CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 25044|Reply: 83

Kenapa Quranist ditolak di Malaysia? dan apakah yang salah dengan Quranist?

  [Copy link]
Post time 28-10-2014 03:40 PM | Show all posts |Read mode
[45:20]
Inilah bukti yang nyata bagi manusia, dan satu petunjuk, dan satu pengasihan bagi kaum yang yakin
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-10-2014 07:52 PM | Show all posts
Rasanya topik ni lagi sesuai diletakkan dalam board 'Agama Islam & Muslim'. Calling for mod @ibnur & @mbchsf
Last edited by mashimaru83 on 28-10-2014 07:53 PM

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2014 11:40 PM | Show all posts
quranist ditolak kerana, mereka menjangkakan  fahaman Quran itu bebas bg individu masing2......

cuba bayangkan, kalau inilah yg nabi ajar, lalu inilah dipegang abu bakar, lalu inilah yg dipegang oleh umar....

maka di mana golongan Quranist di zaman nabi,? kenapa tidak terwaris barang sedikit?

mana golongan yg mambaca Quran lalu tidak memakai tudung, pakai seluar pendek...

faham ikut masing2 dan bebas.....

tidak ada pun serpihan golongan itu.....di zaman nabi...

sekali-sekala melihat kesimpulan2 Quranist, anda cuba fikir, inikah yg nabi ajar lalu tidak ada golongan ini dikesan dlm sejarah walaupun seorang...?
Last edited by ussopp on 11-11-2014 11:42 PM

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2014 10:27 AM | Show all posts
quranist?
salah ke mereka2 ni BERPEGANG PADA AL QURAN???

yg kononnya BERPEGANG AL QURAN DAN HADITH pun
berpecah2 berterabur cam tompok2 taik unta jeeeee

so quranist
camna pegangan kalian
teringin sangat nak mengetahuinya
manalah tahu......AKAN ADA LEBIH KEBAIKAN
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-11-2014 04:50 PM | Show all posts
saya memang berpegang kepada AQ sahaja... takde masalah
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2014 10:28 AM | Show all posts
memang bagi saudara, tiada masalah
mereka yg lain yg berpegang AL QURAN N HADITH
pun kata takde masalah juga kan
masing2 akan berkata pegangan masing2 yg betul

dan tak pernah ada/ susah mau cari
manusia yg mengatakan diri sendiri tidak betul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
betul kan
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2014 06:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Pelik sungguh

Tang Quran yg diwahyukan kepada Nabi Muhammad saw kepada manusia dan jin boleh terima, hadith tu yg berupa documentation, records perlakuan kata kata yg sahih  yg memperhalusi setiap ibadat tak nak terima.

Rujuk balik khutbah terakhir nabi le kat Arafah , ade 2 benda ditinggal al quran dan sunnah.

Kalau tak kuasai 5 manhaj atau kaedah tafsir jgn cuba bercakap besar ttg tafsir dan kalau tak kaji ilmu haduth pasal ape buat judgement.
Hadith pecah belah ke org tu ke yg tak tahu nak tafsir?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2014 06:48 PM | Show all posts
Lojik akal manusia diterima.  Sanad yang sahih dan murshid ditolak.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-11-2014 10:52 PM | Show all posts
Quran memang kata gunakan lojik pun. Manusia yang gunakan akal lah akan selamat. Takkan nak buang akal yg dah Allah bagi untuk keselamatan kita?

Dan Quran pulak kata jangan ikut kata nenek moyang mu, nak sahih macamanapun itu tetap riwayat yg tak boleh gerenti 100% betul.

Tapi syaitan tak nak kita gunakan akal tu, dia lagi suka kita blind faith, ikut je kata ulamak, kalau dia kata sahih means sahih lah, walaupun akal kita kata tak lojik.



Last edited by kid on 18-11-2014 10:56 PM

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2014 11:53 PM | Show all posts
sanad yang sahih dengan Aq yang sahih kebenarannya mana yg kamu nak ikut?

AQ itu sgt sempurna kenapa masih ada yg ikut selain Aq..

Al-Baqarah 23-24

"Dan jika kamu (tetap) dalam keraguan tentang Al Quran yang Kami wahyukan kepada hamba Kami (Muhammad), buatlah satu surat (saja) yang semisal Al Quran itu dan ajaklah penolong-penolongmu selain Allah, jika kamu orang-orang yang benar. Maka jika kamu tidak dapat membuat(nya) -- dan pasti kamu tidak akan dapat membuat(nya), peliharalah dirimu dari neraka yang bahan bakarnya manusia dan batu, yang disediakan bagi orang-orang kafir"
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2014 04:51 AM | Show all posts
hehehe

Al Quran itu kalamullah diwahyukan kepada seorang Nabi  kemudiannya Rasul bernama Muhhammad SAW

hadith ialah dokumentasi - yg segala perbuatan dan  lakuan nabi ....

nak tergelak ni

sifat wajib nabi dan rasul ape dia

sifat mustahil nabi dan rasul apa dia

dapat jawapan jawapan di atas

maka amatlah lawak jika menolak hadith tetapi terima al quran
yg diwahyukan kepada seorang  rasul yg al amin,


tabligh
amanah
siddiq
fatanah

al amin...

maksum

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2014 09:02 AM | Show all posts
hadith ialah dokumentasi - yg segala perbuatan dan  lakuan nabi ....


Allah kata semua hukum dah cukup dalam Qur'an. Kenapa lak dokumentasi perbuatan dan lakuan nabi yang dibuat orang lain 200 tahun setelah beliau wafat jadik hukum baru? Orang yg buat tu pun tak kenal nabi secara langsung. Diaorang hidup dah bergenerasi lama setelah nabi wafat. So tak cukup ke Qur'an untuk mu yang direct drpd Allah?

nak tergelak ni

sifat wajib nabi dan rasul ape dia

sifat mustahil nabi dan rasul apa dia


Sifat wajib dan sifat mustahil nabi tu semua berasal daripada hadith, so hadith macam angkat bakul sendiri.



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2014 05:22 PM | Show all posts
yups... memang semua HUKUM telah COMPLETE dalam AQ
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2014 10:05 PM | Show all posts
kid posted on 19-11-2014 09:02 AM


Allah kata semua hukum dah cukup dalam Qur'an. Kenapa lak dokumentasi perbuatan dan  ...

allah kata dah cukup

ade kan allah kata ikut perintah rasul ? tak ikut apa yg allah suruh melalui rasul


awat tak mahu argue yg

kalamullah  itu sendiri  diwahyukan kepada RASUL

RASUL itu dilantik untuk tujuan tertentu

kalau begitu  macam mana nak tahu perihal solat? tatacara solat ?
hmm?

haaa...quran cakap dirikanlah so;at dan tunaikanlah zakat tetapi rasul untuk menyampaikan


oh pandai dengan cakap Al Quran dah cukup so

hadith tolak laaa? sebab hadith itu nabi - ya rabb - yg Allah kata dalam quran turuti perintanya -Nya , ikuti para rasul  - semua ?

mana boleh terima al quran - u boleh terima ini diwahyukan kepada rasul sedangkan hadith tak nak sebab flawed

adakah anda bijak sangat nak tentukan ? sedangkan hadith dah banya disaring , filtered refined

u all cakap terima ini tolak ini  tapi semuanya melalui rasul , yg Quran tu diwahyukan tu u all terima

so hampa wuduk
solat


macam mana?





Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2014 10:06 PM | Show all posts
edy137 posted on 19-11-2014 05:22 PM
yups... memang semua HUKUM telah COMPLETE dalam AQ

dipericikan tata cara solat  contihnya melalui hadith



so u all solat macam mana?



Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2014 10:08 PM | Show all posts
kid posted on 19-11-2014 09:02 AM


Allah kata semua hukum dah cukup dalam Qur'an. Kenapa lak dokumentasi perbuatan dan  ...

u ade PhD in Ulum Quran dan pengajian islam ke yg hanya tahu jawab
dengan memebrikan jawapan menggunakan frasa

angkat bakul semua

sorry

ye
nak tunjuk pandai  dan nak tunjuk u all betul dengan hujah lemah begini - dah lah bercanggah dengan hampa sendiri

Quran diwahyukan kepada Rasulullah SAW yu all terima, tu melalui rasul tuuu...
yg hadith tak nak

where is the SENSE ?

fundamentally flawed



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-11-2014 12:39 AM | Show all posts
betul....

tu sebab nabi muhammad pesan ikut kitab Allah dan Sunnah Rasul

AQ diturunkan melalui Rasul untuk membimbing manusia..

dan Rasul sendiri mempraktikkan apa yang diperintahkan dari AQ (ini yg dikatakan sunnah Rasul)

hadith itu bukan ditulis oleh Rasul...dan tidak pernah dalam sejarah riwayat nabi muhammad baginda menulis hadith...apa yg disuruh tulis hanyalah ayat AQ..so kalu Nabi Muhammad sendiri ikut AQ xkan kita nak ikut selain Rasul ikut..

Hadith ini umpama penerangan Nabi terhadap ayat AQ...tapi baginda n sahabat semua dah wafat sudah lama..jadi kalu penerangan itu disampaikan dari sorang ke seorang dari zaman ke zaman kita tentu xpasti kesahihan hadith tersebut..

ambil satu contoh kalu anda pernah main permainan telefon karat..ada sepuluh org, orang pertama menerima maklumat di sampaikan kepada orang kedua disampikan ke orang seterusnya.....org yg kesepuluh pastinya akan dapat maklumat yg sgt jauh berbeza dari yg pertama...mgkn ada penambahan maklumat atau pengurangan maklumat..itu sepuluh org..bygkan berzaman lamanya..tidakkah akan adanya tokoh tmbh dalam penerangan nabi muhammad...so jadinya sekiranya nk tahu maklumat yg betul kembali balik pada sumber asal..

hari ini pun kalu kita lihat banyak percanggahan hadith...kerana apa? kerana penyampaian dan penerimaan setiap org itu berbeza2...

dan dulu orang yahudi dan nasrani duduk dibawah pemerintahan islam..bila islam di atas akan ada yg xsuka...walaupun xsuka terpaksa jgk duduk dibawah pemerintahan islam kerana ketika itu islam menguasai dunia..pastinya akan ada musuh dalam selimut, syaitan bertopengkan manusia, duri dalam daging untuk menghancurkan islam..

caranya untuk jatuhkan islam jauhkan umat islam dari AQ dengan me-reka2 cerita (hadith)

dan ikut hadith bg sy xsalah yg penting kita tau sumber hadith (penerangan) itu berlandaskan AQ..kalu hadith itu tidak berlandaskan AQ sy secara individu menolak hadith tersebut...

**masih belum sempurna**
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2014 06:10 AM | Show all posts
ribut posted on 20-11-2014 12:39 AM
betul....

tu sebab nabi muhammad pesan ikut kitab Allah dan Sunnah Rasul

evaidng the answer

not answering question

6 pillars of Islam

percaya kepada ALLAH
percaya kepada malaikat
kepada kitab
kepada rasul
hari kiamat

qada dan qadar


peneranga anda tidak menjawab soalan

hadith memperincikan

tindakan  ibadat

so macam mana wuduk
sembahyang

tahu perkara batal wuduk


ehhhh


kan Allah kate dirinkanlah solat dan tunaikanlah zakat

so  kalau tak teriam hadith tak tahu  hukum hukum dalam solat mana rukun , mana sunat
etc

macam mana nak ibadat

tak payah argue tang kesempurnaan Al Quran

semua tahu ia kalamullah
terpelihara
perfect
mukjizat even

so u tak payah sembanglaaa

tapi inak tengok u jawab

perincian ibadah macam mana kalau tanpa hadth

u failed this
miserably


tak usah panjang lebar

just answer  macam mana nak ibadat tanpa perincian hadith

macam mana nak tahu definisi iman , ihsan dan islam

hmmm?

lemahnya fundamental jawapan berbalik pusing pusing




Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2014 10:10 AM | Show all posts
kalu u sendiri xfaham keseluruhan isi Aq then u sendiri xkan tahu...

dalam Aq sendiri dah ade perincian tentang solat wuduk zakat cara mengerjakan haji...semua ada..

dan sy dah bgtau Rasul mempratikkan AQ...so apa perbuatan baginda semua berlandaskan AQ..

jadinya perincian solat n etc semua ada...kalu u sendiri xexplore AQ mcmne u nak tau..

Hadith ni tokok tambah kepada ibadah yg dilaksanakan..

cth : nak angkat takbir ketika solat

ade hadith suruh angkat tangan dan ade hadith kata xperlu pun xpe, berlandaskan mazhab atau cara ustaz mengajar...

AQ itu adalah fundamental (basic)
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2014 10:16 AM | Show all posts
Apa itu iman, apa itu ihsan dan apa itu islam pun semua ada dalam Aq

bagaimana nak bertaqwa, bagaimana nak berjihad dijalan Allah semua ada dalam AQ

xpercaya cuba u explore....

i nk share dengan u satu apps untuk pc nama dia Al Quran Digital...icon apps ni nota beserta tanda soal..

memudahkan kita untuk buat rujukan ilmiah..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 06:26 AM GMT+8 , Processed in 0.113801 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list