CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: venez

ORBAT TUDM, adakah mencukupi berbanding negara jiran?

[Copy link]
Post time 4-3-2009 10:33 AM | Show all posts

Reply #120 venez's post

tu la.

baik wat tugu jer F-5E tuh...

ganti dgn Gripen yang boleh wat semua menda yg F-5E bleh wat malah lebih lagi...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-3-2009 10:48 AM | Show all posts

Reply #121 tin's post

tapi utk membanyakkan inventori bleh kot... gripen? erkkk, mau ke org nak table beli gripen? siang2 aku takut kena cantas...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 10:56 AM | Show all posts

Balas #122 venez\ catat

takpa...biaq aku yg tablekan....gripen kasi bungkus 80 biji.....siapa berani cantas aku...mai habaq sini...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 10:59 AM | Show all posts

Reply #122 venez's post

huhuhu...

mcm wa cakap laaa...

Panglima kena wat study untuk streamline combat aircraft punya fleet.

operate 3 jenis combat aircraft saja.

Su-30MKM, F/A-18F dan Gripen.

bayangkan berapa puluh juta yang boleh dijimat dgn operate 3 MRCA jer.

pembangkang pon tableh ckp byk sebab TUDM tunjuk effort untuk kurangkan kos.

main politik la sket bro!!!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2009 11:07 AM | Show all posts

Reply #124 tin's post

he3, tunggu aku jadi pang5, kang aku buat study...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 11:10 AM | Show all posts

Reply #117 pcboss's post

ala bro...ko cek belanjawan tiap2 tahun keluar..ko tengok bawah heading Keselamatan...tapi yang off books tu, tau2 sendirilah
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 11:11 AM | Show all posts
korang cakap fasal gripen ni satu aja wa mau tanya..masih ada kekangan fasal avio dan enjin dari US tak? kalau fasal ni tak beli superhornet sampai la ni, bagiu wa gripen pun boleh lupakanlah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2009 11:15 AM | Show all posts

Reply #127 mmc's post

kita stick ngan kongress nyer decision......
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-3-2009 11:31 AM | Show all posts

Reply #128 venez's post

er diaorang bagi kanhmy3:
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 11:31 AM | Show all posts

Reply #127 mmc's post

tu la sebabnya wa kata beli SH sekali. untuk appease pakcik sam.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 11:41 AM | Show all posts

Balas #124 tin\ catat

Wey, kau punya cadangan ni leh dibuat topic baru proposal masters aku nih hahahaha...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2009 11:41 AM | Show all posts

Reply #129 mmc's post

bagi? hu3, not a chance...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 11:42 AM | Show all posts
Uits baru aku perasan, kenapa capaian bacaan aku sudah turun jadi 3? sebelum ni aku 4??? :@
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 11:49 AM | Show all posts
rasa2 kalau kite asyik beli barang non-american, adakah syarikat us akan desak kongress kasi sedikit kelonggaran supaya meka boleh jual kat kite?

ni kire cam dengki tgk org lain ley jual kat kite. dia tak blh jual sebab ade kekangan dari pakcik sam.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 12:01 PM | Show all posts

Reply #132 venez's post

er yang 2002 punya FMS notice ke Congress tu bukan dah approve ke....tak nampak pun announcement disallowed

Malaysia $1.483 billion 18 F/A-18F Super Hornet combat aircraft with 39 engines, radars, and other electronic support packages.
http://www.armscontrol.org/factsheets/armexp2002
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 12:06 PM | Show all posts

Reply #116 tin's post

Bole apa, F-5E tu leh la perceive F-16...

Kalo xnak, F-5E jadi drone...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-3-2009 12:06 PM | Show all posts

Reply #124 tin's post

Aku setuju minimize type of aircarft to streamline their role...
SU for MRCA x 2 skuadron
SH FA18 for night attack & maritime x 1 skuadron
Gripen for interceptor/patrol x 2 skuadron.
Minachi LIFT x 2 skuadron for training and patrol.
(F5, MIG dan Hawk 108 & 208 kasi pangkah coz high maintenance)
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 12:14 PM | Show all posts

Reply #137 Canaletto's post

Hawk 108 dan 208 tu ada org kata biawak hidup sebab maintenance cost tinggi tapi keupayaan tak seberapa..entah betul ke tak..
Tapi sementelahan masih boleh beroperasi lagi hawks ni, wa fikir susah Gomen nak beli aset baru dengan keadaan ekonomi yg sakit ni...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 12:15 PM | Show all posts
Originally posted by tin at 4-3-2009 10:59
huhuhu...

mcm wa cakap laaa...

Panglima kena wat study untuk streamline combat aircraft punya fleet.

operate 3 jenis combat aircraft saja.

Su-30MKM, F/A-18F dan Gripen.

bayangkan b ...


Nei sokong...   3 jenis jea...

Gripen tok last defence,

SU-30MKM tok 1st defence,

F/A-18F leh buat deep strike n maritime attack
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 01:00 PM | Show all posts

Balas #111 alphawolf\ catat

wa pun ingat angka 14 shj. Tapi lepas baca posting kat forum lain yg "berwibawa" buat wa ubah pikiran. Angka dipakai ialah 25-28 f- 5 bagai variant.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 07:22 AM GMT+8 , Processed in 0.096438 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list