CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5183|Reply: 20

Kene berhenti keje

[Copy link]
Post time 25-11-2020 02:49 PM | Show all posts |Read mode
Edited by princesslulu at 25-11-2020 02:50 PM

I baru je start keje kat kilang di Kedah ni as a planner bulan 8 haritu..tapi our main customer dah shut down dia punya kilang bulan 10.
so sekarang kilang i takde order baru.
Offer letter pun tak dapat lagi walaupun i dah mintak kat HR.
pagi tadi HR call diorang suruh i buat keputusan sama ada resign ataupun transfer ke HQ kat Selangor.
I tak boleh nak keje kat Selangor tu sebab anak i sekolah dekat sini and i handle anak i sorang2 kat sini.
sekarang tak tau nak buat apa. nak cari keje lain musim covid ni susah sangat.
klu i resign i tak dapat nak claim KWSP or PERKESO kan?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-11-2020 03:05 PM | Show all posts
nampaknya mmg xde plihan..
lagipon jenis mcm ni, jabatan buruh susah nak tolong sbb syarikat pon rugi..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 03:10 PM | Show all posts
err.. nape xnak pindah sekolah ke selangor? PS: belanjawan umum haritu budak sekolah bayar RM5 untuk sebulan rapidkl. Kita2 ni RM30 sebulan. Sewa rumah pun cuma .. 700 hingga 1.5K. PS: in the meantime keje la slow2 kat freelancer.com dan bigo app.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah rendah ka anak u..bukan sng nak dpt keja la ni.. atau u p sana dulu..nanti anak bwk kemudian..sementara budak belum sekolah ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2020 03:23 PM | Show all posts
alieyrina replied at 25-11-2020 03:14 PM
Sekolah rendah ka anak u..bukan sng nak dpt keja la ni.. atau u p sana dulu..nanti anak bwk kemudian ...

anak i darjah satu. i ni single mom.. so klu pindah sana susah nak handle anak sorang2
gaji pun sikit.. so xmampu nak pindah sana.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 03:58 PM | Show all posts
Boleh tahu, apak budak tu kat mana? bagi nafkah tak?
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 25-11-2020 03:10 PM
err.. nape xnak pindah sekolah ke selangor? PS: belanjawan umum haritu budak sekolah bayar RM5 untuk ...

Sewa rumah 700 -1.5k tu murah ke....
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau gaji rate negeri kedah,pindah pulak selangor macam takde untung laa.HR suruh pindah tu secara tersiratnya berhenti kerja.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-11-2020 10:32 PM | Show all posts
Banyak opening utk planner skrg kat kulim & penang.
Flex, micron, new setup kat batu kawan tu melambak - cth Lam research &  byk lagi.
kot belah pulau pun byk sgt opportunity.

Try apply. Register linkedln & add HR yg area kulim or penang. Depa byk share opportunity kat situ.

Utk EIS, kena proof ada deduction for the past  6 month & utk epf boleh try la apply.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 01:10 AM From the mobile phone | Show all posts
dia suruh p slgr..mcm yg forumer atas ckp mksd tersirat suruh resign..akak nk pindah pun..kena tgk jgk gaji akak..nk sewa rumah lg..kalau sorg ok lg blh sewa bilik.tp skrg kalau resign tipis dh nk dpt kerja baru kak..fikir masak2 ye kak..i pun xdpt oerja lg..nk balik umah parents pkp plak slgr ni dgn red zone nya..ofis kt slgr tu belah mana...ada kerja o x
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 01:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Kilang supply brg Sony ye sis?
Foxcon heh?
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 11:51 AM | Show all posts
sementara masih boleh kerja di situ dan belum di transfer  smbil tu cari la peluang2 keja lain dahulu.
Yang penting jangan memilih sgt la keja dlm masa wabak ni.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 11:58 AM | Show all posts
princesslulu replied at 25-11-2020 03:23 PM
anak i darjah satu. i ni single mom.. so klu pindah sana susah nak handle anak sorang2
gaji pun s ...

slow slow buat bisnes lain sis
kilang comp cina ke luar?


Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 12:33 PM | Show all posts
dilema juga hendak buat keputusan....

kalau berhenti.....tak boleh nak claim kwsp,/perkeso
kalau nak terus....kena pindah...

teringgat masa dapat tawaran keja di pantai timur.....hq di kl, saya di kl....
tawaran bagus.....tapi kena pindah....

teringgat masa jumpa HR.....dia kata...awak pergilah cuba kat sana dulu......kalau awak tak suka nanti...awak boleh berhenti......

itulah...rezeki kita tak tahu dekat mana.....yg penting kita cuba dulu, kemudian kita adjust kat mana yang perlu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 02:12 PM | Show all posts
Pindah.

Until dapat keje baru, anak suh org tua jaga x boleh ? argh i know a very difficult situation ,  i guess inilah masanya ur self being tested...u bold ke, u strong ke atau cemana..muga awak dipermudahkan. Stay calm bila decide ok
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 02:19 PM | Show all posts
kalau tak dpt duk kedah .. pe kata mai jelah keje selangor ni.sewa bilik.
anak? boleh ke parent jaga
mintak tempoh 6bln tu u prepare apa patut.

takde income langsung pun jenuh juga
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-11-2020 06:04 PM | Show all posts
Cuba buat list pro anda con dua2 situasi tu ikut kemampuan kewangan sis..
Kalau stay kedah boleh buat keje apa utk sara diri sementara nk cari keje lain..
Kalau pindah selangor boleh ker simpanan sis cover perbelanjaan sementara nk settle down kt sana..
selain tu try mtk pendapat parent dan ex husband berkaitan anak.. mungkin diorg boleh tlg..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 11:29 AM | Show all posts
i think company memang tak mampu nak bayar your salary tapi tak sampai hati nak beritahu..
so dia cakap transfer selangor knowing your problems and concerns.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2020 01:24 AM From the mobile phone | Show all posts
cuba pada masa yg sama..cari bakal suami yg boleh sara awk dan anak..

mungkin boleh kurangkan beban tuu..

Kitaorg suami2 ni mmg ada niat nk membantu para ibu tunggal..tapi apakan daya..gerakan feminist telah bertapak di negara kita sejak sekian lama..

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 10:57 AM | Show all posts
nasih baik sekarang ada offer i-Sinar KWSP... boleh minta keluarkan duit dari epf...tengok baki dalam account 1... tak silap boleh ambil RM10,000 keluar...mula Disember 2020.

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 12:53 PM GMT+8 , Processed in 0.096432 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list