dia ada ank dua..early 20..so i buat spekulasi sendiri dia dah lupakan i..so i pun mcm ckp kt diri i..i kena kuat utk diri sendiri jer..
i ada baca quote yg setiap hr i akan bca balik..something like Allah tahu kita pnt..dia uji benda yg kita mmpu..
i bkn nk mitak simpati..i just nak luah dan minta nasihat dari korang..pernah tak rasa lost teruk & mcmana u guys handle


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-10-2020 03:35 PM | Show all posts
sabar ye tt..xpela dm jela mak tu..lagipun tu mak kandung...sekadar tanye kabar..dengang ayah pun.. borak jelah masalah ke ape..bukan ape kadang2 kite ni selalu bermain dgn fikiran sendiri..bila kite selalu bermain dengan fikiran sorang2, memamng kita akan rase alone....its ok to catch up dgn family sendiri..and untuk masalah kerja, mudahan dapat kerja baru, kerja asal dapat lepas bayar komitmen dulu pun takpe..untuk extra income kemudian fikir...Sebenarnye time covid2 ni mmg byk impact pada financial, emosi etc. pesanan tambahan, jangan biar masalah berlarutan, cepat2 ambil tindakan. takut nnti melarat pada emosi dan mental.  Dari cara tt tulis, tt nk catch up dgn mak and bapa..nasihat personal saya, follow your instinct.. tak salah pun kamu cari bapa/mak kamu. eh pajang pulak bebel..Apepun...better try than never.. All the best ya. kamu kuat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 04:02 PM | Show all posts
Kerja biasa2 dulu taknak cuba ke? Mcd, KFC ada je cari staff.
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Skrg grup wasap banyak yg sendu. Sebab buying power kurang

Nak jual sesuatu mmg takleh mahal2. U minta bantuan geran khas rm3k tu dengan Aspirasi sekali. Ada Teraju..cari dana dan letgo barang2
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Dm je la mak tu.. mana  boleh dia lupa sakit lelah dia lahirkan anak dia... Entah2 dah lama dia cari... Cuma bersedia je la dengan sebarang kemungkinan, doa banyak2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Pnh rasa gitu..pnh lost...mcm kate2 forummer atas ni cuba la dlu keje fast food yg tu sng dpt..target skng adelah duit kn
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 04:49 PM | Show all posts
Inform ja dekat u punya ayah. Cakap masalah apa semua.
And dekat ur mom, pm say hi. Tanya khabar.

TT tak boleh menyendiri sangat. Nanti makan diri. Bahaya.
Keep reading positive things. Jangan pernah putus asa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-10-2020 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lale at 19-10-2020 05:19 PM

i fikir lama utk bukak thread ni...lps jer i dah tulis..i tulis sambil i nngis sbb emo kan..
alih2 ayah i video call i..i tanak angkat sbb mata i blh nmpk mata xceria..i reply ayah i tnya knp call..i tgh tadah i..i bg jer alasan yg logik..since shah alam takde air kan
ayah i tanya keta dh byr blm? i ada duit tak..i cakap i ada duit utk byr keta..sbb i masih nk cuba cri jalan lain..
ayah i mitk no akaun..dia ckp nk bg duit belanja..
makin i rasa sedih..
setiap kali i betul2 buntu..ayah i mcm ada blh rasa tau..
before this i bebetul ssh hti..last  month roadtax keta mati..mcm bagai jth ditimpa tngga..dan2 semua nk pakai duit..
ayah i call tnya psl roadtax..then he settle..ok la i akan byr balik bila dpt kerja..
pelik la..ayah i dpt rasa ke eh..dia muncul waktu yg i bebetul mcm dah pasrah hbs
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 19-10-2020 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lale at 19-10-2020 05:38 PM
MoonRise replied at 19-10-2020 04:49 PM
Inform ja dekat u punya ayah. Cakap masalah apa semua.
And dekat ur mom, pm say hi. Tanya khabar.
...


i tak sempat call..ayah i baru jer vc i td...mitak no akaun..i tak  tahu la kebetulan ke apa..adakah dia dpt rasa ank dia tgh ssh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-10-2020 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 19-10-2020 04:41 PM
Pnh rasa gitu..pnh lost...mcm kate2 forummer atas ni cuba la dlu keje fast food yg tu sng dpt..targe ...

i mmg tak kisah kerja apa pun..i tkt dorg tak amik jer..i jenis tak lasak..i tgk crew fast food jenis buat kerja tangkas
nnti i usha..thnks
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-10-2020 05:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 19-10-2020 04:35 PM
Dm je la mak tu.. mana  boleh dia lupa sakit lelah dia lahirkan anak dia... Entah2 dah lama dia cari ...

takpe la kot..i saja jer nk usha. fb dia.i tak nak kacau dia..dia happy dgn life dia i tgk..
mksd u bersedia ngan kemungkinan? tak fhm
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 05:26 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 19-10-2020 05:31 PM
i bkn nk mitak simpati..i just nak luah dan minta nasihat dari korang..pernah tak rasa lost teruk & mcmana u guys handle

menjawab soalan... ye pernah.
>5yrs back kena fitnah, co terminate bayar gaji 2bulan tu pun dpt sebulan sebulan bukan sedebok.
takde preparation duit tu je...
3bln takde keje ..selama tu pegi 12 tmpt interview, maknanya 12kali iv plus 2 company lepas ke stage 2... total hadap iv ialah 14kali.
tiap kali nak givup , bertahan ..menangis lagi ..bertahan lagi...

dpt offer smingu lagi nak raya...duit tinggal rm100 kot, pening tatau dah mcamana..
family smua tatau sebab i duduk bilik sewa.
duit abis langsung dah ni
i dah siap rasa kecewa dgn tuhan uji begitu
malunya

tetiba kawan lama cari, takde angin takde ribut... i stuju pegi minum,terbukak crita, kawan rasa mcm ada tak kena nampak muka serabut sgt,
terus termenangis..cite smua, dia bayarkan sewa bilik.

..dlm pala otak ni ingatkan baru masuk smingu company akan masukkan bln berikut,
stp hari dtg keje peanuh dgn kerisauan...camna nak dtg keje kalau petrol pun takleh isi.

then miracle hapen..company bagi jugak gaji smimggu tu
***dgn gaji smingu tu i survive bln berikutnya
Kdg teringat terasa pedih lagi.
Susah i nak maafkan


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-10-2020 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lale at 19-10-2020 05:34 PM
KIM.K replied at 19-10-2020 04:21 PM
Skrg grup wasap banyak yg sendu. Sebab buying power kurang

Nak jual sesuatu mmg takleh mahal2. U  ...


mmg sendu..i tak pnh ada pengalamann jd dropship ke apa..sbb selama ni gji pun cukup2 utk komitmen..mkn utk i sorg..lps dh jd gini baru try nk buat bisnes kecik2..
geran tu mcmana?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-10-2020 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
supermum replied at 19-10-2020 04:02 PM
Kerja biasa2 dulu taknak cuba ke? Mcd, KFC ada je cari staff.

nnti i tty..i mmg tak kisah gji murah i ok..cuma i tkt fast food crew ni tak amik i..i jenis tak lasak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-10-2020 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
jaja8 replied at 19-10-2020 03:35 PM
sabar ye tt..xpela dm jela mak tu..lagipun tu mak kandung...sekadar tanye kabar..dengang ayah pun..  ...

thanks sis..ayah i dh call i lps i bkk thread sini..pelik pulak rasa..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 05:57 PM | Show all posts
bertuah tt masih ada ayah...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 19-10-2020 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 19-10-2020 05:26 PM
menjawab soalan... ye pernah.
>5yrs back kena fitnah, co terminate bayar gaji 2bulan tu pun dpt s ...

kuatnya u..untung dpt kwn yg baik kan...
so skrg u dh ok la kan..
yes setiap kali duit tgl cukup jer..so far mesti tiba ada rezeki kan wpun sikit..i fikir positive gitu jer utk sdpkan ht sendiri wpun ada time i  give up..tp tu la..kita hanya manusia biasa..kdg pg ok..ptg rasa tak ok..rasa xblh nak positive..nsb tak mental jer setakat ni..setakat ni terkawal lg mental i
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
lale replied at 19-10-2020 05:25 PM
takpe la kot..i saja jer nk usha. fb dia.i tak nak kacau dia..dia happy dgn life dia i tgk..
mksd ...

Mana la ada anak kacau mak bapak... Tu la pengubat madu dan racun. Bersedia segala kemungkinan ni yelah, kadang kita anggap orang suka, rupanya orang tak suka, bila kita ingat orang tak suka, rupanya ada yang merindu... manusia kan kompleks... emoai turun naik...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-10-2020 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 19-10-2020 05:57 PM
bertuah tt masih ada ayah...

Alhamdulilah..ayah i mmg sgt baik..ii rasa  i dont deserve ayah sebaik dia..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 19-10-2020 05:26 PM
menjawab soalan... ye pernah.
>5yrs back kena fitnah, co terminate bayar gaji 2bulan tu pun dpt s ...

Sedihnya awak kena fitnah... memang perit nak lalui bila kena fitnah ni, orang yang memfitnah ni hidup dia tak aman pun, huru hara je binasa sebab perbuatan sendiri lepas dia membinasakan orang hidup dia berganda miserable. Semoga awak dapat kehidupan yang lebih baik sekarang ni dan akan datang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 02:14 PM GMT+8 , Processed in 0.111356 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list