CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4343|Reply: 32

Mudah dibenci perempuan.

[Copy link]
Post time 27-11-2020 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi forumers nak minta pandangan atau nasihat utk aku buat improvement.masalah nya mcm ni, aku kerja as a sales person,aku pembekal utk government sector.dari habis belajar dulu sampai la sekarang dalam dkt 7 tahun aku buat kerja ni,aku pernah kerja dengan 2 syarikat je,dua2 as a sales representative utk company aku keje.jadi masalah aku,dr first company hingga second company aku keje ni,masalah aku akan sama.iaitu aku mudah tak disukai oleh custemors perempuan.utk makluman, lepas bnyk tahun aku kerje & to be honest dr starting kerje lagi aku mmng akan approach custemor perempuan dengan approach yg lebih baik/proper sebab aku notice aku akn mudah tak disenangi oleh custemors perempuan even dr first met/baru jumpa sekali.kadang2 utk jumpa customer perempuan aku akn bt extra effort mcm bawak buah tangan dr segi makanan la mostly,sbb tu mmng culture la kiranya utk ambil hati sebab drng sudi bagi masa utk jumpa aku n so on.compare dengan customer lelaki aku tak payah extra effort which is aku paham,aku perempuan so attraction from opposite gender tu mungkin salah satu faktor yg buat kerja aku mudah bila berurusan dengan customer lelaki.tapi walaupun mudah berurusan dengan customer lelaki tetap la ada jugak yg reject utk deal dengan aku tapi customers lelaki ni tak ada la buat benda2 yg boleh bt aku down or give up,paling2 pun drng akan bagi alasan tak ada budget,bos diorang tak nak beli atau apa2 alasan yg drng boleh escape la.tapi kalau customer perempuan ada yg sampai tahap halau aku keluar tanpa sebab pakej panggil mak guard escort aku keluar,rosak kan barang sample yg aku bagi utk drng try,silent treatment aku n bnyk lagi.aku bnyk kali ddk n pikir kt mana aku silap,aku cek balik ada beza  ke cara aku bercakap antara  customer lelaki n perempuan. which is mcm aku ckp kt ats tadi,kalau dengan customer perempuan aku akn extra polite n nice.which is some colleague aku ckp mungkin sbb aku lembut sngt dengan customer perempuan bt drng ada rasa nak buli aku.tapi aku jd buntu,apa sebenarnya yg aku kene buat.korang boleh bagi nasihat tak apa ptt aku buat utk lebih diterima oleh custemor perempuan.
Utk makluman dari segi friendship dengan colleague,kawan baik & even stranger yg bkn customer aku, aku tak ada masalah ni (mudah tak disukai oleh org perempuan from the first meet lagi).benda ni btl2 bt aku down, sebab aku org sale,mcm mana pun aku kene bt org suka aku utk aku dpt sale.
Bkn la semua customer perempuan yg aku jumpa tu semua mcm tu,kira dalam 10 customer perempuan dalam 6 org akan reject aku compare to customer lelaki walaupun approaching teknik aku sama n even aku jd more nicer with Customer perempuan.boleh tak korang bagi tahu aku cara2 utk aku improve atau apa2 tambah baik yg aku perlu buat utk buat customer perempuan yg aku jumpa masa perjumpaan pertama atau kedua dh blh bonding dengan aku.benda ni betul2 buat aku down sebab menjejaskan urusan kerja aku n buat aku rasa aku ada bt silap tp aku still tak boleh detect silap/kelemahan aku tu.so maybe korang boleh ajar aku something.apa2 pun terima kasih forumers,take care.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-11-2020 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Meh dtg my workplace, nak tgk karakter u camna. U citer from your own view, maybe u tak nampak karakter itu. Ada pernah tanya kat customer perempuan yg okay, kenapa org treat u mcm tu?
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 11:27 PM | Show all posts
perempuan ada periodic table + senggugut = so sebelum approach pastikan u tak jentik emosi dia untuk marah u. u trigger wrong way mood dia swing. simple je.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-11-2020 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Knowlee replied at 27-11-2020 11:27 PM
Meh dtg my workplace, nak tgk karakter u camna. U citer from your own view, maybe u tak nampak karak ...

Tak pernah sbb utk company baru ni, keje baru a few months jadi tak ada regular yg very attach lagi.utk company lama ade je regular perempuan yg smpi skrng masih berkawan tp sbb gap umur jauh2 kitrng baik,tapi bkn la ber kawan baik cuma rapat dr segi tanya khabar,wish2 utk hari2 penting n friend dkt facebook. ade tak cara or nasihat  utk improve I dr pandangan u.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-11-2020 11:54 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 27-11-2020 11:27 PM
perempuan ada periodic table + senggugut = so sebelum approach pastikan u tak jentik emosi dia untuk ...

Itu la kalau blh nak mtk nasihat utk improve so that I can standardize especially in approaching female customers. Dh pernah tnya my manager if he notice what is wrong with my approach. Tapi dia ckp sbb I being too soft n formal so customers see as I am skema n nerd so easily triggered instinct drng utk diss me. Tah la I know something is wrong with me,but dh try muhasabah but i failed to detect which part I am lacking. either the way I talk, smile or body language.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak cakap apa pn xtaw sbb x tengok tt depan2..maybe tt lagi lawa drpd dorg,so dorg xnak berurusan dgn tt?atau tt xberapa lawa,so dorg taknak berurusan dgn tt?

Caner ai nak cakap yee..sbb ai pn ada terlibat ngn customer jgk,kdg2 terpaksa duk front desk,lelaki perempuan ai rasa sama..kalau y jenis snob tu,mmg akan snob laa..ada y jenis main bangsa pun ada,xnak melayu,nak cainis je..tuptup sbb xleh cakap english or malay..

maybe tt kena study attitude client tt jgk kot..kalau jenis y nak cepat je,approach tt lain..kalau y jenis melewehhh je,approach lain jgk..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 12:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila bace cerita uolls i teringat satu time tu. 2 bulan lepas. I tgh tunggu ayah i kat kereta dgn my niece. Then ade sorang laki tu approach kete i. Die mcm salesperson utk derma la. Die punye stail yg buat i turn off ye la. Die nak suro org derma tapi die punye explain dok pusing tangan kiri kanan atas bawah mcm ape je mcm pidato pon ade. Then care die cakap cth "boleh sy tahu kak umur berapa? Sbb kak nampak muda macam budak sekolah" dlm hati aku "membongak je budak ni. Obvious kot aku dh tua. Umur 30++ kot. Siap bawa anak sedare lagi" . So, dlm rase nak menderma terus x jadi derma. Baik aku derma kat tempat lain.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 06:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko pakai clip on nails, buat lip filler dengan pakai fake eyelashes. Tengok macamana klien pompuan menghormati ko nanti
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2020 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
menjoyah replied at 27-11-2020 11:49 PM
Tak pernah sbb utk company baru ni, keje baru a few months jadi tak ada regular yg very attach lag ...

I tak pernah jumpa u personally, so takleh nak kasi nasihat apa-apa.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Terlalu ramah kot.
Jenis yang cakap banyak dan beria pun menyampah jugak.
Baru baru ni ada org sales call aku, aku rasa annoying sbb dia tak kenalkan diri and dari mana, tetiba tanya nama kita. Eh eh kau ni. Pulak tu cakap lanjut lanjut manja. Ehh tak bunyi propesenel langsung. Malas aku layan.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
kau buat sambil lalu sudah..takyah take note sgt peel diorg. kalau dia kacau kau baru kau taji dia. aku ramai kawan pom puan sini..hai bai bai je. malas aku nk lebih2. tak menjana minda.

ada manager pompuan aku deal..xsempat jumpa dia dh stop bisnes. gth ramai lagi kestemer lain berlumba2 nk guna bis kitorg. pompuan jgak.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Adakah tt jenis gedik2 manja ala2 mira filzah? Tu yg orang pompan tak berkenan kot. Nampak fake agaknya. Entahlah, nk ckp pon tak reti sebab iols tak kenal tt macam mana orgnya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2020 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 28-11-2020 12:43 AM
Nak cakap apa pn xtaw sbb x tengok tt depan2..maybe tt lagi lawa drpd dorg,so dorg xnak berurusan dg ...

Hurm noted, nanti akan cuba buat dua cara approach utk yg jenis nak cpt n yg jenis laid back. Harap2 akan ade more improvement from my side nanti, sbb selalu akn ada rejection dr first jumpa lagi. Kalau yg jenis terang2 tak nak deal okay lagi tp yg jenis jumpa sekali tp trs extreme (rosak kan sample sedangkan bos die yg mtk sbb suka,panggil guard time tngh2 sembang n a few others) bnde2 ni yg jadi down smpi rasa diri ni bermasalah sngt.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2020 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
MsPercy replied at 28-11-2020 12:51 AM
Bila bace cerita uolls i teringat satu time tu. 2 bulan lepas. I tgh tunggu ayah i kat kereta dgn my ...

Itu la kalau mcm ape u ckp ni kalau kene kt I pun, I annoyed, like nak amik hati pun biar rasional la. Boleh jd krik Krik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2020 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
nuhanis replied at 28-11-2020 10:24 AM
Terlalu ramah kot.
Jenis yang cakap banyak dan beria pun menyampah jugak.
Baru baru ni ada org sal ...

Ouhh okay, baik yg ni mungkin jgk la kot. Akan di take note. Boleh tak bg cadangan ape je yer utk nak borak tp tak terlampau over or tak terlampau forgettable sbb consider customer2 aku ni org bahagian pembeliam so 1 hari drng akan jumpa ramai org mcm aku so kalau jd plain pn akn ade masalah kalau over pn ade masalah. Arghh stress tau, blh tak bagi cadangan nk cakap ape je so that first meet to blh continue utk lbh senang bt appointment for second meet. Sbb custemors ni dah ade regular vendor drng sndri so dr first meet tu kitrng as org baru yg nak approach drng ni, kene create the bonding kalau tak kim salam la nak dpt jumpa lagi sekali kalau plain jane dr first meeting tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2020 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 28-11-2020 01:22 PM
Adakah tt jenis gedik2 manja ala2 mira filzah? Tu yg orang pompan tak berkenan kot. Nampak fake agak ...

Hahahahhhah adoi Mira Filzah gaya dia mcm mana ea, tapi rasanya maybe kene btl kan ape nak birak ngn drng kot
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2020 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
ke u annoying
mcm i..kalau dlm family i ni plg annoying..semua yg buruk2 je la i ni..plg xdisukai among siblings..i xbkk mulut pape..dorg dh ckp i annoying..
tp kt tmpt kerja or time study i selalu mcm disayangi..i selalu jmpa yg baik2..ex leader i yg bias..suka buli new staff pun xbuli i
tp xtau la tmpt keja baru..risau plak tkt jd mcm uols
tp kan dulu ex office mate i ada kot semua org xsuka dia..dia ada satu aura..kalau deal pape ngan client dorg akan gaduh..bila org lain..elok jer..i rasa muka u kerek
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2020 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 28-11-2020 07:05 PM
ke u annoying
mcm i..kalau dlm family i ni plg annoying..semua yg buruk2 je la i ni..plg xdis ...

My mom mmng cakap i ade resting bitch face but knowing I dalam bidang sales mmng langkah je masuk tmpt customer I akam senyum dengan semua even tak ade kene mengene pun senyum tp since MCO ni kemana mana kene pkai mask still I will nodded la kalau pandang org. Still mayb my voice tone n body language kot bt diorang annoyed. I will try more steady jela kot after this.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2020 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 28-11-2020 12:23 PM
kau buat sambil lalu sudah..takyah take note sgt peel diorg. kalau dia kacau kau baru kau taji dia.  ...

Kadang ade je rasa mcm ni sbb normal je dalam ramai2 jumpa tu mmng tak akan la semua suka kita,tp bile kene 4,5 kali tu rasa mcm I mmng ada masalah kot yg kene betul kan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2020 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 28-11-2020 06:42 AM
Ko pakai clip on nails, buat lip filler dengan pakai fake eyelashes. Tengok macamana klien pompuan m ...

Hahahahah napa mcm tu pulak? Kadang2 sampai tahap nak pergi jumpa customer perempuan sanggup pkai baju kurung just utk bagi nampak I come with no harm gittuw.. hahahhaha
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 01:31 PM GMT+8 , Processed in 0.095294 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list