CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 511|Reply: 12

[Dunia] Ikan Paus pengintip dikesan di Sweden

  [Copy link]
Post time 2-6-2023 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Stockholm: Seekor paus beluga yang dikatakan 'pengintip Rusia' memasuki perairan Sweden, baru-baru ini.

Paus yang digelar Hvaldimir ditemukan memakai tali pinggang yang dilengkapi dengan kamera GoPro dan klip mengandungi tulisan Equipment of St Petersburg (peralatan milik St Petersburg) dan dipercayai sedang dilatih oleh tentera Rusia, lapor BBC.

Namun, Rusia menafikan kewujudan haiwan itu dalam sebarang program yang bertujuan untuk melatih mamalia laut sebagai pengintip.

Hvaldimir kini berada di perairan Sweden selepas empat tahun berenang ke selatan menyusuri pantai Norway.


Paus beluga yang jinak ini mula menghampiri Pulau Ingoya yang terletak kira-kira 415 kilometer dari Murmansk, lokasi Armada Utara Tentera Rusia.

Seorang ahli biologi marin OneWhale, Sebastian Strand berkata, mungkin terdapat beberapa sebab yang menyebabkan perubahan pergerakan ikan paus itu, baru-baru ini.

Kami tidak tahu mengapa ia memecut dengan pantas, terutamanya ketika ia bergerak meninggalkan persekitaran semula jadinya," katanya

Menurut Strand, terdapat dua kemungkinan perubahan tingkah lakunya, iaitu kemungkinan mengalami tahap hormon yang tinggi, yang mendorongnya untuk mencari pasangan.

Tambahnya, paus yang dipercayai berusia antara 13 dan 14 tahun itu sedang berada pada usia dengan tahap hormon yang sangat tinggi.

Selain itu, mungkin paus berasa kesepian kerana ikan jenis Beluga ini adalah sejenis yang sangat sosial.

Oleh itu, pergerakannya adalah untuk mencari spesies yang sama sepertinya.

Paus Beluga cenderung untuk hidup di kawasan perairan Artik yang berais di sekitar Greenland, Rusia, Alaska dan utara Norway, dan ada yang berhijrah ke kawasan lain semasa musim panas.

https://www.google.com/amp/s/www.hmetro.com.my/amp/global/eropah/2023/05/972705/paus-pengintip-dikesan-di-sweden

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-6-2023 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Spy baby beluga.. camne la latihan dia sbg perisik?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2023 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Cantiknya paus putih...
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2023 10:34 AM | Show all posts
harap paus ni masih dapat payment walaupun dah terkantoi
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2023 11:15 AM | Show all posts
geram nya beluga ni
comeyyy
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2023 12:03 PM | Show all posts
bodo sgt ke putin sampai nak equiped beluga dengan pepasang intipan,  tapi siap lebel st peters equipmen bagai...  ayam sungguh
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-7-2023 12:14 PM | Show all posts
caviar dari ikan puas beluga ni kan?
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2023 12:38 PM | Show all posts
ntah2 environmentalist yg letak sbb nak kaji ikan paus tu...kalu rajin tgk documentaries, mmg ada tunjuk diorg letak equipment kat ikan paus esp kalu dia species yg dah hampir pupus.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-7-2023 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Skang ni geng2 utuber pun dh letak GoPro kat binatang2 nak wat content....
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2023 03:47 PM | Show all posts
Ikan paus ni hadi bawang yang mengintip, godam dan kacau mek yah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2023 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
to comel plak paus putih ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2023 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Comel sunggu spy ni..ntah² org buat documentari pasal paus beluga ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2023 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
bbi25 replied at 27-7-2023 10:34 AM
harap paus ni masih dapat payment walaupun dah terkantoi

Hahaha. Kalau dapat payment pun cner nak amik. Mungkin da jadi lauk
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-9-2023 08:46 AM GMT+8 , Processed in 0.196866 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list