CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 544|Reply: 0

Gambar konvokesyen paling unik

  [Copy link]
Post time 14-8-2022 11:03 AM | Show all posts |Read mode
Gambar konvokesyen paling unik


Zulhusni melakukan aktiviti lasak ‘Dropzone’ sambil memakai jubah konvokesyen pada ketinggian 105 meter selepas majlis perasmian Dropzon & Snap-Sky di Menara Alor Setar hari ini. FOTO LUQMAN HAKIM ZUBIR


Alor Setar: Aksi berani graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang memakai jubah konvokesyen ketika mencuba aktiviti 'Dropzone' di Menara Alor Setar, di sini mencuri tumpuan pengunjung.

Graduan Perancangan Bandar dan Wilayah, Zulhusni Aminudin, 25, dipasangkan abah-abah keselamatan sebelum tergantung pada ketinggian 100 meter (m) menara berkenaan.

Katanya, dia mahu merakam gambar kenangan sempena konvokesyennya dengan cara unik dan menguji keberanian dalam aktiviti ekstrem yang pertama di Malaysia itu.

Zulhusni bakal menghadiri upacara konvokesyennya minggu depan.

"Ini pengalaman pertama saya tergantung pada ketinggian 100 m dan mulanya ada perasaan gementar, namun dengan bantuan kru, perasaan takut itu berjaya diatasi," katanya ketika ditemui.

Menara Alor Setar melancarkan aktiviti ekstrem 'Dropzone & Snap-sky' sebagai produk baharu tarikan pengunjung ke negeri jelapang padi itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Menara Kuala Lumpur Sdn Bhd, Ainol Shaharina Sahar berkata, aktiviti berkenaan bermula sejak April lalu dan 120 orang daripada 150 orang yang disasarkan sudah menyahut cabaran.

Katanya, peserta diselia kru berpengalaman dan mempunyai tauliah daripada Pretty World Resources Sdn Bhd dan Persatuan Sukan Mendaki Negeri Kedah (HACCK).

"Aktiviti Dropzone membolehkan peserta tergantung pada ketinggian 100 m menara dan bergambar pada ketinggian 60 meter, sebelum diturunkan pada ketinggian 45 meter (penamat).

"Manakala Snap-sky pula, peserta boleh berjalan di atas platform sepanjang 20 meter dengan mengenakan abah-abah keselamatan untuk beri peluang peserta melihat keindahan sebahagian bandar raya dan merakam gambar kenangan," katanya yang ditemui selepas Majlis Perasmian Dropzone & Snap-sky Menara Alor Setar.

Sumber:https://www.hmetro.com.my/mutakh ... okesyen-paling-unik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 12:31 PM GMT+8 , Processed in 0.101598 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list