CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6342|Reply: 38

Berdosa ke tak berdosa?

[Copy link]
Post time 26-10-2020 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
I nak tanya la pendapat semua, MIL ada tak sihat haritu, dia cakap tak boleh nak bangun la what so ever so i as menantu sulung volunteer nak jaga walaupun husband cakap nak ambil orang untuk jaga MIL sebab masa tu anak i baru 3 bulan dan perlukan perhatian. Nak dijadikan cerita, MIL mengadu dekat biras i yang i xikhlas jaga dia dan husband ikut je cakap i. Dia cakap dulu husband jenis ikut cakap in laws. 1 haritu i balik rumah parents i duduk sana dalam seminggu lebih. MIL i mengamuk dekat husband cakap kenapa i balik rumah parents i n tak jaga dia. Padahal ada sorang anak dia dalam rumah tu yang tak bekerja bertahun2 memang makan tidur je keje. Lepastu dia terus merajuk dengan husband. Dengan i pn nak tak nak je layan padahal sebulan i jaga dia n i yg volunteer nak jaga dia. Sakitnya la hati. Tak memasal husband mcm derhaka pulak dengan dia. Apa pandangan uolss?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-10-2020 11:50 AM | Show all posts
pandangan iols,
sayangilah ibu mertua seperti ibu sendiri..
kalau tak dpt sayang, anggap je la mcm ibu sendiri.. mesti tak berkira nak jaga kan..
mesti tak terdetik nak post kat forum tanya pasal ni kan.. sbb tu mak kite, kite pun tak sampai hati.
satu hari nnti kite pun jd ibu mertua, jgn sampai menantu kite pulak post camni..
itu je pendapat iols, mcm tak membantu kan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-10-2020 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
awanysss replied at 26-10-2020 11:50 AM
pandangan iols,
sayangilah ibu mertua seperti ibu sendiri..
kalau tak dpt sayang, anggap je la mcm ...

Kalau tak sayang mcm parents sendiri takkan la i volunteer nak jaga dia. Tapi rasa macam tak dihargai sangat2 sebab dia ckp i tak ikhlas jaga
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2020 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat tk tahu aje...puan ade mak ayah snediri....jadi jln tjawab Adil Dan saksama....jgn lebih pihak kat Sana..sampai ade yg terasa hati....jadi abai kan kalau mentua or parent s sendiri berbunyi Rasa tk puas hati tp puan Masih jln Kan tjawab...Kita tk boleh puaskan Hati semua pihak....selagi mana Kita tidak derhaka....Dan puan ade suami taat pd suami taat pada kedua ibu bapa...kecuali kalau dh langgar hukum Dan puan Rasa teraniaya baru lah bertindak sewajarnya...
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2020 12:17 PM | Show all posts
iols rasa uols dah buat yg terbaik. dah volunteer pun. kalau mil x appreciate, itu masalah dia. anggap jekla mcm org tua yg suka merajuk. pada iols, papehal, husband uols kena side uols. as long as dia back up u, n redha apa yg uols buat, dah cukup. u x perlu nk explain apa2. kita ni menantu. mmg x sama dgn anak sendiri. tahap terasa mertua dgn kita, dan kita dgn mertua, x sama dgn org tua sendiri. pape chuols kena byk bersabar. lgpun chuols ada anak baru 3 bulan kan. byk perhatian nk kena bg tu. buat apa yg chuols mampu jek.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2020 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Masalah dia laa tu..tp org tua,sakit plak tu mmg sejenis y cpt sensitif..tp ai heran kenapa sampai dia boleh membawang ckp sis tak ikhlas jaga dia..dia xleh fikir ke y sis ada anak kecik nak kena attend?

Lagipun sis cuma perlu ikut kata2 toklaki je..anak2 dia y lain xkan xde sorg pun yang nak jaga dia?anak kandung sendiri pun malas nak jaga,eh ehhh..menantu tlg jaga sekejap pn dah ok laa..geram ai dgn org tua mcm ni..sorry to say..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2020 12:48 PM | Show all posts
OmmaHH replied at 26-10-2020 11:52 AM
Kalau tak sayang mcm parents sendiri takkan la i volunteer nak jaga dia. Tapi rasa macam tak dihar ...

uols husnuzon je la..
orang2 tua mmg sensitif.. u patut feel honored kot dia nak uols jaga dia even ada anak menantu lain..
selalunya kite "sentap" kat org yg kite sayang.. so anggaplah mak mertua uols sayang uols.. dia nak uols jaga dia..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2020 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols pernah kena gak camni
Jaga mil pastu org dok ngata gak
Jaga anak chuolz dah le ...
La ni ok lagi baby tak golek banyak
Esok dah start merangkak susah sis
Segala macam nak masuk mulut
Dah dia mulut hansuang ko pikir ko jaga beria org tu nak puji ke
Jangan ambik hati tapi ambik ikhtibar
Dah jaga sudah
Sekurangnya asben chuolz sebelahkan chuolz

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-10-2020 01:13 PM | Show all posts
masa mil jadi menantu dia ada jaga metua dia jugak tak? tiba kat menantu demand lebih.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-10-2020 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
In law takde anak perempuan. Tapi lillahi taala i memang sayang kat in law mcm parents sendiri tapi tak sangka pulak dia cakap macam2. Puncanya dia cakap i buat muka. I bukan buat muka tapi takkan la i nak senyum 24 jam. Terkejar2 dengan anak2 dan MIL so penat. I marah anak pun dia cakap i marah dia. Husband tolong mandikan anak yang 3 tahun pun dia cakap i arah2kan husband. Paling i sentap dia cakap kalau dia meninggal, harta2 nak bagi adik husband i uruskan sebab takut kalau husband i yg uruskan nanti i control husband i. Adoi la.. Kitorg pun ada harta sendiri memang tak pernah terlintas nak kira2 harta diorg. Tapi i memang jenis diam je. Tak pernah melawan in law atau balas balik apa dia cakap. Nasib la husband jenis xde sebelahkan parents dia je. I siap pesan kalau MIL cakap pape pasal i, jangan backup i sebab takut nanti lagi dia marah. I bukan la menantu yg baik tapi xde la hodoh sangat perangai i.. Huhu
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2020 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
mesti sejenis tok meow semalam kan tetiba jah nak bitter sentap bagai dah komen serupo ketahian harus la dicerca ummah netizen. compare bonda hetty komen on point ada ke nak dicerca segala? dah tu ko dibayar dok melabuh bontot kat kerusi juri tu untuk jadi posmen jah untuk sampaikan salam sokmo?
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2020 03:45 PM | Show all posts
tgk kutub utara kutub selatan mlm ni 10.30 mlm tv1
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2020 03:51 PM | Show all posts
tgk kutub utara kutub selatan 10.30mlm ni tv1

mana taw kot2 dpt inspirasi
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2020 04:14 PM | Show all posts
bo layan jah MIL kalo dia sendiri ada anak yg boleh diharap since u ckp anak dia x keje makan tido makan tido kt umah buat apa nak harap anak org lain yakni menantu jaga dia. yiihhhh
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2020 04:44 PM | Show all posts
Tak communicate face to face? Kalau i, tak suka cakap belakang. Tanya and explain terus mcm u explain kat sini. Explain and communicate elok2 lah. Kalau dah explain masih nak moody, i lantakkan aje. Org tua memang sensitif lagi2 yang tengah sakit.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-10-2020 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
supermum replied at 26-10-2020 04:44 PM
Tak communicate face to face? Kalau i, tak suka cakap belakang. Tanya and explain terus mcm u explai ...

I tak nak cakap dengan dia sebab MIL jenis old fashion yang semua kena ikut cakap dia dan dia je betul. I kena fikir husband jugak sebab nanti die menderhakakan husband i dengan taknak cakap dan layan husband i. Husband i cuma bole suruh i bersabar je. I pun takde la suruh dia marah mak dia. I memang xde cerita kat kawan2 ke family sebab nak jaga nama husband. So cerita kat sini selamat sikit sebab takde orang kenal. Gigih i buat account lain... Haha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-10-2020 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbb kte ni menantu kot sis. Saya pun kena macam ni. Mertua siap persoal apa lebihnya saya sampai suami ikut cakap saya. Walhal, dlm rumahtangga saya, semua suami yg buat keputusan. Saya pun macam sis. Saya pindah dr rumah sendiri ke rumah mertua sebab nak jaga mertua....mertua sakit. End up lepastu sy kena halau. Haha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-10-2020 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Anaqish replied at 26-10-2020 09:25 PM
Sbb kte ni menantu kot sis. Saya pun kena macam ni. Mertua siap persoal apa lebihnya saya sampai sua ...

Mcm i memang duduk rumah sendiri tapi dekat la dengan rumah mertua so memang weekdays kitorg akan ke rumah dia. Weekend depends kalau FIL outstation, kitorg la yg teman. Apa yang i boleh buat sabar jela. Sebenarnya dulu memang bukan menantu pilihan sebab tak bertudung... Hihi
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah laki ko nak nak ambil org jaga mak dia. Bagi jalah. Kan ko ada commitment dgn anak baru 3 bulan. Pas tu ko volunteer nak jaga sbb ko sayang ko cakap. Skrg ko terkilan dia ckp Ko tak ikhlas jaga dia.
Mampu ke ko bahagikan masa dgn layan karenah anak dan mertua dalam masa yg sama. Laki ko da tahu dan perihatin kat ko tu pasal dia nak org lain jaga. Kadang kita ingat kita mampu buat semuanya.. Sorry tt. Tak membantu sangat. I rasa you tak cukup ikhlas.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
OmmaHH replied at 26-10-2020 11:59 PM
Mcm i memang duduk rumah sendiri tapi dekat la dengan rumah mertua so memang weekdays kitorg akan  ...

Sabar jela sis. Pasni sis takyah jaga dah. Biar anak2 nya saja yg urus. Mcm saya,dah kawen baru tahu bukan pilihan. Kalau tahu saya tak kawen. Lepas kawen baru semua tunjuk rupa. Apa saya buat, saya jaga husb and anak2 saya je. Group ws ke apa ke semua saya tak campur.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-12-2022 10:01 PM GMT+8 , Processed in 0.106978 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list