CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: HangPC2

Industri Pertahanan Malaysia (Perkembangan dan Update) - PART 2

  [Copy link]
Post time 11-10-2013 07:52 PM | Show all posts
Optimism or the Future So Bright….

By Marhalim Abbas

HAH ALAM: Bernama Online reported yesterday that Defence Minister Datuk Seri Hishamuddin Hussein as saying the first LCS/SGPV/Laksamana class ship will be operational by 2018. The ships according to the same report will be the main asset of the RMN.

Read more at the link below:
http://www.malaysiandefence.com/?p=3702
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2013 08:13 PM | Show all posts
MBT-91M Pendekar in new digi-camo:





PT-91M with the old 'Harimau Belang' camo:





Images courtesy of:
http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2013 09:13 PM | Show all posts
New RMAF plane plays three roles

By NAJMUDDIN NAJIB

SEVILLA (SPAIN): A RADICAL shift is expected in the way the Royal Malaysian Airforce (RMAF) approaches  military and humanitarian missions, once it  takes delivery of the  new Airbus A400M Atlas aircraft.

The aircraft, dubbed the "next generation airlifter", is to play a pivotal role in the airforce's operations once it comes into service in two years.

Airbus Military head of media relations Maggie Bergsma said first of four aircraft ordered by RMAF was expected to be delivered by the 2015 deadline.

"We are on track and the first delivery for Malaysia is scheduled for 2015. We have launched long-lead items up to MSN33, which includes two A400Ms for Malaysia. The fourth delivery for the RMAF is scheduled for 2016," she said.

RMAF had placed an order for the aircraft on Dec 8, 2005.

She said the A400M was expected to change the way military and humanitarian operations were carried out by RMAF.

Bergsma said this was due to the A400M's ability to perform tasks that were previously executed by three aircraft.

"The A400M will mark a difference in the way military and humanitarian missions are approached.

"The versatility of the A400M allows one aircraft to do the job of three aircraft.

"The A400M can deliver the contents of its bigger payload faster, further and nearer to where it is needed.

"The RMAF will not only have three aircraft in one with each A400M, it will also have an aircraft that can do better than these three together. This is certainly a change. And it is a change for good."

On the question of the difficulty in transition between the RMAF's fleet of C-130 fleet and the A400M, Bergsma said this would not be a problem.

"The RMAF was involved in the programme from the start and is fully participating with the Airbus Military teams to prepare for the delivery and entry into service."

She said discussions were in place with Malaysia to ensure that all services needed for the operation of the aircraft were ready in time for the delivery.

Malaysia joins seven airforces -- Belgium, France, Germany, Luxembourg, Spain, Turkey, and the United Kingdom -- to have the A400M in their fleets.

Bergsma said Malaysia, like all of the A400M launch customers, had been participating in the design and manufacturing of several A400M secondary composite structural components.

She said Composite Technology Research Malaysia (CTRM) was the sole source of such components, notably the complete vertical tail plane leading edge, the main landing gear doors, and access panels on the wings and horizontal tail plane, plus nacelle fairings.

She said this following the delivery ceremony of the A400M in Airbus Military's production facility in Sevilla, Spain, on Sunday.

The ceremony was graced by Felipe, Prince of Asturias. Also present was French Defence Minister Jean-Yves Le Drian.


Sumber:
http://www.nst.com.my/nation/gen ... 72416#ixzz2hQ1LWqA9
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2013 01:57 AM | Show all posts
Kalau dh lebih murah n reliable beli dari luar, apasal gatal nk pasang dlm negara dgn harga mahal lepas tu nk dabik dada kata buatan anak tempatan atau indigenous product... Chait.. Bikin malu company jah..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2013 12:20 PM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 7-10-2013 09:37 PM
mlrs, meriam, kereta perisai semua tak glamour mana pun.

Peluru berpandu malaysia ...... on th ...

has malaysia been able to flown any rocket with own made propellant?
what type of propellant used in that rockets?
is there anyone here who can provide credible information or photos or video about the static test or flown trial?
thanks in advance  
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2013 12:59 PM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 9-10-2013 10:24 AM
Flying hovercraft yang dieksport ke Filipina ini boleh tahan gak 'glamer'nya . Siap guna enji ...

wow, mini ekranoplan? nice R&D

would be cool if malaysia sea patrol or coastguard use some of this stuff, since Malaysia has a fairly wide littoral area to covered

korean coast guard authorities had been using a similar type of wing-in-ground effect craft (named aron) to patrol littoral area
I found a video on youtube that shows how it works


Last edited by jonitralala on 13-10-2013 01:01 PM

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2013 01:50 PM | Show all posts
zainmahmud posted on 12-10-2013 01:57 AM
Kalau dh lebih murah n reliable beli dari luar, apasal gatal nk pasang dlm negara dgn harga mahal le ...

Sampai bila kita nak jadi end-user, bro? Cuba tengok Indonesia & Singapura, mula2 dengan membeli lesen pengeluaran, dan pastinya kos R&D yang melibatkan latihan kepakaran, pertukaran serta pemindahan teknologi serta akhirnya hak pengeluaran memakan kos lebih besar pada awalnya. Short term capital costs memang tinggi bro.

As time goes by, with support from Govt. incentives, akan memberi pulangan yg besar kepada syarikat tempatan bagi mendapatkan kos R&D produk2 pertahanan yang baru. Yang ini membolehkan industri pertahanan tempatan berkembang. Dalam hal ini, Indonesia & Singapura jauh meninggalkan kita.

Malahan kerajaan Singapura & Indonesia menaruh sepenuh kepercayaan kepada industri pertahanan masing2 dalam memperkasakan kekuatan persenjataan angkatan tentera mereka.

Cuma, dengan penghasilan AV-8 serta projek SGPV sudah mula nampak inisiatif kerajaan kepada industri pertahanan kita. Sudah tiba masanya peranan industri pertahanan diperkembangkan.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2013 09:53 PM | Show all posts
robotech posted on 13-10-2013 01:50 PM
Sampai bila kita nak jadi end-user, bro? Cuba tengok Indonesia & Singapura, mula2 dengan membeli l ...

Aku harap hang tengok komen aku dgn tone sarcasm. Aku mmg dari kenal militari sejak skolah rendah mahukan negara buat sendiri semua keoerluan kita. Tapi perkembangan merangkak industri kita membuatkan aku sjeptikal dgn depa. Sekejap kata buat dlm negeri bagus, jimat kos, berbaloi2, sekejap kata beli dari luar lagi bagus pasai murah.. Maunya tak kena tiaw...

hope they can really make up their mind...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-10-2013 10:58 PM | Show all posts
robotech posted on 13-10-2013 01:50 PM
Sampai bila kita nak jadi end-user, bro? Cuba tengok Indonesia & Singapura, mula2 dengan membeli l ...

kelengkapan pertahanan apa yang indon pernah eksport?

kalo boleh tolong sebut juga produk pertahanan sjngpura yang telah dieksport
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2013 11:06 PM | Show all posts
jonitralala posted on 13-10-2013 12:20 PM
has malaysia been able to flown any rocket with own made propellant?
what type of propellant used ...

malaysia never had a national rocket  programme.

whatever rocket projects initiated were by academic institutions like UTM and USM.
so far their solid propellant rockets are too small...... Not worth mentioning.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 08:38 AM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 13-10-2013 10:58 PM
kelengkapan pertahanan apa yang indon pernah eksport?

kalo boleh tolong sebut juga produk perta ...

Err jangan biarkandiri anda diselubungi keangkuhan....

Singapore
Ultimax 100 LMG - Brunei, Chile, Croatia, Indon, Maghribi, Peru, Pinoy, Slovenia, Thailand, Zimbabwe
SAR21 assault rifle - Brunei, Indon (Paskhas), Morocco, Peru, Thailand
CIS 40AGL - Indon, Georgia, Mexico, Maghribi, Peru, Pinoy, Sri Lanka, Thailand, Uruguay
CIS 40GL - Itali, Sri Lanka, Czech Rep (SF)
CIS 50MG - Indon
FH2000 155mm howitzer - Indon
Bronco All-Terrain Tracked Carrier - Thailand, UK

Indon
Pindad Anoa APC - Brunei, Timor leste
Pindad SS1 assault rifle (licensed FN FNC) - Cambodia, Nigeria, UAE
CASA/IPTN CN-235 - sebab ni JV dengan Spain, ada customer dari Spain...IPTN banyak handle order dari Asia, termasuk Malaysia.

Mmg Indon kurang dari SG pasal eksport senjata tapi diaorang banyak ambil lesen pengeluaran dari syarikat senjata luar bagi hasilkan senjata dalam negeri.

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 08:40 AM | Show all posts
jonitralala posted on 13-10-2013 12:59 PM
wow, mini ekranoplan? nice R&D

would be cool if malaysia sea patrol or coastguard use ...

The way I see it, the wings are more for stabilisation, rather than lift (although it may have some lift generated)

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 09:08 AM | Show all posts
zainmahmud posted on 8-10-2013 09:27 AM
Aku hanya akan berbesar hati melihat peluru berpandu tu bila depa dah buat mass production utk keg ...

Assalamualaikum,

Ambik lesen buat rifles...............setakat utk kegunaan ATM sahaja.
BIla 120k rifles di buat................pekerja di berhentikan kerana TIADA lagi pesanan.

Sama gak dgn lori ATM.
Buat utk ATM sahaja................harga lebih mahal dari IMPORT.
Kerana pesanan tak banyak.
Nak bayor gaji pekerja yg dok goyang kaki bila TIADA PESANAN dari ATM.

Sebab itu aku dari dulu dah SYORkan agar kita/ATM beli direct jer dari luar.
Lagi cepat n lagi murah..............

Apa yg nak di BANGGAkan kalau kesemua di IMPORT and then di PASANG di dlm negara.
SETAKAT tukar LOGO....................then claimed BUATAN MALAYSIA.
Charge harga mahal mahal.

UAV Malaysia................aduuuhhhhh
Dok R&D di peringkat bayi....(nyamuk)

Pi laa beli yg canggih and then dismantle and buat research dari situ.
Terus LOMPAT dlm teknoloji nya.
Nak camera, night vision, infra red, thermal imaging, engine UAV ..............beli jer ON-THE-SHELVE.
Lagi mudah n cepat.....

JANGAN MALU nak copy-cat.
Janji ia menguntungkan kita.


Ooohhhh....................Malaysia KU.



Salam
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 11:23 AM | Show all posts
niceghost2005 posted on 14-10-2013 01:08 AM
Assalamualaikum,

Ambik lesen buat rifles...............setakat utk kegunaan ATM sahaja.

gua setuju beb....terlalu byk pembaziran dah berlaku semata-mata nak claim sesuatu aset tu buatan Malaysia..lepas tu sepi,teknologi yg dah dapat tu pun hanyut tah kemana...
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 01:42 PM | Show all posts
niceghost2005 posted on 14-10-2013 09:08 AM
Assalamualaikum,

Ambik lesen buat rifles...............setakat utk kegunaan ATM sahaja.

Waalaikumusalam ghost, hang seorang pemerhati yg bagus. Utk seseorang yg lama mengikuti perkembangan industri pertahanan negara mcm hang, kekecewaan dgn permainan begini mmg tak dapat dibendung lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 03:13 PM | Show all posts
alphawolf posted on 14-10-2013 08:38 AM
Err jangan biarkandiri anda diselubungi keangkuhan....

Singapore
Singapore
Ultimax 100 LMG - Brunei, Chile, Croatia, Indon, Maghribi, Peru, Pinoy, Slovenia, Thailand, Zimbabwe
SAR21 assault rifle - Brunei, Indon (Paskhas), Morocco, Peru, Thailand
CIS 40AGL - Indon, Georgia, Mexico, Maghribi, Peru, Pinoy, Sri Lanka, Thailand, Uruguay
CIS 40GL - Itali, Sri Lanka, Czech Rep (SF)
CIS 50MG - Indon
FH2000 155mm howitzer - Indon
Bronco All-Terrain Tracked Carrier - Thailand, UK

Indon
Pindad Anoa APC - Brunei, Timor leste
Pindad SS1 assault rifle (licensed FN FNC) - Cambodia, Nigeria, UAE
CASA/IPTN CN-235 - sebab ni JV dengan Spain, ada customer dari Spain...IPTN banyak handle order dari Asia, termasuk Malaysia.

Mmg Indon kurang dari SG pasal eksport senjata tapi diaorang banyak ambil lesen pengeluaran dari syarikat senjata luar bagi hasilkan senjata dalam negeri.

Memang dah boleh agak.
Senjata kelas bawahan. Pesawat & kenderaan darat pula guna enjin import.

UAV Malaysia terpaksa guna enjin kecil import sebab tak ada pengeluar tempatan sanggup hasilkan enjin kelas bawahan.
Kenderaan negara jiran pula terpaksa guna enjin besar dari luar sebab tak ada keupayaan langsung untuk bangunkan sebarang enjin
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-10-2013 03:22 PM | Show all posts
niceghost2005 posted on 14-10-2013 09:08 AM
Assalamualaikum,

Ambik lesen buat rifles...............setakat utk kegunaan ATM sahaja.
UAV Malaysia................aduuuhhhhh
Dok R&D di peringkat bayi....(nyamuk)
Nyamok saja tak bagus;
UAV Malaysia yang lain semua okay ja.
Ada yang dah dibeli tentera udara thailand.
Ada pula yang dilengkapi autopilot buatan sendiri


Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 08:48 AM | Show all posts
zainmahmud posted on 14-10-2013 01:42 PM
Waalaikumusalam ghost, hang seorang pemerhati yg bagus. Utk seseorang yg lama mengikuti perkembang ...

Assalamualaikum zainmahmud,

Benar.............

GERAM, SAKIT HATI, FRUST semua ada pabila melihat perkembangan PERTAHANAN kita.
Terlalu banyak makan suap n kepentingan diri di dlm nya.
Semua oghang tahu...............
Tapii semua nak di O.S.A. kan.

Bila terjadi mcm Lahad Datu, baru laaa nak beli itu , nak beli ini...
Kasi PRIORITY....
Ambik $$$ dari DANA EMERGENCY.

NASIHAT dari Pegawai yg berPENGALAMAN, tak di pedulikan semasa negara AMAN n DAMAI.

Beri/beli lah yg TERBAIK utk perajurit kita.
Lakukan secara TELUS.

Memang benar................para kontraktor mahu UNTUNG.
Kalau TAK NAK UNTUNG, pergi makan gaji jer laaaaaa

TAPI.............berpada pada laaa kalau nak untung pung.
Jangan laaa markup sampai berlipat kali ganda.!!!

SAPURA dan yg lain lain tu..............asyik asyik beli peralatan n tukar logo.
Apa kes mcm nie?

BIla PEMBANGKANG pertikaikan...............kita melenting n marah2.
Negara jiran bley beli slot/masa utk advertise Angkatan Tentera nya.
Kita buat apa?
Then nak komen pasal SEMANGAT PATRIOTIK rakyat.

Kasi PENERANGAN melalui media.
Nie kena lantik MENTERI PROPAGANDA mcm Hitler.
Menteri PENERANGAN pung dah oghang tak kenai......

Asyik asyik pasai politaik depa.




Salam
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 11:29 AM | Show all posts
niceghost2005 posted on 16-10-2013 08:48 AM
Assalamualaikum zainmahmud,

Benar.............

Sapura tukar logo peralatan yang dibeli ? Boleh tunjuk bukti ?
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 11:57 AM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 16-10-2013 11:29 AM
Sapura tukar logo peralatan yang dibeli ? Boleh tunjuk bukti ?

Nak bukti.........................??

Pi laa buat research sendiri.
Setakat beli CKD, lepas tu assemble lam negeri.....apa kes?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 06:01 PM GMT+8 , Processed in 0.091972 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list