CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3003|Reply: 25

Perlu ke quit gomen dan pergi private?

  [Copy link]
Post time 5-7-2022 03:52 PM | Show all posts |Read mode
Perlukan pendapat huhu
saya ada degree sekian sekian. sekarang kerja gomen nak masuk 3 tahun guna diploma je.
Gaji plus minus 2.5k je dan workload sangat la banyak sebab kerja sorang2. Lagi satu toxic environment staff lain asyik mengumpat maki hamun org je. asal jumpa kena tadah telinga. kerja saya berganda2 semua kerja saya kena buat. stress and mental breakdown burnout semua. gaji pun sikit mmg tiap tahun naik tapi itu la lambat dengan family lagi anak lagi zaman sekarang. Dilemma la perlu ke berhenti gomen huuuu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-7-2022 04:27 PM | Show all posts
G private pun sama jugak keadaan nya. Stay je gomen.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 04:28 PM | Show all posts
Private lg toxic kalau jenis x tahan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 04:29 PM | Show all posts
U kena tukar cara u. Blajar cara bergaul dgn org2 sekeliling. Baru aman2... biasa nya org kurang ngumpat bila kita baik dgn dorg. Jgn buat dungu. Mix around dgn dorg
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 12:15 AM | Show all posts
pro....
gomen sng buat loan
utk perubatan mak ayah anak2 free
time pru je kena undi beeEnd

cons....
xde kot(aku tipu)
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
petpom replied at 5-7-2022 04:27 PM
G private pun sama jugak keadaan nya. Stay je gomen.

Betul, g mana² pun sama je. Taik ada dimana² uolls. U kena buat pekak badak je dan buat hal sndiri. Keje byk syukur uolss atleast ada keje, belajar cinta dgn keje tu okey mesti bahagia nnt
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 07:46 AM | Show all posts
iols dari swasta ke gomen.

Swasta (3 tahun)
Keje macam anjing, hari-hari bosan duk buat benda yang sama, peluang untuk naik pangkat sangat cerah.

Gomen (13 tahun)
Keje banyak, tapi takde la macam swasta, tak pernah burn out, 2-3 tahun tukar department so dapat experience baru (skim iols bukan W/N), loan rumah & kereta mudah, bila dah level 13 tahun ni makcik2 kiah, bedah, tipah semua dah pencen, kenaikan gaji tahunan ciput, nak dapat APC ikut giliran (walaupun dah all out & markah LNPT outstanding), kenaikan pangkat susah (basically untuk yang ada degree, sebab kena kipas sana-sini)
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 09:08 AM | Show all posts
x penah keje gomen so x dpt bg pendapat. keje swasta sentiasa fast pace, kalau x bole keep acik jgn tukar ke swasta. lg satu keje swasta xde security mcm gomen. tu je high level input pasal swasta
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 09:14 AM | Show all posts
pendapat iols, nak selesa stay je gomen
sbb mmg byk benefit bab dapat pump loan tu. senang nak rolling modal business

tapi kalo uols sejenis workaholic
dan always improve diri utk ke next level. better p swasta le

gomen ni bagi iols yg bebetoi masyuk, Master ke atas.


Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 10:34 AM | Show all posts
Jgn berenti. Minta je tukar Dept.
And mmg benar kena banyak campur dgn orang. Bila ada event2, utama kan yg itu dulu.
Kipas2 ni mana2 pun ada. Need to bee seen and herd.
And kalau nk berenti juga. Make sure gaji yg dpt tu mesti triple dr sekarang. Sbb need to compensate dgn perks yg you dpt dlm Govt. Terutama dlm health care.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:15 AM | Show all posts
stay jelah gomen.. kang dh x blh nk patah balik
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:20 AM | Show all posts
Private toxic silap2 kena tendang tau.. Contoh cam aku dulu. Elok2 aku keje xcampur orang pun ramai sakit hati tau. Tau2 dapat surat kena tendang. Jilake
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 01:28 PM | Show all posts
dalam keadaan ekonomi sekarang, rasanya bukan masa nak pilih gomen ke prebet

teruskan dgn keje skrg, bila ekonomi stabil which is tak tau bila, baru lah fikir pasal next move

nanti menyesal tak sudah

tapi kalau sampai depress burn out etc tu, fikir sendiri la setakat mana blh bertahan, kalau tak boleh, jangan seksa mental, quit jea

nanti depress sbb takde keje lak, lagi teruk
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 01:47 PM | Show all posts
In my view stay gomen, bila economi merundum goment takde buang pekerja ya but swasta ada ya. then goment privillege banyak instead di hari tua sampai mati dapat pencen. EPF kami yang swasta ni ciput je.. Pastu increament 2.5% je ye, kalo gaji RM2500 , RM63 je ye. ( Ni majority company swasta ya)  jangn compare bank, construction company or Oil & Gas.
Apa kata apply SPA under position pegawai... mana tau ada rezeki dapat tapi mmg kena cuba  banyak kali & usaha.

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:14 PM | Show all posts
kuar la gomen

bg org lain lebih memerlukan masuk

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:17 PM | Show all posts
ezacbee replied at 6-7-2022 11:20 AM
Private toxic silap2 kena tendang tau.. Contoh cam aku dulu. Elok2 aku keje xcampur orang pun ramai  ...

tu la bee

manusia ni

aku pelik

yang semayang cam tu

yg tak semayang pun cam tu

yg semayang apa ko baca masa semayang perangai cam tu

yg tak semayang lak acah perangai senonoh daripada yg tak semayang pun ada gak perangai cam tu

manusia2 cam ni elok mampus je daripada idop menyusahkn org


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 03:45 PM | Show all posts
saya kerja gomen 10 tahun.. private 3 tahun.. masing2 busy dan banyak kerja tp masih ada masa2 bertenang.. bab toksik environment ni percayalah.. mana2 pun sama selagi ada penduduk bumi.. di kala musim harga barang semua naik & ekonomi tidak menentu ni sy syor stay dulu lah gomen.. tp apa2 pun tepuk dada tanya selera kerana anda lebih memahami diri anda..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 03:46 PM | Show all posts
oh cuma con keja gomen ni subject to transfer je lah.. ke mana org arah, ke situ lah kau kena pergi...
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 03:49 PM | Show all posts
toxic ke tak tengok organisasi tu sendiri..
Office politik kat mana2 pun ada, severe ke tak aje..

dah keje gomen sayang sebenonye..

Kalau tanye aku..
sebelum nak drastically tukar, 1st option to explore - minta tukar jabatan / dept / environment..
- always communicate dengan boss... kadang2 boss tak tau..
kalau boss buat tak tau, try explore dengan HR ke (gomen pnye HR mcm swasta ke)?

Kalau tak boleh than boleh explore la.. mungkin ko lagi selesa kat private..

ong jawa cakap - It's better to be on the bottom of a ladder that you want to climb rather than on top of the one you dont
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 04:04 PM | Show all posts

Yg toxic ni geng sepet bukan melayu. Klo toxic melayu dah xheran.


Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 06:35 AM GMT+8 , Processed in 0.110000 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list