CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: HangPC2

Industri Pertahanan Malaysia (Perkembangan dan Update) - PART 2

  [Copy link]
Post time 16-10-2013 12:39 PM | Show all posts
niceghost2005 posted on 16-10-2013 11:57 AM
Nak bukti.........................??

Pi laa buat research sendiri.

hahaha. kantoi tak ada bukti
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-10-2013 12:54 PM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 16-10-2013 12:39 PM
hahaha. kantoi tak ada bukti

Teringat depa keluarkan set radio...............
Nak tergelak pung ada.

Sejibik ghoper dgn yg luar negara.
Nengok tang logo jer yg laen.

Hang ingat bley cari makan ker cipta sendiri peralatan tentera kat Malaysia nie?
Nak jual kat New Guinea, Timor Leste, Madagascar bley laaaaaa

Lepaih tu..............bungkuih laaaa
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 03:57 PM | Show all posts
niceghost2005 posted on 16-10-2013 12:54 PM
Teringat depa keluarkan set radio...............
Nak tergelak pung ada.

rupa sama dengan radio thales ka ?
tak heran la . itu hasil r&d bersama. masing masing boleh kata mereka punya teknologi
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 04:06 PM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 16-10-2013 03:57 PM
rupa sama dengan radio thales ka ?
tak heran la . itu hasil r&d bersama. masing masing boleh kata ...

Btw, hang tau ker dah berapa ribu unit mobile dapoq ATM yg depa dapat jual kat luar negara??



Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 08:16 PM | Show all posts
niceghost2005 posted on 16-10-2013 08:48 AM
Assalamualaikum zainmahmud,

Benar.............

Waalaikumusalam niceghost,

sememangnya benar apa yg hang katakan ghost, buat kita yg mengikuti perkembangan industri ini sejak sekian lama, mmg tiada perkataan lagi yg dot menggambarkan kekecewaan kita terhadap mereka yg terlibat. Sememangnya kita pakar dalam memasang logo atau emblem sendiri utk ditepek pada benda2 ckd atau import nih. Av4, supacat, gwagon, trak2 3 ton, av8, m4, steyr, kapal, bot, radio, to name a few... Dan lepas supply cukup kat ATM, pastuh tiada perkembangan...pastu pi cari model n partner lain...buat lagi cycle yg sama...berulang2 forever... So pathetic... Apa boleh buat...cara org kita lagu tu...iti aja yg termampu depa usahakan...nak buat design n product sendiri tak cukup ilmu dan imaginasi dan kepakaran...terpaksa la terima kenyataan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 08:28 AM | Show all posts
zainmahmud posted on 16-10-2013 08:16 PM
Waalaikumusalam niceghost,

sememangnya benar apa yg hang katakan ghost, buat kita yg mengikuti  ...

Assalamualaikum zainmahmud,

ACTUALLY oghang tempatan kita ada banyak idea ttg peralatan pertahanan ini.
Cuber tengok saban tahun.............ada jer bebudak kita yg putus tangan, buter mater malah ada yg mati!!
Semua tu creative ...
Ada juga yg kena tangkap dek PDRM kena mencipta senapang/pistol angin etc

HANYASANYA, pemerintah kita nie..............suka 'MEMATIKAN' semangat creativity depa nie.
Itu x bolih.
Ini x bolih.
Camana nak maju?
Segala nya di sekat/banned.

Kalau gi PATTERN plak................dlm 3-4 bulan, oghang laen dah bley ceduk kita punya.
Ada jer kutu yg bocor design kita pd oghang laen.

Kl nak ajukan pada pihak atasan, asyik kena kasi % plak.
Ini yg menJAHANAMkan negara kita.

Pd 2005, aku dah buka Thread pasal ROBOTIC kat BOD ini.
Kerana terfikir bahawa peperangan di masa hadapan akan banyak bergantung pada teknoloji ini serta IT.
Pihak TERMAJU akan menggunakan SATELIT.
Jadi kita perlu berGIAT CERGAS di dlm teknoloji IT.
Seperti mana yg di lakukan olih China.

Dgn IT, kita dapat menguasai/melemahkan SERANGAN/PERTAHANAN pihak lawan.
Dgn IT jugak, kita dapat 'merampas/hijack' peralatan pihak lawan.
Ini lah peperangan CYBER...........

Setiap peralatan robotic............baik di darat, di laut ataupun di udara akan menggunakan gelombang/frequency.
Begitu juga dgn satelit.
Buterkan mata pihak lawan..................tapi bukan dgn menjatuhkan/musnahkan satelit mrk.


China telah berjaya bbrp kali hack bahagian pertahanan US.

Salam
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 09:20 AM | Show all posts
Buat apa segala R&D itu ..... jika Malaysia cerdik .... beli majority share corporate-corporate besar penghasil senjata itu ...Airbus Military, LM, Thales, Navantia, Damen Schelpe etc etc ...  setelah itu you can move its Kilang to Malaysia and then you can label it as Made in Malaysia ..  Bangganya melihat A400M, F35, F15, F16, C17 etc etc semuanya  Made in Malaysia ....or you can also label and claim it  as Bukti Keunggulan dan Kehebatan Bangsa Melayu ........  


Last edited by mdalipunte on 17-10-2013 09:23 AM

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 09:58 AM | Show all posts
mdalipunte posted on 17-10-2013 09:20 AM
Buat apa segala R&D itu ..... jika Malaysia cerdik .... beli majority share corporate-corporate besa ...

Bodohnya engkau ni.
mana ada negara yang benarkan syarikat pengeluar senjata mereka dijual kepada negara asing?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-10-2013 10:02 AM | Show all posts
niceghost2005 posted on 16-10-2013 04:06 PM
Btw, hang tau ker dah berapa ribu unit mobile dapoq ATM yg depa dapat jual kat luar negara??

entah
aku tak pernah ambik tau pasal barang tak penting mscam dapur
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 10:08 AM | Show all posts
zainmahmud posted on 16-10-2013 08:16 PM
Waalaikumusalam niceghost,

sememangnya benar apa yg hang katakan ghost, buat kita yg mengikuti  ...

radio import, m4, steyr, kapal import ko kata ada logo syarikat malaysia ? Boleh tunjuk bukti ?
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 10:10 AM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 17-10-2013 10:02 AM
entah
aku tak pernah ambik tau pasal barang tak penting mscam dapur

Saper cakap x penting?

Makan laaa yg PALING PENTING.
Camana nak perang kalau peghot kosong?
Dapur medan tu.......................bro

Takkan nak makan ration jer weh.
Apa kes?

Eat like a King laaaa................(submariner)
Bila keluar port.

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 05:53 PM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 17-10-2013 10:08 AM
radio import, m4, steyr, kapal import ko kata ada logo syarikat malaysia ? Boleh tunjuk bukti ?

Dah nama pon steyr, gowind, meko, m4, thales, apa lagi bukti ko mau? Sundiri pikir la..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 05:55 PM | Show all posts
niceghost2005 posted on 17-10-2013 10:10 AM
Saper cakap x penting?

Makan laaa yg PALING PENTING.

Semua tak penting kalu, baik impot aja semua...yg penting tunggu la sampai bulan jatuh ke riba utk kita buat sundiri...
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 06:05 PM | Show all posts
zainmahmud posted on 17-10-2013 05:53 PM
Dah nama pon steyr, gowind, meko, m4, thales, apa lagi bukti ko mau? Sundiri pikir la..

Aku mau ko buktikan ada label syarikat Malaysia atas senapang M4 & Steyr serta kapal meko & gowind.

Apeke bengap ko tuduh syarikat malaysia letak logo atas radio thales ? Itu radio dari usaha R&D syarikat malaysia juga.

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 06:20 PM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 17-10-2013 06:05 PM
Aku mau ko buktikan ada label syarikat Malaysia atas senapang M4 & Steyr serta kapal meko & gowind ...

So ko tau la barang tu semua impot yg pasang aja kat mesia, pastu bangga kata buatan mesia? Mana barang2 canggih buatan mesia yg ko banggakan selama ni?
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 07:43 PM | Show all posts
zainmahmud posted on 17-10-2013 06:20 PM
So ko tau la barang tu semua impot yg pasang aja kat mesia, pastu bangga kata buatan mesia? Mana b ...

Macam macam barang canggih Malaysia dah disebut dalam topik ini.

Berkenaan kapal & senapang asing yang dibuat dalam negara pula, tujuannya ialah untuk dapat faedah dari segi ekonomi. Tak ada siapa kat sini yang kata itu teknologi malaysia.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-10-2013 07:56 AM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 17-10-2013 07:43 PM
Macam macam barang canggih Malaysia dah disebut dalam topik ini.

Berkenaan kapal & senapang asi ...

We know where we stand, sebab tu depa nak beli direct dari luar sebab lagi murah dan kurang berisiko katanya..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2013 11:54 AM | Show all posts
zainmahmud posted on 18-10-2013 07:56 AM
We know where we stand, sebab tu depa nak beli direct dari luar sebab lagi murah dan kurang berisi ...
We know where we stand, sebab tu depa nak beli direct dari luar sebab lagi murah dan kurang berisiko katanya..

"katanya" ???? Kata siapa ?

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2013 02:34 PM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 18-10-2013 11:54 AM
"katanya" ???? Kata siapa ?

LCS, Aset Utama TLDM, Mula Beroperasi Pada 2018

KLANG, 10 Okt (Bernama) -- Kapal tempur pesisir pantai (LCS), yang akan menjadi aset utama Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) mula beroperasi pada 2018 bagi menjaga keselamatan dan kedaulatan perairan negara, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien.

Beliau berkata sebanyak enam LCS akan menjalankan tugas rondaan terutamanya di kawasan tumpuan ekonomi negara.

"Pada masa yang sama pihak kementerian juga akan membeli aset-aset kritikal dari negara-negara yang mempunyai hubungan erat dengan negara kita dalam industri pertahanan kerana ia lebih murah dan cepat (diperoleh) serta berisiko rendah," katanya selepas menghadiri Hari Media bersama Kementerian Pertahanan dan TLDM di sini pada Khamis.

Hishammuddin juga berkata kerajaan akan menggunakan syarikat tempatan bagi perolehan aset penting pertahanan negara.

Dalam majlis itu, beliau bersama media belayar menaiki kapal KD Kelantan dan KD Laksamana Tun Abdul Jamil.

Hishammuddin berkata, kementerian juga sedang berusaha mendapatkan aset penting pertahanan bagi memperkasa keupayaan pertahanan negara.

Sehubungan itu, Hishammuddin berkata dalam Belanjawan 2014 kementerian akan berusaha mendapatkan peralatan dan aset baharu bagi ketiga-tiga cabang perkhidmatan ATM dan sejumlah besar peruntukan itu akan digunakan untuk menambah baik aset sedia ada di Zon Keselamatan Pantai Timur Sabah (Esszone).

Sementara itu, beliau berkata pihaknya telah membuat beberapa perancangan bagi memantapkan keupayaan pertahanan negara antaranya menubuhkan pasukan marin Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan membina pangkalan TLDM yang baharu di Bintulu, Sarawak.

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2013 02:36 PM | Show all posts
The keyword is murah, cepat, kurang berisiko, beli dari luar... Does this implying kalau beli dlm negeri, mahal, lambat dan lebih berisiko?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 09:03 PM GMT+8 , Processed in 0.095343 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list