CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 3470|Reply: 46

[Tempatan] Edisi Pasal apa aku tak boleh duduk dengan orang B40:kenapa golongan kaya dan berada mereka lebih suka cari kawasan perumahan yang elite, mahal dan berstatus tinggi?

  [Copy link]
Post time 22-9-2023 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Perasan tak kenapa golongan kaya dan berada mereka lebih suka cari kawasan perumahan yang elite, mahal dan berstatus tinggi?

Nak tahu tak sebab apa...????

Ok, ini hasil "finding" yang Aku baca dari beberapa post, sharing dan komen di media sosial.

Salah satu sebab yang utama ialah mereka ni lebih selesa hidup dengan orang yang sekufu atau sama "mindset" memiliki level pemikiran yang sama dengan depa.

Kalau nak bersembang dengan jiran, mereka tak rasa kekok untuk berbicara pasal kereta, aksesori yang baru dibeli, restoren makanan yang mereka sukai atau tempat percutian yang mereka suka pergi.

Cakap lebih sikit takut kena kecam. Mereka akan dicop sebagai orang yang suka menunjuk atau sombong jika tinggal di perumahan biasa. Biasalah, orang kaya selalu dianggap "riak".

Susah nak tutup mulut orang tambah-tambah jenis orang yang tak boleh tengok orang lain lebih dari mereka.

Contohnya macam ayat di bawah ni...????

"Senah, kau tengok jiran kita tu, tahun lepas tukar kereta, ni dia renovate sambung anjung pula... Nak show off lah tu"...Mentang²lah laki dia kaya.

"Eh Joyah, kau perasan tak gelang emas yang milah pakai tadi, menyampah aku tengok...Camlah dia sorang je yang mampu beli."

Jadi bila ada duit lebih, mereka lebih suka "upgrade life" dan tinggal dipersekitaran baru.

Di kawasan kejiranan perumahan elite camni, mereka tak bimbang nak beli kereta mewah atau tukar-tukar kereta baru setiap tahun sebab tiada sapa pun yang peduli.

Semua orang disitu pun mampu buat benda yang sama jika mereka mahu.

Ini kerana jiran-jiran mereka semua pun kaya raya dan mampu untuk beli atau bertukar-tukar kereta bila-bila masa mereka suka.

Takda siapa pun nak mengumpat sebab dengki atau irihati jika penghuni bergaya dengan barang kemas dan aksesori mewah yang dipakai mereka.

Sebab lain adalah, orang kaya dan berada ni selalunya mereka sibuk dengan urusan kerja. Bila balik ke rumah, depa inginkan ketenangan, relax dan santai-santai saja di rumah.

Depa tidak suka dengan bunyi bising dan masalah-masalah yang sering berlaku dikawasan perumahan biasa seperti masalah parking dan bunyi bising dari jiran sebelah...

Ini kerana di perumahan elit, masing-masing sibuk jaga hal sendiri dan menghormati privasi jiran masing-masing.

Begitulah ceritanya...????



Kredit: Mohd Ezairol Rezan Zainol

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2023 12:46 AM | Show all posts
duk rumah flat kang main chop2 parking, pastu ikut suka extend balkoni rumah siap buh pagar bagai. Sampah lempar ikut dan
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Deja vu lah thread ni.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 01:47 AM | Show all posts
Skrip ttu mcm dialog Joyah je dlm siri Opah. Hari ini, orang ramai sibuk kejar punch kad kerja, berebut2 masa nak ambik anak sekolah, sering tersekat dlm trafik jem, masih ada masa lagi ke nak persoal hal kereta baru, gelang rantai emas orang lain?
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 02:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Takkanlah nak duduk kat tempat ghetto rempit berlumut berlendir.


Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 02:37 AM | Show all posts
nolya replied at 22-9-2023 01:47 AM
Skrip ttu mcm dialog Joyah je dlm siri Opah. Hari ini, orang ramai sibuk kejar punch kad kerja, bere ...

Ramai je orang yang ada masa buat semua tu. Bersyukurlah sis tak duduk di persekitaran yang penuh dengan orang sebegitu
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-9-2023 02:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Kita pilih lokasi dan suasananya lebih kpd nak life yg tenang dan harmoni, tanpa hiruk pikuk bising termasuk jiran2. Dah ada duit kan, mesti la nk cari yg terbaik dan kurang padat manusia. I mmg tak kisah sgt jiran, sbb mmg takkan terserempak pun. Melainkan kalau aktif dgn komuniti jiran, tp ni pun rasanya setahun sekali dua je meeting. Sbg Muslim ikut lah juga, sbb fikir kalau mati je, sekurang2nya kejiranan tau..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 04:46 AM From the mobile phone | Show all posts
aku beli rumah kebanyakan b40, tapi sbb kawasan tu teres dan rumah sedikit (50) jadi mcm tenang jer, lgi aku buat rumah transit
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2023 05:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Pensyarah nenek tua dah nak mampos Universiti Ini Tengking Melayu tersenyum sinis



Tutup phone



Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 05:44 AM From the mobile phone | Show all posts
minda toksik
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 10:29 AM | Show all posts
kawasan B40 ni selalu nya padat
high density area
bila padat, macam2 perangai ada

kotor, bising, vandalism, berebut parking,
taik kucing bersepah, bau kencing area lif/tangga,
area banyak pendatang asing,
ramai perangai macam lahanat
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 10:31 AM | Show all posts
sbb diorg mampu utk dptkan kualiti kehidupan lebih baik....
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 10:33 AM | Show all posts
Kalau ada duit mmg la kita cari kejiranan low density, low density means kurang masalah.
Kejiranan saya skrg aman damai, whatsapp group jiran cuma berbunyi bila ada rumah kena pecah or ada kucing hilang or ada jemputan kenduri. xde drama lain.masing2 buat hal sendiri2
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
sape yg x mau duduk kawasan elit?
kalo mampu semua org pun nak..
syukur xduk kt kawasan b40..
memang xleh go la..
serabut perut
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 10:59 AM | Show all posts
Kalau dah kaya, mmg idok ler duduk penempatan mur2. Kaya kalau beli rumah kawasan mur2 ni sbb nak jimat atau kapitalism je.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
ingat org kaya ni minda tak toksik ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2023 02:15 PM | Show all posts
teringat dulu masa keje developer time sales launching terdengar la soksek buyer tentang siapa jiran satu row dgn diorg. mostly buyer time tu umah 500k up ofkosla ongkaya ongkaya yg beli diorg nak berjiran dgn jiran yg berprofession ada akontan, aktikek, loyar, engnr secara tak langsung aura positif jiran jiran kaya tu spread kt diorg jgak. time tu murah lagi umah 500k tu skrg dah 1.2m yg 350k dh 750k value. sedapla kaut komisen time tu laku mcm pisang goreng panas.  
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
sunyi2 kadang2 x best spt berumah di jalan mati atau berumah sebelah kubur
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Kawasan B40 mmg tak best, kalau ada pilihan elakkan ler. Tak bagus utk build fam kat area B40, dgn mindset yg ntah apa2, vandalism dan lain2
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2023 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Inilah spesis yang kecik2 dulu dok flat bila besar gaji besar perasan elit ye..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-12-2023 05:21 PM GMT+8 , Processed in 0.116790 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list