CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4958|Reply: 13

[Dunia] kajian dilakukan oleh ahli psikologi evolusi Britain, Satoshi Kanazawa mendedahkan bahawa malas bangun pagi sebenarnya adalah tanda-tanda anda adalah orang yang pintar.Anda pintar?

  [Copy link]
Post time 30-9-2023 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 30-9-2023 12:18 AM

Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh ahli psikologi evolusi Britain, Satoshi Kanazawa dan Kaja Perina mendedahkan bahawa malas bangun pagi sebenarnya adalah tanda-tanda anda adalah orang yang pintar.

Malas bangun awal tak bermakna ia adalah kelakukan buruk. Kesukaran bangun pada waktu pagi mungkin berkaitan dengan tabiat nenek moyang kita. Menurut dua penyelidik ini, kebanyakan orang pada zaman dahulu tidur awal dan bangun awal.

Walaupun kelakuan bangun lambat bertentangan dengan norma, tetapi ia bermakna anda mampu menyesuaikan diri dengan kehidupan moden dan itu adalah tanda kepada kecerdasan.

Difahamkan bahawa keengganan untuk bangun awal sebenarnya menunjukkan inisiatif. Apabila kita mendengar kehendak tubuh dan tidak membenarkan tubuh diperintah oleh jam, ia menunjukkan anda adalah seorang yang menghargai kebebasan.

Selain itu, penyelidik ini berkata selain daripada menunjukkan anda adalah orang yang bijak, mereka yang malas bangun pagi ini cenderung lebih ceria berbanding mereka yang bangun awal.

Melalui pendedahan oleh Universiti Southampton mengenai corak tidur 1,229 lelaki dan wanita serta keadaan sosioekonomi mereka. Didapati bahawa orang yang tidur lewat dan bangun selepas jam 08:00 hidup lebih bahagia, gembira, malah memperoleh pendapatan lebih.



Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda perlu memaksa diri untuk berjaga sehingga lewat malam dan bangun lewat atau tidur lebih lama. Kerana menurut kajian lain, orang yang tidur lebih daripada 12 jam mempunyai risiko kematian yang lebih tinggi.

SUMBER CNBC

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2023 05:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau orang yang terjaga sebelum alarm bunyi macam mana pulak? Alarm pukul 5 bangun pukul 4.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2023 06:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 29-9-2023 02:34 PM

Akak faham sekarang
Selama ini akak appointment dengan orang late 30 mins... 1 hour itu pintar belaka... Sebab tidak allow tubuh di perintah oleh jam.... Di ambil kira juga kan?
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2023 06:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 30-9-2023 06:33 AM
Akak faham sekarang
Selama ini akak appointment dengan orang late 30 mins... 1 hour itu pintar belak ...

Akak akak...fundek ler

Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2023 06:38 AM From the mobile phone | Show all posts
snowflakes replied at 30-9-2023 05:56 AM
Kalau orang yang terjaga sebelum alarm bunyi macam mana pulak? Alarm pukul 5 bangun pukul 4.

Indeed...yg dah besa tahjud diakhir sepertiga malam....dgn sendirinyer akan terjaga....penat macam mana pun malam waktu tidur....
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2023 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by B40tastePosh at 30-9-2023 02:15 PM

Macam meols la bangun tido pukul 10 pagi buka forum sampai pujul 12tghr sebab tak suka diperintah oleh Jam tapi suka mengontrol forum.

Petang baru menggelabah tetek buat kerja

Mungkin sebab Melayu Pemalas
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-9-2023 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku kalau bangun pagi sbb gi keje mmg malas tapi kalau kene bangun awal pagi amik flight / train for travel, auto jadi rajin
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2023 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
kitaserupaaa replied at 30-9-2023 02:18 PM
Aku kalau bangun pagi sbb gi keje mmg malas tapi kalau kene bangun awal pagi amik flight / train for ...

Sebab nenek moyang kita dulu duduk kat syurga...sampai tershooping buah khuldi.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2023 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
kuin kepam sukaaaa berita camgini
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2023 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Kadang rasa malas, kadang rasa rajin. Tak nak benarkan tubuh diperintah oleh nafsu, walaupun kadang tewas jua.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2023 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau bgn kul 7 am hari kerja lewat ke awl tu?
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2023 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Berita tahun bila ni?
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2023 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
yessss!!
selama bertahun tahun, now confirm aku paling pintar dalam daerah ni.

haha
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2023 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
snowflakes replied at 29-9-2023 09:56 PM
Kalau orang yang terjaga sebelum alarm bunyi macam mana pulak? Alarm pukul 5 bangun pukul 4.

Tu malaikat kejutkan suruh buat tahajjud
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-12-2023 04:26 PM GMT+8 , Processed in 0.110132 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list