CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: venez

ORBAT TUDM, adakah mencukupi berbanding negara jiran?

[Copy link]
Post time 4-3-2009 03:42 PM | Show all posts

Reply #160 mmc's post

upgrade je radar fulcrum tu...boleh convert ke multi purpose task...errr falcon boleh wat maritime strike kaaaa?

[ Last edited by  razhar at 4-3-2009 15:47 ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-3-2009 03:58 PM | Show all posts

Balas #149 areguard\ catat

Mig pun dgr cite sama jugak. ape kompeni yg dok maintain tu ? atsc yg kat bt 10, ktn? mmg tahap gaban nak main separuh fleet. bab nak beli spare sikit-sikit  ni yg buat epos fenin sebab sikit-sikit lama-lama jadik bukit

hornet wa dgr tak manja sgt. mungkin sebab us navi dan marine dok pakai (faktor humidity/salt water) , so alatannye mungkin gagah lagi utk beberapa jam.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:01 PM | Show all posts
venez ..

flight simulator lebihan stok tarak ada ka ? patut dekat setiap base ATM ada mende tu .. hu hu hu

mau kasi release tensen maaa..
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:03 PM | Show all posts

Reply #160 mmc's post

F/A-18 ada kan, mmg tok maritime strike... Siap ada pakej harpoon..
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:03 PM | Show all posts

Reply #162 huskers's post

Agaknya sebab tu Iran masih nak pakai AS punya jets..senang maintain dan tahan lasak w/pun kena embargo. Russia offer SU30pun dia taknak beli..logistics matters, yes?
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:04 PM | Show all posts

Reply #162 huskers's post

tu dulukan, problem ngan maintanance, siap kuar kat tv... Rasa nyer problem da solved...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:04 PM | Show all posts
tapi faktor cuaca ni mmg kena dpt perhatian lebih skit ni. semlm tak pasal2 jln ipoh banjir. org tanya kenapa smart tunnel tak on, camna nak on sebab yg melimpah sg gombak/batu, bukan sg kelang.

so iklim kite ni sekarang tgh haywire.......pg/tgh hari panas ya amat...ptg lak hujan lebat. getah keta aku pun ade yg dah nak barai sebab faktor cuaca ni.

masuk bab aset berjuta ringgit yg ade ribuan komponen - maintenance kena lebih skit which translate tu budget and more training and more personal.

dan satu lagi jp inc mmg carik peluang nak masuk kontrak maintenance and spare part...tu yg buat kos melambung tak tentu arah.......
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:05 PM | Show all posts

Reply #163 manusia biasa's post

yang ada pon byk dah kaput
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-3-2009 04:10 PM | Show all posts

Reply #162 huskers's post

tu le bila maintenance diserahkan kepada JP2..mereka ada satu tugas je...MEMAKSIMAKAN keuntungan..tak simpan banyak holding stock....sepatut nya ATM tidak menyerahkan kija2 maintenance ni kat swasta...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:11 PM | Show all posts

Reply #165 areguard's post

nope, us n israel pressure...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:14 PM | Show all posts

Reply #170 yaminz's post

Ye ke? Bayangkan Su35/Su30 flying IRIAF colors...
Mahu demam Nateyahu..:@
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:15 PM | Show all posts
bukan kah iran dah dapat S300 tu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2009 04:17 PM | Show all posts

Reply #163 manusia biasa's post

ha3, mana ada... CBT adaler kt setiap flying skn...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:22 PM | Show all posts

Reply #171 areguard's post

Td br baca, ttg cik SU, Israel siap nak buat investigation lak 2...
punyer ler mgeletar kepala lutut Nethan kayu...

Tu baru ura2 jea...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:22 PM | Show all posts

Reply #172 razhar's post

S300 tu Israel pejam mata jea, leh cilok kiri kanan...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:26 PM | Show all posts

Reply #175 yaminz's post

kes ada S300 tu le jehud tak berani nak lancar serangan udara...tu blum guna S400...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-3-2009 04:27 PM | Show all posts

Reply #161 razhar's post

tak silap aku deme punya boleh fasal dah upgrade.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:28 PM | Show all posts

Reply #164 yaminz's post

ni untuk tambahan/replacement da
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2009 08:39 AM | Show all posts
stick to Ruskie......
MiG-29 ada yg version naval attack
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2009 08:52 AM | Show all posts
Originally posted by venez at 4-3-2009 10:48
tapi utk membanyakkan inventori bleh kot... gripen? erkkk, mau ke org nak table beli gripen? siang2 aku takut kena cantas...


nii lerrr masalah kiter sebenar nyer, cantas mencantas, aku tak nak ckp banyak laahh pasal mender alah niii, dah jadi budaya kiter agak nyerrr, contoh paling senang, tgk kat uniform PGA baru kita tuuu, pada asal nyer memang nak tukar semer, tapi dah ada org cantas main kabel besar kat atas biler dah nampak duit yg nak masuk nii, sib baik tuan punyer design tuu bijak, daftar dier punyer harta intelek, langsung tak bagi teruss,

ni lerr satu budaya yg patut di hapus kan dlm negara kiter, mula2 cantas yg org punyer, pas tuu, dlm duk buat paper work baru, up ckit harga tender, biar ada untung bnyak sikit, last2 dari barang harga patut, kepada barang harga yg memang tak patut..... tak patut
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-3-2023 03:32 PM GMT+8 , Processed in 0.096780 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list