CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 14657|Reply: 42

United Arab Alliance Armed Forces Gallery and Discussion

[Copy link]
Post time 31-12-2009 10:06 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by HangPC2 at 26-5-2011 17:45

1967 Arab-Israeli War @ Six-Day War (1967)



Egypt




Commander : Abdel Hakim Amer, Abdul Munim Riad

Strength : 240,000, 957 combat aircraf, 2,504 tanks

Casualties and losses : 10,000 listed as killed, wounded and missing in action


Syria




Strength : 307,000, 957 combat aircraf, 2,504 tanks

Casualties and losses : Syria- unknown, but less than Jordan


Jordan




Strength : 307,000, 957 combat aircraf, 2,504 tanks

Casualties and losses : 700 killed, 2,500 wounded


Iraq




Strength : 307,000, 957 combat aircraf, 2,504 tanks


Saudi Arabia




Morocco




Algeria




Tunisia




Sudan





The Six-Day War of June 5-10, 1967 was a war between Israel and the neighboring states of Egypt, Jordan, and Syria. The Arab states of Iraq, Saudi Arabia, Sudan, Tunisia, Morocco and Algeria also contributed troops and arms. At the war's end, Israel had gained control of the Sinai Peninsula, the Gaza Strip, the West Bank, East Jerusalem, and the Golan Heights. The results of the war affect the geopolitics of the region to this day.

Following numerous border clashes between Israel and its Arab neighbours, particularly Syria, Egyptian President Gamal Abdel Nasser expelled the United Nations Emergency Force (UNEF) from the Sinai Peninsula in May 1967.The peacekeeping force had been stationed there since 1957, following a British-French-Israeli invasion of Egypt which was launched during the Suez Crisis.Egypt amassed 1,000 tanks and nearly 100,000 soldiers on the Israeli border and closed the Straits of Tiran to all ships flying Israeli flags or carrying strategic materials, receiving strong support from other Arab countries.Israel responded with a similar mobilization that included the call up of 70,000 reservists to augment the regular IDF forces.

On June 5, 1967, Israel launched what it saw as a necessary preemptive attack on Egypt.The Arab countries, despite having openly threatened to attack and destroy Israel in the months leading to the war, generally dispute that attack was preemptive, and assert that Israel's strike was an unwarranted and illegal act of aggression.Jordan, which had signed a mutual defence treaty with Egypt on May 30, then attacked western Jerusalem and Netanya.

In Arabic, the war is called (Harb al‑Ayyam as‑Sitta or more commonly Arabic : Ḥarb 1967. In Hebrew: Milhemet Sheshet Ha‑Yamim). It is also known as the 1967 Arab-Israeli War, the Third Arab-Israeli War, Six Days' War, an‑Naksah (The Setback), or the June War.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-12-2009 02:06 PM | Show all posts
wow,tq bro...tapi cam ne lar derang bleh kalah...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 02:17 PM | Show all posts
ikutkan pada manpower gan military aset byk giler tu..tp cmner bleh kalah nie..6ari jer plak tu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-12-2009 03:55 PM | Show all posts
banyak faktor......

- ada musuh dalam selimut

- strategi ntah apa2
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 04:10 PM | Show all posts
Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; "Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dun seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang­orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya  "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi saw. menjawab, "Bahkan kanu pada hart itu banyak sekali, tetapi kanu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'.
Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi kita nenjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati".
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 05:35 PM | Show all posts
Post Last Edit by HangPC2 at 31-12-2009 10:29

1967 Arab-Israeli War @ Six-Day War (1967)



Egypt




Commander : Abdel Hakim Amer, Abd ...
HangPC2 Post at 31-12-2009 10:06



apsal bilangan combat aircraft same je???....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-12-2009 05:36 PM | Show all posts
anggaran jumlah dilaporkan......  lebih kurang.....
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2010 12:45 PM | Show all posts
arab arab..., dari dulu sampai skang cam tu jugak,gaduh sama sendiri,sedey btoi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-1-2010 06:44 PM | Show all posts
5# alien7749
sedih betul bila mengenangkan nasib kebanyakan umat islam sekarang ni, selalu ditindas sebab tidak berjuang betul2 atas prinsip menegakkan kalimah allah.kan bagus lebih ramai pejuang yang bersemangat tinggi seperti pejuang hizbullah dan hamas dapat dilahirkan,mesti peta israel dah hancur.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2010 07:45 PM | Show all posts
Arab tak akan buat apa-apa pada Israel... Palestin perlu usaha sendiri bab tanah yang dirampas Israel. Egypt dah ada hubungan diplomatik dengan Israel. Besar embassy Israel di Cairo.. guarded macam penjara. Arab Saudi pula minyak nya iaitu ARAMCO atau Arab American Oil Company dikawal selia oleh Uncle Sam. Jordan tak kuat, Lebanon terkapai-kapai dan memang tak ambik peduli langsung bab Palestin (kecuali Hezbollah), Syria pun dah lama blockade, rakyat ramai yang miskin.. tapi minyak semakin banyak digerudi di laut, tak lama lagi semakin kaya lah... kroni-kroni. Sudan, memang semangat perjuangan kuat, tapi masalah di Darfur dan Juba juga belum selesai. Blockade pun kuat. Arab mana yang nak tolong Palestin?? Iraq, terkapai-kapai... Kalau Iran, dia bukan Arab tapi Parsi.. Malah Arab Sunni, Wahabi memang kalau boleh, nak tengok Iran dan Syiah nya terlungkup... Turki? Turki lebih sebok bab nak jadi orang putih, join EU dan main bolasepak dalam league orang putih...
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2010 08:33 PM | Show all posts
kalau dah negara arab tak boleh nak tolong palestin,negara islam seperti malaysia ni haruslah memainkan peranan yang penting dalam membantu rakyat palestin. tapi kita semua pun tau banyak negara yang takut untuk membantu pejuang islam seperti hizbullah dan hamas ni, belum sempat bagi bantuan persenjataan dah kena sekatan ekonomi dengan pakcik sam.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2010 10:44 PM | Show all posts
11# uboat
Malaysia pun tak mampu nak tolong palestine, hal islam dalam kain dia sendiri pun tak bleh jaga, contoh terbaru isu nama Allah.

macam mana nak tolong saudara diluar sana???
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-1-2010 11:54 AM | Show all posts
Post Last Edit by HangPC2 at 26-5-2011 17:45

Yom Kippur War @ Ramadan War (1973)



Main combatants :

Egypt




Commander : Anwar Sadat, Ahmad Ismail Ali, Saad El Shazly, General Shakkour, Mouhamed Abdel Ghani el-Gammasy, Hosni Mubarak,       Abdul Munim Wassel, Abd-Al-Minaam Khaleel, Mohammed Aly Fahmy, Fuad Abu Zikry

Strength : 300,000 deployed (100,000 crossed), 1,700 tanks (1,020 crossed),2,400 armored carriers, 1,120 artillery units,400 combat aircraft, 140 helicopters,104 Navy vessels

Casualties and losses : 15,000–18,500 dead 35,000 wounded, 8,372 captured Egyptian


Syria




Commander : Hafez al-Assad, Mustafa Tlass, Naji Jamil, Omar Abrash   (K.I.A.)

Strength : 60,000 deployed (28,000 in initial offensive), 1,200 tanks, 800–900 armored carriers, 600 artillery units,350 airplanes, 36 helicopters, 21 Navy vessels

Casualties and losses : 392 captured Syrians



Arab Expeditionary Forces :


Jordan




Strength : Unknow

Casualties and losses : Unknow


Iraq




Strength : 30,000 troops, 250–500 tanks, 500 armored carriers, 200 artillery units,73 airplanes

Casualties and losses : 13 captured Iraqis


Morocco




Casualties and losses : 6 captured Moroccans, 2,250 tanks destroyed or captured 450–514 planes destroyed.


Saudi Arabia




Libya




Kuwait












Last edited by HangPC2 on 14-7-2014 12:50 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-1-2010 12:15 PM | Show all posts
How Did Egypt Defeat Israeli Intelligence




Parts 1






http://www.youtube.com/watch?v=CmorpISTCik#





Parts 2






http://www.youtube.com/watch?v=aKPgwjIBqk0


Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2010 11:07 AM | Show all posts
Kalau la negara arab ada kesatuan tentera cam NATO...Confirm org putih takut nak campurtangan hal kenegaraan mereka kan... kaya, ramai tapi kualiti kurang....
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2010 11:09 AM | Show all posts
Dalm perang yom kippur berapa jumlah kerugian dan kemusnahan yg dihadapi israel dan siapa sekutu sekutunya... sehingga banyaknegara arab tidak dapat mempertahankan negara masing masing...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-1-2010 10:29 PM | Show all posts
arab kena tipu..israel dah tentu yg sapot dia uncle sam
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2010 03:07 PM | Show all posts
BTR-40 Armored Car


User : Egypt & Syria








BTR-152 Armoured Personnel Carrier


User : Egypt & Syria










Renault R35 Light Tank


User : Syria & Morocco






T-62 Main Battle Tank


User : Egypt & Syria










T-34/85 Medium Tank


User : Egypt & Syria








Last edited by HangPC2 on 3-11-2013 06:22 PM

Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 02:44 PM | Show all posts
Kalau negara islam bentukkan kembali kesatuan tentera ala NATO confirm barat akan lebih menghormati dunia islam.... kekalahan tentera kesatuan arab pada masa ni lebih kepada kekurangan ilmu strategi perang dan tentera mereka tidak menerima latihan yg betul.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 06:45 PM | Show all posts
wa setuju kalo negara2 OIC nak buat ketenteraan ala NATO, tapi masalahnya negara2 islam sendiri kurang bersatu, tambah lagi liga arab sendiri pon hancur lebur, yg boleh balen sket IRAN, tapi nak ke puak2 WAHABI sokong memandangkan depa lah yg paling tegar sekali mengata syiah berbanding sunni, sekiranya negara2 islam boleh ketepikan perbezaan fahaman mazhab dan negara2 liga arab buang sikap asobiah depa.. mungkin laa kut..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 08:39 PM GMT+8 , Processed in 0.134872 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list