CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: venez

ORBAT TUDM, adakah mencukupi berbanding negara jiran?

[Copy link]
 Author| Post time 3-3-2009 11:38 AM | Show all posts

Reply #80 mmc's post

he3, no komen... tuh org terkonpius tetiba ada learjet...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-3-2009 11:40 AM | Show all posts

Reply #79 venez's post

yup....so pawer nama versi ni macam gajah atau badak aja sebenarnya ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 11:44 AM | Show all posts

Reply #81 venez's post

tulah pasal..macam sapa entah veteran kita sini cakap dulu..kat war reserve kita tah macam-macam yang tak pernah terpikir pun ada kan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-3-2009 12:02 PM | Show all posts

Reply #83 mmc's post

yup, betul... tuh wa setuju... see it to believe...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 12:53 PM | Show all posts
Seronotnya dapat ASTROss baru, missiles baru..
Tula lain kali kalau nak buat perolehan kenalah secara rahsia jgn bagi Parlimen tahu nanti semua tak jadi..tengok APMM..tup tup sampai je Dauphin.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 12:59 PM | Show all posts
Learjet tu ke?

Hmm..yang sewa tu ek..? setaon-dua lepas punya cite nih..

aku kalo nak cakap pasal wishlist sama je macam yang lain..tp tau tak guna cakap kat sini..macam budak2 pulak rasa..sebab dah ulang2 wishlist ni..

tp mcm tin cadangkan, aku pon percaya plane2 patut dikurangkan modelnya..less maintenance, bykla sket duit fokus pada plane2 utama..hawk tu patut pencen aje..flying coffin camtuh patut xpayah ganti dah
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 02:25 PM | Show all posts
tp mcm tin cadangkan, aku pon percaya plane2 patut dikurangkan modelnya..less maintenance, bykla sket duit fokus pada plane2 utama..hawk tu patut pencen aje..flying coffin camtuh patut xpayah ganti dah


Hawk 108 / 208 tuh sekadar numbers jer, alah, beli 2nd hand pun takper (RAAF). Bukan mahal pon. Kasik refurbished jer .. pastu kasik lambak kat base TUDM kat Labuan.

Kita bukan kaya bebeno cam Spore. Pesal penggantian 2 MiG-29N, alahai, test beli dulu 2 bijik MiG-29SMT, ok apa.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 02:52 PM | Show all posts
Kalau nak ikut kan, saya rasa kalau bkan dlm keadaan kemelesetan ekonomi dunia, Malaysia memang ada duit. Kalau increase defence budget ke 4% or 5% of GDP, and it wont affect much other sector mcm Education, healthcare, welfare etc. Benda jadi tak cukup duit sebab Malaysia penuh ngan penyelewengan, pembaziran, rasuah dan overpriced procurement by semua branch of Gov...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-3-2009 03:10 PM | Show all posts

Reply #88 StellarEagle's post

as all know, politik xleh libatkan dgn pertahanan sesebuah negara...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 05:32 PM | Show all posts
ooopppppssss...... aku nak buat correction sikit dgn wishlist aku tuuuu
memandang kan kita tak nak susah kan kepala nak cari spare part di masa hadapan, aku tukar menu aku:

+ 60 SU-30MKM ( two seater for multirole )
+ 30 Su-30MKM ( single seater for fighter )
pasti kan di lengkapi dgn keupayaan utk melancar kan misile KH-35 utk anti ship role bagi menggantikan F/A-18

+ 30 Hawk 108 ( advance training and light multirole )
+ 50 Hawk 208 ( light attack/combat/fighter )
juga harus di lengkapi keupayaan serangan anti kapal seperti misile Sea Eagle ( memang dah ada pun )

+ 48 MB-339CM ( advance training and ground attack )

yg lain2 jgn buang, tapi masuk store and ready to be use at any time
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 05:56 PM | Show all posts
Originally posted by battleship at 3-3-2009 05:32 PM
ooopppppssss...... aku nak buat correction sikit dgn wishlist aku tuuuu
memandang kan kita tak nak susah kan kepala nak cari spare part di masa hadapan, aku tukar menu aku:

+ 60 SU-30MKM ( tw ...




SU-30MKM single seater tak wujud bang ..
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:03 PM | Show all posts
apasal tudm x nak bli pesawat dr pakistan/china jer...murah
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:12 PM | Show all posts

Balas #77 venez\ catat

like I said before, they simply don't know how to play power politics.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:18 PM | Show all posts

Balas #88 StellarEagle\ catat

nak naikkan bajet pertahanan tuh mmg la boleh.

tapi dia punya sebabnya mau kasik apa? sebab lanun kat perairan somalia?

lu kena ingat, sikalang bukan mcm dulu. sikalang byk ahlul politik sosialis. semua menda nak pree. kalo boleh, cukai pon takmo bayar.

"penyelewengan, pembaziran, rasuah dan overpriced procurement by semua branch of Gov?" ---> sila laporkan ke SPRM. depa tgh mencari kes nih. wa dengar informer ada dpt ganjaran.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:19 PM | Show all posts

Balas #85 areguard\ catat

masalahnya pembangkang tgh mau hentam najib. ATM secara tidak langsung terheret sama la.

macam pukul anak sindir menantu laaa...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:22 PM | Show all posts

Balas #87 robotech\ catat

huhuhu...

mana boleh beli untuk test?

hehehe... bini pon kena kawen terus. tapi kalo mak bapak dia kasik test dulu, itu wa tatau laaa  

beli sekenhen tu boleh tapi takut jadi 3-4 kali kerja pulak.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-3-2009 06:23 PM | Show all posts

Balas #91 pcboss\ catat

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:24 PM | Show all posts

Balas #92 super_nova\ catat

lu pernah beli tv china mariii???
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:34 PM | Show all posts

Balas #91 pcboss\ catat

SU 35 la nampaknya ya.....Bukan ke ada cadangan dari pihak russia untuk menawarkan pesawat ini kepada airforce?? Kalau tak silap la.

saya dah mengikuti forum MPSA ni dah lama juga...dan dapat banyak pengetahuan tentang armed forces kita...pasal sebagai orang awam...terlalu sedikit berita ketenteraan di dalam media. So hehe kesimpulannya...hehe ...saya sedih pasal capaian bacaan dah di downgrade kan ke ...angka 1 hhehee dah tak dapek nak baca berita yang lebih panas...hehe.

nak tanya tuan venez la kalau bolih....tuan....FPDA masih valid ke?  Maksud saya...kalau la terjadi nya peperangan di Malaysia ni...negara negara sahabat FPDA wajib membantu dari segi asset and angota  tentera bukan?  Terima kasih Tuan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:44 PM | Show all posts
la...x kan sampai cam tu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 05:13 PM GMT+8 , Processed in 0.091006 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list